icon

Nedaří se nám početí - začínám se chovat hrozně

zoufala_l
13. srp 2018

Ahoj, třeba mě pochopíte, třeba ne, doufám v nějaké reakce. Předem se omlouvám za dlouhý text. S přítelem jsme 2,5 roku. Na jaře jsem potratila, byla jsem těhotná poprvé v životě. Přesto, že mě to zasáhlo, tak si myslím, že jsem to ustála dobře. Žádné scény, partner byl také skvělá podpora. Po několika vyšetřeních stojíme na prahu rozhodnutí, zda zkoušet dál přirozeně (jenže je tu můj věk 39 a malinko horší spermiogram), nebo jít do IVF. Ze strany kliniky IVF se cítím docela pod tlakem, mám v plánu nějaké konzultace u jiných doktorů, jdu ke svému gynekologovi, prostě chci mít hodně informací pro a proti. A teď k jádru věci. Doma to moc neřešíme. Partner se zdá, že jakoby to odhání to téma, nepřipouští si to atd. Já jsem čím dál víc ve stresu, propadám takové té neobytné panice, že "co když"... je to poslední šance? nechá to následky? už to později nepůjde vůbec? prostě sakra není to trhání zubu, pár nocí už moc nespím. Jenže místo, abychom drželi při sobě, jsem zkazila dlouho plánovaný víkend nesmyslným výlevem. Podotýkám, že mám pár Ex, které vídám běžně i léta po rozchodu, nic v tom není. Stejně tak jsem nikdy neměla problém, když některý z mých partnerů se vídal s expřítelkyní nebo exmanželkou. Třeba i kvůli dětem, vždy bez problémů. Přítel má EX - dle jeho slov byli spíš kamarádi (něco proběhlo, snad před 5 lety), ona jím ovšem byla tak posedlá, že když se dal dohromady se mnou, tak hrozila sebevraždou. Já jsem o ní zpočátku, několik měsíců vůbec nevěděla, dozvídala jsem se všechno náhodně (třeba, když volala, strkal si mobil zvonící do kapsy - takže jsem se narovinu zeptala, proč to dělá, že to vypadá divně). a tak postupně během měsíců vyplulo na povrch, že holka s ním prakticky kromě sexu a společného bydlení vedla partnerský život, stavěli dům /jeho slovy, ona mu pomáhala, jako každý jiný kamarád-muž/, dodnes (2,5 roku), když jeho parta kamarádů má nějakou akci a má tam být ona, já nejsem zvaná, aby ona z toho neměla psychickou újmu! 2,5 roku jsme spolu!!! naposled před 3 týdny, šlo pár jeho přítel na večeři a pivo a opět šel jen přítel. Já jsem si šla po svých. Zvykla jsem si. Vždy ale když se takto vidí (cca jednou za 2-3 měsíce, nic častého), ona jakoby znvou zahájí aktivitu. Takže teď se viděli v červenci (já nešla, protože ona mu vyloženě na dotaz, že by mě rád vzal, napsala, že ne) a teď v sobotu mu poslala fotku, která mu měla připomenout něco, co spolu zažili na stavbě toho domu (našeho brzy budoucího domova). A ve mě bouchly saze. Výsledek byl ten, že jsem cvok, co má strach z úplně neškodné ex, která je už dávno v pohodě, že příště mi ani raději neřekne, že píše ona, nebo, že jdou na pivo spolu (trvalo mi přes rok, než jsem ho naučila, říkat mi na toto téma pravdu - tímto jsem to úplně zhatila). Jenže já jsem teď hrozně zranitelná, bojím se, že zůstaneme bez dětí, našly se i další zdravotní komplikace, a fakt mi nepřidávají vtipné smsky holky, která prostě dokud se bude vyskytovat v okolí, vždy se bude snažit a doufat, že nám to nevyjde. Vím, důležité je, že on jí nechce! ale třeba jen to, že důsledně dbá, abychom se nepotkaly. My za tu dobu máme společné známé, ale já jsem se s ní nikdy neviděla! Proč neudělá to gesto, proč stále ohledy k ní, proč se jednou konečně před ní ke mě nepřihlásí, když mám být matka jeho dětí a pokud by to vyšlo, tak za pár týdnů už bych měla termín...? on říká, že jen a jen z ohledů k ní, že jí nechce trápit, že není důležitá. Já to mám od začátku ložené jinak. Představila jsem ho všem v mém okolí dávno a pokud by s tím někdo měl problém, je mi to fuk...

