Jakou stravu dodržet při kojení novorozence?
Ahoj holky , vim , ze tohle téma uz je všude milionkrát , ale chtěla bych nějaký aktuální situace 🫢😀 ze by to třeba někdo sdílel semnou 😢😀 jde o to , ze mam doma 10 denní holčičku , jsem prvorodička , takže zkušenosti naprosto žádné . Chci se zeptat , jak jste řešily jídlo při kojení ? Ja mam takovej strach , ze ji kvůli me bude bolet bříško , ze jim dvě jídla 10 dni dokola , plus teda bílí jogurty, uz ted jsem z toho vyčerpaná a vim , ze je to špatně , ani si nic neokořením , no proste nic 😣 co můžu a nemůžu jíst ? Na internetu je toho spousta , ale ja bych radši proste někoho kdo s tím zkušenost má …
Ahoj,ja se řídila rozumem,tedy všeho s mírou... chápu, že se bojíš,ale strach už budeš mít celý její život...a zrovna bolení bříška je asi to nejmenší.Jinak ja se kromě nadymavych věci (sýrová! cibule-do zakladu jidel jsek normálně dávala, luštěniny a čerstvé pečivo a extrémně! ostré jídlo) ničemu nevyhybala,pouze na podporu mléka jsem jedla hodně vývary a jogurty.Ale shodou okolností jsem tuhle četla článek o tom,jak jsou některé rady zastaralé a tal právě bylo i o kojení, že ženy by se neměly vyhýbat žádným jídlům, že opravdu na bolení bříška děti to nemá vliv, že je to dávno zastaralý mýtus... což už mi tedy tvrdili i v porodnici,kdy jsem tam na ne koukala, že dostáváme čerstvé pečivo, nadymave obědy...hele ja tvrdím, že každé dítě si musí projít bolenim bříška,bud v menší nebo větší míře a myslím, že my s tím až tak moc neuděláme (samozřejmě pokud to není v nějaké extrémní míře - alergie apod.)
Při obou kojení jsem jedla normálně. Vyhýbala jsem se tedy nepřirozeně cesnekovymu jídlu 🙂 a pálivýmu. A tedy žádný syrový věci jakoze tatarák a tak.
@petra166 já jsem se taky mega omezovala. Půl roku jsem neměla pečivo, jedla jsem nekořeněný maso - humus 😀 jedla jsem sušenky bebe, abych aspoň měla něco sladkého. Už si to teda moc nepamatuju, ale taky jsem měla strach, hlavně aby neřval😀 pila jsem odvary z kmínu, no hnus😀 zpětně si říkám, že jsem to asi zbytečně hrotila. Ale zase jsem měla klid a neplačící dítě.
@petra166 prvně bych se asi vyhybala jen čerstvýmu pečivu,ale jinak ostatní jez a zkousej. Ano,cocku,cibulacku,cesnekovku bych nejedla po kilech,zeli a různé nadymave potraviny,ale zase není důvod,abys nic nejedla. Musíš jist,ovoce, zeleninu,vyvar si udelej, ideálně hovězí abys mela zelezo. A jez,co chces, pravidelně,vyvazene. Když ji z neceho bude bolet bříško, budeš vědět z čeho. Ja mam 11 týdenní holčičku a můžu všechno, kromě čokolády,po tom je pak divoka :D S klukama dvojčatama jsem nemohla moc mleko, kromě kefiru teda,tak jsem mleko omezila a jedla převážně kefiry a jogurty s probiotiky (aktivii),to jim nevadilo. Můžeš preventivně davat miminku probiotika - doporucuju za mě Maxika z dr.max nebo ted mame od Terezie. Nekdo doporucuje biogaiu,ta klukům třeba nesedla,ale každé dítě je jiné. Ty jez vitaminy pro kojici,kup si i kojici caj,jestli tedy kojis. Jsou tam bylinky na tvorbu laktace,ale i bylinky, které práve zamezuji bolesti briska (kmin,fenykl). Můžeš si udelat i kmínový caj (pro sebe) ,jestli bys měla podezření, že ji bolí bříško. Hlavně jez!!! Potrebujes ted hodně jist.
@petra166 to musíš vyzkoušet. Já jsem si třeba dala kus sterilované papriky a dcera se celá osypala, to stejné jahody. Pak jsem měla v čaji lžičku medu a otekly jí oči a špatně se jí dýchalo. Takže já bych se vyvarovala alergenům a měla bych po ruce fenistil kapky. Někdo tenkrát psal, že jídlo do mléka nepřechází, ale když jsem snědla nějaký alergen, tak bylo zle.
