icon

První pohlavní styk

via09
4. pro 2016

Ahoj, nevím Jestli to jsem patří, ale jsem celkem zmatkař a potřebovala bych radu protože sem zatím nenašla odvahu řešit to s mamkou nebo jít za tak krátkou dobu na gynekologii... Je mi 15 a před dvěma dny jsem měla svůj první pohlavní styk s klukem se kterým jsem už víc jak půl roku. Bylo to pro nás oba nové, celkem to bolelo a pak se snažil ještě rukou.. použili jsme kondom, na další den mě bolelo břicho, trochu sem se špinila krve nebylo moc a bolí mě celkem rozkrok... Bývá to normální, že třeba nejsem zvyklá a mám to jen podrážděné? Děkuji předem za neodsuzované rady, jsem věřící jak já tak i přítel takže to nebyl omylný úlet 🙂

Strana
z5
mandala
5. pro 2016

@vannilla No, tak zřejmě byla vychovávaná tak, že by k pohl. styku nemělo dojít vůbec, kdyby přebrala víru rodičů, tak by se nic takového nestalo. A ano, dnes je postoj celkově k tomuto problému liberálnější, ale to ještě neznamená, že je to tak ( z hlediska víry ) dobře. Ale to už je věc a svědomí každého, rozhodně nechci moralizovat a soudit, to už by pak bylo na jiné téma😉

myskaol
5. pro 2016

No prrr, jaký dnešní doba? Jsem rocnik 94 a začala jsem v 18...nebo jsem úkaz? 😂

vannilla
5. pro 2016

@myskaol Ne asi jste úplně normální. Ono to je to totiž jedno, jestli začnete v 15ti, nebo to vydržíte do 18ti, nebo do 20ti, nebo do 22ti. Ono je to dost individuální a mělo by to býti až když je člověk zralý, což unávám, často v 15ti ještě není. Ale nemám ráda to moralizování co je špatné a co ne. Dá se na to koukat z různých úhledů pohledu.

myskaol
5. pro 2016

@vannilla no hlavně ja nikam nepotřebovala nikde spěchat abych se o tom musela bavit s holkama 😂

vannilla
5. pro 2016

@mandala To je právě ono, kdyby přebrala víru rodičů... bohužel rodiče musejí počítat s tím, že někdo se cítí dospělý dříve a má na věc svůj vlastní názor. Studuji doplňkově psychologii a divila byste se, kolik lidí je traumatizováno právě z výchovy rodičů. Že jim vytvářeli iluzorní světy se svými pravidly, nebo jim nedovolovali svobodně myslet a mít na věc svůj názor.... ty traumata pak v lidech jsou a projevují se bohužel později.

vannilla
5. pro 2016

@myskaol Ono to je opravdu individuální. Já jsem se v 15ti bláznivě zamilovala a déle jak půl roku jsem to vydržet nedokázala. A určitě jsem se s tím nechlubila. Šlo mi jen o tu lásku. O nic víc.

via09
autor
5. pro 2016

@vannilla Nevím např moji rodiče do nějakých 18ti/20ti vůbec věřící nebyli a až pak se k tomu nějak dostali... Asi si Teda dětství prožily jinak a když teď mě a mé sourozence vychovávají v přednosti Víri asi na tom nelpí tolik protože přece nemůžou vědět jaké to pro mě je když ono Víru v dětství nezažili.

vannilla
5. pro 2016

@via09 My se ale nebavíme o vás a o vašich rodičích. 🙂 Ale reagujeme na ty šílené názory tady. Mě je z toho úplně špatně, že v 21. století si někdo dovoluje soudit mladou dívku za to, že začala brzy se sexem a že si neváží své víry. To je tak neskutečně pokrytecké, nezralé a nedospělé. Ačkoliv se ti lidé naopak dospělými býti cítí 🙂

via09
autor
5. pro 2016

@vannilla
Pravda... 🙂

mandala
5. pro 2016

@vannilla Ano, to je možné a věřím tomu, k takovým extrémům bych nerada došla, ale pokud se podíváš na věc z hlediska věřících rodičů, - pokud bych svému dítěti v 15 letech měla říct, hlavně si vem kondom, než se s někým vyspíš, to je jako bych mu dala požehnání, že teda může... Nechci zakazovat svým dětem se svobodně rozhodnout, ale na druhou stranu je k tomu ani nechci nějak podněcovat, chce to volit nějakou rozumnou střední cestu... Jinak já nikoho nesoudím, jak jsem už psala, je to každého věc a každého svědomí, ale pokud někdo píše o sexuálním životě v 15 letech a hned druhým dechem, že je věřící, tak to k sobě opravdu nejde, ve víře se moc nehraje na to, jestli je 13. nebo 21. století, pravidla jsou stále stejná, to že si to lidé upravují podle sebe je jejich věc, ale bible je stále jen jedna... Ale nechme toho, chápu, že se neshodneme, toto je opravdu na jiné téma...😉

