Otěhotnění s atopickým ekzémem. Máte zkušenost?

petul.a
16. led 2007

Ahoj, holky, je tu některá, která má zkušenost s atopickým ekzémem při snaze otěhotnět? Já jsem ekzematik asi od 2 let věku. Teď už se více než rok snažíme o mimi, já beru Clostilbegyt, zatím druhý cyklus. Snažím se dopátrat, zda hormonální masti mohou mít vliv na plodnost (někde jsem četla, že kortikosteroidy ano) a jak je to s užíváním mastí v průběhu těhotenství, zda to třeba neublíží miminku. Nehormonální mast mi totiž nezabrala.

slunicko2
16. led 2007

Ahoj Petule, ja take trpim na atopicky ekzem. I kdyz ted co ziju v UK, kde je mirnejsi klima, tak mi zmizel. Ale kortikoidy by jsi mela pouzivat max. 5 dni a pak min. na 3 tydny vynechat!
me lekar rekl, ze bych nemela zadne takove masti pouzivat behem tehotenstvi a ani predtim.
Ale vim, ze tady v uk se daji koupit kortiokoidni masti s malym obsahem hormonu.
Jenze, nejvic ti poradi lekar! Oni znaji presne obsahy masti. Take bude vedet, jak dlouho jsi pripravky pouzivala a muze udelat rozbor krve...

dendisa
16. led 2007

ahoj,
s exémem to mám věkově asi jako Ty. Objevil se mi znovu asi v 17 letech, ale jen tak občas suché místo, hlavně na rukou.
Když jsem otěhotněla, projevilo se to tak, že jsem se celá kompletně obsypala - vypadala jsem jak po černých neštovicích. Celé tělo poseté fleky a teď to mám mezi prsty na rukou a nemůžu se toho zbavit. Mám doma nějaké kortikoidy, ale nemám odvahu to na sebe mazat...

papaya
16. led 2007

Petulo,kortokoidy v těhu vůbec nesmíš.Mě dr. napsala po 3 měsících nějakou slaboučkou mastičku,kterou používají i kojenci,to trochu pomáhá.Jinak promašťovat a promašťovat...Bohužel v těhu se mi to zhoršilo (možná i tím,že je chladno) a tak trochu trpím. To je ale individuální,třeba u tebe to bude jiné. Vydržet se to ale dá (já to mám např i na obličeji a rukou 😠 )
Spíš mám obavy,aby nemělo ekzem i mimčo ☹

petul.a
autor
16. led 2007

To je taky další věc, dědičnost. Trošku s tím počítám, takže jsme na to pamatovali při zařizování bytu - všask to znáte, žádné závěsy, koberce apod. No, hlavně, aby to mimčo (tedy pokud se vůbec podaří ) nezdědilo spíš ve formě astmatu. A s těmi mastmi - své kožařky se na to chci zeptat (minule jsem zapomněla 😀). Tak jsem poslala dotaz na poradnu MUDr. Uzla a ten mi odpověděl, že před otěhotněním a v prvním trimestru by neměly masti vadit. Tak nevím. Zkonzultuju to s kožařkou a s gynekologem. Každopádně Vám všem dík, nečekala jsem, že tohle téma bude mít tak rychlý ohlas 😉.

ka.te1
16. led 2007

Ahoj 🙂 Já mám atopický ekzém už od svých 2 let, přes pubertu se mě skoro zmizel, ale od 23 let se opět vrátil a někdy je to teda fakt záhul, ale letošní mírná zima je skvělá a ekzém zlobí míň. Protože už sem vysadila HAK a nechávám těhotenství volný průběh, tak jsem přestala užívat i Xyzal, který jsem užívala denně a přestala jsem se krémovat i krémem Elocom (kortikoid). Krémuju se pouze míchanou mastičkou (Aquacutilan), která je na promaštění kůže. Zatím je ekzém opravdu v pohodě a když mě hodně zlobí, tak to holt musím vydržet bez léků a kortikoidů.
O dědičnost mám taky obavy, ale....s tím stejně nic nezmůžeme.

papaya
16. led 2007

já se taky párkrát mázla,to jsem ještě nevěděla že jsem těhu a pak sem nevěděla jestli můžu a už jsem to nemohla vydržet 😅 v letáku totiž psali,že v těhu se to může používat po konzultaci s lékařem (tak jsem myslela,že decentně je to v poho) moje dr mě ale vyvedla z omylu.Taky záleží jakou mastičku máš,já měla docela silnou...

