icon

Jak řešit změny rodidel po porodu třetího dítěte?

23. čer 2026

Ahojte ženy, jsem 5 měsíců po porodu, po šestinedělí jsem absolvovala prohlídku u gynekologa, který přeléčil vaginální zanět. Cítila jsem nepříjemné pocity u vchodu. Pak už dobré, ale při mytí stále cítim, že mi tam něco jakoby vyčnívá, tak jsem se dnes podívala zrcátkem a jsem zhrozená, jak to tam vypadá. Nevím, jakoby se uvolnilo staré šití z předchozích porodů (při třetím už nebylo), jsou tam jakoby vyčnívajíci "kusy masa" ven, takové boule, no vyzerá to strašně. Jako rozumím, že po 3 porodech to už nikdy nebude vypadat jak před dětmi, ale po předchozích 2 to vůbec takhle nebylo.. Nevím, zda to může být i proto, že potřetí to byl fofr, porodila jsem v stoji, nestihla jsem ani na půrodní lůžko, nebo i věkem (40 let). Mám se objednat na kontrolu i když gynekolog to asi viděl a nic neříkal? Nebo se to mohlo takhle udělat i teď? Nevím co dělat, co bych sestře při objednávani vůbec řekla. Stydím se. Prosím poraďte. Jak to je/bylo u vás?

anonym_768cf3
24. čer 2026

Po 3 porodech ti klesla děloha, vylézá ti zřejmě děložní čípek. My tam nevidíme, řeš to s lékařem.

eliss232
24. čer 2026

Tohle opravdu musíš řešit se svým gynekologem, ne tady 😔 🙈

levandule_k
24. čer 2026

Sestře řekneš to, co tady, že máš pocit, že ti tam něco vyčnívá, že potřebuješ mluvit s lékařem.

autor
26. čer 2026

Jen nechápu proč mi můj gynekolog na to nic neřekl, to se musím na všechno ptát? Máte někdo podobné zkušenosti?

suzanna123
26. čer 2026
@anonym_autor

Jen nechápu proč mi můj gynekolog na to nic neřekl, to se musím na všechno ptát? Máte někdo podobné zkušenosti?

@anonym_autor protože někteří doktoři řeší jen to, co se po nich chce. Prober to s ním nebo zvaž hledání někoho iniciativnějšího. Normální to není - ani po 3. porodu a doktorovi se nestyď to říkat - to je jako by ses styděla doktorovi říct, že tě bolí v krku

klara_m89
10. črc 2026

@anonym_autor Ahoj, úplně vím, jak se cítíš, protože tohle na 99 % není povolené staré šití, ale sestup poševní stěny. Ty boule a kusy tkáně, co vidíš, jsou prostě povolené svaly pánevního dna, které se po tom bleskovém porodu ve stoje a po třech dětech tlačí ven. Gynekolog ti po šestinedělí nic neřekl jednoduše proto, že u něj na křesle ležíš, takže v téhle poloze všechno zapadne zpátky dovnitř a vleže to vůbec nemuselo být vidět. Navíc se to strašně zhoršuje až v dalších měsících, jak mimčo roste, pořád ho nosíš a jsi celý den na nohách, proto to nejvíc cítíš večer při mytí. Určitě se na kontrolu objednej a vůbec se nestyď, sestře do telefonu stačí říct jenom to, že jsi pět měsíců po porodu, cítíš dole hrozný tlak a máš pocit, že ti klesá poševní stěna. Nic víc vysvětlovat nemusíš, ony to v ordinacích slyší pořád. Doktor tě prohlédne, ale hned pak si najdi specializovanou fyzioterapeutku na pánevní dno, protože ta ti pomůže nejvíc a naučí tě, jak to bezpečně vtáhnout a zpevnit zpátky. Zatím hlavně netahej nic těžkého, netlač silou na záchodě, a když ucítíš velký tlak, lehni si na záda a podlož si zadek polštáři, ať máš pánev výš než hlavu a orgánům se uleví. Dá se to opravdu hrozně moc zlepšit, tak to neodkládej a držím palce

hasara33
10. črc 2026

@anonym_autor někdo v předešlých komentářích tě strašil sestupem dělohy 🙈 to tvůj případ určitě nebude, protože to by tvůj gynekolog poznal okamžitě a řešil by to. 😉
Můžeš to s ním ještě jednou probrat, ale pokud neshledá žádný funkční problém, ale čistě estetický, řešit to zásadně bohužel nebude. Tady pak může být na místě návštěva estetické gynekologie, kde by ti pomohli problém napravit. Ovšem to si už budeš muset bohužel hradit sama stejně jako jakékoliv jiné estetické úpravy na těle.

rebe
10. črc 2026
@hasara33

@anonym_autor někdo v předešlých komentářích tě strašil sestupem dělohy 🙈 to tvůj případ určitě nebude, protože to by tvůj gynekolog poznal okamžitě a řešil by to. 😉
Můžeš to s ním ještě jednou probrat, ale pokud neshledá žádný funkční problém, ale čistě estetický, řešit to zásadně bohužel nebude. Tady pak může být na místě návštěva estetické gynekologie, kde by ti pomohli problém napravit. Ovšem to si už budeš muset bohužel hradit sama stejně jako jakékoliv jiné estetické úpravy na těle.

@hasara33 Máš pravdu, že se jedná spíš o povolené pánevní dno a spíš než děloha to bude močový měchýř. Ale že je to čistě estetický problém a řeší se estetickou úpravou, je naprostý nesmysl. Jedná se o funkční problém, který při neřešení může způsobit inkontinenci, a řeší se především gynekologickou fyzioterapií a specifickým cvičením pro posílení pánevního dna.

hasara33
11. črc 2026
@rebe

@hasara33 Máš pravdu, že se jedná spíš o povolené pánevní dno a spíš než děloha to bude močový měchýř. Ale že je to čistě estetický problém a řeší se estetickou úpravou, je naprostý nesmysl. Jedná se o funkční problém, který při neřešení může způsobit inkontinenci, a řeší se především gynekologickou fyzioterapií a specifickým cvičením pro posílení pánevního dna.

@rebe přečti si ještě jednou prosím, co jsem napsala 😉