Špinění po ovulaci

sabinafarnikova
7. říj 2018

Ahoj chtěla bych se zeptat jsrm třetí den po ovulaci a začala jsem špinit a menstruaci mam mít až kolem 20-tého nevíte co by to mohlo být?

katule1990
7. říj 2018

Já to takhle mám každý cyklus, špiním skoro každý den cca od 2.-3. dne od ovulace až do ms. Hormonální profil mi vyšel ok, ale i tak to bude nejspíš špatná funkce žlutého tělíska - nedostatečná tvorba progesteronu. Dostala jsem na to Gynprodyl/Utrogestan.

rybkaryb
7. říj 2018

@katule1990 a to ti zabralo? Já mám to samy každý cyklus a duphaston to naopak ještě zhoršoval. Jediný co pomohlo bylo srovnat kostrc mojziskou. Jenže ani to není navždy, zas se to vrací a musím to vždycky po nějaký době opakovat.

katule1990
8. říj 2018

@rybkaryb Já jsem to právě nikdy neměla. Po vysazení antikoncepce jsem začala špinit/krvácet vždy den před ms. Asi rok zpátky mi začalo to krvácení v podastatě od poloviny cyklu do ms. Gynprodyl mi zabral, dávala jsem si 1x denně večer čípek. Pak jsem v jednom cyklu špinila i přes Gynprodyl, další měsíc jsme byli v CAR a dostala jsem 3x1 Utrogestan a od tý doby dobrý. Tento měsíc jsem si říkala, že to zkusím bez léků, ale hned den po ovulaci to začalo, tak jsem si začala brát Gynprodyl, co mi tu zbyl, a přestalo to. Ale vlastně nevím, jestli je to lepší, protože si občas říkám, že je snad lepší sem tam krvácet, než ten neustálý lepivý výtok z čípků. Jenže se už dlouho snažíme o mimi, tak to radši beru 😒. Je mi teda divný, že se mi to většinou spustilo (čistá krev), když jsem šla na velkou a špinění až po tom, jako kdyby tam něco prasklo, říkala jsem si, jestli třeba nemám v té druhé půlce cyklu "jen" nějaký překrvený čípek + hormonální profil mi vyšel ok. Pravdou ale je, že to asi bude tím progesteronem, když mi ten utrouš zabral...
A doktor o tom tvým problému ví? Mohlo by to třeba být i něčím jiným, ale co jsem načetla, tak pokud žena krvácí/špiní průběžně od ovu až do ms, tak bych viděla jako nejpravděpodobnější tu nedostatečnou činnost žlutého tělíska (málo progesteronu).

boii
9. říj 2018

po ejakulaci?

rybkaryb
9. říj 2018

@katule1990 u mě to asi není progesteronem podle hormonalniho profilu...
Doktor to ví, zkoušel prave progesteron, ten to spis zhoršil. Zabírá Mojžíšova metoda ale vždycky tak na tři měsíce a pak se to vrátí. Doktor to uzavřel slovy “někdy ženy špini aniž by k tomu byl známy důvod”, v caru taky neví co s tím, jedine ta mojziska zatím měla výsledky

katule1990
9. říj 2018

@rybkaryb Aha. U mě taky na žádný problém v hormonálním profilu nepřišli, ale ten progesteron pak zabral (kromě jednoho měsíce, kdy jsem krvácela i přesto). To je fakt na prd, když vůbec nemůžou zjistit, čím to je. Ale vliv na otěhotnění by to mít nemělo, ne? Nebo to taky nevědí? Mojžíšovu metodu neznám, ale už jsem jsem tu o ní četla, že jde o nějaké cvičení. Možná bych to mohla taky zkusit. To se musí jet na nějaký kurz, nebo je např. video podle kterého se cvičí?

rybkaryb
9. říj 2018

@katule1990 nevědí podle mě jestli to má vliv, tvrdí ze ne ale tehotna nejsem...
Ta mojzisovka je cvičení a mobilizace žeber a kostrce (nebolí to), mě pomůže vždycky jen mobilizace kostrce. Cvičení rozhodne doporucuju nechat si naučit od fyzioterapeutky, podle videa nepřijde na to který svaly mas použit, já jsem to u ni musela opakovat tak dlouho než řekla, ze už to dělám dobře... Chodím teď jednou měsíčně a na ty mobilizaci jsem byla 2x tu udělala v rámci ty hodiny u ni

hermij
Autor odpověď smazal
Zobraz
hermij
9. říj 2018

@sabinafarnikova
@katule1990
@rybkaryb
Holky radí dobře - nedostatečnost progesteronu. Ale může být jen malinká, nemusí se projevit při vyšetření. Navíc hormonální profil se dělává na začátku cyklu a tam se víc vyplavují zase jiné hormony.
Duphaston i Utrogestan jsou možná zbytečně silné léky. Stačí podpořit progesteron přirozeně - vit. C, komplet vit. B, hořčík, selen, zinek. Mateří kašička, příp. produkty s ní velmi dobře působí na hormonální rovnováhu. Dobrá je i pupalka (olej na lžičku vnitřně nebo kapsle). Zase to nepřekombinujte, vyberte si něco z toho, co jsem napsala. Ověřeno z praxe a hlavně i osobní zkušeností 😉 Jinak nejde o patologii, ale úplně normální to není. Zdravá luteální fáze cyklu pomáhá při snaze o početí, jinak je to špinění jen obtěžující, ne vyloženě špatné.
Cvičení dle L. Mojžíšové je výborné, může pomoci pánevnímu dnu a cyklu, ale neřeší úplně doplnění minerálů a vitaminů.

