Ovulace - dotaz. Může být v jiný den než v polovině cyklu?

kuliocko2
7. pro 2020

Ahojte,

ve sledování ovulace jsem celkem nováček, ale zajímá mě jedna věc - mohu mít ovulaci v jiný den než v polovině cyklu? Většinou mám cyklus kolem 27-30 dnů. Dneska bych podle aplikace měla mít ovulaci, ale doktor mi ji nepotvrdil (byla jsem na pravidelné roční kontrole) a již ráno jsem měla takový ten bělavý výtok, co bývá asi po konci ovulace. Takový ten průhledný táhlý "výtok" podobný bílku jsem měla 5./6.12. Což by znamenalo, že jsem měla ovulaci 12. nebo 13. den cyklu. Je to v pořádku?

Ještě jsem si však dělala ovulační test 3.12. a 4.12., byly oba negativní.

michaelarousova
7. pro 2020

@kuliocko2 ano ovulace muze prijit i jindy...ty aplikace a kalendare jsou jen orientacni☺️ Ja mam cykly vetsinou 27-28 a obulku 13-14 ale tento mesic treba prisla driv☺️

inah91
7. pro 2020

@kuliocko2 ovulace nebývá v půlce cyklu, resp. nemusí vůbec být - protože to by znamenalo, že někdo s cykly 40 dní by měl ovulaci 20den - a tím pádem 20 dní luteální fází....což takhle není..... ovulace bývá cca 12-16 dní PŘED menstruací... tzn, v cyklu 24 denním bude cca 10 den, v cyklu 40 denním bude cca 26den..... ale nejlepší je měřit bt + dělat ovu testy a poznat sama své tělo - a to nebude trvat měsíc, ale déle 🙂 Držím palce 🙂

lachtanice86
7. pro 2020

@kuliocko2 jiste ze muze byt ovulace kdykoli jindy

kuliocko2
autor
7. pro 2020

@inah91 Děkuju 🙂 Bohužel s ovulačními testy zatím nemám dobrou zkušenost. Často mi vychází negativně, i v tom "oknu" 5 plodných dnů. Nevím, jestli je dělám špatně nebo co. Bazální teplotu jsem ještě nezačala měřit, ale kvůli těm negativním testům asi začnu.

katule1990
7. pro 2020

@kuliocko2 Ovulace nemusí probíhat ve chvíli, kdy je hlen jako bílek, to spíš znamená, že se ovulce blíží. Může být třeba den i dýl po tom, co tento hlen zmizí. To nejlíp ukáže měření bazální teploty. Ovulační testy jsou za mě na nic, taky mi nikdy neukázaly ovulaci, nikdy nebyly pozitivní, přesto podle bazální teploty i ultrazvuku na gyndě ovulace normálně probíhala. Tím se teda netrap, někomu to prostě tyhle testy nezachytí. Jen nerozumím tomu, co znamená, že doktor na kontrole ovulaci nepotrvrdil. Že ještě neproběhla a viděl neprasklý folikul? Nebo že už nic neviděl a bylo po ovulaci?

kuliocko2
autor
7. pro 2020

@katule1990 No, říkala jsem mu, že se snažíme a jelikož mi bral stěr z čípku, tak předpokládám, že by mi řekl, kdyby poznal, že mám ovulaci. Takže to nevím jistě, ale jen soudím, že by mi to řekl.

Jinak tobě normálně doktorka dokáže potvrdit na sonu ovulaci? Můj doktor mi dělá pravidelně jen stěr a prohmatává mě. Sono ne.

inah91
7. pro 2020

@kuliocko2 tak možná máš ovulaci právě úplně mimo to "okno".....a proto jsou negativní a proto se třeba nedaří.... ale jinak souhlasím, na někoho testy nemusí fungovat..... je důležité dělat ve stejnou dobu, stejnou značku testu - já dělala dr. Max, vždy kolem 10 dopo - to byla 2. ranní moč - první ne, pak snídaně, max hrnek nečeho a kolem 10 testovat..... společně s bt mi to fungovalo... ale nemusí to být u všech samozřejmě...
A gyndař by ovulaci poznal podle utz - takže pohmatem a stěrem to opravdu nepozná.....

katule1990
7. pro 2020

@kuliocko2 Doktorka mi dělá ultrazvuk na každé kontrole. Bez ultrazvuku doktor ovulaci nepozná. Na ultrazvuku by právě viděl, jestli je tam velký (dominantní) folikul, tj. ovulace se chystá. Pak by se dalo i zkontrolovat, že už tam folikul není, že praskl (po ovulaci), ale to mi doktorka nedělala.

kuliocko2
autor
7. pro 2020

@inah91
@katule1990 Já byla právě jednou v čípkové poradně a tam mi doktorka řekla, že mám zrovna ovulaci a jen sledovala čípek a brala mi z něj stěr. Myslím, že to poznala podle hlenu. Proto jsem si myslela, že by mi to případně mohl říct i dneska můj gynekolog při roční prohlídce při stěru.

marty154
8. pro 2020

@kuliocko2 ja mam ovulaci uz 9.den cyklu a cykly mam 28-33dni...