Kdo se snaží o potomka opravdu dlouho (roky)?
Ahoj, máme tu diskuzi pro ženy, které se snaží déle jak osm měsíců a našla jsem i takovou, kde se ženy vyrovnávají se třemi měsíci. Ale nenašla jsem žádnou, kde by na tom byl někdo podobně jako já - v současné chvíli se snažím o potomka již více jak 4 roky.
Ráda bych si občas popovídala s těmy z vás, které se několika měsícům smějí a které mají v kabelce připravený jed nebo aspoň projímadlo pro každého, kdo jim poradí "Nemysli na to". Jak se dá taková věc řešit z dlouhodobého hlediska? Jaké je podřizovat váš život nekonečnému kolotoči těhotenských/ovulačních testů a hormonálních terapií. Také vaše intimní partie viděl zástup doktorů, který by se nevešel ani do středně velkého letadla? Také si při koupi každé letní či zimní dovolené říkáte něco jako "Kéž bych tenhle zájezd na Bali za 180 000 musela kvůli těhotenství zrušit. Klidně bez nároku na storno poplatek."? Také jste už ustoupily z Vaší dětsky naivní představy, že jedináček musí být vrcholně nešťastné díte a jeho rodiče sobci, a říkáte si, že i to jedno dítě by byl zázrak přirovantelný leda k tomu, co udělal před pár tisíci lety Mojžíš u Rudého moře? Také jste začaly plánovat potomka mezi svými kamarádkami jako první, ale vypadá to, že budete poslední?
Nebo je tu někdo, kdo se mi směje i za moje blbý 4 roky? Pojďte si na mě zakřičet a obvinit mě z netrpělivosti, jestli chcete. 😉
ahoj my se snažíme 5 let. 4 roky jsme se v tom plácali že idiopatická neplodnost - podstupovala jsem postupně různá vyšetření. pak 3x iui a ivf. pak jsem se zabejčila že bez podrobné imunologie do dalšího ivf nejdu a něco se našlo, teď jsou výsledky dobré a čeká mě další ivf tak snad se zadaří,.. už nemám moc psychických sil
Holky držte se je to někdy těžký boj, já po dvou mimodeloznich a 5 letech v CAR dohromady 8let a 15 transferu jsem v 27tt....je to vysilujici boj, je to finančně náročné a nikdo nic nezaručí...hodně štěstí...
Velice vydařená diskuze...jedna z mála, kde se to nehádá 😅
My se snažili 4,5 roku o první, 2 měsíce o druhé.......Jak píše zakladatelka, můj rozkrok viděla půlka Prahy, tuny snědených a napíchaných hormonů, kolem sebe najednou jen samé těhule a plno "chytrých" lidí, kteří přesně věděli, na co se nemám soustředit, po každém nevydařeném pokusu jsem stála hodiny ve sprše a brečela až do padnutí....když už jsem byla na konci všech sil, psychických, fyzických i finančních, tak se mi konečně podařilo přestat myslet na mateřství a začala jsem hledat výhody "bezdětnýho" života. Asi to byla obranná reakce mozku, abych se nezhroutila. Stal se ze mě tak zarytý odpůrce mateřství, že jsem si teprve po dvou měsících všimla, že nemenstruuji a zvracím 😀 To co přišlo, nebyla ani tak radost, jako spíš šok a následně útlum. Počítala jsem s tím, že určitě potratím, tak se přece nebudu vzrušovat nějakým těšením 🙄 Teprve po 20TT mi to tak nějak docvaklo a matěřské city se opět probudily.
Po porodu se okamžitě dostavily otázky typu...tak kdy bude druhý ??? .....nevěděla jsem, jestli jsem blázen já, nebo tazatel 😅
Nicméně, když manžel začal mluvit o druhém, tak jsem jen konstatovala, že je mi to jedno, já už svý miminko mám a druhý nepotřebuju, ale ať si ho (mi ho 😀 ) klidně udělá. A za dva měsíce jsem zase začala zvracet.
Nejdůležitější je opravdu ta psychika, nemyslet na to....ale nikdy bych se neodvážila to nikomu radit....ani vám všem, které se tu tak rozepisujete. Jen vám chci napsat, že vím, jak vám je, že nejste žádný hysterky, žádný blázni a i když vás okolí nechápe, tady pochopení najdete vždycky. I to popovídání někdy pomáhá 😉
@damilinka ahoj, pridavam se k diskusi. My se snazime, prozatim neuspesne, cca 9 -10 let. Bohuzel nas v jednom CAR, podle mne nesmyslne, drzeli tri roky jen na IUI (bez imuno vysetreni), teprve v jinem se zacalo s IVF (take reakce na hormonalni stimulaci nic moc - dokonce "se povedlo" jen jedno vajicko ze stimulace dlouheho cyklu) a pak z duvodu financi i mrazacku doslo i na nativy IVF. Darovani jsme z duvodu veku take "vzali za sve". Jeste k te adopci - my se prihlasili az v momentu, kdy jsme se pro ni opravdu rozhodli a nebyla to jen "alternativa" a to, jak jsem koukala na pripravnych kurzech byla "skorochyba" - rada lidi ji ma jako moznost vedle pokusu prirozene / IVF (coz neodsuzuju) ale pak vedle nich clovek vylozene vypada "stary" a navic ted s novym Obcanskym zakonikem je vsechno na delsi lokte - takze pokud adopci zvazujete, hura pro prihlasky 🙂
@jipa75 no já teď očekávám cca v pátek menstruaci a na 6.5. jsem objednaná do CAR, aby jsme se domluvili na dalším postupu, měli bychom jít do minimální stimulace IVF. Tak uvidíme, ale jak píše "koubovii", tak se chci ještě zeptat na to imuno, aby jsme když tak vyloučili další věc.
