Jednou ZT, jednou SP. Co teď?

sishina
15. lis 2022

Ahoj,
chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti a rady, co mám dělat dál..

V červenci jsem prodělala zamlklé těhotenství v 8tt se ukázalo slabé srdíčko, ale za pár dnů utichlo a v 11tt proběhla revize. HCG 80 000. Předoperační vyšetření ukázkové, histologie plodu nic neprokázal.

V listopadu, právě teď, prodělávám spontánní potrat (uvidíme jestli vše odejde samo). Tentokrat je to v 7 tt a mam prázdné plodové vajíčko - bez embrya, velikosti 4tt. HCG pouze 1000. Bohužel právě ve 4tt jsem prodělala také zánět močových cest a měla jsem antibiotika - vhodná v těhotenství. Těžko říct zdali to muže souviset.

Ačkoliv jsou to dva různé scénáře, stejně přemýšlím, že se nechám vyšetřit.

Poradíte mi, jaká vyšetření bych měla absolvovat? Případně kam mohu jít bez žádanky a na co musím mít doporučení od doktora? Třeba i konkrétní pracoviště (Praha).

Prožil někdo něco podobného a podařilo se mu další miminko donosit?

Muže se jednat o ošklivou náhodu nebo to spis vidíte na nějaký zdravotní problém?

Děkuji!

uzivatelkapetra
15. lis 2022

To asi záleží i na tvé a chlapově anamnéze... nevím jestli to může běžný gynekolog, ale asi bych chtěla genetiku (případně dělají v ivf centru a bez žádanky)

ele_nka
15. lis 2022

@sishina já to měla tak také, do třetice se nám povedlo. Mě doktor říkal, že úspěšných je tak 70% těhotenství, takže jsem si hold vytáhla na začátku špatné karty.
Moc přeji, ať se vám brzy také zadaří.

petulapal
15. lis 2022

@sishina já měla 2x ZT vždy v 11tt, žádné speciální vyšetření nikdo nedělal. Do třetice se to podařilo a mám zdravou dceru.

sishina
autor
15. lis 2022

@uzivatelkapetra
@ele_nka
@petulapal

holky a myslíte, ze když je to jen prázdné plodové vejce (2x2,5mm) a MS měla být 28.10. takže “zpoždění” mám teda jakoby 18 dnů, bere se tohle krvácení už jako MS? Ono to tak i vypadá.. Nejdříve dva dny špineni, teď už krvácím jako při MS…

Zdali se to dá ještě přirovnat biochemickému těhotenství, kdy to odejde se zpožděnou MS.

Anebo je to teda samostatný krvácení - jakože potrat a teď budu čekat na menstruaci? Nebo na ovulaci?

anonym055
15. lis 2022

@sishina ahoj já měla 2x ZT ptala jsem se na možná vyšetření a pan doktor mi říkal, že je sice můžu podstoupit, ale za problém se prý bere až když má žena za sebou 3x neúspěch v těhotenství.. take říkal, že ví, že je to velice bolestivé, ale že věří, že to byla jenom špatná náhoda a další se nám určitě podaří bez problémů.. Manžel vyšetření podstoupil a byl zcela v pořádku.. rozhodla jsem se tedy nic neřešit a i po druhé revizi jsem se odmítla dále snažit.. chtěla jsem chvilku od všeho toho koloběhu pauzu.. no a bum další měsíc po revizi jsem samovolně a neplánovaně otěhotněla.. momentálně jsem v 18 tt a vše je ukázkové (tukam) strach mám tedy po předchozích zkušenostech pořád, ale říkám si, že to tak asi mělo být, že ta dvě předešlá miminka by byla třeba nějak vážně nemocná a osud to zařídil, tak aby se nám miminka moc netrapila.. věřím, že i Vám se zadaří a že jste mela bohužel stejně jako já i spousta dalších pouze špatnou náhodu, ale další pokus už bude úspěšný 😊🍀někde jsem tu četla v diskuzích o jedné paní, která si prošla 5x ZT a až po 6 se jim zadarilo zdravé miminko donosit.. nebo se zkuste svého gynekologa zeptat na genetická vyšetření pokud budete potom klidnější..

ele_nka
15. lis 2022

@sishina já bych na další MS nečekala, pokud odchází vše v pořádku samo. Právě naopak se říká, že teď je pohnojeno. 😉

sishina
autor
15. lis 2022

@ele_nka uvidím co mi řekne ještě doktor v pátek, jestli vše odejde samo nebo ne.. A taky jestli mi nabídne nějaké vyšetření, tak asi čekat budeme. Když už je to druhy potrat 🙄

