icon

Problematika dávek: Jaké jsou dnes skutečné přídavky?

lujhu
19. kvě 2024

Lidi často tady nacházím diskuze ohledně dávek, Víte co myslím různé připomínky zneužívání atd, a jen na Romy, Já vím že to pravda není, jenom si to většina lidí nechce přiznat a přitom k nim patří z nějakého důvodu, Může jich bejt hromada, ale teď proč to píšu, Dnes je všechno jiný přísný všechno si zjišťuji ověřujou, Dneska pokud si nevydelaš práci tak nemáš, a je státu jedno jestli máte s dětmi co jíst, a urážky typu, dělají si hromadu dětí aby braly přídavky, víte kolik jsou dneska vůbec ty přídavky? Vždyť je to směšný , při dnešních cenách to by těch dětí muselo bejt aspoň 10 aby se pořádně něco nakoupilo 😁 Lidi musíte při těch vašich urážkach trošku myslet , aby to dávalo smysl

Strana
z2
miryp
20. kvě 2024

Včerejší diskuzi jsem četla a autorka daného komentáře psala všeobecně o těch, co dávky tímto způsobem zneužívají. Romy jsi do toho začala cpát ty sama. Takže je zcela zřejmé, že jsi to právě ty, kdo si pod zneužíváním dávek představuje právě Romy.
Jinak to, že lidé (bez ohledu na etnikum) dávky ve velkém zneužívají, je holý fakt.

lujhu
autor
20. kvě 2024

@mia5344 Já pobíram jen přídavky, přítel pracuje a já chodím do práce sice na pár hodin protože nemáme hlídání pro mladšího syna , až bude chodit do školky tak si hledám práci jinou ,

pe_tu_ss_ka
20. kvě 2024

@esmeralda11 ano to já vím, ale tady nemluvím o řemeslném odvětví.. ne každá profese má velké výdaje, aby měl zisk, jestli si rozumíme..

pampelina18
20. kvě 2024

@martinka_33 no to je pravda 😂 hele prostě stát si to takto zařídil a tak proč by toho lodi nevyužívali. 🙂 na komunistu to nebylo a taky si lidi stěžovali. Myslím, že se nikdo nezvlavdeci nikomu. Ale proč neojebat stát když to jde 😀 kradou i poslanci

pampelina18
20. kvě 2024

@miryp a proč by nezneuzivali, když to poslanci umožňují

mourovatakocka
20. kvě 2024

@lujhu Tohle je strašně výbušné téma. Nějakou dávku tu myslím pobírala většina maminek - rodičák. Nemyslím, že by se toho někdo šlechetně vzdával ve prospěch chudých. Stejně tak jsem četla tunu keců, jak je malý atd - jsou státy, kde prostě není prakticky vůbec. My jsme třeba část vraceli, protože nám paní na úřadě moc dobře poradila 🤷 Jinak jako rodina nemáme nárok na žádné dávky, nedosáhli jsme ani na takové ty jednorázové jako bylo porodné či co. Snažím se dojít do nějakého vnitřního klidu ve smyslu 1) ti, co pobírají, to potřebují; 2) notoričtí zneužívači systém podojí brutálně, protože v tom sakra umí chodit a nikdo si na ně netroufne, tohle já neovlivním a tudíž si s tím nebudu zasírat hlavu. Že to každého štve, to se nediv, že když budeš někde hlásat, že něco pobíráš a někdo tě strčí do jednoho pytle s různým lidským odpadem, přes to se přenes - nikomu do toho nic není a jediný, kdo chodí v tvých botách jsi ty, nikdo nemá právo hodnotit tvůj život 😊