plksv
5. pro 2016

Tak já bych se na to podívala z jiného úhlu pohledu: nemám problém s tím, že slečna se označuje za věřící a sexuálně žije - respektuji to jako její věc. Co mi ale trochu vadí a přijde mi to - cituji vannillu: pokrytecké, nezralé a nedospělé, že tu padají názory typu katolíci jsou považovaní za omezence ze 17. století. Myslím si, že i v dnešní době existují normální katolíci, takže vám představím jiný svět: s manželem jsme spolu spali oba poprvé o svatební noci. Letos v spnu jsme měli 19 let od svatby. S dětmi normálně mluvíme o sexu, náš kluk třeba ve třetí třídě vysvětloval svým spolužačkám podstatu měsíčků (popisovala mi to zděšená matka 🙂). Kdy začnou naše děti pohlavně žít nevím, pro mě je hlavní jejich důvěra. V mém okolí rozhodně nejsme exoti, párů, kteří si sex nechali až po svatbě, znám nejméně šest. Všichni jsou spolu víc jak 15 let, jsou to úplně normální lidé, VŠ, majitelé firem, lékaři, Netvrdím, že spokojení jsou jen katolíci, samozřejmě znám i rozvedené nebo naopak skvělé ateistické páry. A proč to píšu? Myslím si o sobě, že jsem velmi tolerantní, s modelem, kterým žijeme, jsem moc spokojená, ale nikomu ho nevnucuji!!!

via09
autor
5. pro 2016

@mandala asi máte pravdu že to vyznělo opravdu tak že to k sobě nesedí... Já tím chtěla naznačit, že nešlo o takový ten úlet jak po sexu všechno končí. Že to možná bereme trochu jinak než ostatní protože vím že holky v mém věku často říkají že vztah od 15ti nemá cenu a nechcou se vázat na jednoho člověka 🙂

vannilla
5. pro 2016

@mandala Tak také by to němělo být stylem - vem si kondom. Ale poučit ho o tom, že kdyby nedejbože náhodou se rozhodlo jinak a šlo do toho, aby si ten kondom vzalo a ještě lépe, že kondom chrání před nemocí ale už není stoprocentní kvůli otěhotnění takže si zařídit antikoncepci. Ono toto všechno už stojí nějaké úsilí a to ,,dítě" se musí rozhodnout zda chce být zodpovědné a stojí mu to za to, nebo zda se na to ještě necítí. O sexu snad mladí ví dřív než v 15ti. Tím, že mu vysvětlíte druhy antikoncepce ho k sexu určitě nenavádíte. Naopak mu dáváte osvětu. Stejně tak se s dětmi mluví např. o drogách a taky je přeci nenavádíte, aby je začli brát.

tahejhula
5. pro 2016

@via09 Mozna stacilo napsat: Vztah bereme vazne, pracujeme na tom, aby nam vydrzel co nejdele. 😉 Spousta "vericich" krestanu veri tak akorat v kostele a udajna vira jejich zivoty realne neovlivnuje nijak.

lv
5. pro 2016

@via09 pokud to bolí při chůzi, sednutí, je tam otok.. to už se mi zdá moc, raději si zajdi na gynekologii.

A 15, no a? Já 15 (bez jednoho měsíce 16) a můj krásný velký robustní muž ve 13 (ojela ho kuchařka na táboře, moc dobře věděla, kolik mu je, i když vypadal na víc). A tedy jsi zodpovědná, s antikoncepcí.

journals
5. pro 2016

Já jsem teda asi divná, ale mě docela zaráží, kolik holek tu považuje sex v 15 (a očividně i míň) letech za normální... Já jsem teda asi divná, ale mě to normální (byť legální, vím) nepřijde. No, asi bych chtěla některé vidět, jak své dceři v 15 letech schvalují přespání spolužáka... Vždyť to jsou ještě takový děcka! 😨

nutricnihodnota
5. pro 2016

@journals Schvalovat? NE! Řádně poučit a respektovat? Ano.

journals
5. pro 2016

@nutricnihodnota Tak jestli to máte takhle... zajímavý úhel pohledu. Poučit je jasné, ale respektování a schvalování je dle mého to samé (v tomto principu). Já už jen vidím tady některé ty maminky, jak ty své Aničky v růžové za pět let vybaví antikoncepcí a popřejou jim pěkný večer. Ale když jde o cizí dítě, tak jim to přijde pořádku...

