Jaká vyšetření mě čekají? Příroda nám ještě nenadělila

petapepa
12. srp 2014

Dobrý den,
od dubna 2013 s partnerem máme nechráněný sex a rádi bychom miminko, jako asi každá v tomto fóru. Dnes už je to rok a 4 měsíce, co se snažíme a stále nic. Před čtvrt rokem jsme se dokonce vzali a po svatbě se rozhodli, že to opravdu začneme řešit a nebudeme čekat jestli se příroda smiluje 😀 Co se týče gynek. vyšetření, zatím jsem pravidelně chodila jen na obyčejné prohlídky, kde mně zjistili nález na čípku a letos v lednu jsem byla na konizaci, ale zákrok byl minimální a podle všeho jsem zcela v pořádku. Při poslední gynekologické kontrole jsem se s paní doktorkou domluvila, že to necháme do prázdnin a pak že se objednám a při neúspěchu to začneme více řešit. Co se týče mého cyklu, MS se mi neustále zpožďuje, někdy o týden, někdy dokonce i o dva. Nepomohlo mi ani pití gynekologických čajů. Nyní si již 3. měsíc měřím pravidelně bazální teplotu a ještě za pomocí OVtestu zkoumám, zda mám vůbec OV, když má tak hodně nepravidelnou ovulaci ( ze 3. cyklů byla pouze jednou). HA jsem nikdy nebrala. No každopádně právě nastala doba, kdy mě čeká nějaké detailnější vyšetření a spousty testů a já se bojím toho, co mě čeká. Bylo mě řečeno něco o injekcích, hormonech, rentgenu dělohu a jiných vyšetření. Paní doktorka bohužel ale nechápe to, že já doktor nejsem a její slova jsem nějak nestačila zpracovat 😀 Najde se tady nějaký laik, který něco podobného podstoupil a řekl mi stručně, co mám pod pojmem detailní vyšetření očekávat? 😀 Petra

alenka_p
12. srp 2014

Tak určitě ti odebere krev na hormonální profil - vč. hormonů štétné žlázy, prolaktinu. Ze začátku půjde určitě partner na spermiogram, pak se asi uvidí podle výsledků....pokud není ovulace, dají se nasadit stimulační léky, např. clostilbegyt, plánovaný pohlavní styk. Pokud nic z toho nepomůže, tak jsou pak další metody (iui, ivf, zjišťování průchodnosti vejcovodů)...doporučuju se objednat spíš do nějakého CAR, kde se na neplodnost specializují - zvlášť pokud nějjaké z těch základních testů vyjdou hůř

tulikiss
12. srp 2014

@petapepa hlavne klid.... odeberou ti urcity dne cyklu krev na hormonalni profil, pujdes na ultrazvuk a pripadne jeste udelaji test ze se v urcitou dobu budete milovat(je tam par hodin rozmezi) a pak pujdes rano na test jestli v tobe prezili spermie, urcite ale budou chtit udelat spermiogram, protoze ten je ze vsech tech testu nejlevnejsi a dost casto byva problem i u partnera.

petapepa
autor
12. srp 2014

Děkuji za info holky. Snažím se být docela v klidu, stále si nepřipouštím, že by někde měl být problém a tak to taky snad stále zůstane😀 Sice to bude časově náročné a jsem zvědavá, jak to bude v práci, kde jsem tam od rána do večera a budu potřebovat povíc volna, ale miminko je přednější a udělám pro něj cokoli. No snad to bude vše OK. V úterý jdu k paní doktorce a tam se domluvíme co a kdy mě čeká. Přítel je se spermiogramem smíření a strašně se bojí toho, že bude problém u něj, tak at už je to za náma a ať bude problém kdekoli, hlavně když se to začne co nejdříve řešit. Už mě nebaví skoro rok a půl jen čekat jestli se MS dostaví nebo ne a vlastně nevědět, jestli se třeba nesnažíme zbytečně. A to jsem si myslela, jak všecko bude v pohodě, znáte ty řeči......mamka otěhotněla ani neví jak a babička to samé.....jsem vyjjímka potvrzující pravidlo 😀

lenkasaf
12. srp 2014

@petapepa Ahoj, my jsme byli dnes s přítelem na spermiogram. Taky to odkládal, žádanka byla 4 měsíce v šuplíku. Chlapi potřebují čas. My máte taky od počátku vztahu pohl.styk bez ochrany a taky stále nic. Od ledna si měřím teploty a sleduji ovu testy, ovu probíhá každý měsíc a stejně nic. Koncem srpna jdu k MUDr. pro výsledky a pobavit se, jak dále. Už to taky musíme řešit. Takže neboj, nejsi v tom sama a budeme se podporovat !! .-)