zoufala_l
autor
27. srp 2018

@netopejr no já jsem z Prahy, kde se to sice také může stát, ale je ta pravděpodobnost celkem malá, bydlí úplně na opačném konci... vím, že to myslíš jako nadsázku, protože prostě je to na hlavu vůbec řešit takovou situaci. ale potkat se náhodou se nestane. Já bych za to byla ráda, kdyby nás potkala. Být tady ta šance, třeba kdybychom bydlely nedaleko, naopak bych se špacírovala po venku, aby hned věděla 🙂

zoufala_l
autor
3. říj 2018

ahoj holky, po čase se ozývám. jdu se vybrečet! V srpnu jsme tu řešili jednak ex mého přítele a také problém s početím, resp. můj věk 39, nedávný potrat a tlak CAR, abychom šli do IVF. rozhodli jsme se nejít a zkusit přirozeně. Koncem srpna jsem absolvovala folikulometrii, určil ovulaci, my se zasnažili a ejhle 20.9. // na testu. Uplně ukázkové. radost byla taková střízlivá, přeci jen v únoru zamkllý potrat, tak jsme to nikomu neřekli atd. Jenže včera jsem začala špinit a dnes (začátek 6 tt) mi doktorka řekla na UZ,že žloutkový váček je abnormálně velký, že na 90% je tam něco vývojově špatně, ať se připravím na další potrat. Jsem psychicky úplně na dně. V ponděli jdu ještě na další UZ, ale prý tomu nedává žádné šance. Velký váček prý značí genetický problém. a znovu přišlo téma, IVF s genetickým testováním před zavedením (tuším PSG). to je cca 100.000 za cyklus... jdu se jen vybrečet, je toho na mě moc letos. druhý potrat, mezitím řada zdravotních problémů, co s početím nesouvisí... jen ta EX teď dala pokoj a vypadá to, že si možná i někoho našla...

jednaholkaa
3. říj 2018

@zoufala_l Ty brdo, tak to me mrzi :( To je teda fakt narocne!! Ono uz je to v tomhle veku s temi vajicky spatny.. kamoska ma dve deti a ted ve 37 ji doporucili rovnou IVF jenom kvuli veku. Muze to trvat nekolik potratu nez se to podari.. Ja jsem brala Inofolic, ten snad tu kvalitu trochu podporuje, i kdyz pochybuju, ze se to da nejak ovlivnit a podarilo se po jednom potratu. A nechcete teda zkusit to IVF? A nebo jeste pul roku a pak..? Podle me geneticky testovani nepotrebujete, holky co maji zdravy deti kolem me normalne dvakrat, trikrat potrati nez se jim to podari a jsou mladsi..

zoufala_l
autor
3. říj 2018

@jednaholkaa diky :( teď momentálně jsem rozsekaná teda dost... musím do probrat s přítelem. Právě v srpnu po různých konzultacích jsme se s mým doktorem dohodli, že tomu dáme cca půl rok a pak půjdem do IVF. Proto obrovská radost, když hned za měsíc //. a teď tohle... tu genetiku doporučují, protože jsem měla nějaký lehký nález, i genetička říkala, že žádné drama. ale pokud je tu už druhý potrat za 9 měsíců, asi to hrát roli může. Ten velký váček je prý typický, když jde o plod, který by měl následně vývojovou vadu... počkám do toho pondělí. pak zřejmě to ukončí možná i bez revize, což by bylo fajn. Pak bychom asi zkusili třeba do ledna ještě přirozeně a pak už IVF.... momentálně jsem na tom tak, že už ani nebrečim. prostě čumim a snažím se něco dělat z domova do práce...

