Miminko trápí bolesti bříška, blinká, má vyrážku

mnau_m
17. led 2018

Ahoj holky, potřebuji se někam vypsat, omlouvám se za román, ale třeba někoho potkalo to samé a uklidní mě.. Mám doma holčičku, v neděli jí bylo 7 týdnů. Na mateřství jsem se strašně těšila, ale od začátku nás provází jen samé problémy. Malá hodně trpí na bolesti bříška a nic nám nezabírá (biogaia, espumisan, babycalm, nahrivani pecickama, cviceni...), trpí tak, že pláče x hodin a nemůže spinkat klidně celý den, úplně usíná vyčerpáním a za 5 min ji vzbudí bolesti a křeče.. Do toho máme problém s blinkáním. Špatně si odříhává a hůř tráví a mlíko se jí pak vrací pořád nahoru, to je další příčina jejího nespaní. Ublinkává a občas hodí i pořádnou šavli. Na to máme sirup Gastrotuss ale nevím, zda to pomáhá. Včera se jí objevila vyrážka na bříšku a krku takové podi pupínečky, je posetá. Prášek na praní jsme nezměnili, kojím plně a v jídle se hlídám.. Také má opruzeniny už 3 týdny, kterých se nemůžeme zbavit.. Mažu Avirilem a sudocremem, od doktora máme Clotrimazol na kvasinky to mám mazat 3x denně. No prostě mazec, jsem vyčerpaná, a hlavně je mi jí líto, jak trpí. Každý říká, že to časem přejde, ale kdy? Už to moc nedávám, všichni kolem mají spokojená miminka co spinkají, kakají a papají pořád dokola, naše stále pláče, nespí, u kojení se vzteká a já jen čekám, co nás ještě potká, protože to vypadá, že osud nám chce dát sežrat všechno.

aktakd
17. led 2018

Z velmi laickeho pohledu bych rekla, ze ty krece I ta vyrazka by mohla byt reakci na nejake tvoje jidlo. Zkusila bych vynechat mleko a mlecne vyrobky. A asi bych se poradila s lekarem.

mnau_m
autor
17. led 2018

Mleko vynechavam.. Na brisko trpi uz asi tak 4 tydny, vyrazku ma 2.den.. u doktora jsem byla, vydupala jsem si sono briska. Ma ho v poradku, jen mi rekli, ze hur travi, 2 hodiny po kojeni mela plny zaludek.. Ale nic vic. Vicemene i dle dr musim “vydrzet”. Jeste mi rekl ze na blinkani muzu zkusit zahustovadlo nutriton. Ale jinak zadna kloudna rada, on mi prave poradil na brisko espumisan, ale ten nezabira, tak ja sama zkusila babycalm a take nic.. :(

alenkara
17. led 2018

Kamaraduv syn měl stejne potíže a zjistili mu alergii na lepek a intoleranci na kasein. Maminka tudíž nesměla mléko, mouku ani vanička, a když přešli na příkrmy, platilo to samé. intolerance na kasein se zbavil, ale lepek mu zůstal. Od té doby, co na to přišli a provedli opatření, měl malý klid... držím palečky

snahnah
17. led 2018

@mnau_m Napadla mě intolerance laktózy. Výtažek z článku : V mnoha případech je příčinou kojenecké koliky nezralost trávicího traktu a intolerance laktózy. Laktóza je hlavním cukrem každého mléka, mateřského i tekuté kojenecké stravy. K tomu, aby mohla být střevy dobře vstřebána, je potřeba, aby byla rozdělena na své dvě molekuly – glukózu a galaktózu. Tento proces má v těle na starosti enzym laktáza. U mnoha kojenců v prvních měsících života však není produkce tohoto enzymu dostatečná. MUDr. Darina Čiková vysvětluje: „Při nedostatečné aktivitě enzymu laktáza nestrávený mléčný cukr přechází do dolních částí trávicího traktu. Zvyšuje se množství vody ve střevě, dochází ke zvětšení střevního obsahu, zvyšuje se pohyb střev a urychluje pasáž střevního obsahu. V tlustém střevě v přítomnosti střevních bakterií dochází k procesu kvašení se zvýšenou produkcí plynů. Intolerance laktózy se projeví nadýmáním, zvětšením bříška, zhoršeným refluxem se zvracením, řidšími stolicemi, kolikovými bolestmi bříška. Někteří jedinci mohou mít jen kolikové bolesti břicha.“

Kojenecké koliky způsobené intolerancí laktózy jsou většinou přechodné a odezní ve 4. – 6. měsíci věku dítěte. Samotná intolerance laktózy se však může znovu objevit později, v období nástupu do školy, či v dospělosti.

maii
17. led 2018

@mnau_m Co pouzivate za pleny - zkouselas latku (a vetrani) kvuli opruzeninam? Co jis ty, nemuze jit o alergii treba na BKM (zkus vysadit mlecne vyrobky)? Co zkusit laktacni poradkyni kvuli kojeni? Nosit vertikalne? Aviril HODNE alergizuje, doporucila bych fakt vynechat veskerou kosmetiku, maximalne sudocrem jen na to nejhorsi, ale spis bych zkusila nejaky olej/prirodni pripravek nebo... nebo proste nic.

