Těhotenství, mutace MTHFR. Kdo má stejně a dočkal se zdravého miminka?

marikaf87
29. říj 2021

Ahoj, nějak se mi nedaří tady najít v dizkuzi. Tak se chci prosím zeptat jsem po dvou zamlklych těhotenství a proto mě můj gynekolog poslal na geneticke vyšetření a imunogicke.. Byla mi zjištěna mutace MTHFR c677t homozygot.. Najde se tady někdo kdo má stejnou mutaci a přesto se dočkal zdravého miminka? Mám samozřejmě obavu z toho aby se mi ne opakovalo zamlke těhotenství. Jedině co mi ještě bylo zjištěno je úbytek vajíček, ale vzhledem k tomu že mi je 34 let je to prý normální. N genetice mi bylo řečeno, že bude stačit když budu brát kyselinu listovou. Budu moc ráda za jakoukoliv odpověď.
Děkuji

misule777
30. říj 2021

@marikaf87 Ahoj, mám úplně stejnou mutaci. Mě jí zjistili asi v 15-16 letech, protože máma měla trombózu. Loni v prosinci jsem si prošla mimoděložním, ale to s tím nesouviselo a teď jsem těhotná znovu, ve 24 tt a čekám zdravé miminko. Gyndařka mě kvůli této mutaci asi před 2 měsíci raději poslala na hematologii, jestli mi nebudou muset ředit krev, ale tam mi řekli, že to má cca 40 % populace a většina o tom ani neví. A že bude stačit, když budu brát vysoké dávky kyseliny listové, protože lidé s touto mutací jí nějak hůř vstřebávají nebo co. Tak i když jsem brala femibion, tak mi dala ještě acidum folicum.
Držím palce, aby to brzy vyšlo a dočkala jsi se zdravého miminka ❤

badyr
30. říj 2021

@marikaf87 ahoj, také mám a popravdě to velice nikoho nikdy nezajímalo. Byla jsem 2x těhotná, první těhotenství skončilo předčasným porodem v 33+3, druhé těhotenství porod v termínu, byla jsem více hlídaná a absolvovala jsem výzkum u Apolináře a když jsem řekla, že mám tuhle mutaci, tak mi doktor řekl, že to má spoustu lidí a třeba o tom ani neví, že to na těhotenství zase tak velký vliv nemá.

loylii
30. říj 2021

@marikaf87 také mám a od pozitivního testu jsem cele těhotenství píchala clexane a brala Femibion. Votravny to bylo, ale co bych pro prcky neudělala. Před tím jsem měla 1x SP. Máme v rodině sklony k mrtvici, infarktu a nedopadlý těhotenství. Moje babička potratila dokonce 11x než se ji narodilo zdravy dítě. O jedno dokonce až v 7.mesici přišla.
Byt tebou porad se s lékařem. To pichani injekci na ředění krve je to nejmenší💕

marikaf87
autor
31. říj 2021

@misule777 moc děkuji za odpověď 😊 přeji klidné těhotenství 🤰

marikaf87
autor
31. říj 2021

@loylii moc děkuji za odpověď 😊 jdu za týden k gynekologovi tak jsem zvědavá co mi poví..

marikaf87
autor
31. říj 2021

@badyr děkuji za odpověď 😊

marikaf87
autor
31. říj 2021

@misule777 a tu kyselinu listovou jsi brala ještě před otěhotněním? Jako prevenci

misule777
31. říj 2021

@marikaf87 děkuji 😊 Ano, brala jsem obyč listovku 800 z dr. Maxe. Začala jsem jí brát, když jsme se začali snažit o mimčo. A pak od 3. měsíce těhotenství jsem přešla na Femibion, protože jsem chtěla aspoň trošku něčím nahradit vitamíny na vlasy. A do toho mi pak na hematologii napsali to acidum folicum.

misule777
31. říj 2021

@marikaf87 Jinak doktorka na gynekologii mi ještě před otěhotněním říkala ať tu listovku beru už při snažení (bez ohledu na MTHFR, prý se to doporučuje všem)

aaaa15
31. říj 2021

@marikaf87 Také mám, ale ještě v kombinaci s Leidenskou mutaci. První těhotenství ZT v 10 tt., z dalších 2 mám dcerku a synka. Obě těhotenství jsem brala Femibion ( kvůli metafolatu - bez něj se u této mutace špatně vstřebává kyselina listova) a od 20tt. jsem si každý den pichala Clexan (1x měsíčně kontrola na hematologii). Je to náročnější, ale za ty děti to stojí ❤🥰🥰

marikaf87
autor
31. říj 2021

@aaaa15 moc gratuluji a přeji klidný zbytek těhotenství 🤰 😊doufám, že nám to už po třetí snad taky vyjde.. 🙏