Délka kojení. Máte podobně?

kapecko22
1. srp 2023

Dobrý den. Malé jsou teď 4 měsíce. Plně ji kojím poslední 3 měsíce (1.měsíc byla v inkubátoru, dokrmovala jsem stříkačkou přes malíček). Kojení u nás trvá hodinu, někdy i déle. Aktivně pije prvních 10-15min. Pak už si jen podudlává, spinká, občas se napije a polkne... Chápu, že je jí u prsu dobře. Ale dokud ji sama násilím neodpojím, tak to prso nepustí ani po víc jak 1,5 hod. Nedokážu tedy odhadnout, jestli je za těch prvních 15min aktivního pití napapkaná a pak už si prostě jen občas potáhne "na chuť". Připadám si, jak lidská infuze... Nechci ji nějak omezovat, ale když kojím min. hodinu X-krát denně... Tak už jsem fakt vyčerpaná. Chtěla jsem kojit v leže, ale nevyhovuje nám to. Malá trpí na reflux, takže ji pak musím dávat pořádně odbrknout. Navíc jakmile ji dám pryč od prsu, je hned vzhůru. Přes den skoro nespí (asi se vyspí vždy u prsu). Dává si max.20-40 min šlofíčky tak 3x denně. Víc prostě ne, takže já doma nic neudělám a ani si nestihnu odpočinout. Máte někdo podobně?

1pomnenka
1. srp 2023

Jak si to uděláš, takové to máš. Za mne zbytečné, aby spala u kojení. Za mne by nikdo nevypral, neuklidil ani neuvařil.

moonulka
1. srp 2023

Nauč se dítě ve vhodný moment odpojit když usne 🙂 když jsem věděla, že syn bude spát, tak jsem ho rovnou nakojila vleže, usnul a po asi 10 minutách jsem ho odpojila. Také hodně ublinkával, ale odříhnutí jsem vůbec neřešila, nemělo to na to vůbec vliv.

ilema
1. srp 2023

@kapecko22 ja nebudu tak příkrá, nezastávám názor jako má pomnenka, miminko tě potřebuje, chce být u tebe a je to zcela přirozené, za mě kup si šátek, nebo ergonomické nosítko (pozor jsou ergo nosítka (monilu uni, aloe, BeLenka, Jožánek, Lenny Lamb... a nosítka, které se za ergonomická často jen vydávají). S nositkem budete spokojeni oba. Miminko bude u mámy, může se libovolně dlouho kojit, spinkat u tebe a protože neleží, nehrozí tolik ublinkavani. Věř mi, budeš mít volné ruce a spokojené miminko.

kapecko22
autor
1. srp 2023

@1pomnenka problém je, ze obcas kdyz ji odpojim, tak proste zacne plakat. Asi ze se nestihla jeste najist.
@moonulka po odpojeni je mala vzdy hned vzhuru. Uspavani u prsu u nas nefunguje. Nebo spis funguje tak, ze spi na prsu. Ale po odpojeni se vzbudi...
@ilema satek mam. Ale kojeni v nem nam moc nejde... Nositko musim poridit. Ale resim ted jake, aby nam vyhovovalo. Mala ma 4 mesice, ale ma teprve 3,6kg a 50cm...takze de fucto velikostne novorozenec

orangutan123
1. srp 2023

@1pomnenka Není to o tom jaké si to člověk udělá, takové to má. Je to o dítěti. Taky sem měla ze začátku něco podobného a až to malému přestalo vyhovovat tak sme našli jiný způsob. A taky za mne nikdo neuklidnil, ani neuvařil ani nic podobného.

rebe
1. srp 2023

Najdi si polohu, v níž si dokážeš odpočinout i při kojení. Zkoušej to kojení vleže, ale pomoci může i kojicí polštář. Vyzkoušej nosítko nebo hacku, pro mě to byl učiněný zázrak. A na to, co nestíháš kvůli kojení, si zkus domluvit výpomoc. Kojení je podstatně důležitější než praní nebo uklízení.

