Šance na přirozené otěhotnění po chromolaparoskopii?
Ahojky holky, v úterý jsem podstoupila chromoLPKS a HSK (chromolaparoskokie a hysteroskopie), bohužel mi bylo zjištěno, že levý vaječník vůbec není průchozí a pravý propouští píštělovitě pod velkým tlakem. Myslete, že je ještě nějaká šance na přirozené otěhotnění? Na gynekologii jdu až 10.11, jelikož mají teď dovolenou.

@carolineg1 Snažíme se už dva roky a teď mě konečně poslala doktorka na průchodnost a zjistilo se toto. Každopádně jsme rozhodnutí, že půjdeme na kliniku, ale spíše by mě zajímalo, jestli někdo byl na stejném místě a stejnak se to povedlo přirozeně. Přesto moc děkuji.
Slyšela jsi někdy o psychosomatice?
Já mám jeden vejcovod neprůchozí a druhý nitkovitě průchozí.. zjištěno v mých cca 32 letech. Na nic jsem nečekala a šla rovnou do IVF. Podařilo se na poprvé 😉👍 jde o to kolik ti je a jak dlouho jsi ochotná se o dítě snažit.
@levandule_k Psychosomatika může způsobit kde co, ale těžko zneprůchodní vejcovody.
@sudylichozrout Měla jsem polycystické vaječníky, nechodila mi menstruace, objevilo se to "z ničeho nic" a po letech to zase PCOS "samo" zmizelo, když jsem se ptala na gyndě, jakto že mi mensturace chodí normálně, tak mi gynekoložka řekla, že mám být ráda, že mi chodí pravidelně a že nemám problémy. Což o to, já jsem ráda byla, ale chtěla jsem vědět proč, což jsem se na gyndě nedozvěděla. Četla jsem si pak nějaké knížky z psychosomatiky, trochu se zabývala osobním rozvojem. Zpětně mi došlo, že jsem udělala určitý mentální posun, předtím jsem si sebe nevážila jako ženy, potlačovala jsem svoje ženství, protože matka vždy chtěla kluka, protože mají jednodušší život a otci bylo předhazována, že by měl mít pokračovatele rodu.(Chtěla jsem se jím podvědomě zavděčit.) Vím, že mi jednoho krásného dne mi docvaklo, že jsem dost dobrá přesně taková jaká jsem a nemusím nic nikomu nikdy dokazovat. Předtím brala menstruaci jako otravnou věc, ale nyní jsem ráda, že můj cyklus je normální a vážím si jí a nemusí řešit nějaké zdravotní trable. Pila jsem i kontryhelový a mátový čaj, to si myslím, že mělo také vliv, nicméně si myslím, že jedno bez druhého by nefungovalo. Samozřejmě na průchodnost vejcovodů asi pití čaje nepomůže, nikde jsem o tom nenašla žádný článek nebo příběh. Ale třeba kontryhel posiluje ochablé svalstvo dělohy, což se za mě hodí podpořit, protože je dobrý mít děložní svaly v takovém stavu, že jsou schopné donosit dítě.
Neříkám @katywamy, že nemá jít do IVF, i to je cesta mít dítě a je to naprosto v pořádku, ale já po svých zkušenostech bych prozkoumala u sebe, jestli nemám nějaký skrytý blok, strach z těhotenství, porodu, být matkou atd., hledala bych, kde mám svoje úzké hrdlo, že se tamtudy neprotáhne žádná duše a pak šla klidně do IVF. Samozřejmě pokud někomu tahle cesta není příjemná, tak nemusí pitvat svoje myšlenky na terapii.
Gynekoložka Helena Máslová, která se zabývá psychosomatickou gynekologií říkala na jedné přednášce, že řada gynekologických problémů je poměrně dobře řešitelných z pohledu psychosomatiky.
Jsou hrazeny 3 cykly z veřejného pojištění, ale i tam jsou doplatky v řádech tisíců. Pokud si vše hradí pár sám, cena cyklu vychází kolem 50 tisíc. (Googlila jsem si to, ale dívala jsem se jen na jednu kliniku, tedy nevím, jestli daná klinika není předražená.) Může se povést hned první pokus, ale také třeba až šestý. Z mého pohledu je IVF docela drahé, pokud existuje šance, že zvýším úspěšnost IVF, tím, že rozeberu svoji situaci na terapii, zvolila bych si cestu IVF + terapie, ono snažit se 2 roky o dítě je frustrující a člověk je z toho tak nějak v tenzi a to není faktor, který podporuje otěhotnění.
@sudylichozrout divila by jste se
@carolineg1 Ne, nedivila. Psychosomatika může způsobit takovou neplodnost, když se tlačí na pilu, ale ne neprůchodnost vejcovodů. Za tu mohou srůsty, endometrióza a pod. Čili naprosto somatické záležitosti.
@sudylichozrout všechno souvisí se vším.....