kosi_cek
15. lis 2022

@sishina Já to měla podobně, spontánní potrat na konci 12 tt a pak po půl roce v ukončeném 7tt, tehdy to byla jen taková silnější a delší menstruace, i se to tak klidně může brát (třeba v rámci menstruačního kalendáře) + samozřejmě neodešla jen krev, ale i trocha tkáně, vše proběhlo úplně v pořádku a samo a hned během následné ovulace jsem úspěšně otěhotněla a porodila zdravé miminko. O žádném vyšetření jsem neuvažovala, protože jsme s partnerem už před tím počali bez problémů 4 děti, takže co by mohli asi najít? Prostě náhoda, může se stát...a skutečnost, že pokaždé to bylo vlastně podle jiného scénáře, je polehčující okolností, protože se stala chyba pokaždé jiná. Nicméně chápu, že ten, kdo třeba nemá tak moc pozitivní zkušenost z minula jako třeba, tak to vnímá úplně jinak, však i já přes to vše pozitivní pochybovala, jestli jsem ještě schopna počít, není se tedy čemu divit, takže pokud vyšetření přinese klid duši..., ale rozhodně bych neházela flintu do žita, stále je velká naděje, že příště to vyjde 😉👍

sishina
autor
15. lis 2022

@kosi_cek já právě žádné dítě ještě nemám.. Otěhotněla jsem 2x relativně hned, bez problému, ale také to už 2x nevyšlo.. Tak právě nevím, jestli jsem schopná donosit zdravé dítě :(

camillaq
15. lis 2022

Mám za sebou první a druhé zamlklé těhotenství. Třetí je zdravý syn, čtvrté ukončené v 18 tt kvůli vrozené vyv. vadě. Páté těhotenství je druhý zdravý syn a šesté opět zamlklé. Po čtvrtém těhotenství nám dělali genetické vyšetření a nic nenašli. Jednou mi Dr řekl, že vyšetření se dělá až po třech zamklých těhotenství v řadě.

kosi_cek
15. lis 2022

@sishina to je mi právě jasný, že v takovém případě to člověk začne vidět dost bledě...

inssomnia
15. lis 2022

@sishina já jsem prodělala 1 velmi ranný potrat (biochemické?), 1 SP cca v 8 tt a ZT v 11 tt (resp. plod v 7 tt měl srdeční činnost a tak v 8 tt se přestal vyvíjet). Navíc mezi tím byl v obou případech téměř rok snažení bez výsledku. Naštěstí to byla snaha už o druhé dítě, první šlo na první pokus. Přesto jsem měla úplně stejné pochybnosti a pocity, jaké popisuješ. Doktor doporučil neřešit a ještě to zkoušet, že se vyšetřením často na nic nepřijde (pokud už jedno dítě máme, čili jde to) a že se tím budu stresovat a ještě tím snižovat šanci na úspěch. No a otěhotněla jsem znovu 2 měsíce po revizi. Dostala jsem hned progesteron a injekce na ředění krve pro podporu udržení, které jsem si píchala celý první trimestr. No a miminku už je 5 týdnů.
Jsem ráda, že mám doktora flegmatika, protože uznávám, že by mi kolečko po vyšetřeních psychicky neprospělo. Kdyby se to ale stalo znovu, už bych tlačila na to, aby se to začalo řešit.

princezna19
15. lis 2022

Říká se po šestinedělí počkat, aby infekce nedostala a taky bylo v se pořádku. Taky po potratu máš kratší slizinu a lepší počkat na tu menstruaci a začít znovu o dítě

eviicka
15. lis 2022

Měla jsem dvě ZT krátce po sobě, v obou případech se zárodek přestal vyvíjet v 7tt v 11-12tt revize, předchozí i následující těhotenství byla bez problémů. Vyšetření jsem neabsolvovala, bylo mi už 39 let, tak jsme se rozhodli, že buď a nebo (navíc jsme už jedno dítě měli).

Držím moc palce do třetice ve šťastný konec.

sishina
autor
16. lis 2022

@uzivatelkapetra
@ele_nka
@petulapal
@anonym055
@ele_nka
@kosi_cek
@camillaq
@inssomnia
@eviicka

Holky a myslíte si, že je v pohodě, že mě to nebolí? Krvacím dost, je to jako regulérní menstruace, odchází i sraženiny, ale bolest moc necítím. Sem tam taková menstruační křeč, ale zatím bych ani po prášku nesáhla. Akorát mám tedy od včera průjem :roll:. Jinak jakoby nic..

Všude čtu, jak samovolný potrat bolí. Bojim se, aby opravdu odešlo vše. Ale té krve je dost, tak si říkám, že to potrat opravdu je.

Jinak špiním od neděle večer a v pondělí večer jsem začala krvácet - to zatím trvá stále.

ele_nka
16. lis 2022

@sishina byla jsi hned na začátku. Dřív by si žena ani nevšimla, že je těhotná a brala by to jako opožděnou MS. Mě potrat bolel až v pozdějším stádiu, ale takto brzo také ne.

sishina
autor
16. lis 2022

@ele_nka děkuji! Také si říkám.

Já jsem při prvním ZT absolvovala farmakologicky potrat, dokonce 2x protože to proste neslo ven, krvácela jsem minimálně, velikost plodu byla 21x34mm, proste ho čípek už nepustil.

