Kde bydlet s dětmi v Praze?
Holky, která pražská lokalita vám přijde vhodná k bydlení pro rodiny s dětmi? Dobrá dostupnost, občanská vybavenost, prostě solidní adresa...Ideálně domeček. Co třeba Radotín? Bydlíte tam a jak jste spokojené?
Díky
My bydlíme na Ládví - asi 10 minut pěšky k metru směr sever a tady je lesík za náma, jsou tu jen školky a domovy pro seniory, žádný divný lidi..🙂 jen je tu trošku problém s novýma bytama nebo místem pro stavění..ale nehledala sem to, to jen pocitově🙂
Jooo a tam sice nebydlím, tak nevím lidi v okolí a tak,ale místem se mi líbí Opatov okolo zastávky Donovalská🙂
@dandaa
My jezdíme na chalupu do Krkonoš, ale dost cestujeme, takže chceme malý domeček na malém pozemku, protože určitě nechceme trávit čas u baráku🙂 Byt už nechceme..Pořád řešit záležitosti v rámci společenství vlastníků atd..Kuřáci o patro níž, byt nad námi pronajímaný přes AirBnb samá hlučná party...To už nebrat:(
Praha 4, Radotin, Masecin, Davle.
Ono je hrozně těžko se ptát někoho na netu, každý to vidí malinko jinak, každému se líbí jinde🙂 já miluju Divokou Šárku, takže kdekoliv okolo...potom Počernice, Točná je super, Barrandov a celkově P4 je moc hezká, ale musí se hledat...Kamarádi jsou spokojení v domečku v Hloubětíne, jiní zase v Hostivicích, další v ostatních vesničkách za Prahou=)
Já bydlím na Praze 6 v Bubenci a neměnila bych 🙂 Hlavně miluji, že ve Stromovce nebo na Letné jsem za pár minut. Krásné procházky s detma a kočárkem. Úžasné na běhání. Skvělá občanská vybavenost. Do centra na večerní sklenku nebo do divadla dvě zastávky metrem... No za mě nejlepší lokalita. Ale máme tady teda velký byt ve starém cinzaku. Velká nevýhoda je, že byty a nájmy tu jsou sakra drahé, koupě domečku asi úplně nereálná.
Já bydlela dlouhá léta v Dejvicích, to byla paráda, ale spíš mi to vyhovovalo na single život bez dětí, teď bydlíme s manželem v domečku v Hodkovičkách, miminko teprve čekáme, ale pro děti dle mého ideální - v bezprostředním okolí několik škol a školek, zdravotní péče, nákupy ale i příroda 🙂 A do centra půl hodiny MHD.
Mě bylo krásně na Praze 5 - Stodůlky. Prokopák kousek, centrální park -pohoda
Za me taky Praha 6 je top! My bydlime na Petrinach. Metro kousek, v okoli Hvezda, Ladronka, kousek dal Sarka...Domy tu na prodej jsou, ale neni to uplne levna zalezitost
@kukokuko V Radotíně bydlím už 30 let a žije se tu čím dál líp.Všude kolem příroda, řeka, krásné procházky, spousta sportovního vyžití - mnoho sportovních oddílů, hřišť, sportovní haly, Sokol, cyklostezka, koupaliště - biotop, plánuje se i výstavba krytého plaveckého bazénu, je tu i poměrně bohatý kulturní život.
Co se týká dopravní obslužnosti - v centru Prahy jsem vlakem za cca 18 min. (metro C, Hl. nádraží, na Smíchovské nádraží 8 min. - metro B), jezdí tu i autobus.
Na nákup - Billa, Penny, Albert, lékaři, několik školek, velká, dobře vybavená ZŠ, ZUŠ, gymnázium, kino.
Bydlí se tu fakt dobře, neměnila bych. Všechno blízko, je tu klid, poměrně bezpečno, ale je to takové trochu maloměsto, spousta lidí se tu zná, to taky nemusí úplně všem sedět.
@vejzuzu
Radotín asi bude opravdu fajn adresa s dobrým občanským vybavením a s dobrou dostupností do centra...Co mi ale dost vadí, tak to je místní prastaré nádraží. Bezbariérové není ani náhodou, to by měli změnit prioritně...Jenže bezbariérový není ani Smíchovské nádraží, co já vím..Takže i život s malými dětmi je tam fajn a možností co tam s nimi dělat tedy také, tak jak píšeš?
