Na co mám nárok po porodu?
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat jestli nějaká z vás má zkušenosti😁
Čekáme s přítelem první miminko a finančně na tom nejsme úplně nejlíp. Nájem, auto, paušály a úvěr..
Já jsem na NP a přítel zaměstnán.
Jde mi teda o to, že když bude v rodném listě a byt je napsaný jen na mě, můžu žádat o nějaký příspěvek na živobytí? Aby mě braly jako samoživitelku a nepočítal se jeho příjem, protože pak je to na hranici a asi by nebyl na nic nárok
Jen rodičák
@veroniquecz Bohužel také v tomhle musím souhlasit. A nejspíš dostanou dalších 5000.. 😅🤷🏽♀️
@veroniquecz Já to naštěstí nemusím řešit, jsem přes limit na všechny příspěvky, bylo období kdy jsem přišla i o výplatu rodičáku, takže toto jde mimo 😂
@klokanka31 Mě by nevadilo aby se pomáhalo lidem, kteří to potřebují, ale mnohdy jsem se setkala s tím, že lidi kteří tu pomoc opravdu potřebují se jí nakonec ani nedočkají...
Já mám na podobné sociální dávky dost radikální názor a šmahem bych je zrušila všechny, ono by to bylo hned o něco přehlednější 😎
@marta_kovar Co tak vím tak porodný vždycky bylo jako "poděkování" ženě od státu, že jako přivedla na svět novýho človíčka. Dnes to dostanou většinou ti, co na státu akorát parazitují.
@veroniquecz
to rouskovne pro duchodce jsem taky moc nepochopila
@veroniquecz No prý se zas uvažuje že dostanou další rouškovné. Nechápu proč to teda nedají i lidem s dětmi. Když si vezmu co my už utratili za roušky a respirátory... 🤔
Opravdu nemám nic proti důchodcům, ale přijde mi, že oni jsou teď ti nejdůležitější, a my rodiny s malými dětmi co? Oni dostanou jednorázové rouškovné, oni mají přednost v očkování... a když byl návrh že by dostali jednorázový příspěvek i rodiny s dětmi co jsou na rodičovské, tak to okamžitě shodili ze stolu, ani se nad tím snad nedebatovalo 🤔
@klokanka31 hlavně mají jistotu, že v určitý den mají peníze na účtě a nebo na poště. Kolik rodin to teď může díky téhle situaci říct..
Vážně, budeme křižovat důchodce kvůli pěti tisícům k průměrnému důchodu kolem čtrnácti tisíc... Budeme kvůli tomu prohlubovat už tak nechutně vybudovanou nevraživost vůči rodičům/prarodičům kteří se o nás starali, pomáhali nám, pracovali a teď mnoho z nich v podstatě živoří...
Tak to je kamenování které mě zvedá ze židle ještě o něco více než zneužívání sociálních dávek... Oni neměli na výběr jestli zestárnou, zatím co nám ještě možnosti zůstávají, jo momentálně poněkud omezené a ne úplně jednoduché, ale nemyslím si že oni by to měli o tolik lehčí své doby...
@gramar Měli to v mládí lehčí, aspoň teda všichni v mém okolí to říkají. Prý poměr výplata x nájem úplně nesrovnatelné vůči dnešku. Tenkrát si lidi i pořídili lehčeji vlastní bydlení, a za solidní cenu. Třeba moji rodiče byt 2+1 za 50 tisíc.
@klokanka31 Jo dost lidí u nás v rodině bydlelo v 1+1 třeba i se čtyřma dětma, střídali se u výslechu a jejich děti nesměli studovat, těm šťastnějším se podařilo utéct na západ, vlivem čeho se ty co zůstali potkávali třeba i v kriminálech. V poměru k možnostem toho co mohli dělat s tímto stigmatem a výplatě pro ně bydlení bylo dost vlhký sen, na který museli makat jak barevný na plantáži... Jejich důchod v tuto chvíli je dosti nízký protože neměli tolik příležitostí...
Nebudu kamenovat důchodce ani kdyby dostali sto litrů a určitě nebudu porovnávat jejich možnosti a možnosti mladé rodiny a už vůbec nepotáhnu do téhle "svaté války" kdy jsou nevíce ublížené maminky na mateřseké/rodičovské dovolené a nechutně plivou na své prarodiče, kteří by se mnohdy pro své vnoučata/pravnoučata rozdali... Zvláště v zemi kde se denně topí milióny za hovadiny... 😎
@veroniquecz Dávka přišla před Vánocemi a myslím, že ve většině případů skončila v obálkách u dětí a vnoučat pod stromečkem. Stále ještě chodí do důchodu ti, co si na důchody skutečna museli platit, pracovat bylo povinné a platit daně taky,což se o dost velké skupině dnešních pobíračů dávek a vyhýbačů se placení daní nedá říct, neplatič alimentů šel do basy, tam pracoval a platil. Bohužel každá doba má svoje +-.