petul.a
autor
16. led 2007

Jo, jo, přesně tak. Jenže já své doktorce řekla, že se snažíme o mimi (teda spíš naznačila, když se ptala, jestli beru nějaké léky, a já jí řekla, že Clostilbegyt na podporu ovulace - to by jí mělo dojít, ne?). Ona mi přesto napsala Elocom. Naštěstí ale hned zabral, takže teď na sobě nemám žádný ekzém. Kdo ví - třeba se nám mimi nedaří, protože nějaká vyšší síla si přeje, abych se aspoň trochu vyčistila 😝 😀 😲

lussy
16. led 2007

petul, jsem atopik, mam ekzem od uplne malicka, celou dobu me lecili kortikoidama (jak jinak v 80. letech), uplne jsem se toho nezbavila nikdy, ale rika se, ze po porodu po te hormonalni zmene je sance (kdyz to nevyslo v predskolnim veku nebo puberte, tak jedine ten porod 😎 ) ja svoji doktorku uz predem upozornovala, ze chci otehotnet, rikala, ze v malem mnozstvi masti nevadi, ale ja uz asi 2 roky pouzivam jen s velmi nizkym obsahem kortikoidu a nez jsem otehotnela (myslim, ze ekzem nemel vubec vliv!) jsem vysadila uplne (i tak jsem mela strach) a ted se mazu od zacatku tehu mesickovou mastickou a jsem neuveritelne prekvapena, ze to drzim docela pod kontrolou...

drzim moc palce, at se vam brzy mimi zadari a ten ekzem taky nejak zlikvidovat 😉

lussy
16. led 2007

jo, jeste jedna vec - cetla jsem, ze by kortikoidy nemely az tak vadit, nebot neprochazi placentou narozdil treba od antibiotik... 🙂

petul.a
autor
16. led 2007

Jo, tak s léčením kortikoidama mám taky zkušeností, že bych mohla napsat knížku 😝. Taky jsem zkoušela: několik léčitelů (teda až na jednu paní to všechno byli docela srandovní šarlatáni 😀 ), spoustu bylinek a celostní medicínu. Té bych jako jediné fakt věřila, jenže je tu zádrhel v podobě velice přísné diety, která se musí držet kvůli vyčištění těla (bezmléčbá, bezlepková a bezvaječná - dovedete si to představit?), a já po ní jednak začala hubnout (to u mě není zrovna žádoucí, jsem ten typ, který může zbaštit "prase i s chlívkem" a nenabere ani deko, takže po téhle dietě jsem vypadala, jako bych se zrovna vrátila z Dachau), a pak taky je ta dieta docela dost drahá (tedy aspoň v té době byla, dneska už je to přecejen trochu lepší). A taky celostní medicína není oficiálně uznaná, z čehož vyplývá, že na proplácení pojišťovnou můžeme zapomenout. A každá návštěva, když to počítám i s koupí léků, se pohybuje v řádu tisíců.

petaska
16. led 2007

Ahojky holky ekzematičky! Taky přispěju svojí troškou do mlýna-ekzém mám zhruba od dvou měsíců a od té doby na mě už napatlali co se dalo a co bylo v 80.letech dostupné-kortikoidy, černé masti a kdoví co ještě 😝 Ale od puberty jsem byla docela v poho,takže jsem se ani žádnejma dalšíma hnusama mazat nemusela...Až začátek těhu vše změnil a ekzém se rozjel v neskutečném měřítku. Jenže první tři měsíce jsem nesměla používat vůbec nic, potom dithiaden proti svědění-ne že by zabíral 😖 ,a slabé kortikoidní mastičky.Jenže bohužel musím říct, že ať jsem se mazala nebo ne, ekzém se objevoval a mizel zhruba v týdeních intervalech. Takže jsem se tím přestala nějak zatěžovat, vyřadila jsem pojem ekzém a svědění ze slovníku a světe div se-zlepšilo se to! 🙂 A že by ekzém a jeho léčba měly nějaký vliv na otěhotnění? V mém případě určitě ne-ani jsme se moc nesnažili a najednou 😀 mám devět týdnů do porodu!
Takže snažilkám hodně štěstí a trpělivosti a nám čekatelkám-ať nám to utíká!

