Ovulační testy a měření bazální teploty, máte zkušenost?

lucikita13
13. srp 2015

Holky, snažíme se o mimčo a nějak nám to nejde, zkouším si i měřit bazální teplotu, ale nevím, jak přesně to funguje, máte některá zkušenosti?? Když se mi zvýší teplota třeba na 37, tak to znamená, že ovulace přijde nebo že je po ní? protože jestliže je už po ní, nevím, jak mám podle toho poznat, že se máme tulit, jestli mě chápete 😒 zkouším i ovu testy, ale teď tento poslední měsíc mi ani jednou nevyšel pozitivní a to jsem měřila devět dní a začala jsem měřit čtyři dny po mences. Je možné, že jsem se s testem zrovna trefila do doby, že se tam ta čárka neobjevila? protože podle mě jsem ovulaci měla, teplota se mi zvýšila na 37 a pak před mences klesla na 36,5. Děkuji Vám moc rady postřehy 😉

pekkaa
14. srp 2015

Ahojky. Zkusenosti mam rozsahle, tak snad poradim🙂.
U mereni bazalni teploty (BT) je dulezite merit vzdy na stejnem miste, stejne hluboko a v stejny cas rano hned po probuzeni (idealne v pochve), jinak jsou vysledky zkreslene. Idealni je mereni digitalnim teplomerem, ktery ukazuje i desetinna mista.
Neni ani tak dulezita konkretni namerena hodnota, ale spis trend a rozdil teplot. Pokud ti teplota poroste a bude vyssi nez 0,2-0,5 stupnu nez v prvni casti cyklu a udrzi se to aspon 3 dny, tak se da rict ze ovulace uz probehla. Pricemz za den ovulace se povazuje den nejnizsich teplot pred tim narustem. Prikladam muj graf - pouzivam Fertility Friend - to je aplikace kam staci zadavat teploty a pripadne i jine priznaky a ono ti to udela graf samo (v mem pripade byla ovu 1.8.) Tj. Dle teploty to vis az zpetne, ale pokud mas cykly pravidelne, tak uz budes vedet kdy to mivas a muzete to naplanovat dalsi mesic. Mereni BT je nejpresnejsi! Ovu testy pry nejsou moc spolehlive. Sice ti reknou, ze se ovu jeste jenom blizi, ale jak rikam, nejsou spolehlive. Navic i kdyby v tvem pripade fungovaly, tak se muze stat, ze je pozitivni treba jenom jeden den v poledne a vecer nebo rano zase negativni.. Je tezsi to trefit to testovani.. Ja je nemam rada. Musis proste testovat i nekolikrat denne, aby si si bola jista...
Jeste si jinak sleduj hled. V plodnych dnech pred ovulaci by si mela byt "egg-white" hlen. Vtedy na to skocte🙂. Pak by ti ovu mela potvrdit zpetne ta teplota

alkuska
14. srp 2015

Ahoj,
BT je skutečně na zpětné ověření že ovulace byla, a je to asi jediná spolehlivá metoda kromě ultrazvuku. Ostatní metody - ovu testy, sledování hlenu apod. ti to řeknou předem, ale ne vždy jsou spolehlivé. Mě se vyplatilo zkombinovat všechno, BT+hlen (trošku ekl ale co bych pro to neudělala)+ovu testy. BT jsem měřila ve stejný čas ráno, i o víkendech, v ústech a měla jsem obyčejný teploměr, digitálním moc nevěřím. Takto jsem se měřila opravdu poctivě jeden měsíc- a ovulku jsem našla! Předtím jsme se snažili úplně blbě, asi jsem měla i nějakou dobu anovulaci - mám dlouhé a nepravidelné cykly u PCOS, takže mě to strašně pomohlo že jsme se přesně trefili. Nemohla jsem otěhotnět několik let. Podívej na můj graf, mám teda jenom tento jeden: http://www.fertilityfriend.com/home/59d01b. A všimni si kolik ovu testů jsem musela udělat než jsem se dočkala ovulace.
Pokud se na to chceš vrhnout a pochopit to, vřele doporučuju FertilityFriend, mají zadarmo příručku kde je to všechno parádně popsané a vysvětlené (ale je to v angličtině). Další výborné stránky v češtině jsou http://merenibt.xf.cz/symptotermalnimetoda.html.

Zkopíruju sem ještě, co jsem psala jedné kočce, ptala se na ovu testy, snad to nevadí:
A) testy dělat dlouho, ovulka chodí cca 12 - 14 dní PŘED následující menstruací, takže u dlouhých cyklů je potřeba prostě testovat dlouho. Když jsem začala opravdu testovat systematicky od 10 dne dál, zjistila jsem kdy ovuluju.

B) testy jsem dělala vždy z ranní moče, jako těhotenský test, protože při mém životním stylu bylo nemožné je dělat odpoledne, nepít u toho apod. Až když se mi začalo ráno něco silnějšího rýsovat, dělala jsem si test 2x denně (a to bylo cca čtyři dny, takže žádná velká zátěž navíc). A víš co? Jediný opravdu pozitivní test jsem měla z ranní moči, odpoledne už byl slabší a měla jsem to tak ty tři dny po sobě - teda tři ráno pozitivní, odpoledne negativní, pak zeslábly všechny. Ono se doporučuje odpoledne, ale ne vždy je to spolehlivé, každá jsme jiná a můžeš ovulaci kvůli tomu i prošvihnout. Takže když se ti bude zdát, že se něco děje, pro sichr testovat v tyto dny 2x denně.

c) zkombinovat to s bazální teplotou - ta ti opravdu zpětně potvrdí že k ovulaci došlo, když ti testy z nějakého důvodu neukazují dobře. Když BT neukáže vzestup teploty, asi opravdu neovuluješ. Nejdřív jsem se toho bála, ale nakonec bylo měření v pohodě, dokonce mi nakonec nevadilo ani si natáhnout budík o víkendu a začalo mě to strašně bavit - a vyplatilo se to emoticon Z cyklu kdy jsem se takhle poctivě měřila a testovala jsem i otěhotněla a ovulace byla až 23 DC.