Proč je tolik maminek, co nechtějí očkovat?
ahojky maminky jak očkující tak neočkující.Všimla jsem si že v poslední době je plno maminek co neočkuje.Zajímá mě důvod proč.Já jsem tedy očkující.Jako malá jsem byla taky očkovaná tak co se tedy za tu dobu změnilo že to pobouří ted snad každou maminku?
@aneriska Ono nejde o to, ze jeden konkretni neockovany jedinec ohrozuje ty ockovane kolem sebe,ale jde o tzv. kolektivni imunitu. Neznam presna cisla, takze pouziju smyslena jsko priklad.Pokud je proockovanost populace proti treba zardenkam 80% tak se v oopulaci nevyskytuje nebo se objevi ojedinele s klesajicim ‰ proockovanosti roste vyskyt dane nemoci v populaci. A u kazde nemoci je to ‰ proockovanosti k omezeni jejiho vyskytu jine- u jedne staci 60 u dalsi 90.. A na otazku ockovani dospelych v detskem kolektivu neodpovim, ale predpokladam, ze jde o nemoci vyskytujici se v detskych kolektivech, takze se dba na proockovanost deti, diky ktere jsou chraneni i dospeli v detskem kolektivu a nepredpoklada se, ze by tam tu nemoc zavlekl dospelak.
Dalsi vec- i kdybychom cetli vsechny studie, vyzkumy o ockovani, k cemu nam to je? I kdybychom se nakonec rozhodli neockovat nase pacienty, tak to nejde. Ze zakona musime , teda kdyz to pac. vylozene neodmitne.
A posledně mi lékařka řekla, že můj neočkovaný syn nikoho neohrožuje. Že naopak ti ostatní (očkovaní) ohrožují jeho.
Řekla bych, že to byla celkem zajímá poznámky z její strany. 🙂
@slunickova123 smutna pravda
@eficenka fascinuje mě, jak je kdejaký pediatr schopen okamžitě říct, že problém na stopro není z očkováni-většinou je dítě ještě buď ve dveřích a nebo jen maminka vyděšeně volá do ordinace a odpověď dostane po telefonu, aniž by někdo to dítě prohlédl 😠 zřejmě se s atestací na pediatra fasuje křištálová koule!
jinak dosud jsem si nebyla schopna udělat na očkování jednoznačný názor, a to čekám druhé dítě. očkuji, ale zdrženlivě. a očkování jako celek nezatracuji, ale irituje mě přistup státu, kdy mi diktuje jako vakcínu použít, nereflektuje specifické potřeby některých dětí, ignoruje kontraindikace apod - my máme např už třetí pediatričku, ta předchozí mě nutila očkovat MMR u syna navzdory tomu, že jsem těhotná a v příbalovém letáku je výslovně napsáno, že takový případ je kontraindikace k očkování. touto informací byla velice zaskočena. Irituje mě že pediatři očkují hlava nehlava, nežádoucí účinky bagatelizují a nehlásí, i když by měli, naopak vyhrožují že vás nahlási na hygienu nebo kam, i když to nesmí.... ja nevím, ale jak takovému člověku věřit? a najít dobrého pediatra, který vam vše vysvětli, mluví s vami a poslouchá vas mi momentálně přijde stejné jako najít svatý grál!
mimochodem nežádoucí účinky -jistě,těch opravdu tragických je pravděpodobně málo, ale i pokud statisticky umře pouze jedno dítě, ale bude to to vaše dítě, jak se s tím vyrovnat? že mé dítě zemřelo kvůli preventivnímu opatřeni před nemocí, kterou by třeba ani nedostalo? nebo proti které stejně to očkování nebylo úspěšné jelikož vakcíny selhávají ( napr proti tomu černému kašli) nebo si mam říct, že to byla oběť ve prospěch obecného blaha a konceptu kolektivní imunity, což je poměrně ošidný pojem (viz zajímavý článek od Mudr. Vavřečky, k dispozici na netu). neumim si představit jak bych se s tímto vyrovnávala.
objektivita je v tomto asi nedosažitelná, důležité asi je udělat to, s čím můžete žít ať je to očkovat horem spodem nebo vůbec.