Můžeš jíst v podstatě vše, ale všechny s mírou.
Měla jsem štěstí na "bezproblémové" děti. Jediné, co jsme při kojení nemohla, byl česnek. Jinak úplně všechno, na co jsme měla chuť (od čerstvého pečiva, přes kapusty, zelí fazole a podobné "nadýmavé"... přes ořechy, mlíko, vajíčka, citrusy a alergeny všeho druhu ... po pepř, chilli a tak) .
Co bylo naopak třeba hlídat, bylo, že jím pravidelně po dvou hodinách, svačím a dost piju, protože jinak mi lítal už tak dost rozkývaný cukr (a omdlít s miminem v náručí fakt nechceš.)
Jedla sem vsechno, akorat kdyz sem videla, ze potom je problem, tak sem to vysadila. Takze sem pak během kojení nejedla hroznové víno, zelí, cibuli, ale jinak dětem nic nevadilo.
@petra166 je to opravdu u každého miminka jiné. Moje nejstarší trpěla na bříško vážně hodně. V půl roce jsem zjistila, že měla alergii na kravské mléko, kvůli tomu se tolik trápila. Jakožto prvorodička jsem měla všechny možné preparáty - bio Gaiu, espumisan pro sebe i pro miminko, nahřívací polštářek, Baby Calm. Nakonec jsem zjistila, že čím víc toho do sebe i do malé cpu, tím horší to je. Prostřední dcera pak byl vůbec ještě horší level, těch alergií měla několik a trvalo téměř 2 roky, než jsme to vychytali. U ní jsem se vážně bála se najíst. A teď třetí kousek zřejmě nemá problém s ničím. Jím úplně normálně, jediné co děláme pro bříško je fenyklový čaj, který piju já, masíruju mu bříško olejem od Welledy v rámci večerního rituálu a když je večer mrzutý, dám mu na bříško teplý polštářek. Nic víc a je to spokojené miminko. Vyhýbala bych se akorát opravdu nadýmávým věcem a zbytek se musí jedině vypozorovat. A aby člověk přišel na to, zda to miminku vadí nebo nevadí, tak to musí jíst. Můžeš pro klid duše zkoušet zařazovat potraviny postupně. Při eliminační dietě u alergií se zařazuje jedna nová potravina co 3 dny a sleduje se reakce miminka. 3 dny se jí nová potravina a když je miminko ok, tak to nevadí a může se čtvrtý den zařadit zas nová potravina a zkoušet 3 dny. 🙂
@petra166 to musíš vyzkoušet. Já jsem si třeba dala kus sterilované papriky a dcera se celá osypala, to stejné jahody. Pak jsem měla v čaji lžičku medu a otekly jí oči a špatně se jí dýchalo. Takže já bych se vyvarovala alergenům a měla bych po ruce fenistil kapky. Někdo tenkrát psal, že jídlo do mléka nepřechází, ale když jsem snědla nějaký alergen, tak bylo zle.
Můžeš jíst v podstatě vše, ale všechny s mírou.
@palja taky už jsem to několikrát slyšela, že je to nesmysl s reakcí na jídlo přes mateřské mléko a že se to teď vědecky potvrdilo. Zajímalo by mě, kdo tyhle průzkumy dělá. Asi ne ti, kterým dítě kadí krev a hodiny řve, když matka sní třeba jogurt ...
Můžeš jíst cokoli, trápíš se úplně zbytečně. U obou dětí jsem nic neomezovala (a že si hodně potrpím na pálivá kořeněná jídla, na tatarák a podobně 🙂) a vše ok. Stravu bych začala nějakým způsobem řešit až v momentě, kdy by nastal nějaký problém.
@petra166 já jsem se taky mega omezovala. Půl roku jsem neměla pečivo, jedla jsem nekořeněný maso - humus 😀 jedla jsem sušenky bebe, abych aspoň měla něco sladkého. Už si to teda moc nepamatuju, ale taky jsem měla strach, hlavně aby neřval😀 pila jsem odvary z kmínu, no hnus😀 zpětně si říkám, že jsem to asi zbytečně hrotila. Ale zase jsem měla klid a neplačící dítě.
@jana5382 Ja mela klid a 2 nebrecici deti a to jsem jedla vse 😀
Kamaradka zila ze vzduchu a dite ji brecelo...