mdch91
1. srp 2023

@orangutan123 preeesne, soupnout do postylky...nebo sunar, asi hladovy mliko, taky jsme tak vyrostli a nasledky zadny (jen psychologicka a psychiatricka pece nestiha, no :D).

mafulin
1. srp 2023

Mě pomohl dudlík. Vyměnila jsem ho ve vhodný okamžik za prso. Dítě dal spalo já mohla něco udělat. A velmi velmi doporučuji hacku. A nositko 🙂

orangutan123
2. srp 2023

@mdch91 no s tím sunarem bych byla opatrná. Ono když to nejde tak to fakt nejde. Taky sem skoro hned od začátku dokrmovala. A světě div se, i přesto nejlepší místo na spánek bylo u prsa. Jinak měl totiž jenom 10m šlofíčky a aspoň u toho prsa sk to protáhnul 🤣 Vyřvávat bych ho fakt nenechala i tak byl hodně plačtivé dítě. Navíc má tříselnou kýlu takže za ten risk to opravdu nestálo

1pomnenka
2. srp 2023

@kapecko22 Začne plakat, protože je zvyklá si ze spaní sem tam podudat. Dej jí dudlík jako náhražku. To poznáš, jestli se nestihla napít, do hodiny bude mít zase hlad a není problém nakojit znovu. Je možné, že se sáním brzy unaví a usne.

kapecko22
autor
2. srp 2023

@1pomnenka dudlik absolutne nechce. Zkousela jsem ruzne typy

martinka0209
9. srp 2023

Jestli si ji takhle naučíš budeš to mít těžký mám dvou měsíční dceru a nechám ji na prsu maximálně půl hodiny,jestli pije ( střídám prsa),i když je pricucnuta,tak ji odpojím( dám jí malíček do pusy,aby mě odpojování nebolelo), někdy usne a když se nedá vzbudit,aby pila dál,tak ji nechám spát a to mě dudlík taky nechce,snažím se jí uspat i jinak,ona mi usne i v náručí nebo,když ji mám na hrudníku,ale nikdy bych ji nenechala na prsu hodinu a když prso jenom dudla a nepije,tak ji odpojím

modrejka
9. srp 2023

Mas narocnejsi miminko. Kdo nemel, nepochopi. Reci tipu jake si to udelas jsou naprosto mimo. Nejlepsi je to prijmout. Smirit se s tim, ze tvoje detatko ma ted takove potreby, nositko muze hodne pomoci vam oboum. Bude se to vyvijet a za mesic uz bude treba vse lepsi. Nepotrva to vecne. Ted je to proste takto, nebojuj s tim, zkus to prijmout. Posilam hodne sil😘

travnulee
9. srp 2023

@kapecko22 měla jsem to s prvním dítětem také tak. Přečetla jsem u toho tolik knížek, to už se mi nikdy od té doby nepovedlo. Užij si ten prostor sama pro sebe, zapni si u toho televizi, odpocivej...cokoli. Zachvilku to skončí miminko se začne více zajímat o svět, hrát si, přetáčet se, plazit se a nebude chtít trávit většinu dne kojením. Miminko potřebuje se nabažit maminky. Pokud to negativně nezasahuje do zdraví maminky a miminka, nezasahovala bych do toho.

tereza0111
9. srp 2023

Jezis ja tyhle reci "jaky si to udelas, takovy to mas" tak nemam rada. Daji se rict uplne na vsechno a skoro ve vsech pripadech ohledne chovani deti je to uplna blbost. Ma zkratka narocnejsi dite. Kdo mel dite v klidu odlozitelne po 5 minutkach do postylky, necht podekujte, ze takove dite nemel, ale pravdepodobnost, ze je to vase zasluha je docela minimalni. Me tohle vzdycky tak vytoci.. To je jak komentare "miminko jenom papa a spinka, co budes delat az bude vetsi?" Nic, budu stastna, ze povyrostlo.

