icon

Ms a Utrogestan. Zkušenosti?

fucow
25. bře 2021

Ahoj ženy ❤️
Chtěla jsem se zeptat, zda tu má někdo zkušenosti s utrogestanem. Já ho teď beru 2. měsíc. Poprvé se MS dostavila po 12 dnech od vysazení 27.1. - 31.1. Další přišla 28.2. - 3.3. a teď se další dostavila hned po 14 dnech tj. 20.3. - 23.3. Teď mě šíleně bolí bradavky a mám nějaké bolesti v levé straně podbřišku. Je lepší si udělat test nebo je to normální? S přítelem se o miminko snažíme od září 2020. Děkuji všem za odpovědi 😇

haskre
26. bře 2021

@fucow zkus test...a podle toho uvidis

squezy
26. bře 2021

@fucow Podle mě těhotná nejsi. Ale zkus test. Utrogestan spíš pomaha, aby se ms nedostavila. S prvním těhotenstvím jsem ho brala celý 1.trimestr. Ted se snažím znovu otehotnet a i přes utrogestan to vždy dostanu jak mám. Vysadim a za 2 dny přijde menses

fucow
autor
26. bře 2021

@squezy děkuji
Mě je právě divné, že jsem to dostala hned po sobě a nejvíce ty citlivé bradavky, v noci mě to budí a nedá se to vydržet, nikdy předtím jsem tohke necítila

werumka
26. bře 2021

@fucow Sleduješ ovulaci? Bez té těžko soudit. Když budeš brát utrogestan naslepo a nasadis ho před ní, tak neotehotnis, protože si ji zablokujes a tím pádem i rozhazis cyklus. Pokud ho bereš až po ovulaci, je možné, že pomůže k otehotneni. Záleží, na jaký problém jsi ho brala. Resp. Pokud na "nepravidelný cyklus" zkus to trochu rozvést 🙂
Každopádně test určitě zkus.

lucish1
28. bře 2021

@fucow Ahoj, taky jsem dostala Utrogestan v lednu , ale podle vseho mi ho gynekolog ,,nasadil" spatne.
Mela jsem pravidelny cyklus 35 dni
A rekl mi at ho beru od 14dc 10 dni dve tablety vecer do pochvy
Tak jsem to brala jak mi rekl.
No a podle vseho mi ho nasadik brzo, jeste pred ovulaci. Takze mi ji tim zablokoval a dostala jsem menstruaci o tyden drive, lehke ruzove krvaceni bez sliznice. Takze anovulacni cyklus.
Diky utrogestanu.
Takze se nam snazeni o mimco posunulo.
Takze ho opravdu ber az po ovulaci.
Ja ted cekam kdy MS prijde nebo neprijde. Protoze po tak rozhazenem cyklu nevim co mam cekat.
Jinak jsem po Utrogestanu taky citila bolesti v podbrisku, natekle prsa.
Jinak samozrejme drzim palce 🙂

lucish1
28. bře 2021

@werumka Ahoj, me treba gynekolog nasadil Utrogestan jen na tzv. pohnojeni, cyklus jsem mela pravidelný.

fucow
autor
28. bře 2021

Mě ho doktorka napsala na úpraveni cyklu, poslední dobou jsem to měla 1x za 2 měsíce, mám ho brát 13DC 10 dní, 1-0-1

werumka
28. bře 2021

@lucish1 Pohnojení pomůže, když se bere po ovulaci - jak píšu výš. Zvýší hladinu progesteronu, který pomůže v zahnízdění oplodněného vajíčka. Pokud se ale bere před ovulací, tak se žádné vajíčko neuvolní, tak že není co oplodňovat a co uhnizďovat... krvácení - "menstruace" - pak není pravou menstruací, ale krvácením z poklesu umělých hormonů. Stejně, jako při braní hormonální antikoncepce.

werumka
28. bře 2021

@fucow Budeš mít cyklus pravidelný, ale s největší pravděpodobnostní anovulační. Tudíž bude utrogestan fungovat podobně, jako hormonální antikocepce. Menstruaci dostaneš, ale nebude se jednat o pravou menstruaci, ale o krvácení ze spádu hormonů. Pokud máš delší cykly, tak zřejmě k ovulaci dochází mnohem později, což může mít různé důvody. Ovšem neznamená to, že neotěhotníš. Znamená to jen to, že musíš sledovat, kdy skutečně dochází k ovulaci (třeba až 40. den cyklu). A podle toho se zařídit.

