Bezradná v kojení týden po porodu
Ahoj holky, jsem už před zhroucením z kojení.. jsem dnes druhý den doma z porodnice a stále mám velmi málo mléka. Myslím, že snad dělám všechno, co jsem všudemožně vyčetla.. Přikládám často , možná až moc, malá je pak rozčilená, že nemá co sát. I když kolikrát si třikrát cucne a úplně odpadne.. já už ale potom někdy ani nemám co odsát. Dnes v noci dobře spala , nešla ani vzbudit a já aspoň odsála 40 ml a střežím jak poklad, že malé aspoň na noc přilepším. Mám el. odsavačku od Aventu. Bylo by to myslíte třeba jinou lepší ? Piju všechny možné čaje a nápoje , mám i homeopatika a nic.. tak nevim.. vydržet, prikrmovat, co dělat? Dnes už mě dohnal i pláč, čekala jsem, že to bude postupně lepší.. ach jo..
@vendelinka08 tak pise, ze ma mala problem se vykakat a pouzila rourku. Bkm je lepsi varianta. My ji jely uz od 6 dne.
nemám zkušenost s elektrickou jen s manuální a hodně záleželo na úhlu na tom jak sjem seděla.... já tedy také odsávala abych stimulovala prsa, ale né po každém kojení. V noci buď když se ti jí nepodaří vzbudit zkus si jí vzít do postele aby mléko cítila - klidně si odstříknu kapku na prst a dej jí to k nosu )třeba to je zvláštní, ale ucítí to mléko...) Jinak dítě je schopné vypít víc enež odsávačka odsád.
Zkus se uklidt stres tomu nepřidá ( ikdyž s eto řík lehce) - jez pravidelně! - vývary, zeleninu, pij caro.
Prsa před kojením nahřej - dej plenu do mikrovlnky na pár vteřin nebo nahej žehličkou a přilož. Vžd yse před kojením hodně napij (ale né těsně - třeb 10-15 minut) a ty také hodně pij já pila i 3l možná více. Prních 14 dní (mnažel byl teda doma) jsem si s malým lehala i přes den. Odpočívala
@daanuush Jsi super mama! Ja taky nikdy moc neodsala, kojila jsem 2 roky. Mleko se mi zacalo poradne tvorit paty az sesty den po porodu,trochu pozdeji se mi taky zdalo,ze mam prsa prazdna. Ale syn nabiral jak strhany,pila jsem hodne bilou kavu. Neboj,pujde to. Timto si prochazi hodne maminek.
kdyby jsi měla málo mléka, tak pláče hlady a nespí tak krásně, možná ji bolí bříško. Já jsem ze začátku v noci budila, aby ten interval byl kolem 3hodin, když se kojení rozjelo, tak už jsem to neřešila, když mají hlad, tak si řeknou. Nejdůležitější je pitný režim, hodně odpočívat a snažit se být v klidu, pokud se Ti laktace spustila, tak to bude dobré, neboj, začátek je těžký, ale bude líp😊 jsi máma, není nic krásnějšího, i kdyby kojení nešlo nebudeš horší máma, tak jsem si to v hlavě nastavila já, hodila se do klidu a syn má 5měsíců a je plně kojený.. tak držím palce..
@daanuush pokud to nejde tak budeš muset koupit UM. Já měla to samé. Obrecelá jsem to, ale když jsem dokrmovala tak byl malý spokojený. Stres dělá taky své
@daanuush Také jsem se dlouho rozkojovala. Hodně mně pomohl manžel - vařil, uklízel. Také jsem měla váhu a často jsem nenavážila nic, ani těch 10... Po kojení jsem přikrmovala UM, poté hned odsála a při dalším kojení jsem nejprve kojila, pak dala odsáté mléko a příp. UM, poté opět odsála. Bylo to hrozné, ale postupně se to zlepšovalo a po dvou týdnech jsem dávala UM jen po večerním kojení a ve třech týdnech jsem plně kojila bez UM. Vydrž, bude líp!
