Endometrióza.

piggy123
21. únor 2020

Ahoj. Je tady někdo, kdo má endometriózu a byl na operaci?
Moje situace je taková: ještě nemám děti, ale snažíme se. Objevili mi endometriózu 😔 Byla jsem na několika vyšetřeních - mám velkou endometrickou cystu na vaječníku, jednu další menší a pak ještě několik ložisek v děloze. Oba vejcovody neprůchodné.

Teď čekám na schůzku s odborníkem, aby se mnou podrobně probral výsledky a řešení - pravděpodobně operace. Ale to čekání trvá věčnost 👀 Čekám už dva měsíce a schůzka je až v půlce března. Jsem nedočkavá a měla bych pár otázek - nevím, jak rozsáhlá bude pravděpodobná operace - jestli mi odstraní i cystu s celým vaječníkem a nebo jen ložiska.
Jak dlouho je člověk na nemocenské? Kdy probíhá operace - v určitý den cyklu nebo je to jedno? Za jak dlouho se můžeme zase začít snažit o dítě? 🤔

Omlouvám se za sloh a děkuji za vaše odpovědi a zkušenosti 😊

haskre
21. únor 2020

@piggy123 ahoj,já jsme byla na operaci 20.1. Můžeš mi napsat co Té zajímá,byla to náročná 4hodinova operace...

piggy123
autor
21. únor 2020

@haskre ahoj. Jejda, tak to máš úplně čerstvou zkušenost. Doufám, že se hojíš v pořádku a bez komplikací. Jak to u tebe dopadlo? Co všechno odstranili? Lišilo se to ve výsledku s tím, co ti říkali před operací?
A pak dále otázky z úvodu: Jak dlouho je člověk na nemocenské? Kdy probíhá operace - v určitý den cyklu nebo je to jedno? Za jak dlouho se můžeme zase začít snažit o dítě?

haskre
21. únor 2020

@piggy123 napisi Ti soukromou zprávu

lachtanice86
21. únor 2020

Mam endo od 20. Letos mi bude 34. Mam za sebou 4laparo operace velkých cyst. 2punkce cyst. 8let brani ha v kuse a půl roku brani vissane. Pred poslední operaci jsem mela diagnostikovanou endometriozu 4.stupně. srusty v cele dutině břišní, na strevu. Poslední laparo byla cca 4/2017. Trvala přes 3hodiny, operace byla vždy jiný den cyklu. Brali cystu, rusili srusty, vypalovali ložiska endo, operace trvala dlouho, protoze operáter chtel zachránit vaječník na kterém cysta byla. Po operaci jsem mela dva dny dren z břicha. Nástup do nemocnice byl v pondělí dopo, domu jsem šla v sobotu. Neschopenka trvala jeste 2tydny. Pak mi na půl roku nasadili vissane aby se to utlumilo a pak jsem mela 3cykly na přirozené otehotneni, jinak by bylo iui případně ivf. Povedlo se v posledním cyklu. Teď mam 14m dceru, zatím jsem bez ha, pouze na endo dietě a doufám ze to pomůže. V březnu mam další kontrolu. U předchozích laparo mi doporučili počkat alespoň jeden cyklus po zákroku a pak se snažit.

piggy123
autor
21. únor 2020

@lachtanice86 endometrióza je fakt svinstvo, co se rádo vrací a zákeřně udeřuje ještě silněji 🤬

Hodně sil v boji všem zasaženým 💪🍀

Jinak tvé operace vypadají náročně. To je až neskutečný, co ta endometrióza může napáchat za škody. Jsem ráda, že se ti podařilo úspěšně přirozeně otěhotnět 😊

Co je to ta endo dieta? Při té laparoskopii udělají jen 3 menší dírky do břicha, že? U té tvé dlouhé tříhodinové operace - to byla normální operace s velkým břišním řezem?

piggy123
autor
21. únor 2020

Informace pro všechny:

ŽENY, pokud máte bolestivou menstruaci (ano, většina žen si myslí, že ji má - no ale ve skutečnosti nemá, věřte mi 😂 ), je vám během vašich dní na zvracení, bolí vás záda, nohy, ruce a klouby, máte zimnici, jste hrozně unavené, ráno nemůžete ani vstát z postele, nemůžete se bolestí ani hnout, občas máte najednou tak silnou menstruaci, že to s prominutím “z vás teče” - a v neposlední řadě máte problém otěhotnět....

Já jsem si ještě donedávna myslela, že všechny tyto příznaky jsou naprosto normální, že menstruace prostě bolí a všechny ty symptomy patří k životu ženy. NE, nepatří!

Běžte k doktorovi a řeknete mu vaše symptomy! Může se jednat o endometriózu. Není lehké ji diagnostikovat, ráda se i schovává a není vidět. Ale nemusíte čekat a ztrácet čas marnými pokusy otěhotnět - ve většině případů se na endometriózu přijde až právě při neúspěšných pokusech otěhotnět. Neztrácejte čas!

apple_tree
21. únor 2020

Ja jsem byla na operaci loni v unoru. Skoro pet hodin na sale, srusty v celem brise, museli mi odstranit oba vejcovody. Do nemonicne jsem nastovala v pondeli, operace v utery, v sobotu jsem sla domu. Nebyla jsem na neschopence (tyden jsem mela dovcu a pak home office). Po dvou tydnech jsem fungovala uz normalne. Po roce mam endometriozu zpatky. Jediny priznak jsem mela bolestivou MS a problem otehotnet. Klidne se ptej.

lachtanice86
21. únor 2020

@piggy123 jo u laparo jsou 3 male vpichy a ano ta poslední už byla velky řez i když puvodne jsem šla na laparo. No endo dieta, bez mouky, cukrů, alkoholu a tak no.

haskre
22. únor 2020

@lachtanice86 u laparo muže být i více vpichu...já teď na poslední měla 4 vpichy,ale byla to náročná 4hodinova operace a člověk nikdy neví zda nebude nutnost řezat...

cermakope
6. bře 2020

Cca před měsícem a něco mi taky zjistili endometriozu mám ložiska v děložním svalu. V půlce března jdu taky na nějaký větší ultrazvuk a řeknou mi co a jak🤷‍♀️. Je to hrozný to čekání. 😔🙈