Měření BT. Jaký máte názor na tuto metodu?

nella21
16. črc 2007

🙂 Ahoj holky, tak jako vy se snažím otěhotnět(snažím se velmi krátce),a proto se snažím zkoumat svůj cyklus a ovulaci ze všech možných úhlů pohledu.
Teď je u mě na řadě děložní čípek, protože podle měření BT zjistím ovu až zpětně a každý měřený cyklus byla jiný den a na základě hodnocení kvality hlenu nic nezjistím.
Máte některá z Vás s touto metodou zkušenosti a mohly byste poradit a nebo aspoň přispět svými příspěvky troškou vody do mlýne?
Budu za Vaše rady a názory vděčná.
Vyčetla jsem zatím dva rozdílné názory:
1) 5 až 6 dnů před ovulací se děložní čípek stává hůře dosažitelný na pohmat a začíná měknout, otevírá se a až po ovulaci se zavře a ztvrdne
2) v den ovulace ztvrdne a uzavírá se
Dle názoru čís.2 by znamenalo, že do ovulace je měkký a otevřený, ale v den ovulace by se náhle zavřel a ztvrdnul

Jsem z toho trošku zmatená, tak jestli jste se některá z Vás pozorovala, prosím napište 🙂

Děkuji Vám všem 🙂

len
16. črc 2007

Nello, takhle by to opravdu mělo být - v ideálním cyklu ideální ženy 😀 Skutečnost je taková, že každá jsme jiná a dokonce i jednotlivé cykly můžeme mít trochu odlišné, takže to chce pár cyklů sledovat sama sebe, co je to "nízko" a "vysoko" a "měkký" a "tvrdý" a "otevřený" a "uzavřený" - popisuje se to dost těžko 🙂 Ale jinak se klidně můžeš setkát i s tím, že:
- čípek měkne třeba jen den-dva před ovu (nikoli 5-6)
- čípek měkne několikrát za cyklus (obzvlášť u cyklů s opožděnou ovulací)
- čípek tvrdne a sestupuje až den-dva po ovu (nikoli hned po ní)
- i cyklus se vzorně chovajícím se čípkem může být anovulační (tělo se na ovu připravuje, ale nakonec k ní nedojde)

Taky pozor, čípek se může měnit i v průběhu dne, takže doporučuju sledovat ho +- ve stejnou dobu (já třeba ráno ve sprše).

Takže doporučuju - pár cyklů pozorovat sama sebe, popřípadě to kombinovat s měřením BT, to se mi osvědčilo - čípek mě předem "varuje," že se ovu blíží, a vzestup BT mi potvrdí, že už proběhla 🙂

sonana
16. črc 2007

Teda holky,přiznám se, že si připadám jako strašnej blbec. Jak tak občas koukám na tyhle stránky, tak zjišťuju, že vlastně vůbec neznám principy fungování ženskýho těla...a děsí mě, co všechno budu potřebovat vědět, až se budeme snažit otěhotnět. Kde ty všechny info berete? 😲 Máte můj obdiv.

sonana
16. črc 2007

a teď ten dotaz 😉 : to jako můžu vidět děložní čípek? Já myslela, že je v děloze???

len
16. črc 2007

Sonana:
merenibt.xf.cz 🙂 Sebrané informace z mnoha zdrojů 😀
Děložní čípek je to spodní ukončení dělohy, které zasahuje do pochvy, kde ho můžeš nahmatat (normálně čistě umytým prsem "až na konci" 😉 ). Během ovu se zkracuje a otevírá, aby skrz něj mohly spermie snáz proplout do dělohy, taky produkuje hlen, ve kterém spermie snáz přežijí 🙂
Zkus kouknout na tu stránku, mělo by to být v sekci menstruační cyklus a symptotermální metoda 🙂

sonana
16. črc 2007

len, díky. Zase jsem o něco chytřejší, ale tuším, že se stejně budu muset ještě hoooodně učit 😀 (Proč nám o takových věcech nic neřekli v biologii . čtyři roky na gymplu a místo toho umíme zařadit kytky do řádů 😠 ) Tak určitě kouknu na tu stránku.

yasmin07
16. črc 2007

ahoj,mám otázku na odbornici len 😵 Každý měsíc normálně poznám ovu podle hlenu, ale tenhle měsíc jsme se asi tři dny před ovu snažili 😀 a ovu jako by byla, ale absolutne bez hlenu. ms cekam az za týden, tak nevim, poradite?

len
16. črc 2007

No... je možné, že buď ovu nebyla (když nebyl hlen) nebo byla a hlen tentokrát mnohem míň, takže jsi ho nepozorovala, nebo se dá hlen snadno zaměnit se spermatem, takže když jsme se snažili, možná jsi ho jen nerozeznala (když se snažíme často, hlen ani nemá moc smysl pozorovat, prostě se mi to plete 😉 ).

Sonana, naštěstí valná většina ženských to ke svému životu nepotřebuje a otěhotní bez problémů i bez toho, že by o nějakém děložním čípku měla tušení 😀 Ale jinak - já si pamatuju, že nám to říkali, možná to bylo naší skvělou profesorkou na biologii a možná mým enormním zájmem o tenhle obor, ale já si to ze školy fakt matně pamatuju 😀

nella21
autor
16. črc 2007

len: díky za informace, je to fakt silne individulani a chce to asi se neustale pozorovat aspon 5cyklu, dokud v tom clovek nema praxi 🙂
jsi dobra 😉

maciik
15. srp 2010

Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby byl čípek pět dní po ovu stále měkký a otevřený? 😕

martinaj23
15. říj 2012

myslíte že není úplně vyloučená ovu, když už mám 22 DC a stále nic? dlouho jsem brala antikoncepci, pak byla těhotná, kojila, zase antikoncepce - mám tedy jen jeden csyklis na srovnání a to bylo cca 50 dní a to až na základě vyvolávací injekce