Dítě nechce nic jiného než prso. Co dělat?

andklipaja
17. led 2021

Dobrý den, nevím, jestli to patří přímo sem. Mám 13. Měsíční holcicku. Od 5.měsíce jsem začala dávat prikrmy. Zhruba po týdnu si zvykla a byla docela velký jedlik. V 9,5 měsících ze dne na den přestala jist. Od 10.měsíce jsem řešila s doktorkou, co mám dělat. Bylo mi řečeno, ze to muže být od zubu ať jsem trpeliva, ze jist začne. Ale bohužel nezačala. Přes den má prso 4x. Je zvykla s prsem usinat, ale v noci se budí klidně 12x. Dokud nedám prso, tak rve klidně 2 hodiny v kuse bez přestání. Pak to nevydrzim a dam ji ho, ptz na nás klepou sousedé. Cokoli ji chci dat, tak to nechce. Když ji necháme, aby si to vzala sama rucickama, tak to ochutna a vyplivne. Zkoušela jsem i uměle mléko, ale nechce ho, jsou to strašně zceny, řev, vztekani, koupání, skrývání. Zkoušeli ji to dávat i jiní členové rodiny, když nejsem doma a stejně si to nevezme. Prosím poraďte mi, co s ni mám dělat. Děkuji

squezy
17. led 2021

@andklipaja A jak je na tom s tema zubama? Rostou, nerostou? Co třeba uvarit červenou repu, bataty a tak? Je to sladke a děti to miluji. Jinak upřímně, co poradit? Ja osobně už bych se z toho skoro zvencla, proto ja bych začala přes den odstavovat a nechala si mliko na ranni a večerní mlicko. A odatavovala bych. Určitě napíšou holky, co si ani ve 2 letech nedokáži představit odstavit, ale to už je na každé z nás. Pokud přestala jist, ja si myslim, ze se vyhladovet nenecha. Nabidla bych jidlo, kdyz by nechtěla, dala bych pozdeji. Určitě se chytne. Pije aspoň vodu nebo caj, prostě něco jiného než mliko?

palja
17. led 2021

@andklipaja tohle dělala i moje dcera. Když chtěla, tak jsem jí prostě prso dala. Vždycky nějaký zvrat nastal, když byla nemocná, když jí rostly zuby (to může trvat i několik měsíců) a po očkování - to mi vždycky přestala jíst, chtěla se jen kojit a nic jiného, když jsem zkoušela jídlo, tak vůbec nechtěla. Pak se vracela k jídlu, jak kdyby ho před tím nikdy vůbec neviděla 🤦‍♀️úplně každé očkování způsobilo, že přestala jist a jen se kojila, i ve dvou letech. Vše se vrátilo do normálu cca 3 měsíce po očkování. Jinak jediné co jedla, byly kukuřičné placky, bramborové nebo špaldové placky, dají se koupit v bille, Albertu nebo v tescu u baleného pečiva, tak můžete zkusit to.
Jinak moje dcera už asi od trictvrte roku jedla sama, je to hlava tvrdohlava, vůbec nechtěla krmit, takže zkoušela lžičkou a jedla rukama, vše měla nakrájené na kostičky, i kaši a polívku zvládla rukou.
Ke kojení neporadím, každý si to musí udělat podle sebe. Napřed každý radí, jak je kojení pro dítě důležité atd, atd a pak najednou začnou říkat, že je už dítě na kojení velké, už mělo být dávno odtavené. Dcera má teď 2 a trictvrte roku a ještě se kojí. Sice jen na noc, ale kojí. Ne, že bych byla fanaticka do kojení, ale ona by se bez prsa zbláznil. Od narození je dost náročná, byla brzo bez plinek, do toho jsem jí vzala dudlík a to prso by už nezvládla. Zkoušela jsem to několikrát, bez úspěchu. Několikrát kvůli tomu dostala afektivni záchvat, kdy z pláče omdlela, takže prso jsem jí zatím nechala. Nechtěla jsem kojit tak dlouho, ale zatím to jinak nejde.

andklipaja
autor
17. led 2021

@squezy zoubky máme 4. Ale vidím, ze se ji klubou pomalu další. Ať uvarim cokoli, ať je to sladké, slané nechce nic. :( jen ty zatracena prsa

martiniquest
17. led 2021

Trpelivost. Nabizej jidlo a dej tomu cas. Mliko ji vyzivove staci, o to nemusis mit strach. Urcite bych v tomto stavu neodstavovala.