Kazdopadne posilam mnoho sily <3 mas podporu od rodiny? Nekoho, kdo by te podrzel, navaril ti jidlo, trochu ti ulevil? Ja vim, ze pro ni chces to nejlepsi, ale za 7 tydnu toho mala vyzkousela moc a moc, kazdy novy pripravek je pro tak male telicko docela zahul. Kdybys zkusila vysadit vsechny pripravky na brisko a nejedla treba 2 tydny nic, co obsahuje mleko, byla by situace vyrazne horsi..?

mnau_m
autor
17. led 2018

Diky za realce, zkusim striktneji jeste vyradit tu laktozu a koupim si bezlaktozove mleko. Uvidim za par dni, co se stane..

maii
17. led 2018

@mnau_m tohle muze trvat vyrazne dele, nez par dni, doporucuji se az 3 mesice. Zadne syry, maslo, tvarohy, sledovat slozeni potravin...

mnau_m
autor
17. led 2018

@maii Pleny jsem mela dada, ted zkousim happy, ale opruzeninky ma stale, z plen to nejspis nebylo.. Vetrame casto, kolikrat ji necham na gauci jen v bodycku a prikryju ji, klidne at mi to pocura, jen aby vetrala.. Laktacni poradkyni jsem mela doma asi ve 4-5 tydnu ale to ty problemy nebyly tak velke jeste.. podporu rodiny dikybohu mam!!! To jedine me drzi.. jinak koupi malou obden ve vode kam kapnu trosku oleje nakoupank od Weledy.. telo nicim nemazu vubec, snazim se vyhybat prebytecne kosmetice..

ivuska1986
17. led 2018

Ahojky, byly jsme na tom stejně, jen jsme mely navic ucpany slzny kanalek. Deti s refluxem(ublinkavani, vrácení potravy) jsou rozmrzele a casto nespokojené. Nase mala se davila, vzbudilo ji to jak polykala vse zpet, mliko ji naraz teklo nosem i pusou, ucpala si tak vsechny dychaci cesty, no, děs. Po Gastrotussu byl klid, jenze prestala mi kadit, mela zacpu, ukoncila jsem po tydnu jeho užívání. Od te doby mala sama nekadila, jezdili jsme kadit k doktorce, kazdych sedm dnů, stourala ji teplomerem v zadecku a pozorovala stolici. Rekla bych, ze ji Gastrotuss znicil strevni mikrofloru, jelikoz nam zacaly brisni koliky a to uz malicky byly tri měsíce. Zkus vysadit Gastrotuss. Nam zabralo to, ze jsme koupili klinek pod hlavu od společnosti Candide, tim dojde k bezpecnemu spanku a potrava se ji tolik nepohrne nahoru, jeste muzes prizvednout postylku. Zahustovadlo nutriton, s tim opatrně, malou to zacpe a sama se nevykadi, kojene deti maji ridsi stolici, je to takova vazka hmota, gel, musis to do mimca dostat po lzickach, pisi pred kojenim a behem kojeni, mala to slupla pred kojenim a mela tak tuhy hovinka, ze po trech dnech jsem to prestala pouzivat, byla jsem nastvana, ze z malicke delam pokusneho kralika. Na prdiky nam nezabralo nic, babycalm, biogai, espumissan, infacol, proste nic. Ale neboj, vse se v dobré obrátí, jsou nam tri mesice a kousek, reflux temer vymizel a nasadila jsem v pondeli kapicky enticol-jsou to probiotika se simetikonem, od te doby máme doma spokojene miminko, vecery bez pláče a paráda, úplně jiny zivot. Takze za sebe doporucuji klinek pod hlavicku, zkusit enticon a vysadit gastrotuss, myslim, ze z toho muze mit křeče. Jeste uzivam emulips s prichuti anyzu, piju kojici caje a po jidle vzdy fenyklovy čaj ale nevim, zdali to k necemu je. Drzim palce.

hanih
17. led 2018

Ahoj, na brisko uz asi neporadim nic jineho, nez uz tu napsaly ostatni. Co se tyka vyrazky, nemohly by to byt jen potnicky? Na opruzeniny nam pomohlo omyvat odvarem z repiku (kdyz i sudocrem selhal).

