icon

Preockovat se proti spalnickam v dospělosti? Plánované těhotenství

utrikocku
20. únor 2019

Dobrý den,
planujeme na jaro KET. Je tedy nějaká sance, ze bych mohla být na jare, nebo i pozdeji těhotná. Jde mi o to, ze jsem z Prahy a začala jsem se bát spalnicek. A to nejsem pro ockovani za kazdou cenu. Bohužel za měsíc a půl pribylo asi 60 lidi v Praze a to mi prijde docela dost, predtim jsem obavy vůbec neměla. Obavam se, ze kdybych otehotnela a dostala spalnicky, ze to bude mit fatalni důsledky (potrat, postižení apod.). Navíc pracuji s dětmi.
Byla jsem jako mala ockovana, nevim, jestli ještě mám protilátky.
A také se bojím špatné zkušenosti s vakcinou. Měla jsem velmi špatnou a těžkou reakci na ockovani chripkou a to je "neziva" vakcina. Proti zloutence jsem byla ok. Imunolog mi krome tetanu a nezbytnych ockovani další nedoporucil.
Prakticky na to kasle, klidně by mě naockoval na chripku znovu, vedlejsi účinky ockovani neprisuzoval.

Proto se radim i tady, i když konecne rozhodnutí je na mně.
Ráda bych znala Vas názor. Zda byste se nechali ockovat pred plánovaném těhotenství, pripadne jak jste preockovani zvládli v dospělosti?

utrikocku
autor
•
20. únor 2019

@utrikocku jen chci dodat, ze kdyby se nejednalo o pripadne těhotenství, ze bych nad ockovanim neuvazovala.

adelka951
•
20. únor 2019

Nech si nejdřív zjistit protilátky, potom se můžeš rozhodnout.

neomenia
•
20. únor 2019

Popros pekne sveho praktického lékaře o protilátky. Pak se rozhodneš. Me je 33, protilatky mam nad spodní hranici (pracuju ve zdravotnictví, testovali protilatky vsem na pracovišti) . Bylo mi receno, ze ochrana je dostatečna.

utrikocku
autor
•
20. únor 2019

Děkuju moc, zkusím ho o to poprosit. Ale trochu se bojím, ze mi to bude chtit rovnou "pichnout" a milion reci, jak je to zbytečné testovat, ze uz žádné protilátky mít nebudU a jak by to preockoval... ale zkusím to

cloo
•
20. únor 2019

@utrikocku tak to mas divneho dr. Me na vse nejdriv dela protilatky a az pak resi preockovani i na tetanus mi delala.

neomenia
•
20. únor 2019

@utrikocku uvidis. Držím palce. Prijde mi udelat protilatky šetrnější.

hankaviki
•
20. únor 2019

@utrikocku proč hned vkládáš tahle slova doktorovi, když jsi s ním o tom ani nemluvila?

raschwa
•
20. únor 2019

@utrikocku Tak nechoď k lékaři, ale rovnou do nějakého očkovacího centra. Sice si to zaplatíš, ale vyhneš se řečem. 🙂

utrikocku
autor
•
20. únor 2019

@hankaviki díky za zpětnou vazbu. Mám s ním zkušenosti a v této oblasti znám jeho názor 🙂 Ale zareagovat může dobře. Jen jsem psala, co předpokládám. Což každý děláme, že máme nějaké očekávání a předpoklady, pokud je to navíc podložené zkušeností. Ale stejně se ho na to budu chtít zeptat, což je jasné.

lajla
•
20. únor 2019

Nenechala.kor kdyz bych zazila uz spatnou reakci.ocko neznamena ochranu ale taky muze nemoc vyvolat