Nárok na invalidní důchod pro syna s ADHD a srdeční vadou?
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat jestli by měl můj syn nárok na invalidní důchod. Má malou kapacitu srdce vůdči tělu také má nedoslýchavost a ADHD. Bohužel nemůže jezdit na kole ani jiné sporty. Dělá mu problém delší chůze nebo běh. Prostě to fyzicky nedá. Bolí ho hlava a po nějakém výkonu je dva dny mimo provoz. Když má zátěž tak dva dny z toho zvrací a motá se mu hlava a jde do mdlob. Má to už několik let, ale je to horší a horší co se týče věku. Ve škole se dokáže soustředit jen cca hodinu pak polehává. Taky mi dvakrát propadl. Měl jít do zvláštní školy, ale zatím zvládá normální školu. Ale co se týče fyzicky je na tom hodně špatně. Nevím jaká škola do života a jak se uživí,když je fyzicky hendikepován. Chtěla bych mu zařídit aspoň nějaký příspěvek. Aby měl něco než bude moci dělat nějakou práci. Teda nevím jakou 🤷♀️🤷♀️🤷♀️ ono mu stačí aby ušel 1km a je fyzicky vyřízený kvůli tomu srdíčku. A ještě málo slyší. Dřív hodně koktal to bylo částečně odstraněno, ale má krátko dobou paměť a orientace taky nic moc. Nevím jak to bude v životě zvládat snažím se o něho starat, ale nikdo nemládne taky nejsem zdravotně v pořádku. Mám špatná střeva a žaludek. Taky tady za rok nemusím být a kdo by se o něho postaral. Rodina mi umřela na rakovinu a problémy se srdcem. Toť moje přiznání.
Děkuji za informaci a pomoc Nikol Charvátová
Záleží na lékaři. Někdo nárok nemá a dostane a naopak. V tomto věku ale nevím, zda je klasický nebo je to spíš formou příspěvku. Každopádně se domluvit s lékařem a pozeptat se na OSSZ. Mně ošetřující doktor se vysmál, že nárok nemám a nakonec mám 3.st.
Teď příspěvek na péči, pokud mu musíte hodně pomáhat. ID slouží jako kompenzace schopnosti pracovat, coz v 16 asi ne, nepracuje.
To je otázka na pediatra a nebo zavolat na OSSZ. Jinak v 16letech nebude klasický ID, protože ten se dává práce neschopným. Jinak jsem koukla na net a pokud nemá ukončenou ZŠ, tak o ID žádat nesmí - o ID lze žádat až první den nástupu na SŠ, tedy 1.9.. Ale tím, že je mu 16, tak bych zavolala na OSSZ.
Tak do 18-ti ještě čas, může se jeho stav zlepšit, nebo naopak zhoršit. Já si spíš nejsem jistá, jestli je tohle diagnóza na plný ID. Mám kolem sebe lidi bez končetin, po obrně a mají nárok jen na částečný. A částečný ID není z mého pohledu zas taková výhra. Řešíme to už roky se švagrem, který ho má od 18-ti. Samotný tě neuživí, ale je tam tuším omezena výše výdělku a částečný ID se nezapočítává do starobního důchodu.... Já dělám v officu, kde pracuje spousta lidí těžce postižených. Když je vidím, jak jim dlouho zabere jen cesta od metra, kterou jdu 2 minuty, mají můj nejhlubší obdiv, že každé ráno vstanou, to tělo nakopnou a jdou. Jsem asi romantička, ale přijde mi, že to pro ně musí být každý den takové malé vítězství, že to nevzdali.... Máme tu ředitele po obrně. Sotva chodí, obličej má celý ochrnutý a je v nejvyšším managementu. Samozřemě tohle je otázka IQ a vzdělání, ale chci tím říct, že bych se ho spíš snažila povzbuzovat a motivovat, že to dokáže a že může dokázat velké věci a být se sebou spokojený. Ten můj švagr neustále brečí, že žádná práce není, že to je daleko od metra a tam se moc telefonuje a kde si co si, ale proč by se snažil, když je na mama hotelu a od 18-ti mu každý měsíc chodí složenka na důchod.....
