icon

Koupě karavanu. Je to dobrý nápad?

michael2611
Dnes v 09:42

Uvažujeme o koupi karavanu. Je to vůbec dobrý nápad? Může se někdo podělit něco kdo karavan má, o tipy , triky, zážitky?

kakba
Dnes v 10:00

Pokud nejste zvyklí na časté cestování, za mě je to zbytečný kupovat. Záleží taky jestli chcete cestovat z místa na místo nebo jet do kempu, tam to odložit a jezdit na výlety z jednoho místa. To jsou dost odlišný věci.

veronicka89
Dnes v 11:00

Ja jsem na karavany ,, alergicka,, ve smyslu - mam karavan a jsem volny jako ptak 😅

Nevim jak to presne funguje v CR ( treba chcete byt jen tam )

Ale jinak vsude po evrope je proste skoro vsude zakazane nekde prijet parkovat a nocovat …

Takze zbyva kemp - v kempu to neni o nic levnejsi nez kdybyste vzali mobilni domek ( kdyz se pripocte klima, elektrina, prace s vylevanim zachodu , voda , udrzba )

Jako je to kapitola sama o sobe a nekomu nevadi vysolit majlant za karavan , platit drahe kenpy a pak stat v umyvarce a myt rukou talíře - za stejne prachy co js v hotelu , nebo modernim mobilnim domu s myckou . Zazivam stejne veci a vidim stejne veci …

Pro me to nic neni - karavan 🤣🤣🤣

( mozna na nejake akce typu muzem se sebrat a odjet cela rodina na mesic na sardinii … - to treba jo , nebo objedeme Norsko … ale jako na beznou dovcu po cr nebo evrope - za me ne

sigyn
Dnes v 11:01

Osobní zkušenosti nemám, ale třeba kolega v práci si ho raději pronajímá. Záleží jaké jsou představy a použití. Více lidí volí raději dodávku, která má více využití a snáze se pro ni hledá místo. Někomu stačí starší karavan, který si přizpůsobí svým potřebám a někdo chce větší pohodlí..ale to už mi přijde stejně lepší ty peníze vrazit do lepšího hotelu a nemít nic dalšího na starosti.

zuzkasim
Dnes v 11:02

Musíš ho mít kde parkovat. Počítat s výrazně vyšší spotřebou paliva, pomalejší jízdou. V kempech se platí, někdy i docela dost. Mimo kempy to obvykle moc nejde (někde jo, ale těch míst není tolik). Spát někde na parkovišti není úplně ideál (párkrát jsme zkusili a je to dost hlučné). Já toužila po obytném autě, byly mi vysvětleny všechny nevýhody. Ale prý, když po něm budu toužit, tak si ho klidně občas půjčíme, což vyjde podstatně levněji jak ho pořizovat. Takže pokud budete jezdit často, asi jo, pokud občas, raději sem tam půjčit.

kakba
Dnes v 11:05
@veronicka89

Ja jsem na karavany ,, alergicka,, ve smyslu - mam karavan a jsem volny jako ptak 😅

Nevim jak to presne funguje v CR ( treba chcete byt jen tam )

Ale jinak vsude po evrope je proste skoro vsude zakazane nekde prijet parkovat a nocovat …

Takze zbyva kemp - v kempu to neni o nic levnejsi nez kdybyste vzali mobilni domek ( kdyz se pripocte klima, elektrina, prace s vylevanim zachodu , voda , udrzba )

Jako je to kapitola sama o sobe a nekomu nevadi vysolit majlant za karavan , platit drahe kenpy a pak stat v umyvarce a myt rukou talíře - za stejne prachy co js v hotelu , nebo modernim mobilnim domu s myckou . Zazivam stejne veci a vidim stejne veci …

Pro me to nic neni - karavan 🤣🤣🤣

( mozna na nejake akce typu muzem se sebrat a odjet cela rodina na mesic na sardinii … - to treba jo , nebo objedeme Norsko … ale jako na beznou dovcu po cr nebo evrope - za me ne

@veronicka89 toto nemůžeš nikdy pochopit, tento styl cestování. Stejně jako já nechápu, že někdo vysolí takovej majlant za ubytování. Nemáš to ráda, my to milujem. Není to pro každého.

veronicka89
Dnes v 11:11
@kakba

@veronicka89 toto nemůžeš nikdy pochopit, tento styl cestování. Stejně jako já nechápu, že někdo vysolí takovej majlant za ubytování. Nemáš to ráda, my to milujem. Není to pro každého.

