Kočky v domácnosti (toxoplasmóza)-problém s otěhotněním?

japerinka7
28. únor 2016

Ahoj holky, moje mamka hrozně řeší, že mám doma tři kočky a určitě kvůli nim nebudu moci otěhotnět..... Já bych to neřešila, ale po letech s úplně jinými problémy, jsme se s přítelem dostali do CARu a po všech možných vyšetřeních bychom měli snad po příští MS postoupit první IUI. A tím mamka zvýšila frekvenci a pořád se vyptává, jestli jsem to všude hlásila.... Nehlásila - měla jsem jiný starosti a otázky... Řešila jste tedy opravdu některá problém s otěhotněním v rámci možnosti nakžení toxoplasmózou, nebo už je to přežitá věc?? Ať mám "doma" klid 😉 Díky za odpovědi, Jana

zandi
28. únor 2016

@japerinka7 Asi to uplne prezita vec nebude ☹. Na podzim jsem trpela jinou nemoci, ale dělali mi mimo jine i testy na pritomnost toxoplazmozy a ty ukazaly, ze v tele nemam zadne protilatky a pani doktorka jen konstatovala, ze je to dost blby, kdyz jeste nemam deti... A pak taky kamarádka. Nez donosila sve jedine ditko, tak co jen ja vim tak 3x potratila a min.jednou to bylo prave kvuli toxoplazmoze (mela doma taky furu kocek). Dal uz nevim, nejak jsme to tema uz nikdy neotviraly :-/

japerinka7
autor
28. únor 2016

@zandi Aha, díky, tak tedy budu ještě dodatečně hlásit aby bylo případně jasno... Určitě děkuji za reakci!

sasui1
28. únor 2016

Mame teda jen jedbu kocku doma. Ale s prvnim ani druhym otehotnenim jsem nemela problem. Prvni dite jsem donosila bez problemu. Pri druhem tehu mam problemy ale ktere souvisi spis se slepakem...ale je fakt ze co jsem tehotna tak nechodim ke kocicimu zachodu ;)

blecha94
28. únor 2016

Pokud mas kocku ciste domaci, nemusis se niceho bat. Pokud ne, vyhybej se cisteni kociciho zachodu. Pokud mate zahradu a pestujete si zeleninu, nebo pecujes o kvetiny, ber si rukavice a dodrzuj hygienu. Bakterie toxoplasmosy se nachazi pouze v exkrementech a vetsina lidi se nakazi hrabanim se v hline, kde se kocky vyprazdnuji a ani o tom nevi. Od sve kocky, zvlast bytove, se clovek prakticky nema sanci nakazit. Je zbytecne plasit.

eviicka
28. únor 2016

@japerinka7 je to jak píše @blecha94 , navíc co jsem kde četla, tak toxoplazmózu přenášejí jen mladé kočky do určitého věku, takže pokud máš kočky starší, neměl by to být problém.

Toxoplazmóza jako taková být problém může, ale prý se častěji chytí ze špětně omyté zeleniny nebo zpracovaného masa, než přímo od kočky.

kuliseks
28. únor 2016

My máme kočku, která courá semtam, ze zahrady domů a zpátky a radši jsem to řekla na gyndě, aby mi udělali testy. Ale otěhotněla jsem normálně, takže mi je dělali až jako těhotné. Jestli to má vliv i přímo na otěhotnění, to nevím. Ale tak určitě bych to říkala a test chtěla. Jinak já kočičí záchod i čistila, ono když se to nečistí pravidelně, tak starší exkrementy to můžou způsobit, ale chápu, že nemá cenu riskovat, když to může čistit i někdo jiný. Daleko větší riziko hrozí z půdy, jak už tu je napsáno výš.

blecha94
28. únor 2016

@eviicka Nejsou to jen mlade kocky, jde o kotata, stare kocky ci nemocne kocky, ktere nemaji dostatecnou imunitu. Zdrava, dospela kocka v drtive vetsine prenasecem neni.

A jak pises, mnohem vetsi riziko je neomyta zelenina a maso, protoze toxoplasmosa napada i dalsi domaci zvirata, ale narozdil od kocek jim napada tkane, kde tvori loziska, ktera tam jsou az do konce zivota zvirete - tak se dostane do svalu a odtud po konzumaci bez dostatecne tepelne upravy ke cloveku.

rony77
29. únor 2016

Máme doma dvě bytové kočky (žádný kontakt s vnějším prostředím). S otěhotněním problém nebyl a lékaři jsem o kočkách řekla. Řekl, že pokud mám dvě, tak je velmi vysoká šance, že už jsem onemocnění někdy prodělala (třeba nevědomky) a že problém by byla pouze akutní toxoplazmoza. Jediné co dělám jinak je, že nechodím k záchodku. To dělá manžel od prvního měsíce.

pajush
29. únor 2016

Toxoplasma není bakterie, ale prvok. A nákaza domácí kočkou, která nemá kontakt s venkem je nepravděpodobná. S otěhotněním nemá žádné dočinění. Problém by byl pokud by ses jí nakazila jako těhotná, a největší riziko pro miminko představuje infekce v prvním trimestru. Sice je riziko přenosu na dítěmenší, ale případné poškození plodu je nejhorší. Nákaza ve třetím trimestru s sebou nese sice větší riziko přenosu na plod, ale za to poškození je menší. Pokud bys toxku chytla v těhu, tak jsou i léky které zabraňují jejímu přenosu na plod, ale chce to včas diagnostikovat. Protilátky proti toxoplasmóze má snad kolem 30% lidí, zajímavé studie o vlivu toxoplasmy na naše chování má prof. Flegr.
A jak už bylo řečeno - spíš se nakazíš špatně omytou zeleninou nebo nedostatečně tepelně upraveným masem.

japerinka7
autor
29. únor 2016

Holky moc děkuji za rady i názory! Kočky mám u domečku, tudíž i venkovní, ale chrápou doma (s náma vposteli... 😕 ) S podnájmem mi byla "přiklepnuta" i stará Máma a nechala jsem si i její dvě koťata z pěti co mi tu porodila týden po tom, co jsem se nastěhovala 😉 "Koťatům" jsou skoro tři roky, takže toxoplasmósou jsme si nejspíš už dávno všichni prošli... 😨 Z toho, co jsem si načetla, jsem měla v podstatě stejný názor, ale chtěla jsem to nakonec mít potvrzené i od někoho z "reálu" 😉 Tak já to jen nahlásím, až půjdu ve čtvrtek na krev a mamce vřídím, ať si najde jinou oběť na "zbytečný stresování".... 😉 ...asi mi víc hrozí nákaza z rejpání v hlíně... 😕 Takže ještě jednou díky a ať se vám všem daří! 😀

teeerez
29. únor 2016

@japerinka7 doma dve kocky (teda ted uz vlastne jen jedna, ale byvavali dve 🙂 ), chodici i ven, spici se mnou v posteli. Otehotneni bez problemu, na prvni kontrole jsem to teda gyndarce hlasila a ta jen konstatovala, ze to uz urcite na toxo mam protilatky a dal se tim nezabyvala 🙂

baarmanka
Odpověď byla odstraněná
Zobraz