kristyn.g
3. říj 2018

@zoufala_l to je mi moc líto co se vám stalo, mám známou která prošvihla poslední šance na IVF s podporou pojišťovny a teď má za sebou několik zamlklých těhotenství... je asi o trochu starší než ty. Ty vajíčka asi už nejsou tak kvalitní... jsi si jistá že s pojišťovnou by to vyšlo na sto tisíc? Já tedy pokud na to máte bych do toho šla... i kdyby jen do nejaké té minimální stimulace ale s tím vyšetřením to dokud pojišťovna platí. Pokud už neplatí tak bych zkošela ještě přirozeně

zoufala_l
autor
3. říj 2018

@kristyn.g díky za reakci. jsem ráda za každého, kdo se ozve. No bohužel jsem už přes 39let takže ani mě to pojišťovna už neuhradí. pohybuje se to pak kolem 60.tis a když se má dělat to gen.testovaní tak jsou to další desetitisíce navíc... zatím to je tak čerstvé, že jsem si ještě neutřídila myšlenky, ale pokud se to teď obejde bez revize /kdy se pak musí dodržet šestinedělí a čeká se alespoň 2 měsíce/, tak bysme ještě pár měsíců zkoušeli. jen ten strach, že to dopadne stejně bude teda už obrovský... nakonec IVF bude možná nejlepší možnost. já už pojišťovnu také prošvihla :/

jednaholkaa
3. říj 2018

@zoufala_l Jasny! Hele tak to jeste zkuste do toho ledna. A nechces k tomu zkusit ten Inofolic?

zoufala_l
autor
3. říj 2018

@jednaholkaa já jsem poslední dva měsíce brala Fertility Blend, je to asi na podobné bázi. Libovala jsem si právě, že třeba pomohl, když se tak rychle zadařilo. Jenže zřejmě to není všemocné... mrknu na ten Inofolic. diky moc

kristyn.g
3. říj 2018

@zoufala_l aha, to je na pytel, tak jestli stejně pojišťovna už nepomůže tak bych ještě zkoušela... toto se stává prý běžně říkala ta známá, že i normálně zdravými mladším párům že i několikrát těhotenství skončí. Ono to tak asi bylo vždycky, jen když nebyly testy tak to ty ženské ani nezjistili ž e jsou těhotné. Tak hlavu vzůru, navíc ještě nemáte ztraceno... 😉 My jsme se snažili dva roky, otěhotněla jsem uplně náhodou když jsem s tím nepočítala a pak se bála abych nepotratila.. přeci jen další roky čekání... teď už jsem 3 trimestr a mam stale strach.. aspoň víš že přirozeně otěhotnět vám jde a stačí jen počkat až se sejde kvalitní vajíčko a kvalitní spermie a určitě se dočkáte 😉 já nemohla otěhotnět vůbec, prý v některých folikulech ty vajíčka třeba vůbec nejsou, když jsem méně plodná tak se případné vadné vajíčko ani neuchytí, tvoje tělo asi uchytí i ty ne zcela dokonalá spojení vajíčka a spermie a pak to tak dopadá... tohle jsem za ty roky čekání dočetla. drím palce

zoufala_l
autor
3. říj 2018

@kristyn.g tak to moc držím palce!!! a gratuluju! V pondělí jdu k mému Dr. kterému 110% důvěřuju. v srpnu mi řekl, že němám problém s rychlostí otěhotnění, udělal folikulometrii a bylo //... uvidím, co na to řekne on. středy neordinuje, proto mě dnes dělala UZ jiná doktorka.