Tentokrat je to opravdu miniatura 2x2,5mm tak si říkám, že by to opravdu mohlo odcházet bez velkých bolestí a celé.

inssomnia
16. lis 2022

@sishina já měla v tom 8tt rozjetý SP, ale dostala jsem k tomu Mispregnol. Menstruace jsem měla mnohem mnohem horší. Na tohle jsem nepotřebovala nic na bolest, jen jsem byla na gauči pod dekou a odpočívala. Takže to bolet nemusí. Snad to budeš mít brzy za sebou a příště to vyjde bez potřeby nějakých zásahů ❤️

anonym055
16. lis 2022

@sishina v tomto případě nemohu říct.. byla jsem 2x na revizi a to byl vcelku stejný průběh u obou.. trochu bolest byla, ale na léky proti bolesti to nebylo.. 🙂 je to náročné hlavně psychicky .. drž se a snaž se odpočívat ❤🍀 ať je ti co nejdříve lépe

kosi_cek
16. lis 2022

@sishina , sama jsem necítila žadnou fyzickou bolest během potratů (ani při tom, který proběhl až později a odešel plodový váček velký přes celou dlaň), popravdě mě to taky hodně překvapilo, nicméně tělo se vyčistilo samo hezky, takže vím, že to prostě jde i takto, tak snad...

sishina
autor
16. lis 2022

@ele_nka
@inssomnia
@anonym055
@kosi_cek
Holky moc děkuji za podporu, myslím, že je to za mnou.. Měla jsem odpo lehký křeče, dokoukal jsem film, zvedla jsem se z gauče a najednou chvilková velmi štiplavá bolest, že jsem se musela zastavit. Za par vteřin to bylo pryč. Šla jsem tedy na záchod a vypadlo ze mě zřejmě plodové vejce 8o taková kulička. Bolest už úplně ustoupila, tak snad se teď už dočistím sama.

Díky moc za podporu! ❤️

europa00
17. lis 2022

@sishina ahojky záleží i na tvém věku … kvalita vajíček po 35 roce klesá pak už velmi rapidně a treva ve 38 už je 70-80 % odpad způsobeny věkem ženy embryo se špatně dělí jeho chromozomy a vznikají VV ty neslučitelné se životem konci jsko aborty… nemusíte mít ani genetickou zátěž žádnou proste hen horší kvalitu vajíček a ta se předem u ženy nedá nijak zjistit ( jsk he to trebs u muže se spermiemi)

jezz1e
19. lis 2022

@sishina V návaznosti na příspěvek @europa00 výše: je to pravda, ale třeba já mám za sebou 3 potraty mezi 35-38 rokem, pak jsem ve 40 porodila první dítě díky IVF a ve 42 druhé dítě přirozeně počaté na první dobrou. Neboli i v pozdějším věku se dá trefit zdravé vajíčko, jen člověk musí počítat s častými neúspěchy.

plidie
20. lis 2022

Taky po dvou zdravých dětech .....dvakrát to co vy .....ale po posledním jsme již nečekali a do dvou měsíců se povedlo a dnes je to 9 léta puberťačka .

klaari
20. lis 2022

@sishina nic neobvykleho, jen se o tom moc nemluvi, me se ZT stalo jednou, taky listopad a taky jsem onemoocnela. Vydrzte!

elennka
20. lis 2022

@sishina Já mám za sebou 4ZT, a 1 spontánní potrat, vše do cca 8/10tt a.aktualně mám 7 měsíční holčičku.
Mam vyšetřenou hematologii, imunologii, endokrinologii.... Dělala se histologie plodu(ale tam asi došlo ke kontaminaci), protože si osobně myslím, že potracené miminka, byli kluci. Nic se ve vyšetřeních nenašlo. Loni po poslední revizi jsem si chtěla jít pro tělísko, že už na to nemám, chodit opakovaně na revize. Proběhlo 6 neděli , uběhlo potom pár týdnů, kdy.nebyla moc chuť sex.. celkem.2*... A.tak nějak jsme počali malou... Těhotenství bylo nečekané, zcela neplanovane, na začátku trochu se zdrav.problemy... neskutečným strachem, že to.zase nedopadne, na rovinu i hádky.. že to zase nedopadne.. nebylo to.lehke. podařilo se nám po 16 letech, 6 potratech o kterých vím (osobně si myslím, že jich bylo mnohem více)...v mých 41 letech. Veškerá vyšetření v těhotenství.byly.v pořádku

sishina
autor
20. lis 2022

@europa00
@jezz1e
@elennka

Holky, mě je 29. První ZT s revizí bylo ve 28 letech. Tentokrat SP, vše odešlo samo, revize nebude. Žádné vyšetření mi zatím gynekolog nedoporučil, tak nevím..

Otěhotnět se nám podařilo vždy velmi rychle, tam problém není, ale bohužel se neudrží :(.

jezz1e
21. lis 2022

@sishina Máš ještě dost času to řešit a schopnost otěhotnět je půl úspěchu. Dejte ještě jeden pokus, výhoda ZT je aspoň v tom, že nemusíš čekat jako po revizi. I dvakrát to furt může být jen náhoda. Kdyby to zas nedopadlo, čekalo by tě asi kolečko genetika, imunologie, testy srážlivosti krve, spermiogram (doporučuji si připlatit DNA fragmentaci)... Ale asi právě kvůli věku s tím doktor ještě nespěchá. Držím palce, ať je třetí pokus úspěšný.