jenniffer
16. led 2007

Ahojky všem. Už jsem to psala do jiné diskuze, ale zopakuji to i sem. Ekzém mám zhruba od dvou měsíců,v současné době už "jen" na rukou. Moje doktorka tvrdí, že nebyly dosud provedeny seriózní studie o vlivu kortikoidních mastí na těhotenství. Ale obecně se prý doporučuje mazat co nejméně, na malé plochy a hlavně ne na bříško. Občasné použití pro zvládnutí akutních potíží by prý nemělo ublížit. (Ale jistota je jistota 🙂 ! )Jinak u nás je schválená i jedna nehormonální mastička - Elidel. Bohužel VZP ji nehradí.

papaya
16. led 2007

Mě už to věčné mazání taky leze krkem. Někdy tu mastičku ani nepoužívám (jen na obličej,tam mi to vadí kvůli styku s veřejností - nevypadá to dobře 😖 )
Dokonce teď v těhu chodím i 2x týdně do bazénu (kvůli zádům) a k mému překvapení se to nezhoršilo. Než jdu plavat, namažu si postižené místa notně indulonou a asi to pomáhá. Jinak když jsem bydlela na Moravě, ekzém jsem skoro vůbec neměla (což byla po těch letech úleva). teď jsem 2hým rokem v Praze a zase ho mám.Myslím,že to bude z té civilizace. Za měsíc a půl se zase stěhujeme zpátky a já se těším,že by mi to mohlo zmizet 😝
V těhu bych ale kortokoidy radši nepoužívala
Peťulo dietu taky nedodržuju,páč bych nesměla skoro všechno,co mám ráda (mléko,jogurty, kyselé zelí...) 🙄

slunicko2
16. led 2007

s tou dedicnosti ekzemu a astmatu. Ja jsem treba mela od dvou mesicu atopicky ekzem, zkratka klasicky pripad. Mela jsem to vsude, hlavne v puberte. Ale kolem sedmnacteho roku mi ekzem zmizel a objevilo se astma. Ted se sem tam objevi i ekzem, ale velkym astmatem uz ted netrpim.
Pry je to takhle docela bezne. Precetla jsem nekolik studii. A je pomerne caste, ze pokud ekzem v/po puberte zmizi, objevi se alergie a astma.
take se tehulim co maji alergie nebo astma neboporucuje jist v tehotenstvi orisky, pry aby se zabranilo tomu, ze se mimco narodi s alergii na orisky.
To jsem nasla v knizce pro tehotne, kterou mi dal muj lekar.

papaya
16. led 2007

Sluníčko já se taky dočetla,že všechny! těhule by neměly jíst buráky, páč to přivádí k různým alergiím.
Já taky spoléhám na to,že budu kojit co nejdéle a že na první příkrmy budu používat domácí zeleninu bez chemie. No a pak uvidíme.

petul.a
autor
17. led 2007

Ta nehormonální mastička (Elidel?)není, myslím, hrazena žádnou pojišťovnou, tedy zatím, snad jednou bude. Já ji vyzkoušela, stála mě kolem 500,--, ale nezabrala mi. Je fakt, že tehdy jsem byla hodně "osypaná", takže možná kdybych ji potřebovala jen na nějakých pár flíčků, zabrala by. Jenže právě když se udělá jen pár flíčků, tak si jich kolikrát ani nevšimnu, myslím, že to znáte. Jsme přecejen zvyklé na poněkud větší "výsev".

slunicko2
18. led 2007

papaya, ja se take chystam pouzivat organickou zeleninu. treba svagrova do maleho cpe jen jidlo z uz pripravenych plechovek pro deti. On treba nemel domaci stravu dokud mu nebylo pres jeden rok. Pak dostaval brambory v podobe hranolek 😖
Me by treba jen zajimalo, jestli tady v britanii take testuji novorozenata na alergie. Slysela jsem, ze pry v Cesku se to dela automaticky, pokud jsou rodice alergici?!

Jinak ja jsem zjistila, ze i kdyz se mi sem tam nejake fleky objevi, tak kdyz si jich prestanu vsimat, tak zmizi. Ale jak jim venuju pozornost, tak snad i rudnou bez toho abych je skrabala ;)

Ja jsem fakt rada, ze bydlime tady. Vzdycky, kdyz prijedeme do Prahy, tak druhy den jsem v lekare a musim pro kapky do nosu, do oci, pouzivam inhalator apod. Jsem tam z alergii uplne znicena.