Musis to vyzkouset a poznat,jestli miminku neco vadi ci ne. Ale zkousela bych to,rozhodne bych nic nevynechavala. Navic i kdyby ted neco vadilo,tak za chvili se to vekem miminka muze menit.
Jestli chceš kojit tak musíš jíst.Uvidiš sama co jí vadí.
@petra166 ahoj, nečetla jsem, co psaly ostatni.... čekám ted druhou dceru (s odstupem 18 let), takže si pamatuju jen neco 😃 mě se moc líbilo, co nám říkala PA na předporodním kurzu: "jezte, co jste byly zvyklé jist v těhotenství a plus hodně pijte, zařaďte možná trochu vic mléčné výrobky, tedy tvaroh, kefir, sýry a taky zeleninu, ovoce.. postupně, s mírou... nove věci, co sníte tak chcili pozorujte a za par dni si dejte další. Asi nesnite kilo jahod, ale hrstička je v pohode, atd. Smažený a kořeněný ve velkym taky neni zrovna ok, ale pecene kure s kasi je v pohode, vyvary idealni - udelejte si do mrazáku vyvary... Jediný, čeho bych se vyvarovala jsou bublinkate vody. Ostatní vseho s mirou a uvidite, co projde a co ne." Ta PA rodi 50 let, takže mluvila z praxe 😃
Trochu se uvolni. Kazdy dítě je jiný. Moji dceru nadymala syrova mrkev a vše ostatní jsem jist mohla 🤷🏼♀️ dej si, na co máš chuť a zkousej. Jinak to nepujde. Upřímně, představa, ze se vyhnes bolavemu brisku úplně, tak je iluziorni. A nebudes o to horsi mama, kdyz to nastane.... Fajn je opravdu důsledně nechat odříhnout, aby plyny z bříška nešly dál do střev a prima je taky klin pro miminka do postylky. Klidne pij fenyklovy caj. Me to teda bavilo jen chvíli 😃 nechutnal mi, ale zkus jako prevenci.
Taky jsem jedla všechno bez omezení. Mám ráda květák, kedlubny, fazole a bez problémů. Malý první dva týdny plakal, tak jsem myslela, že to je tim, omezovala jsem jídlo, nahřívala bříško, cvičila atd...a on měl jen hlad. Když jsem se vykašlala na všechny "chytré rady" a kojila na vyžádání - tj. přes den skoro co hodinu, tak z něj bylo spokojené miminko.
Jedla jsem vše v normální míře, nadýmavé věci, pikantní jídla, čerstvé pečivo, a sledovala reakce. Co opakovaně způsobilo problém, jsem na čas vynechala a třeba po měsíci zkusila znova. U nás to byly jablka, vajíčka, laktóza, zelí - bolesti bříška, zvracení obloukem, ekzém, po přemíře sacharidů zelená stolice, po kávě horší usínání. Brala jsem to tak, když maminka nemá kvalitní stravu, nemůže mít ani kvalitní mléko a miminko může být hladovější a plakat kvůli tomu.
@palja taky už jsem to několikrát slyšela, že je to nesmysl s reakcí na jídlo přes mateřské mléko a že se to teď vědecky potvrdilo. Zajímalo by mě, kdo tyhle průzkumy dělá. Asi ne ti, kterým dítě kadí krev a hodiny řve, když matka sní třeba jogurt ...
@cherie24 Tak samozřejmě, ze veci z jidla přechází do mleka, ale mohou tam prechazet jen ty, ktere matka stráví... Takže je totální pitomost vynechávání cerstveho peciva, protože složením je totožné jako to 2 dny staré a ten samý nesmysl jsou sycené nápoje. Na rozdíl treba od bílkoviny kravského mléka.