Můžu se zeptat kolik ti je?
@damilinka ted cerstve 40 , imunologii jsem si "vydupala" az loni ( ona moje doktorka na ni moc neverila ) a teprve tehdy se zjistilo, ze mam hranicni hodnoty pro odmitani plodu, takze bychom chteli, jestli budu jinak zdrava, jeste jeden IVF pokus udelat ale asi uz radeji s darovanymi vajicky a od zacatku s heparinem/prednisonem. Ale stejne 100% jistota to neni, ale chceme jit stastne nahode co nejvic naproti 🙂 Zvazujeme take moznost darovanych embryii, ale pak, kdyz v 1.trimestru neco najdou, vlastne do dotazniku uz nemas vubec co vyplnit, protoze clovek nema info a tzv. vysetreni darkyne zahrnuje jen uplne zakladni genetiku ... Mozna krome imunologie zkuste jeste genetiku a trombo- centrum at Ti vylouci leidenskou mutaci atd.
@damae a co adopce?? Já toužím po miminku tak moc, že pokud by záleželo pouze na mě, vyhnula bych se všem IUI,IVF a hned bych si nějaké mimčo adoptovala! My jsme teprve po 1.konzultaci v CARu, čeká nás spoustu vyšetření a pokusy IUI,teprve potom IVF, bude to záležitost na dva roky, předpokládám.. Potom bych už z dalšího snažení asi upustila a začala to řešit tou adopcí, která je taky na dlouho! 😖
@damilinka nám doktor taky doporučoval ten Olomouc, ale vzhledem k tomu, že jsme z Frýdku-Místku a nemáme auto, je pro nás Ostrava lepší, co se dopravy týče. Nicméně mi doktor říkal, že je to vcelku jedno, jaké zvolíme centrum, ty služby a možnosti jsou všude stejné, jde pak už jen o přístup a celkový dojem.. Tak ať se vám to tam povede!! 🙂
@hanpavka no nedá se říct, že je jedno jaké centrum si člověk zvolí. My jsme chodívali do Ostravy do Gyncentra a tam už bych teda nešla. Šlo jim prvořadě jenom o peníze. Chtěli 500,- za registraci, každá návštěva 50,- a tlačili nás hned od startu do IVF. Teď jsme v Olomouci, přístup doktora je naprosto jiný, odcházím od něho vždy pozitivně naladěná a zatím jsme tam nenechali ani korunu (prozatím proběhly 4 cykly s mírnou stimulací Tamoxifenem s hlídanou ovulací a Pregnylem)
@damilinka kompletní imunologii dělají pokud si dobře pamatuji 3 pracoviště - v praze a teď ti neřeknu jméno doktora, potom moje doktorka mudr. malíčková praha, plzeň - profesorka ulčová-galová .. každopádně josu toho plné diskuse tak stačí hledat.. jinak základní imuno se dělá ve většině větších laboratořích 😉
ahoj, jak psala koubovii , pani doktorka Galova - Ulcova je z Plzne, ja ji psala na email, kdyz jsem byla tehotna, ale tehotenstvi bohuzel nakonec nedopadlo a odpovidala mi (i kdyz toho musi mit pracovne nad hlavu) asi do dvou dnu - mail je ulcova-gallova@email.cz . Mne delali vysetreni na imunologii z krve a brali mi asi 9 ampulek naraz, ale neumim Ti rict , jestli je to kompletni imuno nebo neco chybi.
@koubovii děkuju 🙂 Můžu se pls zeptat, jestli máš zkušenost i z genetických testů ? Kde je dělají a kdo mne tam může poslat ? My zvažujeme i dárkyni a jak už vím, tak ty jsou testovány jen na základní karyotyp a dál nic. Takže jsem chtěla, aby na genetiku šel případně jen přítel (vím, že je to drahé) a zkusil test na cystickou fibrozu apod , aby miminko bylo při nejhoším jen přenašeč... děkuji
@koubovii no právě že z vyšetření nic moc - zatím jen to imuno a to jen díky paní doktorce z Podolí a čekám na trombocentrum (mají dlouhé objednací doby když člověk není těhotný) - jinak do doby po zamlklém těhotenství jsem já ani netušila na co všechno bych mohla / měla být vyšetřená (což je moje vina - měla jsem na MK zajít dřív 🙂)
Pridávám se! S manželem se snažíme pět let. Příčina nezjistena. Mám za sebou dvě inseminace a právě probíhá osmý pokus o Ivf. Z tech osmi byly jen dva se stimzlaci, ostatni jsou nativy. Toto je po čtvrté, kdy jsme se propracovali až k transferu. Paradoxně je mi po psychické stránce asi poslední rok líp. Rozhodla jsem see, žesi zzačnu budovat pozitivní budoucnost bez děti. Strašně se mi nechtělo, ale tak dva roky jsem měla pocit, ževvůbec neziju.

meisinko když to řeknu hodně nadneseně a pokusím se zavtipkovat tak to máš vlastně dobré, tobě už se mímo nikdo jinde než v děloze uhnízdit nemůže 😉 , takže se určitě dočkáš
evidentně u vás není problém s otěhotněním, takže s IVF to už určo vyjde
víš je lepší vědět kde je problém než být "zdravá" ale idiopaticky neplodná
držím palce