Vcera jsem nekde na inetu cetla, ze pokud maji male deti velice silny ekzem a hormony treba nezabiraji, tak se casto pouzivaji nejake vakciny souvisejici s imunitnim systemem.

papaya
18. led 2007

Sluníčko to je docela blbý s tou švagrovou 😔
Myslím že alergie a podobný svinstva se v lidech spouští těma všema éčkama, konzervantama a podobně. Mě by vůbec nevadilo, kdyby potraviny vydržely míň než teď. Prostě bych je kupovala častěji 😝
Jak je to s testováním na alergie nevím,ale dnešní medicína umí dost věcí. Ségře třeba nabízeli,že by jí řekli,jestli její děti budou mít nějakou vážnou nemoc. Ona teda odmítla a já bych to taky vědět nechtěla. Budu to řešit až to přijde, jestli vůbec 😉

slunicko2
18. led 2007

Kdy ji to testovani bylo nabizeno? Vsak to prece vubec nemohou odhalit, krome tedy vrozenych dispozic. Protoze treba nabeh na infart, cukrovku a jine nemoci si casto pestujes az zivotem...

Ja se tesim na to, ze budu delat mackanou zeleninu a vyvary a tak. Sama pro sebe bych to nedelala. Takhle budu jit zdrave s mimcem ;)

nevite, jak je to s pouzivanim ventolinu na astma v tehotenstvi?
Nebo treba leku, kdyz mam alergickou reakci na neco? Trpim alergii na ovoce, a nekdy se stane, ze je v necem zamichane a nikdo mi to nerekne a ja trpim anafylaktickym sokem...

petul.a
autor
19. led 2007

Sluníčko, s tou alergií Ti bohužel neporadím 😨.
Ale k tomu krmení dětí z konzerv, hranolkama apod. - mě tohle může vždycky naštvat. Já se snažím vařit třeba polévky domácí, i když jsme zatím s manželem sami. Za domácí ovoce a zeleninu (byť jsou to jen jablíčka a zelenina do polívky) jsem vděčná rodičům. Fakt málokdy se stane, že bychom dělali něco "z pytlíku", dokonce skoro vůbec nepoužívám ani granulovanou jíšku, vaříme téměž bez přidání tuku... No a pak vidím, jak některá mamina cpe děcko hranolkama a konzervama. Neříkám, že bych si sama pro sebe taky občas nekoupila třeba ovocnou přesnídávku, ale cpát děcku jen tohle, to mu fakt rodiče zadělávají na alergie. Proč asi slergie neexistovaly, dokud lidé nekonzervovali a také se nepřejídali... Jo, já bych taky klidně chodila nakupovat častěji. Myslím, že je docela prima pocit nést si v košíku čerstvou zeleninu, jenom ta vůně...

ivusenka
19. led 2007

ahoj holčiny, děsně mě trápí popraskané ruce, teda přesně řečeno bříška prstů, jsem kra´toučce těhotná a tak se bojím dávat silnější mastičky, kromě toho se celou pracovní dobu prohrabuju papírama a ty strašně vysoušejí ruce, mohla bych se mazat pořád a nic mi neudrží ty ruce mastnější

slunicko2
19. led 2007

ivusenko, zkus vazelinu. napred ruce promaz nejakym kremem a pak vazelinou. vazelina totiz jen chrani kuzi pred vlivy. ale zaroven je dobra proti svedeni 🙂 ja ji pouzivam, kdyz mam jen flicky nebo popraskanou kuzi. me to pomaha.

Petulo, alergie a astma jsou stara zalezitost. jen jsou ted vic a na vice veci. ale uz stovky let pred nama existovalo astma a alergie na travy a tak.
ted to proste slozitejsi nasi stravou a ovzdusim.
ale ja mam treba tady v uk klid a v Cr peklo, kdyz tam dorazim ;)

janickabez
19. led 2007

mě se rozjel ekzem před státnicemi... mám to asi nejspíš z nervů, myslela jsem, že jak se hodím do klidu bude to zase OK a ekzém zmizí, ale to jsem se mílila.... nemám ho nějak extrea velký jen na dlaních... z toho na pravé malinko a na levé víc, ale dlaň mám popraskanou a dosto to bolí, krémy na ruce nepomáhají.Mastičku s kortokoidy mi dr.předepsala, ale když jsem si přečetla příbalový leták, tak jsem to rovnou hodila do koše. Už jsem byla zoufalá a tak jsem začala zkoušet vše možné a věřte nebo ne docela mi pomohla a vyhovuje mast na opruzeniny na dětský zadeček... ona obsahuje zklidňující látky a navíc takový ten pudr, bay vás to nesvědilo.....