kristyn.g
3. říj 2018

@zoufala_l hele uvidíš, prostě si superplodná a tělo uchytí i ty zárodky které by jiné tělo rovnou "vyplivlo" s menstruací jako méně dokonalá. Prý je tam systém "všechno nebo nic" buď je dokonalé, nebo pošle pryč. Trpělivost a bude určitě dobře 🙂

zoufala_l
autor
3. říj 2018

@kristyn.g doufám... můžu si rvát vlasy, že to zkouším až v 38-39 letech. jenže od 31 jsem byla single. Před tím rozchod po 8 letech... teď mám chlapa, který bude dobrý táta, tak snad se dočkáme :(

kittyy17
3. říj 2018

@zoufala_l ještě to nevzdávej, naděje umírá poslední. Velký váček... A jak vlastně změřili, že je velký? Udělali ultrazvuk, 100x zvětšili a ručně změřili něco, co nemá ostré dané hranice, každý den je to jinak velké, a porovnali to s nějakou tabulkou průměrných hodnot, a ejhle, ono to nevešlo do správného intervalu o půl milimetru....
A protože vědí o nějaké lehké genetické vadě, hned vidí problém...
Polovina všech těhotenství konci zamklym potratem, je to normální přirozený proces. Věř svému tělu a přírodě, pokud je plod opravdu tak silně poškozený už teď, příroda si poradí..

kristyn.g
3. říj 2018

@zoufala_l lepší pozdě než nikdy 😉

zoufala_l
autor
3. říj 2018

@kittyy17 jojo určila to podle UZ, samozřejmě taky jsem si říkala, že přeci zrovna těhotenství je šíleně variabilní... ale dotorka zněla zcela jistě a neoblomně, že je to špatně, že větší je opravdu výrazně než je norma. Vím, že příroda si poradí... jen druhý potrat za letošek už dost mává mojí psychikou... :(

kittyy17
3. říj 2018

@zoufala_l určitě má nějakou zkušenost, jen mi přijde, že straší zbytečně brzy... Hlavní je, že vám to jde... Uvidíš v pondělí. Hlavně se uklidni, říkej si že úplně neplodná nejsi a když tak to vyjde příště... Znám holky, které se snaží od svých 25 už vice než deset let, jedna teď potratila už po čtvrtém ivf, jiná po třech potratech má jednoho kluka a teď má za sebou další čtyři potraty...

zoufala_l
autor
3. říj 2018

@kittyy17 já jsem šťastná, že to jde docela rychle, to početí... první jsme zkoušeli 8 měsíců, pak ZP, teď jsme zkoušeli od června ale nalespo. v srpnu první folikulometrie a hned //. jenže když už to podruhé za sebou končí takto, jsem z toho už dost špatná. děti nemám :( díky za podporu!

kittyy17
3. říj 2018

@zoufala_l je prokázáno, že žena má v průběhu roku jen 4-5 životaschopných vajíček. Z čehož mi vyplývá, že pokud se vám podařilo počít hned po prvni folikulometrii, a plůdek se jeví jako poškozený, tak jste měli zrovna smůlu na špatné vajíčko a je obrovská šance, že při příští folikulometrii se trefíte do správného vajíčka. Bratranec se s manželkou snažili tři roky sami, pak šli na tu folikulometrii a na první pokus. Za 2 roky a 4 měsíce se jim narodil druhý syn, zcela neplánovaně, nehoda 😉

zoufala_l
autor
3. říj 2018

@kittyy17 kéž by to tak šlo 🙂 hlavně doufám, že nebudu muset na revizi. měla jsem po ní velké komplikace, sraženiny, injekce mi dávali 2x na vyvolání stahů, aby to odešlo. takže snad to má alespoň to pozitivum, že na to přijdou tak brzo, že se vyčistím jen po injekci...

