Jak urychlit příchod MS během kojení?

inkheart
31. říj 2020

Zdravím, rádi bychom se s manželem začali snažit o druhé mimčo, ale MS pořád nikde. Kojím, ale ne plně, 2x denně dávám příkrm. Máte nějaké tipy a triky, nebo prostě musím počkat a žádná možnost, jak to urychlit, neexistuje, pokud chci nadále částečně kojit? Předem děkuji za reakce a omlouvám se, pokud je to hloupý dotaz 😇

tiki
31. říj 2020

Obavam se, ze to fakt urychlit nejde. Ja 2x prestavala kojit m.j. i kvuli tomu, ze jsme chteli dalsi. Pak uz si teda telo nejak zvyklo a dalsi 2 deti byly pocate pri kojeni a nebyl to zadny problem 😉.

martaskaaa
31. říj 2020

Vidíš a já to dostala 8tydnu po porodu 😬🙄 jinak jsem kojila az do 21m 🤣 zajímavý, jak to tělo má každý jiný, ale myslím, že to bohužel nějak neovlivníš

elesse
31. říj 2020

Obavam se, ze to neovlivnis jinak, nez prestat kojit. Ale treba moje kamaradka ceka druhe aniz by ms vubec po porodu dostala...

palja
1. lis 2020

Jo to se nedá ovlivnit a hlavně je to u každé jinak. Já ještě kojím, dcera teď měla 2 a půl roku, MS i ovulaci (mám to i potvrzené od dr) mám od 19 měsíce po porodu. ALE už přes rok se snažím otěhotnět, vlivem kojení mám zvýšený prolaktin, takže se to embryo prostě neudrží nebo není schopné se zahnizdit. Už jsem měla několik biochemek. Zkoušela jsem dceru několikrát odstavit, zalepit si bradavky, ale zatím se vždycky ke kojení vrátila (i po 14 dnech kdy kojena vůbec nebyla). Takže já patřím k tomu malému procentu žen, které při kojení prostě neotěhotní. Na samoodstav čekám asi marně 🤷‍♀️

krupka3
1. lis 2020

Nejde to urychlit. Telo dava najevo, ze zatim neni ready, tak vydrzte. Nemluve o tom, ze pokud mate tak male miminko, ze ma teprve 2x denne prikrm, tak obecne doporucuji jeste pockat.

jakreb
1. lis 2020

@elesse No nedostala MS lebo tej predchádza ovulacia a sa "trafili".😉

inkheart
autor
1. lis 2020

@krupka3 mám důvody, proč chci tak brzy 😀 ale děkuji za radu, stejně pokud MS nepřijde, tak to nepůjde (chceme se začít snažit až po MS, ať kdyz tak vím, kdy cca k početí došlo)

inkheart
autor
1. lis 2020

Děkuji všem za názory, myslela jsem si to 😅 co už, no...

ruzova_pastelka
1. lis 2020

@inkheart Tohle téma jsem hodně řešila a pročetla jsem k tomu, co se dalo, mám přístup i do neveřejných medicínských databází, tak to bylo důkladné studium. Takže stručně:

V první řadě pomůže čas, takhle brzy po porodu je otěhotnění komplikovanější, kojení nekojení.

Co pomůže k rychlejšímu návratu MS prokazatelně je omezení kojení, do roku dítěte je efektivnější omezení nočního kojení, po roce už je to jedno. Snížení frekvence musí být dlouhodobé, lépe funguje dlouhodobé omezení o trochu, než třeba jeden den vůbec nekojit. Jako kojení se počítá celý čas strávený u bradavky, dítě nemusí sát, proto může hodně pomoct i odpojování dítěte, pokud aktivně nesaje (ale to bylo třeba u mého dítěte naprosto neproveditelné).

V druhé řadě pak pomůže zlepšení fyzické kondice - opravdu hodně spát, rozhodně bys neměla hubnout, mít dostatek minerálů a vitamínů, zlepšení kondičky.

A za třetí znát své tělo a vědět, co očekávat. MS se do roku od porodu vrátí při plném kojení asi třetině žen, do dvou let víc než 90 %. I při kojení a bez menstruace se dá otěhotnět - v prvních třech měsících je ta šance prakticky nulová, od 3-6 měsíců je to cca 2 %, a mezi 6-12 měsíci je to okolo 6%. MS se ženám průměrně vrátí po 14 a půl měsících od porodu. Ženy, kterým se MS vrátí dřív, než v roce dítěte, mají často anovulační cykly, ženy, kterým se vrátí později, obvykle ovulují hned.

Jinak ovulační a menstruační cyklus jsou dva odlišné, byť provázané procesy. Při delším kojení (nad 18 měsíců), se obvykle jako první vrátí ovulační cyklus, po dvou a až třech cyklech nastartuje i menstruace.

Kdyby tě zajímalo ještě cokoliv dalšího, ptej se, mám to teď čerstvé v hlavě 😊

ruzova_pastelka
1. lis 2020

@palja Jestli máš 2,5 roku po porodu zvýšený prolaktin, tak už to určitě není kojením. Hladiny prolaktinu se i při dlouhodobém kojení vrací do normálu kolem 1 roku dítěte. Doporučuju to řešit s doktorem a nenechat se odbýt tím, že za to může kojení, mít ho takhle dlouho zvýšený rozhodně není normální.

puhelin
1. lis 2020

Kontryhel. Mne pomohl. 18 mesicu po porodu stacilo ho 2 tydny pit a MS prisla. Druha uz slaboucka a treti neprisla. Ted jsem to dostala 15 mesicu po porodu, zrovna kdyz jsme zacali uvazovat, jestli nezkusime jeste 3. sourozence. 🙂
A normalne jsem dal kojila az do porodu. Vubec na to tehotenstvi nemelo vliv.

inkheart
autor
2. lis 2020

@puhelin super, kontryhel mám zrovna doma. Tak si ho dnes ráno udělám ke snídani a zkusím ho takhle pit každý den 🙂

inkheart
autor
2. lis 2020

@ruzova_pastelka děkuji za odbornou odpověď, zlepšila si mi náladu - je fajn vědět, že to přece jen můžu nějak ovlivnit. Zkusím tedy omezit to noční kojení. Stejně bych to teď ráda omezila kvůli čištění zubů.
K těm vitamínům- víš, které konkrétně pomáhají? Dlouhodobě užívám prenatální vitamín / vitamíny pro kojící ženy (jak kdy, složením jsou na tom skoro stejně až na vitamin A, který obsahuje jen ten multivitamin pro kojící ženy).

handulkak
2. lis 2020

@inkheart já jsem nad tím taky premyslela, jak se to děla, když MS nedojde.
Ale já měla MS hned po sestinedeli. 😁

ruzova_pastelka
2. lis 2020

@inkheart To jsem ráda, taky se mi nechtělo jen sedět a čekat. S vitamíny je to hodně individuální, jde o to doplnit to, co tělu po těhotenství chybí. Tím, co zmiňuješ, určitě nic nezkazíš, ale je mnohem lepší vitamíny přijímat ze stravy, než z doplňků. Tam má smysl leda tak vitamín D. Takže bych ti doporučila takovou tu klasiku - ryby, ořechy, zelenina, pohanka, luštěniny... prostě vyladit si jídelníček. Držím palce!

inkheart
autor
2. lis 2020

@ruzova_pastelka děkuji ☺️👍👍

elesse
2. lis 2020

@jakreb vzdyt ja vim🙂

priefi
2. lis 2020

@inkheart je to individuální, teoreticky s dalším prikrmem by už mohla přijít. U staršího mi přišla, když měl 9m, u mladšího, když měl skoro rok