petul.a
autor
22. led 2007

Ivusenka, s vazelínou mám i já dobré zkušenosti, pak ještě s Lenienskou (to je vlastně základ do mastí, dává se to často malým dětem, namíchají ji v lékárně a rozhodně vyjde levněji než většina krémů na ruce). Taky se mi osvědčil Excipial mastný krém, i ten Ti prodají v lékárně. Existuje i Excipial krém na ruce, ale myslím, že ten není tolik mastný, takže bude asi spíš jen na normální promazávání. Jo, a taky ještě pomáhá propolisová mast.

slunicko2
22. led 2007

ja jsem jeden cas pouzivala mesickovou mast. Byl uzasna, vsechno zmizelo. ale pak jsem najednou otekla. Mozna to vyhovovalo ekzemu, ale ne alergiim.
Jinak ja jsem take mela dobre zkusenosti s pitiolem (nevim, zda jsem to dobre napsala). Ten je tusim take na opruzeniny 🙂 Tak na tom asi neco bude.

A pamatuju si, ze jednou, kdyz jsem mela ruce plne ekzemu mi pomohl citronovy jar na myti nadobi. Asi to obsahovalo silny koncentrat citronu a ten mi ekzem uplne vybelil! To se mi libilo! 😀

Me se ted objevila sucha kuze, na prstenicku. Nazstesti se snazim si toho nevsimat. Ale uz jsem se pristihla, jak se tam skrabu, kdyz jsem nervozni 🙄

ivusenka
22. led 2007

Tak dneska mám děksně osypaný obličej, nevyvarovala jsem se svému oblíbenému ovoci - kivi a to mi vždy udělá vyrážku. Jinak holky poraďte kde tu vazelínu sehnat ? je volně prodejná ? Jinak Excipial taky používám , ale je to mléko, modrou indulonu a mám ještě trochu silnější mastičku - míchanou, která se prý v těhu také může. Jinak si asi budu muset udělat zásobu kozích mlík a pod. protože ty mi alergie a ekzém vždy uklidnily

petul.a
autor
22. led 2007

Tak kozí mlíko zkusím taky. Nikdy jsem ho nepila, tak uvidím. Ta vazelína se dá sehnat volně v lékárně i v některých drogeriích. Výbornou dětskou vazelínu dělá firma Lander, ta je sice jen přes katalog, ale možná když to zkusíš dát do vyhledávače, tak Ti internet něco "vyplivne". Jo, a já taky hřeším s ovocem, u mě to jsou pro změnu pomeranče a mandarinky.

kacerka
22. led 2007

Ahoj holky, také přidám svou troškou do mlýna. Od malička trpím také na ekzémy, přesně jako většina zvás jsem prošla různými léčbami. Od nějakých 14 let jsem měla docela pokoj, akorát na začátcích zimních období se sem tam objevovaly flíčky s ekzémem. Za to letos i přes tak mírnou zimu se mi to rozjelo v plné parádě a jelikož jsem nechtěla na sebe patlat žádné hormony (mé tělo je ještě stále poblázněné po vysazení HA), tak jsem se pídila po něčem přírodním a narazila jsem na čínskou medicínu. Zkusila jsem oleandrovou mast a po týdnu užívání se stav neuvěřitelně zlepšil. Mast je k dostáni na www.patentimedicina.cz. Moc jsem tomu sice neveřila, ale výsledkem jsem byla opravdu mile překvapená.

petul.a
autor
22. led 2007

Kacerka, díky za info, už jdu na ty stránky. Jinak já jsem se po vysazení HA taky komplet osypala, trvalo mi pekelně dlouho, než jsem se toho zbavila, a pak pro změnu přišla nějaká kožní viróza (s latinským názvem, který si nepamatuju 😅 ). Asi přišla proto, abych věděla, že existují taky jiné věci než atopický ekzém - že v tom chudáček ekzémek není sám 😉. No a když jsem se po třech měsících zbavila virózy, tak zase naskočil ekzém - podle mě jako reakce těla (určitě to všichni znáte - po chřipce, po nachlazení...). Teď už je to naštěstí v pohodě, tak si zase připadám jako ženská.

ivusenka
22. led 2007

Holky díky za tipy 😉