@kessa já to taky nemyslím zle. Děti naockovane máme a ted třetí taky chceme,jen mi vadi ten nátlak.....plus navíc teď tedy proč kvůli jiným dětem,že nemají protilátky i přes očkování já MUSIM očkovat svoje dítě....pro mě kolektivní solidarnost v tomto smyslu není argument. Pokud se rodiče rozhodnou a dobrovolně ockuji, OK...i chápu že nemůžou za to že jejich dítě protilátky nemá.....ale nechapu,proč stejně dobrovolně se nemůžu rozhodnout já....mě nikdo nezaruci že moje dítě právě kvůli solidaritě s jinymi dětmi nebude mít nez.účinky.....
Jak jsem psala, na si myslím,že očkování důležité je a pro očkování jsem, nicméně mi vadí nátlak že musí být děcko ockovane do určité doby....a hlavně očkování malých děti, na 12 tydnu to je strašně brzy.....natož když někdo očkuje už na 9tydnu....a MMR to je vůbec teda darda....teď doufám,že tohle očkování posunuli....
@suzief tak, tak. Proto asi se o to vetsina z nas tolik nezajima. Stejne nemame na vyber.
@slunickova123 já si myslím, že pediatr, který se zajímá a dokáže argumenty rodičů, kteří chtějí odkládat (třeba i déle, než do 10 měsíců), nebo i neočkovat, vzít v potaz a místo zastrašování a nahlašování respektovat jejich rozhodnutí, musí být vyvažován zlatem!
@milmic Ja ale nerikam, ze se maji ockovat deti, ktere jsou nemocne, alergici na vakcinu atd. Jen jsem zadavatelce odpovedela na totaz, proc je tolik neockujicich rodicu.A budme k sobe uprimne, spousta rodicu neockuje naprosto zdrave deti kvuli strachu z NU,ale tech se bojime vsichni, to je snad normalni, kazdy ma strach o sve dite. Navic ja nejsem striktni ockovac ani neockovac. Jak uz jsem psala vse ma sva pro i proti a ja delam svym zvirecim pacientum individualni ockovaci schemata a spis se priklanim k ockovani mene castemu u nemoci, kde to lze, i kdyz tim prijdu o vydelek.
Holky díky moc za reakce a hlavně že se tu nehadate 🙂 docela mě z toho zamrazilo z těch vašich zkušeností :-\
@slunickova123 a má lékař možnost nějaké konzultace daného případu? Nebo já jako rodič se můžu někam obrátit pro posouzení vhodnosti očkování? Jako opravdu radu, které očkování je teď nejvíc potřeba, co je v dané situaci zcela nevhodné...... Nebo mi nezbývá, než měnit pediatry, dokud nenajdu někoho,kdo má krom tabulek i vlastní úsudek? Z vašich odpovědí se bohužel obávám, že pediatr není odborník na očkování, jen vykonavatel :-/ Nemůže poradit, protože sám neví ☹
@slunickova123 no minimalne jak pediatr by jste mela z databaz cerpat nejnovejsi informace, moznost poucit rodice, upozornit je na mozne rizika, mozne varianty jinych vakcin - za doplatek atd. To je ta informovanost, korektne jednani, kde se rodic pak muze na zaklade ZNAMYCH vysvetlenych plusu a minusu rozhodnout a domluvit, kdy, co, jak, proc..
@shine2015 nikde neni dano do kdy ma byt naockovano, je dano od kdy se smi latka podat. A osobne jsem zadny natlak nezazila- ockovani hexa 2+1 prvni davka v pul roce. Ockovat v 9. tydnu je zverstvo, ktere nase pediatra dle svych slov nikdy neudelala. A odklad neni neockovani, na ktere se zadavatelka ptala. Faktem je, ze kdyby byla vetsi svoboda a nekteri pediatri nevyhrozovali, tak se rodice misto neockovani rozhodnou pro odklad, takti se zatvrdi a rovnou radeji neockuji.
