Nepravidelný menstruační cyklus a snaha o těhotenství. Máte zkušenosti?
Ahoj holky, potřebovala bych prosím zkušenost někoho dalšího s obdobnou situací. Předesílám, že určitě nečekám, že mi někdo stanoví on-line diagnózu, chodím s potížemi ke své lékařce, ale opravdu mi jde čistě o zkušenost, protože už jsem fakt zmatená. Je mi 33, nikdy jsem nebrala HA, menstruuji od 11 let a kromě prvního roku, kdy jsem menstruovala hodně často (po 14 dnech), tak jsem neměla s pravidelností MS větší obtíže. S ničím se neléčím, ale je pravda, že za poslední 4 roky jsem dost přibrala (+20 kg). Dříve jsem měla cyklus 25-28 dní, první dva tři dny byla MS dost silná, potom postupně slábla. Od roku 2021 (v zimě jsem prodělala covid) se mi to rozhodilo na 24-32 dní a jednou za rok MS vynechala. Poslední rok mám ale problém, že cca tři čtyři měsíce odmenstruuji "normálně" (délka cyklu je těch 24-32, MS trvá tak 5-6 dní) a pak začne problém (buď MS vynechá úplně, nebo se hodně zpozdí) a MS, která pak přijde po zpoždění/vynechání je k nezastavení.
Pro příklad tento rok: v lednu byla MS 8.1.-12. 1. potom (od prosince po 27 dnech, klasický průběh), v únoru 6.-12.2. (hodně slabá MS, spíš špinění) a teď v březnu 16.3. až doteď trvá (tj. po 38 dnech a je slabá až normální). Tenhle "vzorec" se loni dvakrát opakoval s tím, že když MS vynechala nebo přišla se zpozdila, tak prostě ta první MS po vynechání nebo zpoždění byla dlouhá a paní doktorka mi napsala Norethisteron. Ten krvácení zastavil a po 10 dnech užívání jsem do jednoho nebo dvou dnů odkrvácela hodně silně, pak se to na další měsíce na chvíli hodilo do "normálu" a teď se to zas opakuje (už potřetí za posledních 12 měsíců).
Vždy jsem navštívila svou dr. s tím, že další MS po vynechání/zpoždění trvá dlouho a paní dr. mi nasadila Norethisteron. Všechna vyšetření byla vždy v pořádku, TT negativní (z krve i moči). Jediné co, že vždycky při UTZ vyšetření mívám dost vysokou sliznici ve srovnání s tím, jak by měla být vysoká v daný den cyklu. Hormonální profil celkově je v normách kromě AMH (v srpnu 2023 mi vyšlo 0,74), FSH je v normě. Paní dr. mi po zhlédnutí MS kalendáře řekla, že tam žádné extrémní odchylky nevidí, že se to stává a při nízkém AMH se to stávat bude dál, pokud neotěhotním.
S přítelem bychom se rádi o dítě snažili, ale narovinu je často pryč a nemáme prostor na to "hupsout" každé dva dny. A při takto rozházených cyklech nemám absolutně tušení, kdy vůbec mám ovulaci. Domnívám se, že dřív jsem ji byla schopná určit podle hlenu a bolestí, ale teď hlen pozoruji v úplně vychýlených dnech a ovulační testy mám pořád negativní (ale taky je nemůžu dělat každý den ve stejnou dobu a nezvládám 2 hodiny nepít). BT nemůžu měřit, nevstávám každý den ve stejnou dobu. Asi 14 dní zpátky jsem začala užívat NosiFol Forte, že by snad mohl nakopnout ovulaci (nejsem si prostě jistá, jestli vůbec ovuluji, OT jsou pořád negativní, ale podle dr. je zbytečné sledovat to ultrazvukem, prý "vaječníky a děloha jsou ukázkové").