odula
17. led 2018

@mnau_m ahojky, intolerance na laktozu je u kojencu extremne vzacna. častá naopak je intolerance bílkoviny kravského mléka, která přechází do mateřského. miminka, maji naopak vetsi produkci laktazy nez starsi deti a dospeli, prave proto, ze pijou jenom mlicko. Koupit bezlaktozovy mliko pro sebe nijak nepomuze - laktoza je u vsech mlík, tedy i u mateřskýho i kravskýho, stejná. Jediny řesení je přejít na UM bez laktozy, ale to se mi zdá v tuhle chvíli jako příliš radikální a zbytečný, zvlášť když nemáte intoleranci laktozy nijak potvrzenou. být tebou (a píšu jako máma alregika na kasein a vaječnou bílkovinu - jako miminko jí měl opravdu hodně silnou), zkusila bych vylučovací metodu - dva týdny naprosto radikálně vyřadit BKM, kasein, a to OPRAVDU radikálně. To jest kontrolovat třeba i složení pečiva, masnych výrobku (i do těch se totiž kasein přidává, významně zlepšuje chuť - já jsem nesměla ani nekteré druhy pečiva a třeba paštiku ;) ) v podstatě taková veganská dieta ;) no a jestli to nepomůže, tak zkusit vyradit lepeka pak třeba vaječnou bílkovinu. atd. Je to trochu náročný, ale na těch pár týdnu se to dá. Píšeš že miminko má taky reflux - ten bývá dost často u dráždivých dětí, takže ten pláč může být i neurologickýho původu (neděs se, je způsobený nezralostí NS - hodně dětí ho mívá právě do toho třetího měsíce). tohle jsme pro změnu měli u třetího prcka a pomohla dieta a neustálý kontakt, to jest šátkování. To nám fakt všem zachránilo nervy. Dokonce i to trávení se významně zlepšilo, jak byla navázaná ve vertikální poloze a uklidněná. Přeju pevné nervy a neboj, určitě se to brzy všechno poddá, někdy ty začátky jsou drsný. Hodně stěstí... do háje kde mám vykřičník? 😉😀

ivuska1986
17. led 2018

@mnau_m jo a jeste na ty opruzeniny, zkus koupit Ribilku neo, obsahuje zinek, ten pomaha vysusovat zadecek, pouzivam a nikdy zadny problém, svagrova koupala malou v repikovem odvaru, prdelku ji utirala tez repikovym odvarem a bylo po opruzeninach. Zkus omezit vsechnu chemii i ubrousky, omyvej vodickou, nejlepe tim repikem, v lekarne stoji par korun a vylouhujes ho jako kdybys delala čaj. Koupila jsem si perlan v lékárně, nastriham si z nej ubrousky a mam u prebalovaku misticku s teplou vodou. Myslim, ze kdyz budes pouzivat ten repik a mazat rybilkou tak bude klid a jeste zkus mozna zmenit typ plenek, co pouzivas? Me se asi nejvic se savosti osvedcily babylove z DM, pak Albert sovicky a Tesco sovicky. Hodne se miminka opruzuji po pamperskach, tech jednickach, zadna porodnice je nepoužívá, varovali nas i na kurzu, ostatni velikosti jsou uz v pohodě

jrak
17. led 2018

Chválím Weledu na koupání, ještě ti poradím od nich zinkovou mast na opruzeniny (žluto-bílý obal), protože Aviril i Sudocream jsou hrozné chemické ropné srajdy (a to jsem dostala vzorky i v porodnici nebo pojišťovně :/ ).
Rektální trubičku máš? Mého, teď dvouměsíčního, prcka to doslova zachraňovalo.
No a úplně nejlépe u nás funguje reakce na transport, jak jsem někde vyčetla - mláďata, stejně jako i ta lidská, se při přenosu matkou zklidní a ztiší a fakt to funguje! :D Takže jakmile pláče, propíná se a ani kojit už nechce (kojím na požádání), tak ho vezmu do náruče vertikálně, hlavičku má opřenou o mou hruď a podepírám zespodu zadeček, a jako tydýt pochoduju celkem svižně celým bytem, dokud neusne, případně je alespoň hnedka uklidněný :D

