Třetí dítě- zdravotní stav. Dá se to zvládnout?

15. led 2023

Ahoj chtěla bych se zeptat jestli je/byl někdo ve stejné situaci jako já. Je mi 30 let mám dvě děti, léčím se dlouhodobě na crohnovu chorobu (ale vše je bez komplikací), mám prediabetes, jsem hodně obézní (snažím se to změnit) a ve druhém těhotenství jsem měla preeklamsii (zjištěnou až před porodem v porodnici)...stále přemýšlíme nad třetím dítětem, které když by bylo tak až za 2 roky. Mám z toho docela strach ikdyž by se mi podařilo zhubnout, myslíte že by to byl i tak velký problém mít další? Nebyl někdo aspoň v podobné situaci? Po druhém porodu mi jen pan doktor v porodnici řekl že když bych chtěla další tak že musím lékaře upozornit na tu preeklamsii aby to hlídali. Na cukrovce mi doktorka před testy řekla že pokud budu mít potvrzenou cukrovku tak mi další dítě nedoporučuje, naštěstí ji nemám, mám ,,jen,, prediabetes. A jiní lékaři nic neříkali.
A ještě otázka pro ty co mají 3 děti: dá se to zvládnou? Mám docela zlobilky a občas si to nedokážu představit mít další ale víc převládá pocit že si nedokážu představit že už bych další nikdy neměla.
Moc všem děkuji za odpovědi

ajja87
15. led 2023

Ahoj, moc ti neporadim, spíš se pripichnu, protože řeším něco podobného... Mam dvě děti, manžel chce ještě třetí, jenže ja se bojím jak bycj to těhotenství zvládla zdravotně, u obou jsem měla docela ošklivé záněty křečových žil, u druhého tehotenskou cukrovku (na testy po těhotenství jsem ss díky covidu a narocnemu dítěti nedostala a ted se bojím, ze me tam seřvou) no a celkově jsem to těhotenství docela blbě snasela... A hlavně mi bude 36,takze se toho taky vic bojim

lencaa11
16. led 2023

Mám tři děti u třetího před porodem jsem měla náběh na PREEKLAMPSii a vše v pořádku celé těhotenství bylo ok u prvního syna jsem měla lehkou tehu cukrovku a též vše ok teď jsme uvažovali o 4 mimcu ale život nám dal jiný záměr měla jsem nález na čípku ,křečové žíly na děloze tak že před tím to zjištěnim mi 4 dítě nikdo nezakázal ale po tom to zjištění už těhotenství nedoporučuji jinak u vás bych to mimca šla dva roky je dlouhá doba to můžete klidně něco malinko dát dolů a váš stav se ve všech směrech zlepší držím palce ☘️☘️

zekrt
16. led 2023

Řešila jsem celkem podobnou otázku a rozum zvítězil. Být tu pro děti, co máme, neriskovat.

exbordelar
16. led 2023

Doporucim zamer se nejprve na sebe a sve zdravi. Az si das sve telo vice do kupy a budes se citit lip a zdraveji, pak si znovu poloz tuhle otazku..
Jinak tri deti se zvladnout daji, ale musi byt manzel partak, co se do pece o potomky bude aktivne a rad zapojovat. Pak je to krasne 😊

panihk
16. led 2023

Já jsem teda zdravotně OK, ale třetí dítě jsme hodně rozmýšleli. Já strašně chtěla, muž ne. Nakonec jsme tomu dali jeden pokus, a ten má teď 2,5 roku. A musím říct, že jak jsem po tom druhém cítila, že chci ještě, tak teď to vůbec nemám. Vnitřně už vím, že hotovo. Jsem z toho fakt unavená. Práce, domácnost, děti, už i dost učení s tou nejstarší (3. třída je zrovna docela nářez), k tomu období proč? 😀 Taky jsem se po tom 3. porodu dávala dohromady dýl než po těch předchozích. Asi stáří. 🙂))) (rodila jsem ve 33) Neměnila bych, ale úplná pohodička to neni a musí pomáhat každý, kdo má ruce a nohy...

merope
16. led 2023

Ad preeklampsie - hlásit ihned po otěhotnění, jde o to, že existují preventivní léky, ale nejlépe fungují podávané v prvním trimestru. Jsou na to i vyšetření - spoustě (všem?) těhotných se dělají automaticky při prvotrimestriálním screeningu, ale léky je ideální začít brát právě v podstatě ihned jakmile jsou dvě čárky na testu, tzn. nečekat na nic.

krisstina93
16. led 2023

Zdravotní stav budeš muset probrat s Dr, idealne teda gynekologem. Ale tři děti jsou celkem v pohodě, menší rozdíl, než jedno a dvě. Akorat to chce prostor, velké auto, třeba u dovolené počítat, ze bude jedno navíc (protože se většinou všude počítají 2+2). U mě je třeba nevýhoda i to, ze nejstarší je už školní, má kroužky kam hi musím i 3x do týdne doprovázet a pak tam čekat s miminem je občas otrava :D Je proste potřeba si lip organizovat čas, šle žádná hrůza. Zas výhoda, ze dvě starší děti se zabavi spolu, když třeba kojim a dělám kolem mimina.