Prosím, neměla jste někdy některá stejný problém? Pomohly nějaké bylinky/léčba, řešil to váš dr. a pokud ano, tak jak? Vůbec nevím, kde je zakopaný pes a podle paní dr. prostě nejsou žádné důvody k "léčení". Jeden čas jsem chtěla užívala Gynex, ale nepomohl. Říkám si, že bude důvodem ta tloušťka, ale tlustá jsem v podstatě celý život (kolísám mezi 75 a 95 kg). Teď se mi bohužel nedaří shodit, mám hrozně rozhozenou životosprávu, nestíhám pravidelně jíst a po covidu sotva udýchávám klasickou turistiku a když do toho padne dlouhotrvající MS nebo braní Norethisteronu, po kterém se dávám vždy dva týdny dohromady, tak jsem s energií úplně na dně. Už jsem z těch nepravidelností ale zoufalá, jednak je to otravné a taky kvůli tomu plánovanému otěhotnění, ale paní dr. to "nechce" nijak řešit. A bojím se, aby to nebyl závažnější problém, proto by mě zajímalo, jestli měl někdo podobné potíže a co z toho nakonec bylo. Moc děkuji všem.
@lencaa11 Děkuji za odpověď. Moje lékařka působí při CAR, tak jsem si říkala, že opravdu možná oproti tomu, s čím se v praxi setkává na denní bázi, není ten můj cyklus nějak extrémně vychýlený (jako že nepravidelnosti tam jsou, ale žádné extrémní). :( Jinak aktivně se snažíme až od ledna a to ještě ne kdovíjak překotně a když kouknu do kalendáře zpětně, tak jsme asi ani netrefili ty správné dny. Takže ke mně ani dr. nepřistupuje tak, že bychom měli problémy s početí, prý až tak po půl roce - roce aktivního snažení, pokud to nepůjde.
@camomilla14 tak i když váš lékař pracuje v CAR není to záruka že je to top lékař jako neřešit vás cyklus a čekat že když nasadí x krát nejhorší srarjdu v podobě těch léků bych teda nebrala jako super léčení to je jen překrývání možného problémů jako úplně vás cyklus mi nepřijde ok...+ vyšší sliznice atd ..no je to čistě vaše zdraví
@lencaa11 Díky, něco na tom bude... Ještě možná doplním, že když jsem problém řešila před rokem a byla jsem na kontrole po prvním dobrání Norethisteronu, tak tam paní dr. měla záskok a zastupující dr. v těch cyklech taky neviděla žádný velký problém, jenom se ptala, jestli chci napsat něco (neřekla konkrétně co) na podporu otěhotnění. Což jsem tenkrát odmítla, neměla jsem za sebou tenkrát žádné vyšetření nebo testy, které by ukazovaly třeba na chybějící ovulaci a nechtěla jsem do sebe nic cpát. Jen jsem mluvila o tom, že dítěti necháváme volný průběh, ale v té době jsme se vůbec aktivně nesnažili.
Zkusila bych jinou lékařku a kompletní vyšetření - utz případně hysteroskopii na zjištění polypu, myomu atp.
Zároveň hormonální profil. Jaký náš estrogeny, nemáš nadbytek? Způsobuje to nepravidelný cyklus, ukládání tuku, silnou ms, únavu atp. Estrogen také způsobuje nárůst sliznice!!
Zároveň často právě nadváha koreluje s nadbytkem estrogenu. Upřímně chtělo by to zhubnout, srovnají se pak i často hormony. Bmi max 28 ( alespoň v mé ivf klinice to doporučují, ideálně na max 25). Nevím jak jsi vysoká, ale 75 kg je asi ok, ale 95kg?.🤷♀️
O IVF neuvažujete vzhledem k nižšímu amh?
Jinak ta nepravidelnost není úplně strašná, obecně se uvádí +-5 dní rozdíl v cyklech je ještě ok. Chtělo by to si začít zjišťovat kdy máš ovulaci. Čili testovat z moči a ideálně i měřit ráno bazální teplotu. Prostě si nastavovat budíka, musí to tak dělat spoustu z nás. Zjistíš tak i jestli třeba nemáš moc krátkou luteární fázi, nebo jestli skutečně ovuluješ. Může se totiž jednat i o anovulační cykly, což by i sedělo k té neoravidelnosti...
Jinak tt děláš pravidelně? Nemůže se hednat o biochemická těhotenství která způsobí zpoždění ms a silnou ms?
Prostě vzala bych to vylučovací metodou. Ale to by musela být tvá lékařka ochotnější.

@camomilla14 na vašem místě bych šla k lepšímu lékaři ..vaše dr vás pěkně odsekne nechala bych si udělat celkové vyšetření ( znovu hormony ,ultrazvuk ovulace ,vyšetření endo - to lékař nepozná ,kyretáž zda není něco v děloze vzít vzorek zda není ve hře hyperplazie endometria ,polyp , myom atd....+ Chlap spermie