icon

Jaké máte zkušenosti s pozitivním screeningem a odběry?

11. srp 2025

Hezky den,
mohla bych poprosit,byly jsme na 1.screeningu,ultrazvuk vysel v poradku,vysledky krve taky,ale s kombinaci s vekem nam vysel screening pozitivne 1:299...je mi 41let...bylo nam nabidnuto odber plodove vody nebo nejake odbery za 12000kc a mame konzultaci s genetickou.Jake mate zkusenosti prosim?

vendulis
11. srp 2025

@anonym_autor Do toho se započítává tvůj věk, proto je to číslo nízké, takže šance že bude mít dítě Downův syndrom je 1:300, tak bych pro jistotu udělala ještě jedno vyšetření, ale nijak vážně to podle mě není.

anpineapple
11. srp 2025

Velmi důležité je, že ultrazvuk dopadl dobře. Ale vzhledem k tvému věku bych doplňující vyšetření podstoupila tak jako tak, ať máš jistotu 🙏🏻

autor
11. srp 2025
@anpineapple

Velmi důležité je, že ultrazvuk dopadl dobře. Ale vzhledem k tvému věku bych doplňující vyšetření podstoupila tak jako tak, ať máš jistotu 🙏🏻

@vendulis
@anpineapple a jake vysetreni by jste podstoupily?

anpineapple
11. srp 2025
@anonym_autor

@vendulis
@anpineapple a jake vysetreni by jste podstoupily?

@anonym_autor to se raději poraď s genetičkou. Odběr plodovky je přesnější, ale je tam určité riziko komplikací. Test z krve NIPT je bezpečný, ale není tam taková přesnost (i když je taky poměrně vysoka) a pokud by vyšel špatně, tak se stejne přistupuje k odběru plodové vody.
Já osobně bych šla raději do té krve i za cenu toho, že bych třeba stejne na tu plodovku musela a byly to "vyhozené" peníze. Myslela bych si, že u tebe nakonec vše bude v pořádku vzhledem k výsledkům a UZ, tam ti to vychází špatně jen tím věkem. Takže by ten NIPT mohl stačit, ale jak rikam, zkus se poradit přímo na té genetice 😊

jitkaabs
11. srp 2025

@anonym_autor Měla jsem to stejně. Prvorodička 37 let. Chtěla jsem přesnější výsledky, tudíž jsem šla na odběr plodové vody. Pro mě to byla jasná volba od začátku. Odběr chvíli trval, protože malá se mi v břiše dost vrtěla a byla tam špatně natočená.a v tomto případě jde opravdu o milimetry, možná i méně. Takže jsem se musela jít projít. A pak jsme to šli zkusit znovu. Naštěstí se to podařilo. Já jsem se snažila nepřipouštet, že by se mohlo něco stát, ať již při samotném odběru nebo následně. Ale opravdu jsem potom dodržela absolutní klidový režim 3 dny v posteli. Ze zákroku měl větší strach manžel 😄 Vše dopadlo dobře. Nakonec jsme při konzultaci s genetičkou dospěli k tomu, že tam asi bude genetická vada ze strany manžela. Což se následně i potvrdilo, resp. dcera je přenašečka. Ona sama tu nemoc nemá, ale může ji předávat dál. Což jsme vlastně díky tomu odhalili a ona pak může s touto informací v dospělosti pracovat, např. když bude plánovat těhotenství.

jitkaabs
11. srp 2025

@anonym_autor A navíc pokud chceš znát pohlaví, tak z plodové vody je to 100% jistota.

vlasta1981
12. srp 2025

@anonym_autor já rodila v březnu ve 43 . Taky takové výsledky . V genetu nám nabídli test na pojišťovnu ..melli jsme nipt ..po nějaké chromozomy . Vše zdarma ..čili na pojišťovnu . Odběr vody nedoporučovali vzhledem k věku a z krve nám udělali genetiku a pohlaví . A vše vyšlo ok