@kakba za jake ubytovani ? Mimo cr stoji apartman, bungalov, nebo mobilni domek ( se stejnymi vyhledy - skoro stejne 😅 jako kempovaci misto kde postavis svuj karavan za ktery si musela platit porizovaci cenu

veronicka89
Dnes v 11:17
@kakba

@kakba a to ze to musis milovat a ze to neni pro kazdeho souhlasim .

Je hodně lidi co to miluje 😅👍

V kempu to nechápu vubec , jak sedi lidi 4 metry od sebe na sterkove ceste a popiji kafe mezi mořem karavanu 👀

biciklissie
Dnes v 11:18

Přesně, není to pro každého. Jak to přibývají příspěvky, tak je vidět, že fakt to je pro někoho úžasné a pro někoho mor. Pro mě by to přesně byl ten mor. Jezdíme někam jen párkrát do roka a vyloženě se těším na to, že se nemusím o nic starat - žádný úklid, žádné (nebo minimální) chystání jídla. Takže fakt nic pro mě. Ke všemu manžel to taky nějak neprožívá, že by byl toho fanda a řídí jen on. Takže by to měl na krku. Za mě ne, jen starost a navíc. Vím, že pro lidi je to svoboda, ale pro mě by právě toto byla nesvoboda.

veronicka89
Dnes v 11:21
@biciklissie

Přesně, není to pro každého. Jak to přibývají příspěvky, tak je vidět, že fakt to je pro někoho úžasné a pro někoho mor. Pro mě by to přesně byl ten mor. Jezdíme někam jen párkrát do roka a vyloženě se těším na to, že se nemusím o nic starat - žádný úklid, žádné (nebo minimální) chystání jídla. Takže fakt nic pro mě. Ke všemu manžel to taky nějak neprožívá, že by byl toho fanda a řídí jen on. Takže by to měl na krku. Za mě ne, jen starost a navíc. Vím, že pro lidi je to svoboda, ale pro mě by právě toto byla nesvoboda.

@biciklissie ja v tom nevidim ani tu svobodu - pokud jak pisu nema clovek home offuce cely rok a jezdi dlouhodobe na daleke a dlouhe tripy 🫣

pipi_puncocha
Dnes v 11:31

Já bych to někdy ráda zažila (na Skandinávii, Normandii, možná i Skotsko, Irsko…), ale určitě mi zrovna tady přijde výhodnější si ho na dovolenou půjčit, než ho vlastnit - jsme státní zaměstnanci s dovolenou v zahraničí 3 týdny v roce a zbytek pracujeme, takže u nás by byl většinu roku nevyužitý.

kakba
Dnes v 11:42
@veronicka89

@kakba za jake ubytovani ? Mimo cr stoji apartman, bungalov, nebo mobilni domek ( se stejnymi vyhledy - skoro stejne 😅 jako kempovaci misto kde postavis svuj karavan za ktery si musela platit porizovaci cenu

@veronicka89 pokud se bavime o karavanu, tak ano, vesmes si musis misto rezervovat. Pokud se bavime o obytnaku, tam je to mozna si zjistit o tom trosku vic a z dovolene se stane lowcost dovolena.
Ale presne tak, pokud to pro tebe není, ani to nezkoušej. Umřela by si z toho.😉

biciklissie
Dnes ve 12:10
@veronicka89

@biciklissie ja v tom nevidim ani tu svobodu - pokud jak pisu nema clovek home offuce cely rok a jezdi dlouhodobe na daleke a dlouhe tripy 🫣

@veronicka89 Jj, jak píšu, někdo ji v tom vidí, já právě také ne.

biciklissie
Dnes ve 12:16

Ještě dodám, že ono i záleží na tom, jak to má tak rodina nastavené, takový ten standart. Máme kamarády a ti mají nějaké vozidlo, já to ani neumím pojmenovat. Jakási dodávka v takovém tom starém vojenském stylu či co. A tam prostě z obyč prken dodělané palandy a tam naházené polštáře a peřiny. Je to celé velmi sparťanské, jak vybavením, tak hygienou. Ani bych tam nevlezla, natož v tom spala. Oni si najdou levný kemp nebo místo na parkování a jedou... Taky je ten kamarád automechanik, byť to nedělá, tak právě tyto stará auta si ještě umí opravit. Pro ně je to naprosto v pohodě, oni jsou celkově takoví skromní. Mě by z takového výletu hráblo a raději bych zůstala doma.