@daanuush ahoj taky mam malinkou, ted ma mesic. zazivala jsem to same. Odsavacku odloz, to nema logiku. Mliko se ti udela at to dasajes nebo ne, tohle je blbost. hlavne hodne pij cokoliv - vodu, caj, dzus na co mas chut. Miminka ted nebreci kolikrat ani hlady, ale ze maji zizen je jim taky vedro. Jo a taky plac znamena, ze je muze bolet brisko nebo tam je nekde nejaky krkanec. Ty si hlavne odpocin, dospi co potrehujes i pres den. to co by se melo a nemelo neres akorat to stresuje. dite kdyz nebude jist vic jak 3 hodiny tak hlady fakt neumre, ja teda nebudim. a to mam predcasne narozenou holcicku. kdyz pribira neni co resit, a pribirat musela, kdyz vas pustili z porodnice domu. nekdy to proste trva dyl nez si vsechno sedne, hlavne to nevzdavej🙂
Ahoj,hlavne zachovej klid!Kojila jsem skoro rok,kluk jako buk a odsavackou jsem neodsala nikdy nic..a hlady netrpel.Kasli na to,treba se jeden den vyprdni i na vazeni,driv taky mamky nemely vahu,zkus to proste jeden den neresit,jen si uzij malou,dej ji napit,kdyz bude chtit,kdyz nebude,nech ji byt..ono to bude dobry!Hlavne nepanikar.
@daanuush
Byla jsem na tom po příchodu z porodnice podobně jako ty. Měla jsem málo mléka, v porodnici jsem před kojením vážila, pak po kojení, pak dokrm, protože jsem skoro nic nenakojila a po dokrmu odsávat. Tento režim jsem jela i další dva týdny doma. Po dalším týdnu jsem se vybodla na vážení a po měsíci od narození jsem se vybodla na kojení a zkoušela jsem jen odsávat. Po kojení mi stále řval, bylo jedno, jestli jsem kojila jen z jednoho nebo z obou prsou, bylo jedno, jestli jsem ho měla u prsu 10 minut nebo půl hodiny. Podařilo se mi vždy odsát třeba na dvě denní dávky, zbytek dostával UM. Odsávala jsem i 10x za den. Postupně mléko mizelo, v měsíci a půl bylo mimčo plně na UM a já jsem byla v klidu a pohodě. Většina mě tu asi ukamenuje, ale taky mi chvilku trvalo srovnat se s tím, že malý bude na UM. Z rad typu buďte v posteli s mimčem ve dne v noci, tělo na tělo, přikládejte pokaždé, když mimčo zabrečí, dostatečně pijte atd. jsem se mohla zbláznit. Ano, měla jsem z toho všeho deprese, špatnou náladu, měla jsem sama zdravotní problémy, byla jsem totálně nevyspalá atd. Naštěstí mi manžel ve všem děsně pomáhal a podporoval a sám mi nakonec řekl, že se to nezblázní, když bude malej na UM. Hlavně, že všude říkají a píšou, ať je maminka v pohodě, protože pak bude i mimčo v pohodě. Já jsem z toho neustálého kojení, odsávání, vážení atd. v pohodě nebyla. Nyní nám budou tři měsíce, jsme na UM a jsme všichni spokojení. Z řečí typu neměla jsi to vzdávat tak brzy už si nic nedělám a jedním uchem dovnitř druhým ven. Svoje dítě miluju a udělala bych pro něj první poslední, ale já jsem taky člověk a taky mám své potřeby...
Před kojením nahřát prsa, hodně pit.klidne i treba nějaké mléčné koktejly, caro, vývary a přikládat...a hlavně si najít spravnou polohu kojeni a miminku vkladat do pusy celý dvorec
@myjusiatko tak včera kadila s tou rourkou a dnes byla pokaděná dvakrát a počůrané pleny asi 4 .. bezplenkovou metodu neznám, vyhledám si
Malá mi že začátku též hodně málo pila. První dva dny se mi budila co hodinu a vypila si 10ml. Měla novorozeneckou žloutenku a byla hodne spinkava. Do týdne bylo vše ok. Hodně mě pomohlo si lehnout s malou do postele aby si dudlala.