@kukokuko Nádraží je fakt problém, řeší se to tu spoustu let, ale vždycky je tu nějaké ,,ale". Snad se s tím začne něco dělat, v brzké budoucnosti se má začít s přestavbou centra Radotína a podle původních plánů by to mělo zahrnovat i úpravu nádraží, tak uvidíme.
Jinak pro děti, kterých je tu mimochodem fakt hodně, jsou tu dětská hřiště s houpačkami, klouzačkami a dalšími prvky, dětská herna, dá se s nimi chodit do Sokola, v areálu ZŠ je volně přístupné dopravní hřiště s funkčními semafory, v kině jsou dětská představení, v kulturním domě občas loutkové pohádky, několikrát za rok jsou tu akce jen pro děti - karneval, Dětský den, bezpečnostní akce s policií a hasiči Bezpečné jaro, Bezpečný podzim a našlo by se toho ještě více.
Snad ještě poznámku k tomu bydlení - téměř všechno - obchody, úřady, školy - je soustředěno dole, v centrálním Radotíně, velké množství rodinných domků je ale na okolních kopcích. Bydlí se tam dobře, je tam i v zimě poměrně čistý vzduch a krásný výhled, ale na větší nákupy apod. se hodí auto, autobus jede jen někam.
Jinak je to v poslední době dost žádaná lokalita a není tu moc stavebních parcel, ale občas se dá něco sehnat.
Také bydlíme v Radotíně. Podepisuju se pod všechno, co psala @vejzuzu. Vyžití s dětmi tu je opravdu dost (u nás zatím vede sokol). Navíc není problém s místem ve školkách. Co vím, tak ve škole je možnost taky spousty kroužků. Mně vyhovuje ten vesničtější styl, že se tu spousta lidí zná, ale opravdu to nemusí vyhovovat každému. Ale zase se tu koná hodně "vesnických" akcí - neckyáda, posvícení, dětský den... Je toho spousty.
Nádraží se možná někdy za x let bude předělávat. Když potřebuji do města s kočárkem, jedu autobusem na Smíchov. Autobusy tu jezdí prakticky jen nízké.
Akorát tu za poslední dva roky strašně vylítla cena nemovitostíí. My kupovali v roce 2013 a dneska by nás to stálo skoro dvojnásobek.
já bydlím na Břevnově, kousek od Ladronky a Břevnovského kláštera... skvělé spojení, pěšky na hrad za pár minut (což je ale už k ničemu, když tam jsou teď ty vstupní kontroly, to samé na Petřín.. plno večerek, bio obchodů, restaurací a pokud nebydlíte na Patočkově nebo Bělohorské, tak božský klid...hřiště pro děti na každém kroku, ale státní školky neuvěřitelně nacpané... bohužel se ale budu stěhovat, naše 2+1 už nám začíná být malé, takže prodávám a hledám asi domeček nebo byt se zahranou za Prahou a nejlépe mi z toho vychází Praha východ kolem Úval, Lysé atd.
20 let jsem žila v Dejvicích (P6), 10 let v Košířích (P5). Obě lokality bych doporučila, všude jsou parky, zeleň skvělá vybavenost, ale poslední dobou, v souvislosti s parkovacíma zónama, neustálého hledání místa pro zaparkování, ať jedu kamkoliv a hlavně kolonama, natolik znechutila, že se těším, až dostavíme dům. Půl hodina vlakem na Hlavák a v Praze už mě nikdo neuvidí, do té doby, dokud nebudu stará a nebudu potřebovat za rohem doktora a sámošku, kam se došourám i s berlí...🙂
A ano, Radotín je dobrej, splňuje všechno, jen se na mě nezlobte, jako Pražák ho vnímám jako vesnici u Prahy.... Pro mě je Praha prostě centrum a i Košíře byla vesnice s 10 min dojezdem na Anděl.🙂
Prostě záleží, co od bydlení očekáváte, kam jezdíte, jak pracujete a žijete jako rodina, to je hrozně individuální.