Prvni mesic v inkubatoru - nedonosena? Opravdu to muze byt dano tim, ze je slabounka a sani ji natolik unavi, ze pri piti vytuhne. Bylo by mozna dobre konzultovat s doktorkou, zda ji neco nechybi - vitamin B, zelezo? Davas poctive vigantol? Ale jen at mas klid - jestli je vse v poradku, tak to vem tak jak to je a jeste mesic vydrz a naopak si to uzivej. Presne jak pise komentar nade mnou, vezmi si k tomu knizku nebo si pust serial v telce, dej diteti co potrebuje a nestresuj se. Nez se nadejes zacne se vice zajimat o svet, tim bude mit i jiny denni program a teprve pak zacnes vytvaret nejaky denni rezim. Do skoly ji to rozhodne nezustane 🙂

euicka
9. srp 2023

Mam druhorozenou rok a pul starou dceru a stale pije a dundá pred kazdym spanim vice nez hodinu. Potrebuje to. Pomohlo mi to prijmout. Opustila jsem myslenky, ze to chci jinak. Jsem rada za ty spolecne chvile, kdy jedna mi funi u prsu a druha za krk.

Mate malinke miminko, ktere bylo dlouho bez Vas (myslim tim kuze na kuzi), podle me si to potrebuje vynahradit. Pokud mate nejake pochybnosti (nepribirani miminka, rychla unava miminka, dyskomfort pri kojeni atd.), nepomohla by Vam laktacni poradkyne?

Kazde dite je jine. U nas to bylo tak, ze druhorozenou dceru jsem kojila vleze hned pri prichodu z porodnice, prvorozenou vsede na kojicim polstari. Obe dve jsem musela davat odrihnout, hodne ublinkavaly, mam i zkusenost se zadusenim novorozenete. Obe jsem nosila v satku a nositku, ale kojit jsme se v tom naucily az po pul roce veku holek, drive to neslo. U prvni nam moc pomohl dudlik, vzala ho. Prepijela se a hodne blinkala. Zajistoval ji pohyb strev. Druha ma prso - nepije tak krvelacne, neprepiji se, spise dunda a sem tam se napije, prso ma i hodne pro zpracovani emoci.

Mate to hodne narocne a drzim vam pesti, at najdete to, v cem vam bude obema dobre.

vodnarka2013
9. srp 2023

Zkoušela jsi nositko ? Já kojila za chůze v nositku ( od 2 měsíců ve storchenweage ) díky tomu se doma udělalo hodně věci 😅 také mám malé Nedoklubko, ten kontakt je potřeba. Zkus to vydržet, zachvilku se začne zajímat i o jiné věci 💜💜 je to náročné, znám to. Osobně tyhle věty typu jaké si to uděláš takové to mas - to je na hlavu ☺️☺️ každé dítě je jiné. Mám tři a nejvíc kontaktní je pravé ten nedonoseny. První pul roku to byl masakr - stále potřeboval byt u mě a u prsa. Vyplatilo se vydržet ❤️ pokud to psychicky zvladas, vydrž 💜💜💜 budu držet palce, nic lepšího než sebe a své prso mu prozatím dat nemůžeš.

honatko092
9. srp 2023

Taky jsem měla první 3 měsíce dítě pořád u prsu (druhorozené, tak jsem se ještě nějak starala o dvouletého syna, neptej se jak, mám to v mlze)...děti potřebují kontakt. Zkus ji odpojit, ale nechej si ji na rukou a odpočívej s ní...(dívej se na TV, čti knížku, cokoliv)...užívej si, že nic jiného nemusíš...všechno ostatní počká. Je to jen krátké období, které brzo přejde. 3x30 minutové spánky jsou dost obvyklé, u nás se spánek prodloužil až děti začaly lézt a měli více vjemů. Až teď v 8 měsících má 2 denní spánky okolo 1,5 hod. Všechno přijde, teď si vynahraďte kontakt, o který jste první měsíc přišly. Znáš pojem čtvrtý trimestr? Pokud chceš vědět trochu víc o dětském spánku, doporučuju profily na IG babiesandsleep nebo mimispanek.

