Atopický ekzém, Elocom a problém s otěhotněním

kaacafiirek
10. říj 2018

Ahoj, chtěla bych se zeptat na problémy s otěhotněním při užívání kortikosteroidvé mastí Elocom.
Mám atopický ekzém cca od dvou let. CCA 10 let používám mast Elocom, ne jen ji, i promazávací masti, ale jakmile mi mast dojde, tak jsem hned osypaná hlavně na tváři, takže se vynechání dost bráním.
Zatím se 4 měsíce snažíme s přítelem o miminko a tak jsem se chtěla zeptat, zda tato mast může mít na otěhotnění vliv.
Moc díky za odpověď

kac9
10. říj 2018

Ahoj, trpím atopickym ekzemem od narození a nevím co je na tom pravdy, ale v pubertě mi elocom přestala dr předepisovat, právě kvůli možným problémům s otěhotněním... zkoušela jsem pak spoustu jiných masticek a bylo to v pořádku, elocom se má používat pouze na akutní fázi a nesmí se užívat déle jak týden za sebou jednou denně, tak pozor na to, tělo si na to pak zvykne a může mít takové reakce jako to tvoje :( jinak v těhotenství se mi na začátku před vybechanim ms hrozně ekzem zhoršil a poté, cca od 6.tt mi zmizel 🙂 přeju hodně štěstí s otěhotněním 🍀✊

hope09
10. říj 2018

Taky mám od dětství AE. Zkus řešit ekzém jinak, než kortikoidy. Dlouhodobě by se mazat opravdu neměly, přesně jak píše @kac9 .. max týden a jenom na akutní fázi. Po vysazení masti se ekzém vždy na chvíli zhorší. Koukni tady na MK na skupinku Poradna pro atopický ekzém a vyzkoušej protikvasinkovou dietu. Až se ti podaří otěhotnět, tak bys stejně neměla kort. mast užívat vůbec, tak to zkus zvládnout bez ní už teď. Držím palce.

zuzekk
12. říj 2018

Taky používám- ale jen příležitostně, při zhoršení. Zkuste s kožařem nasadit nějakou bezkortikoidni léčbu, v případném těhotenství v I. trimestru stejnak nemůžeš mazat. Ve II. si už troufám (už se to nedalo vydržet), ale jen když je nejhůř. Otěhotnět jsem se snažila marně dlouho (opravdu dlouho), ale nemyslím si, že by v tom ekzem a jeho léčba hrály nějakou roli (aspoň u mě).

Zabírá mi Protopic, má být ma obličej ale pomohl všude, taky je to neřád, ale takovej, že stačí párkrát máznout a je na řadu dní/týdnů klid. Do zdejší skupinky se ani nehlaš, tam se za a) řeší jen děti b) tě s kortikoidama poženou - zakázaný slovo.