@veroniquecz Tak důchodci dostali jednorázově, zatímco pracujícím se dlouhodobě snížily daně. Dostali všichni, ale sumárně pracující budou mít víc. Já jsem byla pro to, aby se nesnižovala sleva na poplatníka, nýbrž aby se navýšilo daňové zvýhodnění na děti, protože tam narostly náklady znatelně.
Další oje*ávačka. Každý si má svoje dítě zaopatřit především sám, jak si můžeš udělat dítě a nemít na to ani finanční prostředky aby si jej užívala?!
@gramar moji prarodiče (1922 a 1933, účetní a mimořádně kvalifikovaný technik, antikomunista a přesto, že byl opakovaně vyslýchᡠna stb, tak taky dostal medaili za budování státu, neb zachránil nějaký mega průser při rozšiřování jedné chemičky) nikdy vlastni bydlení neměli. Bydlí (dnes teda už jen babi) v mém bytě zadarmo. Moji rodiče, dva inženýři, taky vlastní bydlení nemají, rozhodně jim je za komunistů nikdo nedal a po revoluci bylo tátovo podnikání dost na houpačce.
Matky dostaly zcela nesystémově 80litrů a kolik okolo toho bylo breku, že některé chudinky s 3.5 letým dítětem, co už dávno můžou pracovat, to nestihnou vybrat a že by měli dostat víc, protože důchodce má důchod i 15000 a ony jenom desítku🤷♀️🙈 a důchodce si může přivydělat, kdežto ony ne (true story, fakt jsem tu tenhle pseudoargument četla a šileně mě vytočil), tak co tě to překvapuje.
Jak lze přijít o rodičák?
@gramar
@llluckaaa podle mě by neměl takový příspěvek dostat nikdo. Ale když oni to prezentovali jako podporu v koroně, tak zrovna skupiny seniorů se to finančně dotklo nejméně. Ale souhlas s tím zvýhodněním na děti. Zrušila bych přídavky atd a přesně jak píšeš - dala bych větší slevy na děti pro pracující.
@drep tenkrát měli dat ten zvýšený rodicak jen nové narozeným ˇ dětem dle mého, jenže to by si zase poštvali lidi proti sobě 🤦🏻♀️ Viz. Co se kolem toho ztrhlo....
@bassetlady nestihneš si ho docerpat. Třeba když mas brzy druhé dítko.
@klokanka31 na druhou stranu rodicak se nedavno zvedal o 80 tisic
@bassetlady
Treba kdyz te nekdo praskne,ze jsi trvale mimo CR.
@bassetlady Stačí jedna změna o vyplacení v rámci EU, jedna "výborná" úřednice a centrum zájmu mimo ČR a na několik měsíců máš zábavu postaráno a aby jsi byla echt za hovado, tak to zjistíš až tím že ti přijde výhrůžka exekutorem, protože proč by ti to někdo třeba řekl, když se ptáš... 🤦🤣
@zelenaesmolda to že jsi mimo ČR nevadí, za určitých podmínek, tím jsem se nijak netajila, ale když má prostě někdo dojem že je víc než člověk tak jsi trochu v háji 😉
@veroniquecz jj a nejvíc mě už předem nasírá to, že až skončí ten ANO corona mejdan, tak první půjdou po těch co makají. Na ty různý dávky si nikdo nedovolí hrábnout.
@bassetlady tak tady je paní opravdu vychcaná jak díra do sněhu 😂. Zkusit to může, uvidí jak rychle s ní budou na úřadě hotový. 😂
@gramar no nemuzes treba mimo cr pracovat
@zelenaesmolda záleží kde jinak je to v rámci EU, jinak mimo, ještě jinak u zemi se kterými máme nějaké dohody toto upravující... V rámci EU můžeš i pracovat pokud neporušuješ podmínky čerpání RP, máš nárok na doplatek (pokud vznikne) z ČR za předpokladu že ti tady stále trvá pracovní poměr... ono teď už to není tak složité dohledat a zjistit informace, ale tehdy se ten zákon měnil, paní na úřadě byla víc než ředitel zeměkoule a aby se nepletlo rodičák odebrala ještě o měsíc dříve než se pravidla měnila (informaci od úřadů že se tak stane jsem dostala víc jak půl roku potom 🤦). Nakonec to dopadlo tak že jsem sehnala výkladového právníka kterého poslala do prd... doslova a po sedmi měsících jsme podávali dvě žaloby. Výsledek byl veřejná omluva a doplacení dané částky. Ale byl to očistec který mě připravil o iluze nervy a nemálo peněz 🤷
@bassetlady Trochu se obávám, že toto nebude jediný případ... 🙊

@marta_kovar mě zase vytaci těch 5000 pro důchodce. Zrovna oni jsou ti, kterých se corona dotkla nejméně....