Jako 10ml je málo. To by se musela fakt budit nejhůř po hodině. Může být už zeslabla aby se sama budila či měla sílu si vyspat víc. Možná bych zkusila ji dávat stříkačkou aby se jí žaludek nestahoval....
@ladyhacek díky, jsem ze všeho ňáká nervózní.. snad si to sedne .. piju fakt hodně, řekla bych , že se moje tělo diví, před tehotenstvim jsem pila spis málo , ale už v tehu jsem pila jak o závod.. zkusím se nad to trochu povznést, i když stačí zas ňaký prokňouraný den a jsme tam kde jsme byly.. jsem asi naka precitlivela..:(
@beruskaev no včera právě dost plakala, dnes dopol taková ukňouraná a tak to na mě padlo.. odpoledne ale fakt krásně spala, tak snad kdyby měla takový hlad, nespí dvě až tři hodiny v kuse a pak ji musím vzbudit.. večer to bylo fakt lepší , kojení a všechno.. tahle diskuze mi hodně pomohla.. díky moc
Hlavu vzhůru...já se rozkojila až asi 2 měsíce po porodu, kvůli poporodním komplikacím. Abych pravdu řekla, byla jsem úplně vyřízená. Malý pořád brečel, já odsála třeba jen 5-10 ml, u prsa byl i 45 min, pak jsem ještě odsávala. Měla jsem elektrickou odsávačku od Medely. Prsa už mě bolely jak sviňa. Brečela jsem bolestí. Než jsem našla pohodlnou polohu při kojení, to byl taky maras. Přiznám se bez mučení, začala jsem částečně dokrmovat...malej začal být spokojenej, já začala být psychicky v pohodě, brala jsem i homeopatika, jedla jsem hodně madlí - nevím jestli to mělo vliv, ale rozkojila jsem se, že už jsem dokrmovat nemusela. Nakonec jsem kojila 27 měs. Chce to nevzdávat, a klidně si říct o radu laktační poradkyni.
@daanuush ahoj,no hlavne skus nestresovat a neztracet nadeji a furt se snazit..po porodu jsem mela prsa tak nalite ze jsem mohla dat cele porodnici mleko snad 😀 tyden po porodu jsem brecela ze nemam nic..a dnes jsou tomu pres 3mesice a kojim porad..
Hodne pij co tose jde..nesteesuj se..a popr skus laktacni se zeptat..ale neuspechej to um..
Dej tomu jeste chvilicku a uvidis..drzim palecky..
@petrazelhoty konecne taky jeden normalni nazor na valeni se s miminem v posteli. Ja uz jsem taky na tyhle rady alergicka. Po tom, co se mi narodily predcasne dvojcata a do toho skolkova dcera a navstevy lekaru a nemocnic neklikrat do tydne, tyhle rady jsou pro me naprosto smesne. Me by fakt zajimalo, jestli se ty dotycne v te posteli opravdu cele sestinedeli valely nahe, kdo se jim staral o domacnost ci dalsi deti a jak by tohle resily s naprosto nesynchronizovanymi dvojcaty.