@irmamala Plný ID - 3 jde automaticky i na "důchod", ID 1 a 2 se započítává, pokud pracuje - i kdyby jen na zkrácený úvazek, popřípadě do věku 55let 1 rok ÚP (kdy se do této doby nezapočítává podpora v nezaměstnanosti) a od 55let do důchodového věku další 2roky - tedy celkem 3roky. Výše výdělku také není omezující, pouze právě pracovní doba - kdy kolikrát i s ID 3pracují na plný úvazek a tím pádem by měli počítat, že jim ID seberou a nebo sníží. A máš pravdu v tom, že to není výhra - pokud řekneš, že bereš ID, tak jsou dvě varianty, jak dopadneš - jsou rádi, že pomohou invalidovi a nebo naopak řeknou, že nejsi vhodný kandidát. Měla jsem rok 3, poté sníženo na 2. Ale já opravdu zvládám jen 50% nasazení a hledat na zkrácený úvazek práci, je strašně těžké - v kanclu jsem měla za 4hodiny 12.000-14000,-, což byly pěkné peníze + důchod, pak jsem přešla k soukromníkovi do obchodu s bytovým textilem (typ Vesna) - tato práce mne bavila nejvíce, ale spadla jsem na 6000,- za 4 hodiny. Spousta lidí by pro tyto peníze nevstávali - však mi to tehdy i říkali, ale já byla ráda, že nejsem doma a dostanu se mezi lidi. Sice nevím, co je švagrovi, ale asi bude ten typ "nemakačenka", jak ho popisuješ.
Předpokládám, že nyní je v 9. ročníku ZŠ? Obecně je vhodné ho udržet co nejdéle ve vzdělávacím systému, může se tam vzdělávat, rozvíjet, je tam pravidelný režim, člověk se ještě pořád posouvá... obvykle se volí nějaká praktická škola, je jich víc, určitě vám doporučí v PPP nebo SPC, někam přece chodíte. Základní informace má i ZŠ, ale PPP a SPC mají prostě pro své klienty školy a obory vytipované lépe, přece jen, na ZŠ se řeší víc ti běžní žáci. Na praktické škole se učí obory, které těmto dětem vyhovují více, studenti si pak na praxích vyzkouší více druhů prací, šikovní se inspirují a získají kontakty na budoucí práci. Není nutné pracovat 8h denně, ani 6h denně, někteří v dospělosti dochází třeba jen na pár hodin do chráněných dílen. Krom zdravotního stavu jde i o psychický stav, aby se člověk nějak zabavil, aby byl schopen něco dělat, cítil se pro společnost užitečný, viděl za sebou nějakou práci. O důchod se žádá v souvislosti se zprávou od praktického lékaře, který si vyžádá posudky od odborných lékařů. Ale důchod až po ukončeném vzdělání, jsem tedy měla dojem (mohlo se to za poslední roky změnit, my to řešili už dříve). Vzdělání má zdarma a do ukončení přípravy na vzdělávání ho živí rodiče, každý má 2 rodiče...
@martulka88 švagr se narodil s obrnou, ale tchýně ho z toho dostala a jen trochu hůře chodí a nemohl by dlouho stát. Ono nejde jen o ty peníze, ale bez práce je naprosto izolovaný od okolního světa, nemá ženskou, kamarády, akorát se utápí v depresích, chlastá, hulí, prudí ostatní. Že by ještě mohl někdy žít normálně a mít rodinu,v to už nikdo nevěří. Přitom po fyzické stránce není žádný důvod, aby žil normálně. Jo, tak nebude nikdy lyžovat, nebo bruslit, ale to nedělá spousta zdravých lidí. Jenže nechodil na střední, protože se mu tam nelíbílo, tak měl individuál a učil se doma. Tím pádem je pro něj zatěžko chodit denně i do práce, je vzdálen realitě všedního dne a co bude dál, na to nikdo nechce ani pomyslet.... Proto si myslím, že je důležité udržovat i lidi s handicapem co nejvíc v "normálním" režimu, jak to jen jde.