lenatko91
10. srp 2023

Mám doma podobný model, skoro 5 měsíců, spánky po 30 minutách, ideálně na mně. Ale neboj, to se změní, až se jim začnou spánkové cykly propojovat 🙂 Prostě máš kontaktní miminko. Úklid a ostatní věci počkají, ať pomůže partner nebo si dej mimčo do nosítka. Já u kojení třeba čtu nebo sleduju seriál, u toho si odpočinu. A klidně zkus odpojit, když vidíš, že nedudlá. Někdy ji to určitě vzbudí, ale postupně ten moment vychytáš 🙂

jitkaem
10. srp 2023

Me kdysi laktacni poradkyne rekla, at dam klidne dudlik. Miminka nejsou hloupe a ja dudlik nejsem...

martinka0209
10. srp 2023

@jitkaem jo to by moje děti dudlík museli chtít a teď třetí taky nechce a to už mám vyzkoušené tři značky

andelka
10. srp 2023

Co pamatuju,tak nejlíp mi děti spaly na prsu ( nebo když jim vypadlo ale musela jsem zachovat polohu) a v kočárku ( ne stojícím). Dudlík nechtělo ani jedno ze tří. Kojila jsem většinou v sedě na gauči, uspavala na balonu, věděla jsem z kterého prsu budu kojit a k volné ruce si připravila jídlo, pití, ovladač, knížku.. odpočívala. Přes den spali blbě ( od šesti měsíců starší vůbec) a v noci často taky. Usínali v úplně různé časy, mimo režim. Aspoň to jídlo se po 6 měsíci ustálilo a volně se pak kojení vyměnilo za příkrmy. Kromě nejmladšího,toho jsem kojila dnem i nocí do 3 let.

pampelina18
10. srp 2023

Tak jak usně tak ho odpojíme ne ??? Pokud chce spát u tebe tak používej šátek. Rozhodně bych to takto nedělala má tě místo dudliku... Se pak nedivím, že ženský nic nestíhají, když hodinu a půl mají u prsa dítě co spí....

orangutan123
10. srp 2023

@pampelina18 kdyby vám to dítě vřískalo únavou a ne nedokázal sám usnout, tak věřte že byste ho tam taky klidně nechala spát. A stíhat sem musela všechno i přesto všechno 😉

petrasipkova1
10. srp 2023

prvorozená byla taky taková, hodně ji bolelo bříško, takže se u kojení uklidňovala a usínala. Nevadilo mi to, nekdy jsem s ní ležela celý její spánek, někdy usnula tvrdě a prso ji vypadlo a nehledala ho, pokaždé prostě jinak. Četla jsem si knížky, pospávala, měla jsem jen ji, tak mi to bylo uplně jedno. S druhorozeným už to bylo hodně jiné, tam se člověk už musí věnovat naplno vaření a druhému dítěti, takže když měl ze začátku tohle období, tak jsem ho měla přivázaného v šátku, kde pospával s prsem v puse a absolutně mi to nevadilo . Jako větší už to nevyžadoval, uspala jsem a hodila ven do kočárku a spinkal. Za mě pozkušenostech se dvěma dětma, nehrotit, neřešit, protože ač se to nezdá, uteče to taaak rychle a najednou jsou školáci.

pampelina18
10. srp 2023

@orangutan123 nenechala.... U prsa bych ho spát nenechala....

orangutan123
10. srp 2023

@pampelina18 Každého věc a každá věřím že chce pro dítě to nejlepší. U nás to ze začátku prostě jinak nešlo 😊

andelka
10. srp 2023

@pampelina18 kdybych měla sepsat všechny věci, o kterých jsem dřív byla přesvědčená,že bych to dělat nenechala a situace a dítě mě vyvedlo z omylu, jedna stránka by asi nestačila.