Ja u prvniho mohla jist cokoliv. U druheho vadilo cerstve pecivo a zelí (dala jse si jeden den kebab s tim cervenym zelim a bylo to spatny) ale celkem rychle to preslo 🙂 oni jam se pak zacnou plazit tak uz je to fajn 🙂
V porodnici, kde jsem rodila, měli teorii, že na všechno, co jsi jedla v těhotenství, je tvoje dítě zvyklé, takže to můžeš v klidu jíst, včetně tzv. nadýmavých potravin. Moje dcera ale byla citlivá a tohle se nám neosvědčilo. V největším zoufalství jsem nasadila eliminační dietu a jedla vývar a suchary a postupně zaváděla další potraviny. Nakonec se ukázalo, že nejvíc vadil pepř a u syna i čokoláda, jinak jsem mohla všechno. A pozor na fenyklový čaj, ve větším množství může taky nadýmat. Hlavně se snaž moc nestresovat, miminka často pláčou a víc než maminku, stresující z čeho to má, potřebují náruč a klidnou lásku maminky. Takže raději se mazlit s plačícím miminkem než horečně řešit příčinu. Prostě ti začíná období "je to jen období". 🙂
Jediná věc, kterou jsem zcela vynechala byl alkohol. Protože jsem člověk racionální, rovnou jsem vynechala nesmysly, že dítě nadýmají nadýmavé potraviny (které nadýmaj lokálním působením ve střevě a ne, to fakt neprobublá do krve a z ní do mléka), snažila se jíst věci nezpracované a zdravé, dost bílkovin, ale dávala jsem si i kvalitní čokoládu a ve velkém mandle a arašídy.
U první jsem postupem času zjistila, že jí mléčné výrobky nedělají moc dobře (ale nic drastického), tak jsem akorát nejedla první měsíce ty. Jinak jsem jedla skoro vše, jen asi ne vysloveně nadýmavé a mega kořeněné.
U druhého jsem jedla úplně vše, protože ten byl nezdolný - i pálivé, kořeněné, prasečinky, cokoli, vůbec jsem nad tím nepřemýšlela. Nikdy ho bříško nebolelo a na rozdíl od své sestry neměl ani reflux či jiné problémy se stravováním.
@petra166 jedla jsem naprosto všechno bez jakéhokoliv omezování: luštěniny, čerstvý pečivo, syrový maso, plísňový sýry, hodně pálivý věci, i skleničku jsem si dala. A ani jedno z dětí s tím nemělo problémy. 🙂
Za mě určitě ne houby, jsou težké na zažívání a syn mi tenkrát přořval tři dny než jsem na to přišla. U obou jsem omezila mléko - byli problémy, ale to je dost inviduální. U staršího jsem jedla lehčí jídla, nenadýmavá, ne čerstvé pečino. U mladšího jsem mohla cokoliv i knedlo vepři zelo a nic mu nebylo. Jez normálně, akorát si všímej dítěte, kdyby jsi snědla něoc co mu nesedlo.
Už roky mi vrtá hlavou, jak by plynatost z mého střeva (po požití nadýmavého jídla) “prostoupila” do MM a způsobila nadmutí kojenci…🥴😊 Leda asi kouzlem?
Jedla bych zdrave, kvalitne, vydatně. Vsichni budou spokojeni👍🏻 A bohuzel si myslim, ze kojenec muze plakat z 1000 různých duvodu a matka se trápí hlady…
Už roky mi vrtá hlavou, jak by plynatost z mého střeva (po požití nadýmavého jídla) “prostoupila” do MM a způsobila nadmutí kojenci…🥴😊 Leda asi kouzlem?
Jedla bych zdrave, kvalitne, vydatně. Vsichni budou spokojeni👍🏻 A bohuzel si myslim, ze kojenec muze plakat z 1000 různých duvodu a matka se trápí hlady…
@pinkninja jasně, že je to fyziologicky úplná kravina😀 já neříkám, že kdyby mi dítě neplakalo, že bych to taky neřešila a možná ze stresu nevysadila, ale smysl zo nedává
@pinkninja Souhlasim. Stres, nejistota, únava (zřejmě jsme to všechny nějak zažily) jsou počátky iracionálního jednání…
Každý miminko je fakt jiný. Někdo reaguje i na kapku česneku v omáčce, jiný vypije mlíko po čočkový polívce a ani se nehne. Ale většinou si tělo to mlíko filtruje a rozhodně to není tak přímý, jak se často straší. 🙂

Já bych řekla, že to je "kus od kusu"... Každé dítě reaguje jinak... Asi je fajn, když nebudeš jít čočku a zelí třikrát denně týden v kuse... Ale třeba kamarádka neřešila nic a dítě v pohodě. Moje první dítě brečelo i když jsem jedla "jen vzduch", ale proč brečelo už nedokážu říct.... Druhé bylo už lepší, ale já taky méně řešila něco, protože už nebyl čas něco s dětmi s malým rozestupem řešit....
Tak asi "všeho s mírou" a hodit se do klidu.... (Jo, vím, lehce se to řekne)