squezy
17. led 2021

@andklipaja Jestli opravdu vidis další zoubky, tak to neres a koj, jestli nechce nic jiného. Nebo zkus ještě calgel

cilkat
17. led 2021

Starší syn byl těžký nejedlík. S příkrmama začal kolem těch pěti měsíců, ale vždy si dal pár lžiček a končil... to mu vydrželo asi do tří let. Měl jedno jídlo denně - snědl třeba jednu ovocnou kapsičku a jinak jen pil. Ale po pravdě by mě zabilo, kdyby takle mizerně spal...
Co trochu pomáhalo nám:
1) kapsičky - z kapsičky pil ochotněji, dával i zeleninové kapsičky, ale nechtěl ty s kaší (cerealiemi)
2) polévky s houstičkama
3) ač nám je doktorka 'zakazovala', tak křupky a různé ty "křehké chlebíčky"
4) jogurty a pribiňáčky
5) všechno jídlo na pokojové teplotě - niky si nezvykl na teplé.
Když jsem po druhém roce odstavila, přešel na kakao, pité brčkem...
Držím palce, ať se lepší aspoň spaní.

andklipaja
autor
17. led 2021

@squezy calgel davam, davam i homeopatika na zoubky, ale jídlo a spánek jsou věci, co moje dítě nezná 🤦🏼‍♀️

chumlee71
17. led 2021

@andklipaja připojím se,jestli můžu. Mám doma to samý a už jsem docela zoufalá. Jen když už vidí nějaký jídlo tak říká ne,ne,ne a dá si ruce před pusu. Tak jenom kojim a kojim.

rikatoka
17. led 2021

jééé, jako byste popisovala mého syna, až na to, že ty příkrmy nechtěl nikdy 😀 Taky to bylo k uzoufání, furt jsem jen kojila. Do 13 měsíců jsem ho plně kojila. Začal ochutnávat až tak fakt v těch 13-14 měsících, že třeba snědl 3 lžičky polívky nebo vycucal ovocnou kapsičku (ale ne najednou, třeba na dvakrát). Ale to byly naše polívky, solené a kořeněné, "dětskou" stravu vlastně nikdy nejedl. Pak se rozjedl celkem hezky, umělé mlíko taky nechtěl. Kojila jsem tak 6x-8x za noc. Teda "kojila", spíš jen chtěl cucat 😀 V 17 měsících jsem ho odstavila a od té doby otočka o 180 stupňů, teď žere jak otesánek. Nebojte, i vaše dítě začne jíst. Vůbec to neřešte, ještě s kojením chvíli asi vydržte a pak odstavte. Můj si to mlíko vynahrazuje jogurtama. Naše dětská nás v těch 10 měsících hnala po všech možných doktorech, protože dle tabulek byl moc hubený (poměr váhy a výšky měl špatný, byl to totiž dlouhán). Ale byl zdravý. A je pořád. U nás to stopro bylo zubama. Fakt se tím nestresujte a pomalu zkoušejte různě nabízet. Ale podle mě, dokud budete kojit, tak ona asi moc jíst nebude.

chumlee71
17. led 2021

S tím zase nesouhlasím, jestli budes kojit, tak jíst nebude. Prvniho syna jsem kojila co dvě hodiny do
14 nebo 15 měsíců a jedl za tři. Za to druhý syn to je jiná....

miaelle90
17. led 2021

@palja máme to s tím kojením stejně, dcera dva a půl a stále preferuje prso. No stress, sama se odstavi, nedělám si těžkosti.

palja
17. led 2021

@miaelle90 já taky ne, ale trochu mám strach, aby se nekojila ještě ve škole 🤦‍♀️😂

jade85
17. led 2021

Vím, že je to frustrující pořád chystat jídlo, co dítě nesní. ALE buď ráda, že kojíš. Malá jídla v životě sní ještě hromady, ale mateřské mléko má v podstatě jen na chvíli. Je to jen období, i když chápu, že se zdá dlouhé. Koj prostě na požádání, bez omezování, a současně dál nabízej jídlo. S největší pravděpodobností to bude těmi zoubky, ale pokud bys to chtěla řešit víc, nech malé udělat krevní obraz - u kojených dětí bývá nechuť k jídlu často způsobena nedostatkem železa a po doplnění se to může hodně zlepšit.
Jinak jestli tě to utěší, tak syn byl v tomhle věku taky v podstatě jen na mlíku a teď, v necelých 3 letech je to nejlepší jedlík z celých jeslí - tety ho neustále chválí, jak pěkně jí. A to je pořád kojený 🙂

lenatko91
17. led 2021

Dej si čokoládu nebo něco jiného, co máš ráda a vydrž 🙂 Do maturity se kojit nebude. Zkrátka potřebuje mámu a kojení je pro ni asi ideální varianta. Jídlo nabízej třeba ze svého talíře, ale nenuť, navíc jak už tu padlo, mm je v tomto věku dostačujîcí 🙂