Pavly; ano, pediatr opravdu neni odbornik na ockovani. Je to pediatr a ne vakcinolog. Vetsina z nas je rada, ze stiha nove trendy v lecbe, a fakt uz po nocich nestudujeme ockovaci studie.
@kecalka2 protože před 20 lety se neočkovalo Hexavakcínou, ve které je šest nemocí najednou. Mimojiné i žloutenka B, kterou 3měsíční kojenec opravdu ze vzduchu nechytí, nebo tetan, který se taky k malému kojenci jen tak nedostane......
@obyvatelka stale a stale dokola
@kessa v očkovací kalendáři ale je danne rozmezí kdy první dávku kdy druhou atd....
My jsme s mužem ze zdravotnictví,tak se domluvime a kdyby ne,menim lékaře....MMR jsme taky posunuli. ..
Mě vádí ten tlak.....musíte a hotovo....v podstatě je to myšleno dobře, ale dost blbe to dělají.....že chtějí pokutovat i lékaře atd atd....
@slunickova123 mam tomu rozumět tak, ze nezvladate svoji praci? Pak by clovek, když nedokaze vysvětlit plus a minusy nemel ockovat, měli by jste lecit nemocne a ockovat by měl vakcinolog. Jak ja jak rodic k tomu prijdu, ze mi dr. nedokaze rict, ze to co jsem cetla s konkretnim podlozenim zdroje, je pravda nebo lez, jake jsou trendy, mozne reakce, jiné monznosti mono vakciny atd.? Podle me je dr. povinny ozřejmit rizika před ockovanim! Omlouvam se, nejdu do hadky, ale proste nesouhlasim.
OMLOUVAM se vsem za BIZNIS, to je tou mou cestinou, mi na svk nemame byznys, az ted mi to doslo 😀
@slunickova123 noo...... a to je ten zakopaný pes...... pediatrům se pak nedá věřit (ne jejich vinou třeba)......tak nezbývá,než bojovat sám......
@slunickova123 já vám práci nezávidim....tlak z obou stran....zákon vs matky a hlavně zodpovědnou a náročnou práci....klobouk dolů před vama a hlavně díky Bohu za každéhopediatra, se kkterým je domluva....
@luciamala1979 a to je mozna ten problem, ze prijdete tak "informovani", ze pak pediatr nic nezmuze.
@kecalka2 Nechce se mi číst celou diskuzi, beztak si tu každý stojí za svým a rozhodně nemá cenu druhou stranu přesvědčovat. To ani není cílem téhle diskuze, že?! 😉 Takže můj názor, proč nechávám své dítě naočkovat - protože nejsem odborník, od toho jsou lékaři. A protože naší pediatričce věřím, pak věřím, že ví, co dělá a proč očkuje. A myslím si, že argumenty o tom, jak jsou náročné reakce (horečky, spavost, vzteklost apod.) jsou hodně mimo. V mnohém případě bývá nemoc samotná neboj její následky mnohonásobně horší než reakce na očkování. A argumenty o tom, proč očkovat proti tomu a onomu, když se tu nemoc nevyskytuje, jsou dle mého k smíchu. Proč se tu asi nevyskytuje, že?! 🙂 Toť můj názor 🙂
A pro ostatní - nehodlám se dohadovat a poslouchat různá "coby, kdyby" 😉

@kessa Já sice chápu, že u očkování jde o celou společnost, přesto ale nevidím důvod, proč ohrožovat mého syna - svého času těžkého atopika, s alergií na očkovací látku. Je to dlouhý příběh, v němž jsme u lékařů neměli sebemenší zastání.
Nezlob se, ale na společnost kašlu ve chvíli, kdy mi vakcína poškodí moje dítě. A myslím si, že takto by to měla každá maminka.