damae
13. srp 2014

@petapepa Ahoj, tak aspoň Tobě můžu odpovědět z vlastní zkušenosti. O potomka se snažíme 4 roky a tak už jsem pár vyšetření absolvovala.
Jak už zmínily holky nade mnou: první je odběr krve a hormonální hladiny, zjišťuje se také štítná žláza, její špatná funkce je prý častým zdrojem neplodnosti, dále se zjišťuje imunologický rozbor krve, ze kterého můžou vyvkoukat hlavně, jestli nejsi alergická na partnerovo sperma.
Často tě budou sledovat na UTZ, kde se dívají, jestli ti rostou vajíčka do ovu. Mohou ti také udělat vyšetření na průchodnost vaječníků, které je prý trochu bolestivé a doporučuje se ženám, které mívají problémy se záněty.

Na srovnání cyklu a podporu početí se doporučuje utrogestan, který bere i žena po IVF - ten se buď polyká (to je ale pak víc vedlejších účinků) nebo zavádí do pochvy. Na vyvolání ovulace, aby v cyklu vůbec nastala, se bere také prášek clostylbegyt.

Píchání injekcí nastává ve chvíli, kdy ti vyvolávají ovulaci pomocí homonů (zmiňovaný pregnyl), případně před IVF. Injekce nejsou tak strašné, mě je píchal manžel a nakonec se to docela slušně naučil. Pregnyl je složitější, protože si ho musíš nejdřív namíchat z prášku a roztoku - pro ten jsem si zašla na píchnutí jednou k všeobecnýmu doktorovi a jednou na gynekologii. Ale i ten se nakonec dá nějak přeprat doma (zas taková věda to není 🙂).

S mužem toho dělají mnohem méně - hlavně ten spermiogram, který se ale může opravdu hodně měnit. Můj muž byl nakonec i na urologii, kde se na něj dívali, jestli je taky vše průchozí a jak má být.

Co se týká doktorů - centra plodnosti jsou dobře vybavená a většinou jsou tam i tebe moc milí, nicméně jsou nastavení na to, aby každého nápadně či nenápadně tlačili do IVF. IVF samo o sobě není zlo a dá se to docela v pohodě zvládnout, ale podle mě je někdy trochu zbytečné. Já byla ve dvou vyhlášených centrech a nikde toho se mnou moc neřešili a rovnou šup šup na IVF. Takže pozor, pokud to zatím nechceš, připrav se, že se jim budeš muset trochu bránit.

Já sama za sebe bych (po předchozích zkušenostech) určitě nejdřív trvala párkrát na "snažení doma" v den ovulace, případně inseminaci (zavedou ti v den ovulace manželovo sperma blíž ke zdroji - relativně jednoduchý zákrok). Taky nedám dopustit na cvičení mojžíšové - ne, že by to u mě vedlo k potomkovi, ale není nad to, když tě přestanou bolet záda, srovnáš si postoj a zpevníš tělo a pro případné těhotenství a porod se hodí mít v pohodě pánevní dno.

lenkasaf
13. srp 2014

@damae Krásně jsi to popsala, děkuji. Alespoň vím na co mám u dr. ptát a co mám vlastně chtít.

kkouzlo
13. srp 2014

@damae sice nejsem zakladatel otázky, ale díky za vyčerpávající popis, se mnou to chce doktorka začít řešit příští měsíc, tak alespoň vím, o čem bude mluvit.

damae
13. srp 2014

@lenkasaf Díky. Ráda bych upozornila, že zdaleka nejsem odborník, jen trochu zkušenější harcovnice... 😉

lenkasaf
13. srp 2014

@damae To jsem pochopila. A takové zkušenosti jsou nejcenější, takže díky a držím Ti palce !!!! 🙂

damae
13. srp 2014

@kkouzlo @lenkasaf Není zač. Držím palce.
Mimochodem - pro mě byly vždycky takové návštěvy a rozhovory s doktory hodně psychicky vyčerpávající a musím se přiznat, že pravidelně z nich odcházím s brekem. Doporučuju se tedy trochu obrnit a nenechat se ovlivnit případným naznačováním, že změna partnera by možná vše vyřešila, že jinak než pomocí IVF to nepude a že všechna jiná řešení jsou jen "výplň času" před IVF.
Nechci strašit - taky si uvědomte, že po doktorech bezúspěšně chodim už skoro 3 roky 😉 a některé zkušenosti mám opravdu špatné.
Doufám, že pro vás to bude příjemnější. Došla jsem za ty 3 roky taky k závěru, že míst, které nám mohou udělat s manželem dítě, je v ČR opravdu hodně a proto pokud někde nebudete spokojené (spokojení), asi bych už neváhala to okamžitě změnit.

