Stres a snaha o dieťa

lotta1234
24. kvě 2018

Ahojte,
obraciam sa na ženy, ktoré prežívali veľký nápor stresu (kvôli škole, práci) a snažili sa pritom o dieťa. Podarilo sa Vám otehotnieť alebo ste to radšej odložili na neskôr, keď sa situácia ukľudní? Môže taký rozsiahly a dlhodobý stres poškodiť dieťa už v ranej fáze vývoja?
Momentálne prežívam obrovský stres kvôli škole, nespávam, nejem, mám kožné prejavy, padajú mi vlasy...jednoducho všetky možné príznaky, že to nie je v poriadku. Čo sa týka ovulácie a MS, to mám pravidelné, bez meškania, či s inými príznakmi ako sú u mňa bežné. Vyhľadala som aj odbornú pomoc, ale toto obdobie ešte nejaký čas potrvá. Snažili sme sa o dieťa, ale uvažujem nad tým, že si dáme pauzu, pretože mám z toho strach. Dieťa by to možno celé vykúpilo, očakávam, že v našom prípade by nám to do života veľmi pozitívne zasiahlo. Ale mám obavy...
Ďakujem za skúsenosti a rady a verím, že to pomôže aj ďalším ženám v podobnej situácii.

amaliekvidova
24. kvě 2018

Já jsem plánovaně otěhotněla v posledním ročníku výšky a státnicovala v sedmém měsíci. Taky jsem se bála, jestli nebudu přenášet stres na mimčo. Ale bylo to v pohodě, před každou státnicí jsem si řekla, že nejdůležitější je miminko a dala se do klidu. Stres občas byl, ale ten může být kdykoliv. Nikdo ti nezaručí, že se v těhotenství něco nepodělá.😊

bonavoxa
24. kvě 2018

@lotta1234 Tak, jsem chtěla dítě brzy. A taky se strašně stresovala kvůli škole. U mě to bylo jednodušší v tom, že jsem otěhotněla vždy, když jsem se uz cítila dobře. Ve stresu to nešlo. Osobně jsem za tu pauzu. Dítě je taky stres. Dokonce bych řekla, že větší než škola. Kam se na to hrabe nějaký opravný termín.
Až s dítětem jsem poznala ten echt press. A jelikož je dcera extrémně náročná, tak se mi za ty roky spustilo autoimunitní onemocnění.

janalov
24. kvě 2018

Osobně ti radím - bez ohledu na to, kdy otěhotníš - trochu se vyklidnit. Vždycky jsem byla stresař, hodně se ode mě očekávalo apod. ale kdybych tehdy věděla, to co vím teď o skutečném životě po škole a navíc s dětmi, tak bych si tehdy ušetřila spoustu a spoustu nervů. Kéž by mi kdysi někdo řekl něco podobného, zvlášt jestli tě to tak užírá, že máš i tolik fyzických problémů.
A jinak přímo k tvému dotazu - pokud ti nebude lépe, tak bych tu snahu o dítě odložila. Těhotenství, zařizování, novorozenec to všechno samo o sobě může být dost stresující. Nehledě na to, že by se mohly objevit i zdravotní komplikace, pokud bys byla v opravdu velkém stresu. Dítě vám určitě přinese i pozitivní energii, ale nemělo by nikdy být řešením jakýchkoliv problémů.

cinam
24. kvě 2018

ja prozivala velky stres kvuli vazne nemoci meho tatinka. asi 3/4 roku jsem se kazdy den desila co prijde, byl na tom vazne zle. do toho jsem planovane otehotnela ale v 10tt jsem o miminko prisla. jestli to bylo tim, to samozrejme nevim a nejde to rict. par dni na to prisla zprava, ze je tatinek vylecenej a od ty doby jsem daleko vic v klidu. otehotnela jsem znovu po pul roce a ted jsem 17tt a vse vypada dobre 🙂 i tatka se dal v ramci moznosti do kupy

blackhole
24. kvě 2018

Ahoj, nám se podařilo počít, když jsem se připravovala na atestaci, takže stres byl značný. V době atestace jsem byla cca v 2. měsíci a mám zdravého kluka donošeného do termínu 🙂

lotta1234
autor
26. kvě 2018

@amaliekvidova
@bonavoxa
@janalov
@cinam
@blackhole
Ďakujem za vaše skúsenosti a názory. Rozhodla som sa od podlahy všetko začať riešiť. Myslím, že ma doháňajú aj problémy z minulosti, ktoré sa nakopili. Dieťa nemá byť východisko v takom prípade.