kittyy17
3. říj 2018

@zoufala_l pokud doktorka pozná už teď, že něco není v pořádku, je velká šance, že tělo to brzy pozná také a vyčistí se samo. Přeji hodně štěstí, pevné nervy a trpělivost.
Ještě dvě jména: Janet Jackson a Eva Longoria, jsou starší 😉

zoufala_l
autor
3. říj 2018

@kittyy17 taky si vždy prohlížím na netu různé starší celebrity, kterým se podařilo nakonec... a pomáhá to... 🙂 díky...

netopejr
3. říj 2018

@zoufala_l Klid. U dr.jsi byla tak brzy... Extrémně zamezi na každém ani ne milimetru, jan to tam koukne,jalou ma zkušenost, jakej ma utz.... A te h děti, co běhá po světě, když bylo ZT bez srdeční akc - coz je průkaznější nez velikost vacku, objednali na revizi, ktera se nekonala... Ono je lepsi jít k dr az tak v 10.-12.tt.
Jeste uvidíš.

zoufala_l
autor
3. říj 2018

@netopejr díky za podporu! já bych šla i později, jenže mě vyděsilo špinění, takže po zkušenosti z února jsem šla hned... :(

netopejr
3. říj 2018

@zoufala_l na tu revizi bys nemusela muset - když nebudou komplikace (velké krvaceni napr.). Můžeš počkat na spontánní potrat, coz muže trvat i mesic od zjištění.... Každopádně takhle casne by to měli resit nakou tou tabletou ap., nez násilné mechanicky - to mize zanechat nasledky na děložním hrdle aj.
Každopádně s tou revizi bych vůbec nespechala - z hlediska toho, ze se neninjiste, jaký ten vývoj je - muze byt úplně ok.
A taky aby neby třeba vetsi vacek u ditete s rozstepem patra - coz se za vadu pokládá,ale resi se to celkem snadno a zivotaschopni jsou ty lidi úplně normálně.
A Tvůj vek neni zas nějak moc, to bud v klidu.

normalnimatka
3. říj 2018

@zoufala_l hele ale zase bych brala pozitivně, že otěhotnět jde! dokonce už dvakrát za docela krátkou dobu. a potraty se prostě stávaj a nesouvisej nutně s tím, že je něco špatně ve tvým těle. věřila bych, že to půjde znova, IVF podle mě nemá smysl tady. otěhotnět schopný jste. jestli se to udrží, je věc druhá, ale s tím vám ivf nepomůže, žejo..

zoufala_l
autor
3. říj 2018

@netopejr díky moc! no počkám hlavně na svého doktora. tomu naprosto důvěřuju, v ničem se neukvapuje... právě po té revizi s komplikacema on zachránil, že jsem nešla hned na druhou...

zoufala_l
autor
3. říj 2018

@normalnimatka právě, mám strach, že si "užiju" stimulaci, nervy, hormony, zaplatím balík a přitom se to neudrží, protože prostě v tomto není IVF spása... :(

normalnimatka
3. říj 2018

@zoufala_l právě. oni sice asi vyberou embryo, který vypadá na první nástřel dobře, ale vyjít to stejně nemusí.... myslim, že bys akorát stresovala ještě vícc, kdybyste šli do ivf. tak držim palce, ono to určitě vyjde🙂

netopejr
3. říj 2018

@zoufala_l Samozřejmě gen.vys.muže napovedet, ale někdy taky ne, nebo rika problém, a tehotni se normálně.... Takze spolehlivost taky jen orientační. (někdy se na neco přijde, to zas jo). Vit.E, listovku jako prevenci pred pocetim.
Někdy maji problem i maldsi pary, i víckrát, a je to nahodne, nemají žádný problem. Proste se z toho kloboukuvtaha vždycky znova a někdo si vytáhne i víckrát bmbe, aniž by se kdy zjistila jakakoli možná pricina.

zoufala_l
autor
3. říj 2018

@netopejr vím... ale po prvním potratu je člověk optimisitčtější... druhý už bude rána... uvidím, vyčkám do pondělí...

Strana