vannilla
5. pro 2016

@tahejhula Já jsem věřící a moje víra mě ovlivňuje a dělá ze mě většího člověka. 🙂 To je zase tak individuální. Toto se tu prostě probírat nedá...

vannilla
5. pro 2016

@journals Respektovat názor vlastního dítěte mi přijde v pořádku. Už odmala. Dítě není stroj ani věc.

vannilla
5. pro 2016

@journals Já jsem se v 15ti cítila na 20 a klidně bych dokázala s tehdejším přítelem i bydlet. Vydrželi jsme spolu přesně 5 let. určitě jsme už nebyly děti. A přespávala jsem u něj doma od 16ti. Oboje rodiče s tím neměli problém. Mám spolužačku ze střední, která už od 16ti se svým tehdy prvním přítelem začala bydlet, jsou spolu dodnes, ona je o dva roky starší než já, tzn. že dnes jsou spolu 16 let, z toho 5 let manželé, teprve nedávno otěhotněla. Kdyby spolu celých těch 11 let nespali, tak by spolu dodneška nevydrželi.

journals
5. pro 2016

@vannilla eh, co? 😅 tak jo, jsem na vás v pubertě zvědavá. Naprosto bez urážky... až vám dítě řekne, že chce jít na koncert, kalit ke kamarádům, odjet na 14 dní pryč, pít alkohol, sexovat a já nevím co, tak si vzpomeňte na řeči o respektu. Fakt Vám tohle nevěřím! 😝
To že se v 15 někdo cítí na 20 je normální. Spíš je vyjímka, že se tak někdo necítí. A že byste dokázali spolu žít, to taky věřím, ale jak dobře, dlouho a na jaké úrovni, to je otázka....

nutricnihodnota
5. pro 2016

@journals Podle mě jsou to zas dvě dost odlišné věci. Spoustu věcí neschvaluji, ale respektuji. Co se týče antikoncepce, tak intenzivní poučování není dle mého názoru nutné před dvanáctým - třináctým rokem. A vybavovat někoho je taky nesmysl. Předpokládám, že když je někdo dost starý na to, aby začal sexuálně žít, je i schopný si objednat kondomy na internetu, pokud se, třeba na maloměstě, nechce "chlubit" v lékárně.

vannilla
5. pro 2016

@journals Mě rodiče v tomto respektovali a dovolili mi to, předpokládám, že budu stejná.

nutricnihodnota
5. pro 2016

@journals Ale RESPEKTOVAT někoho, neznamená mu vše dovolit a s radostí odkývat. Navíc věci které jsi uvedla, jsou povětšinou u patnáctiletých zcela běžné a málokoho dnes pohorší.

tahejhula
5. pro 2016

@vannilla Predstav si, ze ja jsem verici take. Presto si trvam na tom, ze mezi vericimi je spousta falesnych hracu. Vira ani "vira" neni zarukou charakteru, moralky, atd.

vannilla
5. pro 2016

@journals Můžu se zeptat kolik vám je a v kolika letech jste začala pít alkohol? Protože to, že dnešní mládež začíná s alkoholem ještě před 15tým rokem je vám snad známo. Samozřejmě že to rodiče neschvalují, že to dělají tajně, to ale neznamená, že se to neděje a je to úplně normální. Stejně tak první zážitky s marihuanou jsou již před 15tým rokem. To je dnes bohužel norma. A pokud to dítě nezná, tak pak odjede v prváku na střední na lyžák a musí být úplně mimo z toho, že tam všichni chlastají a ono to vidí poprvé. Stejně tak letní turisťák, tam už se pije normálně s učiteli v 17ti.

kaculik007
5. pro 2016

Myslím že je lepší když si v mládí užije, než když potom zjistí že si moc neužila a začne podvádět svého manžela a nechá děti doma večer s ním a jde si užít a pak třeba ještě otěhotní s cizím chlapem. Ano i takovou rodinu znám a né jednu..... smutné.... ale radši ať si to vyzkouší v mládí a pak si vezme toho s kým je jí dobře a v posteli jim to klape... než kdyby si vzala partnera s kterým nespala a pak zjistí že jí to s ním vlastně vůbec nebaví a rozvedli se...

vannilla
5. pro 2016

@tahejhula To určitě není, to musí mít každý v sobě. Každý by se měl zodpovídat především svému svědomí.

journals
5. pro 2016

Ok holky 😅 ráda bych si popovídala za pár let jaký na to budete mít názor. Dál raději přispívat nebudu, zase se jen hledá někdo po kom se diskuze sveze. Jen jsem vyjádřila svůj údiv, nic víc... 😉

Strana
z5