Hodně štěstí!

kamino
13. srp 2014

@damae Skvely popis,naprosto souhlasim a s tou "vyplni " to bylo u nas take...udelali IUI jen aby se zjistilo,jakym zpusobem bude telo reagovat a ten prvni pokus ma uz dva roky 😉😉 Moc ti drzim palce,aby se i vam podarilo...kamaradka to mela take slozite,cekali 6 let,pak se uz rozhodli,ze na vse kaslou,ze si daji pauzu a pripadne zkusi adopci a ejhle,uz maji dve deti...ta psychika je strasna potvora...

kkouzlo
13. srp 2014

@damae u nás je to zatím horší tím, že jednoho klučinu už máme, úplně bez problémů a druhý k nám už rok nechce. Zatím jsem rozhodnutá, že i mít "jen" jedno dítě je dar a na druhé žádné velké složitosti podstupovat nechci

damae
13. srp 2014

@kamino Díky.

Tvojí kamarádky bych se ráda zeptala, jak se na to dá vykašlat? Já na první pohled neoplývám příliš trpělivostí, nicméně pokud mám pocit, že je něco důležité, jsem schopná si na to porádně počkat. Vždycky si dám na pár měsíců (či teď naposledy i půl roku) pauzu, kdy to opravdu moc neřeším a dělám něco jíného, ale fakt si nedokážu představit, že si jednoho dne řeknu, že je to vlastně jedno, jestli děti mít budu nebo ne...

Ale jsem ráda, že to prostě jde někdy i takhle trochu záhadně a nečekaně 🙂

damae
13. srp 2014

@kkouzlo Ano, i jedno dítě je dar, obrovský.

kamino
13. srp 2014

@damae u nich to bylo hodne spatne,prisli o vytouzene mimi v 6 mesici,kamaradka se zhroutila,pul roku nechodila do prace,byla hotova...no a pak si vytvorila nejaky blok... No a pak se to povedlo... Kazdopadne ti moc preji,aby vam to vyslo..u me to byla asi take nahoda,v te dobe,kdyz jsme chodili do CAR,tak jsem dostala v praci vypoved,takze jsem chodila po konkurzech a testovala az az 16 den...normalne jsem na to zapomnela,protoze jsem resila jine veci...

keeshka
13. srp 2014

Určitě je v tuhle dobu dobré udělat nějaké základní testy, zda je na obou stranách vše v pořádku.
u tebe - hormonální profil a to opakovaně, sledování ovulace - zda vůbec vajíčka dozrávají
u manžela - spermiogram
Pak můžou na řadu přijít další vyšetření. My jsme např. absolvovali vyšetření na reprodukční imunologii, kde nám oběma zjistili protilátky proti sobě.
Nebudu říkat, buďte hlavně v klidu, vím, že je to určitý moment těžké 🙂 . Ale když budete vědět, že vám vyšli testy v pořádku, uklidní vás to a třeba se zadaří 😉 .
Jinak, až se na to budete cítit, navštívila bych CAR, nemusíte hned do asistované reprodukce, ale prostě ví co dělají. Já vím, chce se to pak vyrovnat s tím, že pomoc potřebujete a prostě být na to připravení. My jsme se tam pak těšili 🙂 . Tak hodně štěstí a ono se zadaří!!

damae
13. srp 2014

@kamino Tak to má tvoje kamarádka můj velký obdiv.
A já se asi nechám vyhodit z práce 😉

kamino
13. srp 2014

@damae je to blby,ze to tak reknu,ale v mem okoli se opravdu potvrzuje,ze ti,co meli problemy s pocetim se dockali v nejmene vhodnou dobu,kdy se zamestnali necim uplne jinym... Bohuzel vetsinou to byly bud existencni poblemy,nebo partnerske...zkratka mysl se zamestnala necim uplne jinym...

damae
13. srp 2014

@kamino Ráda bych to zatím ještě zkoušela bez těch existenčních či partnerských problémů - slyšela jsem o lidech, co to dali i bez nich. A normálně, nebudeš mi to věřit, ale prý existují páry, co maj prostě normálně sex a je z toho dítě! 😉

kamino
13. srp 2014

@damae ty jo !!!! A kde ta rezervace je ??? Ze bych tam sla na studijni pobyt 😉 😉
Jak jsem psala,to byly extremy a kdyz se vira vytracela,nastoupil mozek,provedl reset a bylo to 😉

alenka_p
13. srp 2014

@damae Taky by mě zajímalo, jak se dá vykašlat na něco, o co usiluješ několik let 🙂

damae
13. srp 2014

@alenka_p Jo, je to záhada. Podle mě to nejde - vidím sebe, jak někdy v 50 budu nadšená, že mi vynechala menstruace a dychtivě si udělám již miliontý těhotenský test, jen abych si uvědomila, že to je asi přechod.