fucow
autor
28. bře 2021

@werumka děkuji moc 😊
Mě doktorka víc neřekla, jen jak to mám brát a kdy se asi tak dostaví MS, nic víc, bohužel mi bylo řečeno od sestřičky, že mi nemůže povědět vci, že mají dost lidí, tak docela zvažuji jít k jinému lékaři

werumka
28. bře 2021

@fucow Ono bohužel univerzální jednoduché řešení často neexistuje, když není známý problém. Pokud Ti jde jen o to, abys měla pravidelný cyklus, tak pak ho utrogestan zajistí - byť nebude přirozený, ale umělý a po vysazení se zřejmě vrátí do původní délky. Jak dlouho trvají ty výkyvy? Jak dlouhé cykly jsi měla před tím? Nebyla jsi mezi tím nemocná, neměla jsi stresové období?

fucow
autor
28. bře 2021

Cykly jsem měla cca 28 dní, nemocná jsem dlouho nebyla a ve stresu naštěstí nebývám, v únoru jsem byla na preventivce a nenašla tam žádnou cystu ani nic jiného a ještě říkala že to mám všechno krásný, sliznici taky, tak jsem z toho taková špatná že se zase něco děje a ani nevím co

haskre
29. bře 2021

@fucow a ten test jsi zkoušela?

leeeeeena
29. bře 2021

Můj dr mi utrogestan dal na srovnání ms,ale má nová dr řekla že ho mám přestat okamžitě brát když se snažíme o miminko. Prý tvoří hlen který doslova může bránit v početí..utvoří se tzv zátka. Takže spíš bych řekla že o tehu nepůjde

fucow
autor
30. bře 2021

@haskre test je bohužel negativní 😔

fucow
autor
30. bře 2021

@leeeeeena taky dost přemýšlím o změně doktora

fucow
autor
8. dub 2021

Tak jsem včera psala Dr. jestli nemůže utrogestan zadržet ovulaci, na to mi napsala, že ne, ale zase jsem to dostala cca po 14 dnech, tak jsem jí psala znovu tak uvidíme co mi napíše. Jsem úplně zoufalá, o mimi se snažíme od loňského srpna 😞😞

leeeeeena
8. dub 2021

@fucow ovulaci nezadrži přímo ale tvoří se jakýsi hlen který nemusí propustit uvolněna vajíčka jak má...tak to vše dr říkala me 🙂 taky se snažíme stále....už rok ...piju různé drinky "drahé tedy" kyselinu listovou ...vitaminy D,C a nic🙂 hlavu vzhůru🙂

fucow
autor
8. dub 2021

@leeeeeena mě právě dneska doktorka napsala, že ovulaci zadržet nemůže vůbec, takže ho vysadim úplně a změním doktora, brala jsem ho vždy 13. - 21.DC ovulaci nějak nehlídám, ale dost často mě uprosted cyklu bolí bradavky, že nemůžu mít ani podprsenku. Dnes to vypadalo, že ms začíná, trvala cca hodinu a půl a pak vůbec nic, ani kapka, na papíře taky nic, tak nevím, co to může být

leeeeeena
9. dub 2021

@fucow mě přijde že každý doktor říká vždy co se mu samotnému hodí 😁 a tu MS jsi měla dostat včera? Já měla tenkrát MS 2 dny a pak jsem třetí den zjistila,že jsem těhotná 😁

fucow
autor
10. dub 2021

@leeeeeena ms jsem měla dostat na konci příštího týdne, ale teď je jiná než bývá, hodně silná, více bolestivá, takto to mám poprvé,včera ráno jsem se nemohla skoro zvednout z postele a bolest od břicha skočila až na záda, takže nejlepší poloha, která byla bez bolesti byla v předklonu 😬

leeeeeena
13. dub 2021

@fucow tak přesně tak ji mám občas já....spíš skoro pořád....neschopnost ležet, sedět, chodit...bolesti jsou kolikrát šílené...hlavně v krizich 😏

fucow
autor
13. dub 2021

@leeeeeena já to takto měla úplně poprvé