Odstranění myomu a těhotenství: Rady a zkušenosti
Holky je tu někdo,kdo byl odstraňovat myom a pak otěhotněl? Rady,zkušenosti...díky
@similenka já právě přišla o miminko v 22+6tydnu,protože myom rostl a bral živiny.. navíc je v místě,kde se uchycuje vajicko ať má místo.. teď jsem změnila dr a ten ho chce odstranit a mužem zkusit znovu...tak jsem chtěla vědět, jestli má někdo zkušenosti...
@lenkalubina dobrý den mohu se zeptat o tom myomu jste věděla normálně z ultrazvuku? Že rostl a utlačoval mimi 😓 moc mě to mrzí. Mně se totiž na myom přišlo až při porodu, navíc mi to vůbec neřekli, zjistila jsem to až z počítače o tři roky později. A teď mám strach, že na to u dalšího těhotenství nepřijdou.
Me odstranili myom a za půl roku jsem sla na ivf a povedlo se. Na deloze byla velká jizva a mela jsem jit diky tomu na cs, ale deloha zvladla další 2 porody přirozeně porodit. Pri třetím těhotenství jsem mela myom, který se jen hlídal jestli vlivem hormonů neroste, nebyl velký a na špatném místě .. Určitě jsem pro odstranění, chvili počkat a pak znovu tehotnet, aby se takový neštěstí neopakovalo ❤️ Přeji hodně štěstí ❤️
@lenkalubina Já byla u dvou lékařů. Můj gynekolog navrhoval medikaci, ale zkušený operatér primář řekl operace a co nejdřív. Měla jsem jeden velký,nějaké malé a od té doby nic. Mě ty myomy nijak nevadilo, že bych víc krvácela či tak něco. Přišlo se na ně při běžné prevenci. Jsem ráda, že jsem šla na operaci, dala mi naději normálně otěhotnět.
@lenkalubina Jen vím, že pokud operace, tak jedině klasický řez, nikoli laparoskopie, protože po té se prý nedá otěhotnět. Proto klasicky řez, stejná jizva jako u císaře. Mohu doporučit Mudr. Machace v Boskovicích. Ale Myslím, že to není neobvyklý zákrok, že ho zvládnou v nemocnici kdekoliv. Přeji hodně štěstí. 🍀
@danvitka věděla jsem o něm. Chodila jsem co 3 měsíce na kontroly. Bylo mi řečeno, že s ním je šance na těhotenství tak 20%,tak jsme to neřešili. A najednou zázrak...takže jsem byla hned na rizikovce a hlídal se..bohužel bral všechny živiny🥺
Myomy jsem měla 3 už docela velké. Měla jsem 2 kola léčby,aby se zmenšily,nezabíralo to tak jsem šla na operaci. Pak rok zákaz otěhotnět. Následně otěhotnění bez problému. Při druhém jsem měla malý myom na začátku ale během těhotenství nebyl vyživován a zmizel.
Spousta myomu nejde v těhotenství kvůli mimcu vidět, nemusí to být chyba doktora.
A za mě teda určitě operace ale jak se psalo,záleží na velikosti a místu. Já bych s myomy otěhotnět nesměla, 3 a velké,byla malá šance,že by to dopadlo dobře.
Ale i po té operaci už je to zásah do dělohy,já měla. Myomy velké a na špatném místě takže těhotenství bylo víc sledované,porod CS a to stejné druhé.
U všeho je ale potřeba myslet hlavně na svůj stav, každý to má jinak.
Mamka mela myom a pak otehotnela bohuzel to nedopadlo dobre a o miminka prisla. Rikali ji ze pokud by chtela otehotnet musel by se vyndat. Otehotnela neplanovane.

@lenkalubina Myom jsem měla asi od 30, v 35 těhotenství, které skončilo zamlklým, pak následovala operace myomu. Myom byl odstraněn. Další těhotenství skončilo stejně ZT, po šestinedělí těhotenství se šťastným koncem. ZT je spoustu, příčina neznámá. U toho mého prvního to dávali za vinu právě myomu. Nechala jsem se operovat jen kvůli dalšímu dítěti. Můj gynekolog navrhoval léčbu, vybrala jsem si operaci. Záleží, kde myom je, jak je veliký, jestli je jen jeden. I s myomem je možné otěhotnět a zdárně to dotáhnout do konce.