Jinak taky mizíme za Radotín, ale ještě kousek dál, až na úpatí Brd. Je to tam úplná vesnice, ale já jsem tam mnohem víc pozitivně naladěná než v Praze.
@vejzuzu
To nádraží je opravdu hrůza, ale nemůže být vše ideální...V těch domečkách na kopcích se asi bydlí celkem fajn, výhled pěkně, ale při procházce po Radotíně jsme zjistili, že tam doléhá dost hluk z okolí..Ty domky níže mi přijdou, že jsou v klidnějším prostředí, jak se tam ten hluk mezi domy ztratí..Ale zase tam bude slyšet vlak, takže si vyber🙂
@maja13
A kterou lokalitu přesně byste na bydlení v Radotíně tedy doporučila? Jak jsem psala, tak bydlení v domech na kopcích má sice pěkný výhled, ale je i dost hlučné, co jsme zjistili..Ale blíže k nádraží zase bude rušit ten vlak, takže těžko říct🙂 Lze si vybrat konkrétní školku nebo se to rozhoduje nějak centrálně? A berou i děti mladší 3 let?
Děkuju🙂
@ssandy
Přesně, vše má své..Parkování v centru peklo, ale zase vše blízko. Stejně Vás ale asi čeká dojíždění do Prahy za prací, pokud se nepletu. Na úpatí Brd to s prací asi tak horké nebude, nebo je to jinak? Jasně, Radotín vnímám podobně jako Vy, ale nedá se nic dělat, už kvůli dětem je třeba dělat kompromis a centrum Prahy už nevyhovuje..To raději o pár minut víc dojíždět, ale zase rozumně...Nechci pak trávit dojížděním moc času..Neřídím a nechci na tom nic měnit, takže dobré a rychlé spojení je pro mě nutnost..
@kukokuko Určitě v okolí nádraží, třeba do 1 km. Mně se líbí okolí Prvomájové ulice, i když my tam zrovna nebydlíme. Je tam blízko na nádraží, pošta, Albert a i klid. Ani ten vlak tam není tolik slyšet. My bydlíme poměrně blízko hlavní silnici, sice neslyšíme vlaky, ale zase auta, no... 🙂 Ale třeba o pár baráků vedle nás už zase tolik auta slyšet nejsou. Je to místo od místa. Ale zase mám blízko obchody, na vlak pár minut a za 17 minut vlakem v centru Prahy je pro mě neskutečný luxus.
Do školky berou i mladší, loni brali děti, kterým byly 3 roky až v lednu (jakože šly do školky v necelých 3 letech, nebo nastupovali až v průběhu podzimu, ale byly přijaté už od září). Školka má jednu ředitelku, podává se jedna přihláška a rozděluje se to podle bydliště. Většina dětí chodí na nám. Osvoboditelů, to je největší pracoviště - mají 2 třídy předškoláků, 1 třída tříletých a 2 třídy těch zbylých.
My bydlíme teď v Krči, to je fajn, ale jezdí sem jen autobus, což je nevýhoda. Plánujeme se stěhovat na konci roku (nejlépe do svého a baráčku, ale to zatím nevypadá) takže spíš pronájem a chceme určitě Praha Západ.. Zličín, Stodůlky, Hostivice, Chýně... Už to plánujeme pro děti ale hlavně se JEDNOU chceme vrátit do rodného kraje a to Karlovarského, takže celou rodinu máme tam a je pro nás snažší být Praha západ než třeba východ a projíždět pak celou Prahu, když jezdíme domů ob víkend většinou...
My se budeme stěhovat do Štěrbohol už se těším hlavně do většího, teď jsme na Praze Západ - na Zličín to máme 15 min, prostředí ok, ale jsme v malém bytě.
@kaaaciii Chyne rozhodně☺ vyrustala jsem tam,mam tam pribuzenstvo😉☺ vetsi klid si nemuzes ppředstavit🙂
@ploutvicka59 To ano, vypadá to tam super, akorát tam docela dost staví poslední dobou 🙂 To nevím kam se tam všichni lidi vejdou 😀 Je to tam jak houby po dešti 😝
@eva1987 Děkuji. A to půjdete z pronájmu nebo budete prodávat? 😉