icon

Co absolvovat před pokusem o těhotenství?

12. srp 2024

Zdravím,
Chci se zeptat kam všude musím jít předtím, než se začneme snažit?
Jít gynekologii a tam mi vše řekne? Na jaké krevní testy jste šly?
Nevím jak toto probíhá..
Děkuji předem🙂

Strana
z2
j.a.n.i
13. srp 2024

@reeeza Z toho prvního to tak rozhodně nevyznělo.

reeeza
13. srp 2024

@j.a.n.i jakto? tam se o placení / neplacení nezmiňuju, uvádím pouze jak bych postupovala já. Toť vše. 🤷‍♀️ Zbytek už byl vámi domyšlen 😉

platera
13. srp 2024

Nečetla jsem předchozí komentáře, tak nevím, jestli někdo neradil něco podobného.🙂 Myslím, že se nemusí nutně nikam chodit a většina lidi nic neřeší.
Já osobně myslím, že je určitě fajn před těhotenstvím zajít k zubaři, může ještě udělat rentgen a všechno zkontrolovat a zuby v těhotenství můžou natropit potíže.
Pak je taky dobré nechat si zkontrolovat štítnou žlázu, ale to chápu, že může být složitější, protože ne všichni praktici nebo gynekologové ji budou bez problémů chtít kontrolovat. Správná funkce štítné žlázy je důležitá pro otěhotnění a hlavně pak i pro vývoj plodu hlavně v 1. trimestru.
Pak je prý dobré už tři měsíce před možným otěhotněním užívat kyselinu listovou.
Osobně já jsem trochu zalitovala, že jsem se nenechala před těhotenstvím přeočkovat na zarděnky, spalničky, některé dětské nemoci. Jsem učitelka a byla jsem z dětských nemocí během těhotenství ve stresu, ale to hlavně kvůli svému povolání, jinak chápu, že to lidi neřeší.

alianan
13. srp 2024

@platera Testy na štítnou žlázu dělá gynekolog v prvním trimestru, jsou to ty první odběry krve, myslím kolem osmého týdne těhotenství.

vendulis
13. srp 2024

@katezina11 Ahoj zajímalo by mě, kdo přišel s tím, že je problém ve štítné žláze? gynekolog?

katezina11
13. srp 2024

@vendulis Ahoj, tak ja som išla po nejakej dobe za gynekologom že sa nám nedarí.. spravil základný odber krvi na určité parametre a hneď tam vyšlo zvýšené TSH a protilátky. Začala som s liečbou vo februáti, otehotnela som ako zázrakom hneď v marci (skončilo to zle v apríli). Vtedy sme sa dohodli že po druhej MS po potrate urobíme hormonalny profil, ten sme už však nestihli lebo som hneď v júni otehotnela znovu ❤️. A to som mala nasadenú minimálnu dávku liekov, avšak krásne to upravilo hodnoty. Okrem liekov som brala aj kvapky gynex, tie podporujú tiež aj funkciu štítnej žľazy, ale okrem toho majú milión ďalších benefitov, určite odporúčam prečítať si o tom 🙂

platera
13. srp 2024

@alianan Není to automatické, mně je třeba automaticky gynekolog nedělal, musela jsem si o ně poprosit a nabral mi je až před 1. screeningem ve 12. týdnu. Na první kontrole pro potvrzení těhotenství jsem byla až v 9. týdnu a odběry se tehdy žádné nedělaly. Štítná žláza by se měla kontrolovat ideálně před otěhotněním nebo hned s pozitivním testem, 9. nebo 12. týden mi přijde jako pozdě...

daasqua
13. srp 2024

Já si z vlastní iniciativy taky nechala před otěhotněním štítnou žlázu a náhodou je to docela důležité pro vývoj v prvních měsících. Žádný gynekolog se mi o tom ani nezmínil, vše jsem si musela oběhat sama (a ještě že to, prášky jsem chvíli musela brát).
Potom případně pořádně dořešit zuby (nemůže se rentgen v těhotenství), případně potom i oči (tlak v očích? přesně nevím název, prostě kvůli tlačení při porodu, zda tam není něco špatně...) a natočit srdeční křivku (pardon, nevím správně název, mně to doporučili v porodnici), ale to stačí až v těhotenství.
Obecně se to hodí spojit s prevencí u praktického, aby sjel krevní testy a případně něco doporučil podle anamnézy. Jinak člověk nemusí nic a tělo to zvládne i bez doktorů, spíš je to takové pro lepší pocit (někteří lidé to mají radši zkontrolované). A jíst a žít zdravě, plus listovku.

reeeza
13. srp 2024

@vendulis ahoj, to mi taky zjišťovali hned v základním hormonální profilu, vedle FSH, LH, AMH, prolaktinu a estrogenu ještě právě TSH. Vše ještě před otěhotněním.

vendulis
14. srp 2024

@katezina11 Ahoj to je fakt zajimave, protoze jsem rikala dvema gynekologum, ze nam to rok nejde a oni rekli, at to zkousime dalsi rok😁.

daasqua
14. srp 2024

@vendulis V mém okolí taky nikdy žádný gynekolog mým kamarádkám nezkontroloval štítnou žlázu (jedna měla problém s početím, první gynekolog 2 roky nic neřešil, jiný po výměně nějaké testy udělal, nevím zda i na ŠŽ). Já měla kupodivu zvýšenou aktivitu (v dětství jsem měla naopak rok sníženou), brala jsem asi 2m prášky a dobrý. Otěhotněla jsem pokaždé víceméně hned.

zuzineckah
14. srp 2024

@reeeza to jsem neabsolvovala ani ve 37...

Strana
z2