alenka_p
13. srp 2014

@damae Teď jsi mě rozesmála 🙂))

alenka_p
13. srp 2014

@damae já teda v 50 už asi budu definitivně smířená, doufám 🙂

petapepa
autor
13. srp 2014

@damae moc dekuji za odpoved, konecne jsem pochopila oc vsechno pujde, ale prochazka ruzovym sadem to zrejme nebude:-/ kazdopadne pristi tyden budu u pani doktorky vzdelanejsi a budu schopna i mozna trochu mluvit a nejen poslouchat a ztracet se. No tu cestu k miminku jsem cekala prijemnejsi,ale snad se casem nam vsem zadari 🙂 jeste jednou diky!

damae
13. srp 2014

@petapepa Nemáš zač. Často jsou ta vyšetření naopak velmi uklidňující - zjistíš, že vlastně není žádný problém neřešitelný, že všechno má svá východiska. Dobrý je to taky v tom, že najednou je vše mnohem akčnější a není to jen o tom čekání na měsíční dny hysterie a šílenství 😉

Věřím, že naprosté většině párů, které po dítěti opravdu touží a něco pro to dělají, vysněný potomek vyjde. Čím delší je cesta, tím větší jsou to frajeři, tím silnější jsou osobnosti, tím pevnější mají charakter a tím větší radost to pro ně musí být. Držím palce!

damae
13. srp 2014

@alenka_p v padesáti budeš mít spíš děti v pubertě a budeš si řikat - bože, co mě to jen napadlo 😉

alenka_p
13. srp 2014

@damae Snad jo 🙂

petapepa
autor
21. srp 2014

@damae tak už mám po vyšetření na gynekologii a slova paní doktorky by se dali skoro srovnat s těmi svými, popisovala mi totiž, jaký by byl postup kdyby to nešlo tak a pak tak, abych byla se vším obeznámena 😀DD Při kontrole jsem zrovna byla den, dva po OVU, což mi potvrdila i paní doktorka při vnitřním ultrazvuku, když viděla volnou tekutinu a také mi řekla, že mám vysokou sliznici, ovulace probíhá, že by neměl být žádný problém. Jen mi dala nějaký duphasten, který jím vždy po 4dny po OVU, aby se mi zcela srovnal menzes a ještě mám pít INOFOLIC na zdravý a silný vajíčka 😀 A za 3 měsíce v 10 DC na kontrolu, pokud se tedy nezadaří dříve a tam by mě měli cosi měřit a zkontrolovat, zda OVU probíhá, jak má a zmapovat mužské náboje, zda nabíjí 😀DD Každopádně při odchodu říkala, že vše vypadá z mé strany OK a ta vysoká sliznice...jestli už třeba nejsu těhu....byla by to paráda, ale moc velká náhoda a na ty já nevěřím 😀

damae
21. srp 2014

@petapepa Tak to gratuluju a zní to velmi nadějně. Je super, že máš (aspoň podle mě) relativně rozumnou doktorku. Mě třeba někdo pořádně začal sledovat cykly až teď po 4 letech a hned první cyklus byl pravděpodobně anovulační, ač vajíčko se na začátku vyvíjelo. A to jsem skoro tři roky žila v domnění, že normálně v pohodě ovuluju, protože mi to první doktorka řekla. Sliznici mi taky poprvé v životě měřili teď v červenci... Teď jsem poprvé v životě brala clostylbegyt (na podporu růstu vajíček) a ovulace mi byla vyvolána pregnylem, tak jsem taky docela v naději.

Tak držím palce, ať to za ty tři měsíce třeba už nic řešit nemusíš. A pokud ano, řekla bych, že jsi ve schopných rukou.

Jo mimochodem, taky jsem si začala měřit bazální teplotu a docela mě to baví. Zapisuju si to do stránek www.fertilityfriend.com. Umí to za a) sledovat ty teploty a za b) se tam zapisují další vedlejší údaje (jak se ten den cítíš, jaké léky bereš, jaký máš hlen či čípek) a ono ti to hledá ovulaci a po ní ti to říká, s jakou pravděpodobností můžeš být těhotná. Ale je na potřeba mít pořádný teploměr...