icon

Na co mám nárok po porodu?

20. bře 2021

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat jestli nějaká z vás má zkušenosti😁
Čekáme s přítelem první miminko a finančně na tom nejsme úplně nejlíp. Nájem, auto, paušály a úvěr..
Já jsem na NP a přítel zaměstnán.
Jde mi teda o to, že když bude v rodném listě a byt je napsaný jen na mě, můžu žádat o nějaký příspěvek na živobytí? Aby mě braly jako samoživitelku a nepočítal se jeho příjem, protože pak je to na hranici a asi by nebyl na nic nárok
Jen rodičák

Strana
z5
bassetlady
22. bře 2021

@gramar mě by hlavně zajímalo, jestli to s těma vratkama daně je reálně proveditelný. Protože jsem žila v domnění, že aspoň něco je plus minus fér.

gramar
22. bře 2021

@bassetlady Bohužel to tak funguje... Dokonce se ti jako příjem nepočítá to co dostaneš jako bonus na děti (to jsou případy u prací malého rozsahu hrubého máš třeba patnáct, ale čistého osmnáct...). Takže pokud si nenecháváš vyplácet bonus na děti měsíčně, ale až u ročního zúčtování, tak minimálně na ty přídavky na děti nárok mít budeš a i kdyby ti tam potom ten bonus (tedy to co ti finančák vrátí) započítali, tak ti to podělá jen jedno čtvrtletí...

daruna
22. bře 2021

Už delší dobu si tak říkám, že se v tomto státě se asi vyplatí ležet na gauči, studovat zákony a předpisy, potom je trošku ohnout a zdroj příjmu je na světě.

alilali
5. dub 2021

@klea81 Tak to říkáš pěkné nesmysly. Ja bydlela v lese, opravdu v lese, zastávka 4km od baráku, po hlavní silnici mezi obcemi, tah na Polsko, samej kamión. V zimě je tma kolem 16:00, bylo to super tama chodit. Myslím, že jsi trochu mimo, ne? 🙂

misina321
6. dub 2021

Ty jo, já tušila, že tahle diskuze bude dobrá hned po přečtení dotazu 😂
Je to smutný, jak ty příspěvky chtějí lidé ojebávat. Jsem občas až fascinovaná, co někteří vymyslí a vykonají, jen proto, aby si od státu nahrabali. Hnus.
Pak takovéty případy co pracují na černo nebo min. mzdu a dostávají bokem 2x tolik a k tomu mají díky "nízkému příjmu" nárok na všemožné příspěvky.
To je furt to komoušký heslo 'kdo nekrade okrádá rodinu" nebo kde se to v těch lidech bere 🙈
Osobně bych celý sociální zrušila, případně ho osekala na nejnutnější - důchody, možná nemocenská. Nebo dala dobrovolně a každý by si platil částku podle toho co za to chce... Ušetřilo by se i za úředníky atd. Bohužel na to asi nikdy nedojde, protože politici maj mezi čerpačema dávek spoustu voličů a taky v tom mají své zájmy, jako třeba obchodníci s chudobou pronajímající byty skrz příspěvky na bydlení 😡
Jako někdo odvede za sociální statisíce ročně a nemá z toho nic, jiný odvede 💩 a vyčerpá statisíce. To je špatně. A na ty co doopravdy pomoct potřebují se pak skládáme ve sbírkách z našich už jednou zdaněných peněz 🙈
Snad lepší na to nemyslet. Budu si říkat, že moje odvody jdou na nějaké hodné lidi, který to fakt potřebují a využijí na nutné 😊

veroniquecz
6. dub 2021

@misina321 amen 👍👍

gramar
6. dub 2021

@misina321 Já se obávám že v tomto státě ještě nejsme naučení přejmout zodpovědnost sami za sebe. Takže je sice strašně pěkná představa toho že si budeme spořit na důchod, nemocenskou atp. každý extra, ale v praxi je to neproveditelné, protože ta osvěta je tady špatná a je to (jestli vůbec) vidina tak na další dvě generace, než se to naučíme...

A co potom s lidmi kteří si takto spořit nebudou, nebo nemohou (opodstatněných důvodů může být hodně)? Necháme je padnout na ulici, bez prostředků a s odvráceným pohledem je budeme ignorovat, nebo lidé co nebudou mít "správný" druh pojištění necháme na příjmu v nemocnici prostě umřít. On ten USA systém má něco do sebe, ale na druhou stranu to je dost krutý...

Pravdou ovšem je že pokud se tu budou podmínky nastavovat tak že je výhodnější nedělat/dělat na černo a čerpat sociální dávky, tak to bude na prd vždy...

martaskaaa
6. dub 2021

Tak jsem si po ránu u snídaně početla, jsem věděla ,že to bude zajímavé 🤣🤣 A podtémata taky dobrý 😁

marketa11112
7. dub 2021

Máš nárok na mateřskou možná porodné, rodičák. Je toho až dost. Spíš to chce zamyslet se nad příjmy a výdaji, začít počítat a šetřit. Už nás třeba bylo auto jedno, až když starší dítě začalo chodit do školky, pořídilo se druhé. Cestovat se dvěma malými dětmi, jedním ne zcela zdravým, autobusem či vlakem v zimě, sněhu, dešti a ještě nákupem, si neumím představit. Jen cesta k lékaři s nemocným dítětem je boj a to i tím autem. Takže náklady na auto jsem schopna pochopit. Spíš to chce osekat někde jinde. Na co třeba drahy paušál, stačí obyč. Osekat cenu telky, internetu, poplatků v bance, cenu pojistek, upravit jídelníček, nakupovat v akcích , vynechat Fast foody a svačinky za tři stovky, oželet boty za tři litry. apod.
My porodné nedostali, dva pracující lidé nemají nárok. Přídavky na děti? Co to je ? I tak jsem ráda za to, co jsme od státu dostali. Chce to trošku pokory a vlastní snahy.

Strana
z5