@irmamala Přesně tak... Pokud se takto uzavřel, tak je to problém. Kolik mu je? Aby to neměl už vyšší věk a tím pádem on prostě už nezmění svůj postoj...
@kekita Aha, píšu, že se to možná změnilo, my to řešili fakt už dost dřív a v té době to bylo od 18. Každopádně nějaké vzdělání by to chtělo, jen ZŠ je dost nanic, to ten člověk nebude schopen se do pracovního procesu zapojit☹ Nebude mít žádné návyky, zkušenosti... dopadne to jak u švagra @irmamala, pro většinu (i zdravých) lidí je potřebný režim, jak z něj vypadnou, sám nastartovat vůbec nezvládne každý. A v 16 letech je to pořád ještě částečně děcko.
@martulka88 ten ID 1. a 2. stupně se započítává pro výpočet starobního důchodu, jen pokud pracuješ, respektive ten typ úvazku musí dávat účast na pojištění.
@tempecorta Pokud se někdo domnívá, že jeho zdravotní stav je dlouhodobě nepříznivý a odpovídá invaliditě, má právo podat žádost o invalidní důchod. Tyto žádosti sepisují OSSZ podle místa trvalého bydliště žadatele. Za občany, kteří kvůli svému zdravotnímu stavu nemohou sami podat žádost o důchod, ji může podat jejich zástupce na základě udělené plné moci nebo jejich rodinní příslušníci, kteří k tomu potřebují písemný souhlas žadatele o invalidní důchod a potvrzení ošetřujícího lékaře, že nejsou schopni žádost podat osobně. https://www.cssz.cz/web/cz/-/invalidni-duchody-...
Dle toho, co píšeš, mi přijde, že by nárok mít mohl, ale je to jen můj odhad, nejsem z oboru.
Poohlédla bych se po nějaké praktické škole, kvůli tomu, aby byl mezi lidmi a třeba, aby pak chodil do nějaké chráněné dílny na pár hodin.
Nelze o invalidni duchod zadat az v 18 letech? Nejsem si jista. Sama na to mrknu. Kazdopadne pokud se pobira prispevek an peci urciteho stupne, mel by pak prejit do stejneho stupne id. Takto jsem to nekde cetla. Ale sama to zatim nezjistuji, syn je maly. Kazdopadne je dulezite, aby dite bylo mezi vrstevniky. Sama ted resim pro syna co nejvhodnejsi moznou skolu a vim, jak je to tezke. Casto ke dobre, kdyz je dite mezi ,,svymi,, a vidi jak se s problemy perou ostatni. Muze to toho jedince i dost nakopnout. Obdobi puberty je pro deti s jakymkoli hendikepem silene tezke, tezsi nez pro zdrave deti. Ono se to v nich strasne pere a uvedomuji si, ze jsou jini a nemohou to co ostatni. Casto upadaji prave do depresi. Opravdu je na rodine, aby to resila.
Urcite dochazite do spc, mate lekarske zpravy, pobírate prispevek na peci....pokud ne, je treba si tohle vsechno zaridit. Nikdo to za vas neudela a nikdo vam s tim nepomuze. My si prosli obdobim, kdy mi lekarka tvrdila, ze je syn zcela zdrav a delala ze me totalniho blbce. Udelala jsem to jedine, co jsem mohla. Nasla jsem lekare, kteri se nam zacali venovat a pomohli nam. Vim, ze nekdy je to strasne tezke, ale clovek to nesmi vzdat. Jsme tu od toho, abychom nasim detem zajistili co nejlepsi zivot a vedli je dale co to pujde.

Toto bych spíš probrala s jeho lékařem.