lilian2111
16. led 2023

Nejdřív bych řesila sebe, váhu, dala se dokupy a pak bych řesila další těhotenství.
Máme tři děti a v pohodě, ale manžel dost pomáhá. Kdyby nepomahal nějak si to neumím představit 😁

lenerka1
16. led 2023

Jak píšou holky přede mnou, času dost dát si do pořádku zdraví (jak s váhou tak s náběhem na cukrovku by mohlo pomoci low carb stravování, manželovi na crohna pomáhá zase Gaps dieta). Jinak ke třem dětem, záleží jak to má kdo nastavené, u nás zatím rozdíl mezi dvěma a třema moc neregistruju, miminko je zlaté a starší ho zbožňují, problémy spíše organizačního rázu očekávám až ve školním věku při rozvážení po kroužkách a tak (řídí jen manžel). Jinak jestli se doma hádají a dělají bordel 2 nebo 3 děti už je docela jedno, ovšem každá pomocná ruka při práci navíc je nad zlato.

clairexr
17. led 2023

Neber to prosim jako urazku, ale zkus prvne nejdriv zhubnout a pak takto uvazovat. Mozna se ti to ani nepodari, coz bych chapala, ja mam problem dat dolu i blbych 5kilo 🤣 Rozhodne v tomto stavu se nepoustej proaktivne do tehotenstvi.

sarkoc
17. led 2023

Se třemi je to jednodušší než se dvěmi říkám za sebe k druhé otázce...pocit, že už si neumím představit, že nebude další miminko, ten mám i ted se třemi, ale já do toho ze zdr.důvodů už plánovaně nejdu (ale mám jiné problémy)

vero987nika
17. led 2023

@clairexr tak ono se to dá vzít i tak, že pokud se rozhodne že po třetím opravdu touží, tak to bude větší motivace k hubnutí a půjde to třeba líp 🙂 přemýšlet nad tím už teď ničemu neuškodí

fatal_error
22. led 2023

@clairexr Naprosty souhlas! S vahou mela zacit neco delat okamzite, kdyz to zjistila. Pro me bylo zjisteni, ze mam prediabetes, jako rudej hadr pro byka a od ty doby si davam sakra pozor, co a kolik toho jim a jak se hybu. A taky mam od te doby pekne glykemie, dokonce parkrat jsem mela rano i 4,9. Ale ja teda mela v zivote rekord mimo tehotenstvi 73kg/164cm, coz je sice uz des, ale neni to zadna zavazna obezita, ale zdravotni komplikace uz jsem mela, at uz spatne glykemie nebo treba i nefunkcni menstruacni cyklus.

Takze rozhodne nejprve zhubnout a pak teprve uvazovat o diteti.

victress
22. led 2023

také jsem uvažovala ve 40 nad třetím, ale zvítězil rozum, raději 2 děti než 3 sirotky...

maminkazdenicka
22. led 2023

Mám 3 měsíční miminko a k tomu děti 8 a 6 let. Je mi 38 let. Třetí císařský řez, těhotenská cukrovka, velká váha, riziko preeklampsie vysoké, brala jsem léky. Vysoký krevní tlak.
Těhotenství bylo nejhorší ze všech. Můj věk také nebyl ideální, ale jsem šťastná, strašně unavená, jak psychicky, tak fyzicky, ale třetí miminko, i když s jiným tatínkem, je to nejlepší rozhodnutí, co jsem udělala.

2veverka
23. led 2023

Já myslím, že bys měla, jak píšou i holky, zapracovat na sobě, pokud to jen půjde. A pak sama uvidíš, jak je ta touha po dítěti silná, nakolik je to reálné, jak moc ti stojí za to o dítě zabojovat. Já jsem moc ráda, že jsem do třetího dítěte šla. Ale nemůžu říct, že by bylo jedno za dvě nebo tři. Dvě jsou, jako když máš pravou a levou ruku. Třetí ti tam vnáší úplně nová témata, nové starosti. Chce to hodně výdrže a odolnosti. Já ani na vteřinu nelituju, ale život se rozhodně nezjednodušil...

foxietrixie
24. led 2023

Ahoj, moje maminka má také crohnovu chorobu - v stabilizovaném stavu bez jakýchkoliv obtíží je díky úpravě stravy. Když byla v akutní fázi, po dobrání kortikoidů na sobě zapracovala, omezila jednoduché cukry, jako přílohu si dává teplou zeleninu nebo rýži, vůbec nepije alkohol. Krásně se jí zlepšila střevní sliznice a jako bonus zhubla za rok 15 kg. Váhu si drží už dva roky stejnou. Jak psaly holky, myslím, že když zapracuješ na sobě, tak zhubnutím pár kil by se určitě mohl zlepšit i prediabetes A jinak, tři děti jsou paráda, za dv roky ty dvě starší už budeš mít samostatné, tak si určitě miminko užiješ 🙂