Kontryhel a Dufaston

erickaf
20. črc 2019

Ahojte, mate zkusenosti s Kontryhelovym cajem a zaroven s Dufastonem? Je to blbost? Nebo to nekomu pomohlo?

hermij
20. črc 2019

Vůbec nic o Tobě nevím, abych dokázala radit, zda to je či není třeba, ale mám s touto kombinací malý problém - přečti si to a volba bude na Tobě 😉.
Kontryhel je léčivka, která se má užívat v konkrétních indikacích. I když je to v Česku známá bylina používaná na vše, včetně podpory početí, tak to není její indikace. Žádná žena mě nepřesvědčí, že kontryhel je na to dobrý, protože k tomu nemají důkaz. Když žena bere vitaminy, dělá kde co a pak se najednou zadaří cyklus po pití čaje z kontryhele? Tak to není důkaz, ale prostě to tak už mělo být... 😇🤰 Nic proti kontryheli, v určitých indikacích je výborný a užitečný!!! Já jsem vědec a potřebuju na to pořádnou studii :D Pěkně z praxe na mnoha ženách mám třeba zjištěno, že kontryhel může v cyklu odsouvat ovulaci na později (natahuje tím celou délku cyklu), což vlastně nechceme - samozřejmě ne vždy, ale stává se, i tu na Koníkovi je to v diskuzích stokrát... A tu se dostáváme k tomu problému této kombinace. Duphaston je třeba začít užívat až po ovulaci. Opravdu potvrzené ovulaci! 💃 Tzn. denně chodit na ultrazvuk na GYN, až dokud neřeknou, že už folikul praskl (což je nesmysl, to žádný lékař v rámci prevence zadarmo dělat nebude; a pozor na kecy typu - folikul má 15mm, za 4 dny bude ovulace - NE, folikul může zrát ještě 10 dní klidně), anebo se sleduj symptotermální metodou (doporučuji; měř bazální teplotu a sleduj děložní sekreci, stačí co uvidíš na toaleťáku a kalhotkách/intimce) - záznam prokonzultuješ (třeba tu v diskuzích) a budeš mít jistotu, že začneš užívat dobře. Špatně nasazený Duphaston může ovulaci zcela zablokovat, že neproběhne. Ovu testy nejsou spolehlivé k určení ovulace, test může být pozitivní den před ovulací, anebo i 10 před ovulací, i to jsem už viděla (ne slyšela nebo četla, ale mám k tomu i dokumentaci a potvrzení, že ovulace proběhla až 10 dní poté). Stejně tak bolesti v podbřišku, libido, napětí v prsou... tyto pocity jen naznačují, že se tělo k ovulaci chystá, ale může k ní dojít až za týden. STM je v tomto "samosledování" nejpřesnější ;)

Co tím chci říct je, že pokud máš kolem sebe ženy, které o kontryhelu básní a chceš ho hrozně moc zkusit, tak je to na Tobě. Ale mysli na to, že musíš Duphaston začít užívat až po ovulaci, ne 17.DC jak někdy gyn. nasadí "kalendářně" s ideou 28denního cyklu, který má mimochodem jen 30% žen. A při pití kontryhele se Ti může ovulace posunout, tak je možné, že začneš užívat třeba až 25. den cyklu a budeš užívat 12 dní, uděláš těhu test a dál dle instrukcí lékaře. Pokud si ovulaci spolehlivě nezjistíš (ať už s kontryhelem či bez), tak riskuješ poškození svého reprodukčního zdraví :( Nepotřebujeme v cyklu krvácet, potřebujeme ovulovat. Tož tak... a ještě podotknu, že pokud nemáš Duphaston ještě předepsaný, tak si zkus zažádat o Utrogestan nebo Gynprodyl, to jsou aspoň přírodní gestageny, Duphík je plně syntetický 🤐 Ať se brzy zadaří 🙏🤰