Ahoj, přikláním se k názoru, že obrovskou roli jako u všeho hraje psychické rozpoložení. Snaž se nestresovat, ikdyž chápu, že hormony a brečící malé (hlavně ti prvorození než se jim člověk naučí naslouchat, co potřebují) moc na klidu nepřidá. Rodičovství je zkrátka velká zkouška naší psychické odolnosti a trpělivosti 🙂 Při jednom kojení nechávát déle u prsu, klidně několikrát vystřídat strany po chvíli, podívat se případně s někým zkušeným na techniku (první dítě spolykalo při kojení vždy spoustu vzduchu a potom trpělo na bolení bříška). Pokud má dost počůraných plen a začne pomalinku přibírat, nebála bych se množství mléka. Po UM můžeš v případě nouze sáhnout kdykoliv. Pro srovnání první porod akutní cs, s kojením jsem od porodnice bojovala, dokrmovala, měřila, byla jsem permanentně vystresovaná, dcera byla uplakané dítě, u prsu co chvíli, nespala. První dva měsíce byli asi nejhorší. Kojila jsem nakonec úspěšně rok a půl, ikdyž malé ten stres asi zůstal. Druhý porod plánovaný cs, od začátku se snažím být v klidu a naslouchat intuitivně miminku, je to opak první, naprosto pohodové a milionové dítě a s kojením nemáme problém, ikdyž nějaké jednodenní spruty a krize byli. Kojení najelo samo během prvních dvou dnů, co jsem měla syna u sebe, přikládala jsem podle jeho potřeby, zpočátku klidně po hodině, ale poté musíš počítat s tím, že miminko může bolet bříško. Nenechat se odradit pocitem prázdných prsů, mléko se tvoří často až při sání miminka, proto mi to osobně nešlo s odsávačkou, ačkoliv miminko pilo mléka dost. Jestli je mrzuté, pláče, může to mít i jiný důvod a hlavně nezapomínat na ono pravdivé klišé spokojená máma - spokojené dítě. 🙂
@alcar nezlob se na me, ale tys mela predcasne dvojcata a starsi dite. Pani tady ma jedno a prvni. A ano, s prvnim jsem se v posteli valela. O domacnost se staral manzel. Co je na tom divneho?
Ja myslim, ze bys se mela hlavne uklidnit..Podle me je kojeni v hlave..Takze pani🙂 poradne jez (vyvary jsou super, maso + zeleninu, ovoce), potom bych prikladala po 2, nebo 2,5h, aby se melo cas vubec mlicko vytvorit a odpocivej, kdyz mala spi🙂! Prinejhorsim sahni po UM, ale jen do te doby nez se rozkojis..Hlavne si ver a ver svemu diteti, ze to zvladnete😉
@mamamtbo zadne intervaly. Kojit klidne co 10min, kdyz miminko chce. Mleko se tvori u sani, v prsou neni zadna zasobarna na mleko. Jsou to jen myty. Cim vic bude kojit a cim casteji, tim vic bude mleka.
@daanuush jeste jsem si na tebe vzpomela a vzpomela si na tento super clanek. 🙂 myslim, ze ti pomuze. 🙂
@myjusiatko Evidentne to mamince funguje🙂 Ze je z neustaleho prikladani uplne grogy a vyrizena..Podle me tohle neni ta spravna cesta.
Holky, moooc děkuju všem za podporu.. když jsem kojila po deseti dvaceti minutách, bylo to docela na prd, ale třeba se to mlíko umoudřilo.. podařilo se včera , ze mala krásně usnula na dvě a půl hodiny a já pak nakojila 50-60 , což se mi asi ještě nestalo.. v noci a ráno jsem nevážila, ale zdálo se mi to taky lepší.. malá je klidná, vypadá spokojeně.. teď budu kojit po dvou hodinách pěkného spánku, zvážila jsem , tak uvidím , jak jsme na tom.. teď byla taky krásně pokaděná a dost počůraná .. tak snad je to dobré znamení.. děkuju moc všem za podporu, snad bych si to ani nemyslela, ale opravdu mi to pomohlo, že v tom nejsem sama.. tak kdo jste z Prahy 8 a okolí, máte u mě pusu nebo kafe 🙂)
@daanuush to zni moc dobre. 🙂 uvidis, uz bude jen lip.
@myjusiatko všechno. 😃 Muj muz treba chodil do prace a o dmacnost i s jednim ditetem jsem se starala ja.... nic sloziteho. A valeni se s miminem v posteli a mit cely den vyvalene prsiska neni nic pro me. Dcera byla breznova, bylo hezky, mnohem radsi jsem s ni vyrazila na vzduch a ja na slunicko, nebo na zahradu, zasadit kytky atd., nakoupit, uklidit v doma aspon ten zaklad. Chovala jsem se proste jako normalni matka. A pritom jsem, klidne se div, kojila.
@alcar delala jsem jen to, co male vyhovovalo. ;) ty evidentne take.

Tak ted bych pani nezatezovala bezplenkovou metodou..kdyz se potrebuje srovnat s mimcem a kojenim..a dalsi veci prijdou prirozene pozdeji.