jasekd
Dnes ve 13:00

Pro nas by karavan nebyl. Nemame ho kde parkovat, blbe se s tim jezdi, blbe se vejdes. Taky to chce silny auto. V Chorvatsku maji casto problemy to do tech kopcu utahnout. Sice maji auto, ktere splnuje podminky a dany karavan tahnout muze, ale ty kopce pak nezvladne. Parkrat jsme to uz zazili, jak hledali po kempu nekoho se silnejsim autem, kdo jim to vytahne nahoru k silnici😅 Co je vyhoda oproti obytnaku, karavan je na miste a autem jedes na vylet. Na obytnaku maji casto nejaky skutr aspon, aby mohli jet pryc.
Mame dvoje kamarady s karavanem a dvoje s obytnakem. My radeji se stanem. Stan stoji, auto jede na vylet. A kdyz jedem sami s muzem, spime v dodavce. Jezdime ted ale jen po CR.
Ma to svy kouzlo, ale je to vlastne drahej konicek a cesty s tim jsou pomerne narocne.

plea
Dnes ve 13:34

Před pořízením doporučuji několikrát půjčit 🙂. My si půjčujeme cca dvakrát ročně, máme za sebou X prodloužených víkendů Česko, Slovensko, Polsko, ale i delší dovolené v Řecku. Může (a taky nemusí) to být skvělé. Osobně zvládám hůř takový ten provozní bordel po pár dnech, když jsme v obytňáku i s dětmi, to si pak i lezeme na nervy. Ve dvou pohoda. Spaní relativně pohodlné, s těmi zákazy parkování "na divoko" to zase není tak horké, nikdy neblokujeme místa, kde bychom mohli někomu vadit, ale nedělá nám problém se prospat na parkovišti u Lidlu v čase 22-7:00, kde fakt nikomu nezavazíme. Jsou ale samozřejmě místa, kde se do kempu musí. V minulosti se nám povedlo mimo sezónu nocovat rovnou u pláže Elafonisi, nebo na Lefkádě a jsou to nádherné večery a rána na divoko. Známí třeba zbožňují ten caravan life v kempech, jsou součástí komunity, baví je sedět v křesílkách mezi karavany, grilovat, děcka a psy běhají kolem, vozí s sebou skútr na vyjížďky po okolí... Taky to mám ráda, akorát mi to stačí jednou za rok, ne každý víkend 🙂. Každý jsme jiný.

veronicka89
Dnes ve 13:55
@kakba

@veronicka89 pokud se bavime o karavanu, tak ano, vesmes si musis misto rezervovat. Pokud se bavime o obytnaku, tam je to mozna si zjistit o tom trosku vic a z dovolene se stane lowcost dovolena.
Ale presne tak, pokud to pro tebe není, ani to nezkoušej. Umřela by si z toho.😉

@kakba rada se poucim , ale proste ve vetsine casti evropy nesmis nikde mimo kemp ( ani na parkovisti ) legalne prespat a je jedno jestli mas Fabii nebo Hymer .

To ze si spustu lidi mysli, ze se to muze , nebo si pres internet najdou kde to cajti zrovna nekontrolujou nemyslim

veronicka89
Dnes ve 13:56
@plea

Před pořízením doporučuji několikrát půjčit 🙂. My si půjčujeme cca dvakrát ročně, máme za sebou X prodloužených víkendů Česko, Slovensko, Polsko, ale i delší dovolené v Řecku. Může (a taky nemusí) to být skvělé. Osobně zvládám hůř takový ten provozní bordel po pár dnech, když jsme v obytňáku i s dětmi, to si pak i lezeme na nervy. Ve dvou pohoda. Spaní relativně pohodlné, s těmi zákazy parkování "na divoko" to zase není tak horké, nikdy neblokujeme místa, kde bychom mohli někomu vadit, ale nedělá nám problém se prospat na parkovišti u Lidlu v čase 22-7:00, kde fakt nikomu nezavazíme. Jsou ale samozřejmě místa, kde se do kempu musí. V minulosti se nám povedlo mimo sezónu nocovat rovnou u pláže Elafonisi, nebo na Lefkádě a jsou to nádherné večery a rána na divoko. Známí třeba zbožňují ten caravan life v kempech, jsou součástí komunity, baví je sedět v křesílkách mezi karavany, grilovat, děcka a psy běhají kolem, vozí s sebou skútr na vyjížďky po okolí... Taky to mám ráda, akorát mi to stačí jednou za rok, ne každý víkend 🙂. Každý jsme jiný.

