Souhlasili byste se zveřejňováním fotek a videí dětí na Instagramu školy?
Ahoj všem, mám dítě čerstvě v první třídě, ze školy nám dali na vyplnění souhlas se zveřejňováním fotek a videí dětí na Instagramu školy a já nějak nevím, zda souhlasit nebo ne... Moje děti nemají jedinou fotku na žádné ze sociálních sítí a já dost přemýšlím, jestli souhlas udělit... Kdyby šlo jen o stránky školy, tak by mi to nevadilo tolik jako instagram, který navíc ani já sama nemám... Co si o tom myslíte vy? Souhlasily byste? Díky za postřehy a odpovědi...
Tak ten souhlas si můžeš upravit. My to doma probrali a nakonec se dohodli, že nebudeme děti vylučovat z kolektivu při společném focení (to by nastalo, pokud bychom souhlas neudělili) a do souhlasu jsme uvedli, že vyfotit je mohou, zveřejnit to na sockách školy mohou, ale bez toho, aby bylo to které naše dítě ztotožněno. Za ty roky bylo zveřejněno fotek jen pár a ještě jsou tam děti v pohybu nebo skloněné nad prací, takže do obličeje jim vidět není.
@anonym_8971bc právě toho vyloučení z kolektivu se obávám a to určitě taky nechci...tak pokud by to šlo udělat takto, tak bych s tím takový problém neměla... Děkuji za dobrý tip...
@anonym_autor Já o tom taky přemýšlela ještě před zápisem do školy, jenže fotky ze zápisu na sociální sítě dali i bez souhlasu, z různých městských soutěží taky. Plus aby dítě nebylo vyloučený z focení, tak jsem souhlasy udělila.
Ač se třeba moje nyní už pubertální dcera nefotí ráda, jednou za čas mě poprosí o přístup na můj instagram, aby se mohla podívat na fotky, které škola zveřejňuje a těší se, že tam uvidí nějakou akci, které se účastnila a samozřejmě hledá i sebe. Ona ví, kde přesně je skloněná, za kým jí vykukuje kousek nohy atd🙂 V souhlasu máme, že to nebudou portrétní fotografie, ale ve skupině, často z dálky atd. No a to štěstí, když vyhráli jakýsi okresní pohár a byla dokonce v plátku naší městské části a babička ji tam objevila! Rodina má zákaz dávat fotky mých dětí na sítě, ale ty školní akce mi přijdou spíš jako pěkná vzpomínka.
Ač se třeba moje nyní už pubertální dcera nefotí ráda, jednou za čas mě poprosí o přístup na můj instagram, aby se mohla podívat na fotky, které škola zveřejňuje a těší se, že tam uvidí nějakou akci, které se účastnila a samozřejmě hledá i sebe. Ona ví, kde přesně je skloněná, za kým jí vykukuje kousek nohy atd🙂 V souhlasu máme, že to nebudou portrétní fotografie, ale ve skupině, často z dálky atd. No a to štěstí, když vyhráli jakýsi okresní pohár a byla dokonce v plátku naší městské části a babička ji tam objevila! Rodina má zákaz dávat fotky mých dětí na sítě, ale ty školní akce mi přijdou spíš jako pěkná vzpomínka.
@zuzkasim to zní rozumně a fajn... Pokud by to nějak takto šlo formuloval a připsat do toho jejich papíru, tak by to bylo za mě ok... 👍🏻 Děkuji
@zuzkasim to zní rozumně a fajn... Pokud by to nějak takto šlo formuloval a připsat do toho jejich papíru, tak by to bylo za mě ok... 👍🏻 Děkuji
@anonym_autor S tím připisováním bude asi problém. Škola má x žáků. Vyplněné souhlasy potřebuje od všech. U nás se udělají podle tříd tabulky, kde bude červeně svítit, kdo má nějaké omezení, není možnost tam ještě evidovat další přání rodičů. Máme cca 600 žáků... Já ten náš formulář uvidím ve čtvrtek, jen jsme probírali, co tam je. Ale dceři zaškrtnu vše, vidím, jak moc se pak na ty fotky těší i přes odpor k focení🙂
@anonym_autor S tím připisováním bude asi problém. Škola má x žáků. Vyplněné souhlasy potřebuje od všech. U nás se udělají podle tříd tabulky, kde bude červeně svítit, kdo má nějaké omezení, není možnost tam ještě evidovat další přání rodičů. Máme cca 600 žáků... Já ten náš formulář uvidím ve čtvrtek, jen jsme probírali, co tam je. Ale dceři zaškrtnu vše, vidím, jak moc se pak na ty fotky těší i přes odpor k focení🙂
@zuzkasim tak my jsme dostali papír velikosti A5, kde není možnost vybrat si s čím souhlasím a s čím ne, automaticky se tam uděluje souhlas nebo nesouhlas se vším uvedeným... Proto jsem si myslela, že tam případně připíšu jednu větu a bude to vyřešené... Kdyby šlo vyškrtat jednotlivé "položky" bylo by to jednodušší... A tím že to škola zavádí teď od září jako novinku nemám ani možnost se podívat, jak ty fotky co tam mají v plánu dávat vypadají, pro představu...