rybkaryb
9. říj 2018

@hermij díky za tipy, zkusím asi tu mateří kasicku tu jsem snad jedinou ještě nezkusila :D jinak hormonální profil mám dělanej na 3x - 2.dc, před ovu a po ni a údajně vše OK...

hermij
9. říj 2018

@rybkaryb A jen pro zajímavost, jak je dlouhá luteální fáze? Doba od ovu po začátek ms, tedy 1. den krvácení?

rybkaryb
9. říj 2018

@hermij 13 dni, 14.den bejva 1.dc

katule1990
10. říj 2018

@hermij Moc díky za rady, ráda to zkusím 🙂. Luterální fázi mám myslím v pohodě, 14-15 dní, cyklus pravidelný, 28 dní. Takže to špinění by vadit nemělo? Přemýšlím právě, že bych ten Gynprodyl nebrala, celkem mi to vadí, ale zase si říkám, co kdyby to kvůli tomu krvácení nedopadlo. Pravdou je, že i gynekoložka mi říkala, že to otěhotnění nebrání, ale že se to tím Gynprodylem může podpořit. U nás teda víme, že je problém ve spermiogramu a nemůžu otěhotnět nejspíš kvůli tomu.
rybkaryb Tak to ti důkladně vyšetřili ten hormonální profil, u mně se dělal "jen" jednou, klasicky na začátku cyklu a výsledky prý v pohodě (dokonce gynekoložka říkala, že luxusní 😀).

hermij
10. říj 2018

@katule1990 Jo, špinění v pohodě. Pokud není provázeno pálením či bolestí, tak je to ok, špiní spoooousta žen. Spermiogram vypovídá o kvalitě spermií 3 měsíce zpátky, takže také nestresujte... dnes má hodně mužů méně spermií, ale kolik se stále rodí dětí 🙂 Co se chlapa týče, tak se doporučují standardně vitamíny + minerály a pestrá strava - vitamin C, vitamin E, selen a zinek (C a E zlepšují kvalitu spermií). Samozřejmě také pohyb, strava... příp. zhubnout (je-li třeba). No a zklidnit se a milovat se z lásky je to nejdůležitější 🙂

katule1990
10. říj 2018

@hermij Moc děkuji za všechny rady 👍. Snažíme se už rok a půl, rok jsem tomu nechávala volný průběh, pak jsme přišli na to špatné spermio + jsem se bála, jestli na to nemůže mít i vliv to špinění (nic mě u toho nebolí, ani nepálí). Spermiogram nám vyšel opravdu dost špatný, ne mírně zhoršený, už o tom mám načtené snad všechno 😅. Manžel bere už třičtvrtě roku selzink, přidal kotvičník, macu a Ascorutin a studené sprchy (vypadá to na varikokélu). Hotová chodící lékárna, přitom doteď nevěděl, co to je polykat prášky. On právě ani nepije, nekouří, zdravě jí (kromě sladkého), dost sportuje (ne kolo), takže hubnout určitě ne, ani já ne (i když 5 kilo by mně nevadilo, ale není to nic hroznýho). Na spermiogramu byl 3x a výsledky se kromě morfologie zlepšily, pořád ale ve všech oblastech pod dolní hranicí (počet, rychlost i morfologie). Byli jsem 2x na neúspěšném IUI, ale pořád se nechci smířit s IVF, tak se snažím vymýšlet, jak tomu co nejvíce pomoct, když to nejde samo 😕.

klarinka10
10. říj 2018

Ahoj holky,mám stejný problém už přes rok spinim jeden den, týden před ms... snažíme se o druhého prcka a zatím nic..beru femibion, piju kontryhel a v úterý mě čeká hormonální profil a pak jdem na spermiogram...trošku jste mě uklidnili že by se mohlo podařit otěhotnění i přes to špinění.

hermij
11. říj 2018

@katule1990
@klarinka10
Možná ty chlapy tolik nestresujte tím spermiogramem. Není to nic příjemného, hlavně takhle opakovaně. Dítě je dar, tak mu jděte naproti, ale sami si nastavte mantinely, kam až zajít. Plodná síla se dá orientovat i jiným směrem, než jen k mateřství... nejhorší jsou rady od těch, co žádné obtíže počít nemají, já vím, ale v okolí mám spousty žen, které několikrát potratily, ženy bez dětí, s adoptovanými dětmi... je to hodně o pohledu na svět 🙂