@plea prospat na parkovišti u Lidlu v čase 22-7:00

To je na parkoviste Lidl dokonce vjezd zakazan 😅

A pokuta prijde automaticky

veronicka89
Dnes ve 14:00
@plea

@plea nebo mi rekni kde u plaze Elafonisi je mozne legalne kempovat ? ….

To jsou vsechny ty veci co myslim

kakba
Dnes v 15:19
@veronicka89

@kakba rada se poucim , ale proste ve vetsine casti evropy nesmis nikde mimo kemp ( ani na parkovisti ) legalne prespat a je jedno jestli mas Fabii nebo Hymer .

To ze si spustu lidi mysli, ze se to muze , nebo si pres internet najdou kde to cajti zrovna nekontrolujou nemyslim

@veronicka89 hele nebudu ti to vypisovat. Nema to cenu, protoze tobe se takovy cestovani nelibi. Jen teda zrovna Recko je benevolentni a muzes spat primo u plaze.

Pokud by nekdo mel zajem at mi napise. Rada mu vsechno napisu.

zuzkasim
Dnes v 15:29
@veronicka89

@veronicka89 Asi záleží na tom, kterou část Evropy máš na mysli. Volně "kempovat" se dá např. Dánsko, Švédsko, Polsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Francie. To známe. Nemá se to v Německu, Itálii. Nevím o všech státech, ale myslím, že ten výčet, kde je to povoleno, je slušný a místa jsou to skvělá. Takové spaní na obří pláži v Dánsku je jedním z našich nejhezčích zážitků.

veronicka89
Dnes v 16:01
@kakba

@veronicka89 hele nebudu ti to vypisovat. Nema to cenu, protoze tobe se takovy cestovani nelibi. Jen teda zrovna Recko je benevolentni a muzes spat primo u plaze.

Pokud by nekdo mel zajem at mi napise. Rada mu vsechno napisu.

@kakba posli mi zakon kde je napsane ze muzes v recku ( klidne i konkretne na Elafonisi prespat v aute ) … a budu ticho

veronicka89
Dnes v 16:03
@zuzkasim

@veronicka89 Asi záleží na tom, kterou část Evropy máš na mysli. Volně "kempovat" se dá např. Dánsko, Švédsko, Polsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Francie. To známe. Nemá se to v Německu, Itálii. Nevím o všech státech, ale myslím, že ten výčet, kde je to povoleno, je slušný a místa jsou to skvělá. Takové spaní na obří pláži v Dánsku je jedním z našich nejhezčích zážitků.

@zuzkasim ja mam prave jine info - dansko , francie - neni nikde legalni volne kempovat ( spat v obytnem voze ) a na nebo u plaze uz vubec ne

( ale porad rikam ze budu rada kdyz budu mit nekde info o pravem opaku ) 🙂

kakba
Dnes v 16:27
@veronicka89

@kakba posli mi zakon kde je napsane ze muzes v recku ( klidne i konkretne na Elafonisi prespat v aute ) … a budu ticho

@veronicka89 vubec nechapu, proc zrovna ty, ktera tento styl cestovani nemas rada, se tady projevujes.

Autorko, reknite si, co vlastne od toho chcete. Jestli by nebyl lepsi karavan nebo obytnak.

zuzkasim
Dnes v 18:51
@veronicka89

@zuzkasim ja mam prave jine info - dansko , francie - neni nikde legalni volne kempovat ( spat v obytnem voze ) a na nebo u plaze uz vubec ne

( ale porad rikam ze budu rada kdyz budu mit nekde info o pravem opaku ) 🙂

@veronicka89 V Dánsku je kempování asi úplně nejlepší, i co se možností WC týká, jsou tam volná, přímo na tohle určená místa, označená i v mapě, to jsme třeba původně vůbec nevěděli. Pláže na spaní nádherné, ale myslím, že pokud tohle není tvůj styl cestování, tak je to stejně jedno 😉 Jinak se všude počítá s tím, že přijedeš, zaparkuješ, budeš se chovat ohleduplně, přespíš, nic tam po tobě nezůstane a ráno odfrčíš. Pokud se lidé budou chovat slušně, v mnoha státech to tak zůstane. Pokud budou prasátka, hluční, neohleduplní, nebudou dodržovat pravidla, budou zákazy přibývat☹️ Cestujeme už třetí léto, my tedy spíme v autě, jsme jen dva, je to úžasné. Zrovna jsme vykoupaní v moři v Tallinu, máme zaparkováno a plánujeme zítřek.