@carolineg1 Všechno souvisí se vším, všechno je naše starost, všichni jsme na jedné lodi, taky máš VUML, nech si to projít hlavou!
@sudylichozrout Došly nám argumenty, tak se pustíme do urážek? VUML je nějaká varianta Vysoké školy života?
Všechno souvisí se vším, je sice velmi zjednodušeně řečeno, ale já s tím souhlasím.
Psychosomatika pracuje s tím, že pokud máme nějaký problém, hlava ho nezvládá vyřešit projeví se to nemocí. Psychosomatika se fakt nedělá tak, že se řekne to máte ze stresu. Ano, stres je sice významným faktorem výrazně ovlivňující naše zdraví, ale použití ve stylu, to máte ze stresu, vede k tomu, že se stává bezobsažným pojmem a nic nevyřeší. Psychosomatika se dělá tak, že je potřeba důkladná konzultace s lékařem, který je schopen zasadit problémy do kontextu života a to fakt nejde zvládnout během 15 minut.
I ta endometrióza má psychosomatickou rovinu. Copak na endometriózu říká Ruedriger Dahlke, německý lékař, který je aktivní v oblasti psychosomatiky, píše knížky a léčí lidi. Ve své knížce Nemoc jako symbol - Příručka pro výklad příznaků psychosomatických chorob.
Endometrióza: (nevědomá) ženskost na nesprávném místě - problematickým oblastem je vnucen vlastní rytmus (cyklické dění, tam kam nepatří.) Vedlejší jevy ženskosti na nesprávné rovině není možné zvládnout (odklidit odpadní produkty rytmického střídání sliznice je možné pouze chirurgicky - (nutí to k aktivitě opačný pól - chirurgie je typicky mužský obor, i když v poslední době se objevují i ženy v tomto oboru. Ženskost na nevhodné rovině vede k zablokování ženské plodnosti.
Zpracování: Přemístit ženskost na jiné roviny, rozšířit vlastní rytmus na další oblasti života, připravit se na to, že zdůrazňování jednoho pólu vede k aktivitě opačný pól, vzít do úvahy vlastní ženské síly.
Daná osoba samozřejmě musí chtít i psychosomatický přístup a musí se daná diagnóza zasadit do kontextu pacientova života. Nedá se říct, že daný traumatický zážitek, problematická zkušenost způsobí každé endometriózu, ale potřeba najít důvod, proč daná žena má potřebu projevovat takto svoji ženskost takovým způsobem, co jí tím chce tělo říct, co se stalo v jejím životě atd.
Nemoc poukazuje na téma, které si máme zpracovat. Psychosomatika neukazuje na nikoho prstem a neříká mu ty jsi slaboch a jednáš jako blb, za svou nemoc si můžeš sám. Psychosomatika dává možnost aktivně se podílet a svém uzdravení. Pokud někomu stačí léčba založená na vědeckých důkazech, je to naprosto v pořádku, nemusí se analyzovat na terapii, pokud chce někdo porozumět více svému stavu je psychosomatický přístup skvělé vodítko, teda minimálně pro mě je. Jsou stavy, kde jako první použiju západní medicínu a nebudu zkoumat životní příběh daného člověka např. infarkt a až bude daný člověk mimo ohrožení života a bude natolik uzdraven, že může dovolit si psychosomatický přístup, tak může začít zkoumat proč má infarkt. Puklo mu srdce žalem kvůli ztrátě milované osoby, nebo je to podnikatel, kterého drtí ekonomická situace, cítí obrovskou zodpovědnost za rodinu a zaměstnance a tělo tohle nápor nevydrží a dá mu stopku?
Pokud mi dáš jiné relevantní vysvětlení, než je psychosomatická rovina, proč jsem zrovna já začala být pacientkou a měla PCOS (v rodině to nikdo nemá) a pak se uzdravila, budu ráda. Když jsem se mohla uzdravit já, může i někdo jiný, ale v žádném případě nechci nikomu nutit svůj přístup.
Pointa mých příspěvků je, že pokud @katywamy, chce porozumět neprůchodným vejcovodům, ať hledá vodítko v oblasti psychosomatiky a odpovědi se svém nitru, pokud se jí to zdá jako kravina, nemusí tento přístup praktikovat. IVF není nic z čeho by měla být špatná, dneska je to standardní metoda, ale jen je potřeba počítat s tím, že to může být náročné časově, finančně a psychicky.
@levandule_k Ne, cele je to citace z filmu Vazeni pratele, ano. Moc hezky film. Doporucuji. Pripomnela jsi mi ho tim svym "vsechno souvisi se vsim". Jinak tvuj prispevek je prilis dlouhy, ted nemam cas ho cist.

@katywamy zase asi vševědoucí nejsme naděje je vždy ale nespoléhal bych může to trvat rok, nebo ,10 nebo vůbec...asi bych to řešila