Je dobře, že se teď víc mluví o tom, jaká rizika může nést zveřejňování detailů z rodinného života na sítích + fotografie dětí, podrobnosti o nich atd. Ale pak to zas vede k opačnému extrému - hlavně ať se mé dítě nikde neobjeví. Copak nikdo nevidí ten rozdíl? Když dám na socky své dítě, tak každý ví, že to dítě patří ke mně, většinou tam zazní i jeho jméno, různé podrobnosti atd. Když dá škola na socky fotky ze života školy, je to většinou chumel dětí, někdy třeba i záběr na obličej. Ale většinou tam nikde nepíšou, že zrovna tohle je Přemysl Vopršal z 6.A., jehož matka se jmenuje Božena Vopršalová. A v tom já vidím obrovský rozdíl. Jména dětí se zveřejňují jen v případě výhry nějaké olympiády, soutěže. Sama děti nikde nezveřejňuji, ale ani mě nanapadlo, že bych měla problém udělit souhlas škole.
Je dobře, že se teď víc mluví o tom, jaká rizika může nést zveřejňování detailů z rodinného života na sítích + fotografie dětí, podrobnosti o nich atd. Ale pak to zas vede k opačnému extrému - hlavně ať se mé dítě nikde neobjeví. Copak nikdo nevidí ten rozdíl? Když dám na socky své dítě, tak každý ví, že to dítě patří ke mně, většinou tam zazní i jeho jméno, různé podrobnosti atd. Když dá škola na socky fotky ze života školy, je to většinou chumel dětí, někdy třeba i záběr na obličej. Ale většinou tam nikde nepíšou, že zrovna tohle je Přemysl Vopršal z 6.A., jehož matka se jmenuje Božena Vopršalová. A v tom já vidím obrovský rozdíl. Jména dětí se zveřejňují jen v případě výhry nějaké olympiády, soutěže. Sama děti nikde nezveřejňuji, ale ani mě nanapadlo, že bych měla problém udělit souhlas škole.
@jajulin děkuji za jiný úhel pohledu 🙂 něco na tom bude...
Ano, udělila bych. Přijde mi už trošku přehnaný to takhle hrotit. Pokud je to akce školy, jména tam nebudou a uvidíš fotku desítek dětí. Jsem ta, co nedává nic nikam, ale dítěti bych to neudělala, protože je na sebe pyšný, když něco vyhraje a chce se na sebe podívat.
Pro klid v kolektivu jsme ho udělili, ale samotná škola má jisté podmínky tak je to v pořádku na konec
Pár informací z poslední doby:
- federální soud v Americe shledal, že vlastnit AI generované dětské p*rno (pokud nezobrazuje opravdovou osobu) je chráněno svobodou slova a vyjadřování. Ber v úvahu to, že toto ABSOLUTNĚ nejde kontrolovat a takoví lidi budou spíš hledat na sociálních sítích fotky děti z dalekých zemí.
- AI dětské p*rno je trénované na opravdových materiálech tohoto typu, které už existují na internetu - tohle aktuálně řeší soud s Muskovým Grokem.
- S nástupem AI, které tohle generovat umí, množství takového materiálu na internetu vzrostlo o TISÍCOVKY %.
V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NENECH ZVEŘEJŇOVAT FOTKY SVÝCH DĚTÍ. Nenech se ukecat. Nestojí to za to.
@anonym_autor My jsme zpočátku rozhodovali za děti, když byli malincí. Ale co už z toho mají víc rozum, tak si rozhodují sami a my jen podepisujeme. Takže například dcera už několik let souhlas nedala. Ale musím teda říct, že v praxi je to poměrně problematické. Škola to moc nedodržuje a každý rok se znovu snaží získat náš souhlas se zveřejňováním. Aktuálně je dcera jediná ve třídě, kdo se nemá fotit. Sama si to docela hlídá a přesto už se několikrát na Instagramu nebo jiné síti školy objevila. A není pravda, že ty děti jsou tam úplně anonymní. Naopak škola často zveřejňuje detailní podobu dítěte včetně jména a to zejména při reprezentaci školy ve sportu nebo vědomostních soutěžích, což se našich dětí často týká. A pokud vím, tak ty profily škol na insta jsou veřejné.

Tak ten souhlas si můžeš upravit. My to doma probrali a nakonec se dohodli, že nebudeme děti vylučovat z kolektivu při společném focení (to by nastalo, pokud bychom souhlas neudělili) a do souhlasu jsme uvedli, že vyfotit je mohou, zveřejnit to na sockách školy mohou, ale bez toho, aby bylo to které naše dítě ztotožněno. Za ty roky bylo zveřejněno fotek jen pár a ještě jsou tam děti v pohybu nebo skloněné nad prací, takže do obličeje jim vidět není.