tereza0111
20. kvě 2024

Davky odsuzuju a jsme nazoru, ze by se mely vyrazne snizit a zprisnit. Davky na bydleni, doplatky energii, to zdaleka nevyuzivaji jenom Romove. Proc to ma byt, proc to maji jini ze svych dani platit? Kdyz zacalo Rusko valcit, zdrazil se plyn a vlada vyzivala lidi k setreni, jeji opozicnici hrde hlasali, ze oni tedy doma ve svetru nebudou! No, kdo jim to pak asi zaplatil, kdyz prisly "necekane" velke ucty....
K cinnostem firmy kde pracuji patri i pronajmy bytu v centru Prahy. A kolik tam mame zadatelu, kteri na to absolutne nemaji? Ale proc by nebydeli primo s vyhledem na Staromak, vsak se nikam stehovat nebudou a on jim to stat zaplati - a zaplati, potvrzuji vysi najmu pro zadost o doplatek kazdou chvili. (pravou, nic si nevyslime, nikomu jsem nikdy nedala smyslene razitko)
Kazdou chvili je tady diskuze na tema "touzim po dalsim diteti, neuzivim poradne ani ty co mam a jeste jsem v zivote nepracovala, protoze jsme si miminko poridili hned v pulce skoly, ze ktere jsem odesla kvuli tehotenstvi, ale tak bych chtela a tolik zenskych ji tam pise "jasneee, vzdyt pracovat muzes cely zbytek zivota, to nejak dopadne, neboj se toho" - no jak to dopadne, state zaplat?

Davky i prispevky maji kryt necekane zivotni situace, pomahat lidem opravdu potrebnym, vazne nemocnym, s postizenim a tem co se o ne staraji a proto se vzdaji moznosti vest si zivot jinak. Na to, ze se ti narodi postizene miminko se nepripravis a stat by mel pomoci,. Na vazny uraz nebo nemoc s celozivotnimi nasledky se nepripravis a stat by mel pomoci

Na vetsinu ostatnich veci by mela byt vlastni zodpovednost, propadla bych se jit o davky zadat a nemyslim si, ze by melo byt normou je mit a cela spolecnost by to mela tolerovat. Budu to odsuzovat nadale, treba to jejich prijemce povede k zamysleni se nad sebou

kristyn86
20. kvě 2024

@pe_tu_ss_ka To nevim,nemam s tim zkusenost. U nas takove lidi nemame,ja delam jine davky nez kterych se to tyka.

kristyn86
20. kvě 2024

@martinka_33 Tak to nebude vzdy. Za prve musis mit souhlas vlastnika s pronajmem te mistnosti. A manzel,druh,otec deti apod. nelze jen tak vyloucit,ze bydli v druhem pokoji 😉 Za dalsi pokud by to byla opravdu cizi osoba,tak stejne musis priznat prijem z pronajmu a odvadet dan. Tyhle situace nejsou standardni a uprimne jak presne to resit ani nevim. Vetsinou se dela i to setreni.

martinka_33
20. kvě 2024

@kristyn86 me napadlo jak to delaji mámy kdyz si pronajmou byt spolu, tak ze se da domluvit na podnajmu nebo udelat s majitelem dve smliuvy, kazda za pulku penez? Protoze kdyz jedna bude mit prijem 40 tisic a bude chtit proste usetrit tak bude bydlet ve spolubydleni a druha ale bude mit prijem jen 10 tisic, ale dohodnou se ze najem napul, tak je nesmysl pro vypocet davky pocitat oba prijmy, kdyz to jsou jen spolubydlici ktere spolecne ale nehospodari.

martinka_33
20. kvě 2024

@kristyn86 ja jsem znala 2 mamy co takhle spolubydlely ale neptala jsem se jak to mely rozdelene, vim jen ze jedna mela skolkove dite a pracovala a druha byla na rodicovske dovolene. Je teda mozne ze tam ta pracujici byla na cerno, ale takove reseni zrovna nemyslim.

