Najde se vůbec nějaký zastánce povinného očkování?
Zajímalo by mě, když se dnes tolik mluví o škodlivosti očkování a spousta rodičů se rozhodne neočkovat a mají pro to dobré argumenty, jestli je někdo stejně radikální zastánce očkování a dokázal by dobře argumentovat, proč je lepší očkovat než neočkovat (a nemám na mysli argumenty typu - nás taky očkovali a nic se nám nestalo apod 🙂 ) Myslíte si, že případné nemoci jsou více nebezpečné než případné nežadoucí účinky? Moc děkuji za názory.
@mikulilinka nedávno jsem se dívala do svého očkováku, jsem ročník 79. očkovalo se nějakou trojvakcínou, tuším ve 4 dávkách, pak asi ještě něco. Rozhodně tam nebyla žádná hexa se šesti nemocemi. Zarděnky jsem si prodělala a následně asi ve 13 letech všechny holky přeočkovali (trošku nesmyslně, když už si to někdo prodělal). Takže já vidím rozdíl hlavně v tomto, jiné vakcíny, méně nemocí.
@vevina14 píšeš, že se opíráš o názory lékařů, jenže on taky každý říká něco jinýho . viděla jsem rozhovor s doktorkou z pneumologického centra (mimo jiné se zabývají tuberkulozou) a ta byla velkým zastáncem toho, že se očkování proti TBC zrušilo. naše dětská ho také nedoporučuje, kamarádka ho chtěla dceři dát a dost jí to rozmouvala.
@betelgeuzz to tedy nechápu, když tbc je reálná hrozba.. už kdysi se přestalo očkovat a po propuknuti nemoci u spoustu lidí se honem doočkovalo..
@misulinka44 pokud vím, plosne očkování proti tbc se zrušilo kvůli tomu, ze došlo k mutaci viru a očkování bylo v podstate neucinne a došlo k tomu, ze rizika plynoucí z NU prevazily nad přínosem očkování.
@misulinka44 jak píše @zmrz_lina, současná vakcína byla v podstatě neúčinná.
@zmrz_lina já teda znám jiný důvod... výrobce vakcín byl pouze jeden a zvýšil cenu, za kterou čr odmítla vakcínu koupit...
@misulinka44 V roce 2010 bylo zrušeno plošné očkování (nezávisle na ceně vakcíny), stále se očkovaly rizikové skupiny. V roce 2012 byla zrušena registrace vakcíny. To jsou dvě různé věci.
@betelgeuzz ten článek není zdroj, odkud informaci vím... jsem zdravotník a moje učitelka, sestra která dělá projekty pro ministerstvo zdravotnictví se po vakcine sháněla... bylo ji řečeno toto... ale samozřejmě, že se tím chlubit nebudou a řeknou, že s nimi firma rozvazala spolupráci😉 ten zdroj jsem udala jen pro informaci, že očkovat tbc je třeba
@misulinka44 A ta vakcína je stale ta stejná, nebo jí nějak vylepšili proti těm novým kmenům?
@hojda tak tohle přesně nevím, tak si nehodlám tvrdit něco, co nemám podložené. Až budu očkování řešit, zeptám se na to. Měla by to být už nová vakcína
@misulinka44 Nic jsem o novém složení vakciny neslyšela, myslím že by to bylo známo, pokud by byla nova účinější vakcína.
@betelgeuzz ta troj vakcina byla: Zaskrt, Tetanus a Davivy kasel. Byly 3 vakciny a nasledne 2x preockovani.
@misulinka44 TBC je realna hrozba, ale bohuzel na tu, co se nyni v CR vyskytuje neni ockovani. Soucasna ockovaci latka na nove kmeny neni ucinna a nova je teprve ve vyviji,ocekavam, ze se ta povinnost vrati, az bude opet bezpecna vakcina, ktera ale bude ucinna. Tez jsem chtela druhou dceru nechat ockovat, ale prave z tohoto duvodu jsem nedala a z tohoto duvodu zrusili to povinne ockovani...
@akankeo mám jiné info a budu se na to informovat v očkovacím centru🙂 Pak se rozhodnu, zda očkovat
@akankeo jeste trosku cteni na tema TBC http://zdravi.e15.cz/clanek/priloha-lekarske-li...
@akankeo Já jsem zdravotník, vím o čem je řeč🙂 A vzhledem k tomu, že v nemocnici jsem se shledávala čím dál častěji s TBC, tak jsem obezřetná 😉
ja jsem take zastancem povinneho ockovani 🙂
Ja taky dcera ma uplne vse i to co nehradila pojistovna a ted ve 3 letech budeme davat zloutenku kvuli skolce.
Taky se hrdě hlásím jako zastánce povinného očkování 🙂 aj nepovinneho
Já jsem taky zastánce očkování. Argument: Jako malá jsem prodělala černý kašel, byla jsem v nemocnici, jako dítě upně vyřízená, nevyspaná tak týden a měla jsem nekonečné záchvaty kašle. Tohle mělo být ještě prý v pohodě oproti situaci, ve které bych nebyla jako malá očkována. Díky očkování byla nemoc klidnější a za tři týdny jsem se z toho vyhrabala, ale nikomu bych to nepřála..Takže ANO PRO OČKOVÁNÍ. 🙂
@metallico_mondo A máš nějaké argumenty 😉? Nebo jako jen tááááák 😀?
@orchidis samozřejměě že mám , rizika očkování nejsou tak velká jako když dítě něnaočkuji.... v dnešní době moderního neočkování budou velmi rychle všechny nemoci zpět
Určitě jsem zastáncem. Myslím, že když se kouknu kolem, je tolik nebezpečí, která jsou vetší jak očkování, určitě mám lepší pocit, když jsou děti očkované, než kdyby nebyly. Nikdy by mě nenapadlo je neočkovat...
@hojda
v holandsku do nekterych (mini)skolek bez ockovani dite neprijmou. A ackoli je ockovani dobrovolne, docela dost hlidaji, zda dite vsechna ockovani dostalo (my jsme se treba zpozdili asi o 2 tydny a uz nam volali kdy dorazime). A neznam tady jedinou maminku, ktera by ockovani odmitala. Bavila jsem se s mistnimi lekari o bouri nevole vuci ockovani v cechach a absolutne to nedokazali pochopit.
Nejsem pro ani proti očkování, jsem pro volbu s rozmyslem, očkování proti některým nemocem mi přijde naprosto zbytečné a vyplývají u něj vážnější rizika z vakcíny, než z prodělání nemoci samotné. Takovým tempem bychom se brzy mohli nechat očkovat proti všemu.
Čemu ale vůbec nerozumím, a dosud mi to nikdo nevysvětlil, jak může neočkované dítě ohrozit očkované?

@tkanicka kolektivní imunita být ani nemůže, v dospělém věku si přeočkování hlídá každý dospělý sám, jak pohlídáš že jsou všichni řádně přeočkovaní, jsou všichni v tvé rodině přeočkovaní.....tohle je jeden s těch blbějších argumentů a byl už tu několikrát zminován