Délka cyklu a otěhotnění. Mám se bát, že by to nešlo?

17mia17
17. led 2021

Ahoj, tak som tu raz pozerala video od pána doktora z ivf kliniky, kde spomínal, že keď má žena cyklus viac ako 40 dni tak neovuluje. Ja som sa od mala liečila zo štítnou žľazou, potom som sa niekoľko rokov neliečila a teraz už zasa beriem rok euthyrox. Doktorka mí povedala, že s tými tabletkami mám hodnoty v poriadku. No vždycky som mala cyklus okolo 40 dní. Z bývalým priateľom sme sa snažili polroka a nič a z terajším sa snažíme dva mesiace, pričom minulý mesiac som mala cyklus 39 dni a tento 43 dní. Mám sa báť, že to nepôjde kvôli tomu dlhému cyklu? Ovulačné testy som nikdy neskúšala.

herminka
18. led 2021

@17mia17 To, co řekl ten doktor, je velmi zjednodušující. Ano, dle lékařů je cyklus "normální", pokud má 28 dní +-7, ale i delší cyklus může být ovulační (mám kamarádky, které měly cykly i mnohem delší než 40 dní a mají několik zdravých dětí; já jsem opačný případ, otěhotněla jsem z cyklů okolo 22 dní). Ale takto od počítače ti to nikdo neřekne, zkus si měřit bazální teplotu nebo dělat ovulační testy. Dá se předpokládat, že ovulaci nebudeš mít 14. den, jak se píše v učebnicích, ale klidně okolo 24.-28. dne.

ruzova_pastelka
18. led 2021

@17mia17 Poprvé jsem otěhotněla v cyklu, co trval přes 50 dní. Bylo to po vysazení HA, stihla jsem dva cykly, jeden přes 60 dní a v tom druhém jsem otěhotněla. Po porodu se to ale vrátilo do normálu.

17mia17
autor
18. led 2021

@ruzova_pastelka no ja som vysadila pred dvoma mesiacmi a myslela som si, ako sa mí to strašne rozhodilo, takže som si ten prvý mesiac robila testy že čo keby náhodou a stresovala sa že ani test nevychádza a ani menzes nič. Až tento druhy mesiac mí došlo, že to mám vlastne úplne normálne tak isto ako pred HA.

17mia17
autor
18. led 2021

@ruzova_pastelka @herminka ešte má napadlo, či sa trošku aj psychicky nebrzdím, pretože
1. moja teta neotehotnela ani keď to riešila z doktormi a to je z manželom od strednej
2. ja som sa narodila predčasne a ako malá som behala furt po doktoroch a babka mi už pár prednášok na tému "čo keď nebudes môcť mať deti, však si sa narodila taká malá" spravila a dosť to na mňa zapôsobilo aj keď viem, že to nesúvisí.
No a ešte doktorka mi povedala, že kvôli tej štítnej hneď len tak ne otehotniem, ale potom zas po 3 mesiacoch brania euthytoxu povedala, že je všetko 100% v norme.

herminka
18. led 2021

@17mia17 To dělá určitě taky hodně. Ale chápu, že se od toho člověk jen tak neoprostí.
Ale mám tu zase příklad své kamarádky - narodila se taky hodně předčasně (nevím už, o kolik, ale byla hodně malinká) a 3x otěhotněla v podstatě napoprvé.

gramar
18. led 2021

@17mia17 Mám kamarádku co se narodila a zachraňovali jí jen proto že by to byl tuším desátý potrat a má dvě zdravé děti, přirozeně počaté a donošené.
Mě od šestnácti tvrdili že jsem neplodná a děti mít normálně nebudu, mám tři zdravé donošené děti, počaté přirozenou cestou. U prvního těhotenství jsem měla poslední MS na přelomu dubna a května, otěhotněla jsem někdy v půlce července, takže více než dva měsíce po poslední MS. Naposledy jsem otěhotněla při cyklech které měli v rozmezí 30-65 dní, bohužel to nedopadlo...
I v tom videu to neříká jako rezolutní pravdu, ale spíše všeobecné konstatování nějakého "normálu", takže tím bych si hlavu nelámala ;)

kosi_cek
18. led 2021

Takhle dlouhé cykly jsem měla běžně od 1.měsíčků cca do 30ti, pak se začaly pomalu zkracovat směrem k průměru. Se ŠŽ jsem se také léčím už od mlada, ale nikdy nebyl problém.. Konkrétně do 30ti jsem měla 3 děti...Ovulace normálně probíhala i při delších cyklech (třeba během kojení i víc jak 50 dní a také jsem otěhotněla), ale samozřejmě je problém, že těch ovulací (šancí) není za rok tolik jako při kratších cyklech a taky to, že je těžší se do toho období strefovat, pokud člověk neví.. ona totiž ovulace i probíhá, ale samozřejmě v naprosto nestandardní termín, opravdu ne kolem 14.tého dne cyklu..A to čekání je taky dlouhé 😉

jako_mala_holka
18. led 2021

Ahoj, já to měla podobně jako ty (štítka, dlouhé cykly,...) a otehotnela jsem pri ovulaci cca 23dc, zadařilo se po necelém roce, brala jsem kromě letroxu nosifol, ten mi nastartoval ovulaci, neměla jsem ji... Jinak dr mi taky říkal, že když není ovulace do 20dc, tak už nebude... No, byla, akorát jsem tomu musela pomoct téma vitaminama 😄

msgracia
23. pro 2021

@17mia17 se štítnou se léčím od dětství. Beru Eutyrox. A pak doktor říkal že těhotenství nic nebrání. Akorát s tím že budu muset mít zvětšenou dávku v těhotenství. Ale to jsem měla i u syna. Vše mám v pořádku. Takže prý nevidí problém

msgracia
23. pro 2021

@17mia17 u syna jsem zjistila že jsem těhotná po 4 měsících snaženi. Teď se snažíme od září. Zatím nic. Ale věřím že si nás mimi najde

17mia17
autor
23. pro 2021

@msgracia no mne už sa odvtedy cyklus zrovnal, ale je to už rok a stále nič.

msgracia
24. pro 2021

@17mia17 tam mi dr po těch 4 měsících říkal že můžu být ráda že to bylo takto brzo. Někdy je to dřív než se člověk nada a z toho to trvá dyl

17mia17
autor
24. pro 2021

@msgracia no ja som si vždy vravela, že ženy čo už jedno dieťa majú, majú šťastie lebo vedia, že to ide a že keď budú chcieť ďalšie tak to bude rýchle tiež. Ale mám napríklad kolegyňu, čo vravela, že prvé sa im podarilo hneď a u druhého rok nič a musela to riešiť z doktorom, ktorý zistil že po prvom dieťati prestala ovulovať. A potom mám inú kolegyňu ktorej vraveli, že deti mať nikdy nebude a podarilo sa jej po troch mesiacoch známosti otehotnieť. Vraj zázrak a potom sa jej podarilo ešte raz otehotnieť. A to deti vlastne ani nechcela.

msgracia
24. pro 2021

@17mia17 známá se snažila 5 let o druhé. Nakonec museli jít na umělé oplodnění.