tasimia
20. kvě 2024

@lujhu neberu nic. Ani přídavky. Ani porodné jsem nedostala 🙂. Ale znám spoustu lidí, kteří dělají na "černo". A ne a ne jít do normální práce. Kámoška si za barem vydělá okolo 25tis ;). Do toho ma rodicak, příspěvek na bydlení a hmotku. Moje mamka dělala na černo - ne fakt na to nejsem pyšná, chlapa co si vydělá 35k měsíčně nemá ani nahlášeneho. Mají více než my s chlapem, co poctivě pracujeme - kdyz on pobere prémie.
Takže co je přísný, co si zjišťují ? Kdo to chce obchcat, tak to vážně obejde.
Z práce bych mohla vyprávět..a můžeš je motivovat k tomu, ze práce na smlouvu je lepší, co se týče získání bydlení, mohou na nemocenskou, ošetřované, budou se jim lepe platit dluhy, získají důchodový věk.
Tak nepůjdou.
Nehledě na to, kolik jich má exekuce a dluhy, a je to prostě pro ně výhodnější. Makat na černo a zneužít stát.
Dávky SSP i HN jsou zneužívané..
A ani ti nebudu rikat o částkách, na které tady většina maká tvrdou práci.
Takže tvůj příspěvek je jen výkřik do tmy.

kristyn86
20. kvě 2024

@martinka_33 Nevim jak u prispevku na bydleni,ale na hmotne nouzi se zkouma,jestli osoby spolecne hospodari. Takze normalne jde jedna maminka vyloucit,to neni problem. Proste kazda ma sve jidlo,prasek na prani atd. Ale taky to neni casty jev. Aspon na davkach.

kristyn86
20. kvě 2024

@tasimia Ano,takhle to v realu je. Nekomu to prochazi,nekdo se pak divi,ze musi vracet majlant. Nejhorsi je,ze my jako urednici to vime. Nejsme pitomi. Ale nejsou paky jak na to. Proste diry v zakonech. Ja osobne bych byla tvrdsi a nekoncila jen preplatky. Dala bych k tomu dozivotni stopku brat davky. A hlavne bych davky omezila na dobu urcitou,ne ze je beru xy let v kuse. No a pak by to chtelo likvidacni pokuty pro ty,co zamestnaji na cerno a i pro toho,kdo se necha zamestnat na cerno. Nejlepsi je,kdyz uz u nekoho na neco prijdu a jde do tuheho,tak pak praskaji i na ostatni...

terulin
20. kvě 2024

@pe_tu_ss_ka to není tak jednoduché. Těch podmínek je tam víc. Já takhle daně nedělám, ale není to tak, že by ti do skutečných příjmů nikdo neviděl. (Teda pokud jsem to dobře četla a nezapomněla)

tasimia
20. kvě 2024

@kristyn86, je to tak.
Mělo by se to líp ošefovat. A i jak píšeš, dávky brát třeba rok, během té doby si každý najde práci. A taky to rozlišovat podle zdravotního stavu.
Jak vidím ty mladé na Úřadu práce, do práce nepůjdou - proč taky, vidí u rodičů, ze nemusí.. chodila jsem do vyloučených lokalit, tam ta motivace k tomu aby žili "normálně" je vážně mizivá.
Pak k ním přijdeš domů a kurde vybavení jak kdyby brali 200k měsíčně..

guliii
21. kvě 2024

Zažádali jsme si o příspěvek na dítě. Teď máme dvě a je to jediné co bereme. Když nejsem na rp tak jsme vždy pracovali oba. Stalo se, že třeba manžel skončil v práci a trvalo třeba měsíc nebo dva než nastoupil do nové. I já mám při RD menší brigádu a na starosti menší zemědělství. Při jednom dítěti jsem nežádala, teď jsem si řekla, že co děti dostanou buď jim budu šetřit nebo když bude větší výdaj tak se to bude hodit. Od 14 let chodím na brigády ( při škole) nebo mám stálé zaměstnání. Také se mi nelíbí, že hodně rodin různými podvody dosáhnou na různé dávky. Když ani jeden nepracuje, dala bych jim alespoň, že musí udělat nějaké veřejně prospěšné práce, aby si dávky zasloužili. Kolikrát mají lidi co pobírají dávky vyšší příjem než ti co pracují a to mi opravdu v pořádku nepřijde.

Strana
z2