verunka_korunka
17. led 2018

Zkus na to brisko nejaka probiotika a mazat pupik. To jedine trochu zabiralo. Plus v nouzi nejvetsi ji pomohlo unosit v satku. Jinak pomohl az čas. A ty preparaty jako espumisan, infacol atd. maji ucinek az po nekolika tydnech ☹
Reflux, neporadim. Dcera byla hodne nedonosena, spatne traveni, mela do mm primichane zahustovadla, ale pro nedonosence aby pribirala. Stejne blila obloukem, bylo to strasne. Jeste ted ve 2 letech vidime, ze to zazivani neni uplne ok. Ted naposledy na oslave chodila na kolacky cele odpoledne a vecer po koupani to vse vcetne obeda vyhodila. Proste se na ni s jidlem musi opatrne. Mleko musela mit nejdriv po 3 hodinach, jinak ji ke staremu mliku prislo nove a uz to letelo. Kdyz jsem dala interval po min. 3 hodinach, byl relativne klid.
Opruzeniny, na ty se mi osvedcil krem od lr s aloe pro deti na zadek. Imazol a podobne kremy pokud nevidis zlepseni po par dnech, tak to kvasinka neni, zatim kdyz pomohl jen parkrat. Jinak na opruzeniny vzdy nejvic pomohl obycejny zasyp od avrilu s azulenem, ale nesmi byt na ten azulen dite alergicke. Bepanthen, rybilka a jine supr masti mi prislo ze vubec nepomahaji a spis to zhorsuji... jo a pak casta vymena plen. Ale to u novorozence stejne asi delat u kazdeho jidla.

ivuska1986
17. led 2018

@mnau_m jo a jeste ty pupinky, zhruba v tuhle dobu se mi mala osypala po celem oblicejicku a hlavičce, bezela jsem za doktorkou, ta mi rekla, ze je to bezna miminkovska virazka, dala mi par vzorecku kremu od biodermi a do tri tydnu to samo zmizelo. Nejhorsi to bylo vzdy pri prokrveni kuze, kojeni, koupani, plakani. Tak snad uz jsem odpovedela na všechno. Drzim palce, taky me vylozene sralo, ze vsichni maji vse bez problemu, my skrz to daveni museli na ultrazvuk briska, neurologii, vypadalo to fakt osklive, kdyz to videla doktorka chtela mit jistotu, ze nemame poruchu vedomi ci epilepsii, takze jsme podstoupili i EEG, no des. A ted nam zase pro zmenu nejde paseni koniku a v noci moc nespime😇 takze bych rekla, ze je porad se z ceho hroutit😂

mnau_m
autor
17. led 2018

@ivuska1986 moc dekuji. Ja ten hastrotuss dala ted teprve 2x vcera... tak uvidim.. jinak tedy davas mi nadeji, ze po tech 3 mesicich se to trosku upravi a zlepsi? Mne je z toho opravdu ouzko, porad jen place a je nespokojena, kaka nastesti sama pekne, obcas pomuzu rourkou nebo teplomerem.. ale kdyz uz ji neboli brisko tak vidim jak se ji to ve spanku navaluje nahoru a je ji na blinkani a nemuze spinkat.. mame klinek takze vyvysenou polohu trochu ma, neni uplne nalezato.. to mame uz od zacatku a stejne.. :/

mnau_m
autor
17. led 2018

Diky vsem za rady.. to je hrozne stejne jak kazdemu miminku pomaha neco jineho a neni univerzalni navod.. nechapu jak to delali drive kdyz vsechny ty masti a pleny atd neexistovaly.. Jinak zadecek omyvam jen cistou vodou a to uz od zacatku, ubrousky jsem pouzila jen asi 3x... mam od weledy i masticku tak zkusim mazat tou uz misto toho avirilu a sudocremu, prijde mi, ze to ma i dost vysusene uz..

baris
17. led 2018

@mnau_m starší dcera byla strašný uřvánek - bolelo jí břicho, měla reflux a furt řvala. Já jsem nekojila, takže do UM jsem jí přidávala 1 odměrku rýžové kaše na zahuštění a na břicho nám pomohlo jedině skákání na gymnastickém míči. Nevím proč - fungovalo to.

Mladší také měla navíc a po fenyklovém čaji měla šílenou alergickou reakci. Na doporučení jsem jí koupala v "obyčejném" dove a mazala měsíčkovou indulonou. Kůže se jí rychle zregenerovala.

Opruzeniny - zkus ty bílé pampersky. Ty mi přišly nejlepší.

Každopádně držím palce, aby se to zlepšilo. Jo a dětskou postýlku jsme u hlavy podkládali knihami, aby neležely rovně a měla hlavu výše.

nikolab20
17. led 2018

@mnau_m na opruzeniny zkus koupit imazol je to zázrak. A na to bříško zkus ještě laktobacily od biopronu. Můj malý trpěl do 3 měsíce furt plakal a já už nevěděla co zkusit a opravdu ty laktobacily zabíraly

leneee
17. led 2018

U nas zabirala uprava stravy u maminky,jak pisou holky vyse,opruzeny zadecek maximalne bez plenek,idealne velkou cast dne vetrat a ani nemazat (ale zalezi na stavu pokozky) a do dvou -tri dnu byla ok,a na ublinkavani a brisko hodne nosit vertikalne, i uspavat na sobe v sede. Je to narocne,vim,mimino je furt prilepene na vas,neudelate nic,jen prozivejte okamzik,mazlete se,ale stoji to za to 🙂

wendulka01
17. led 2018

Ahoj, měla jsem to stejně u syna s tím opruzenin, trvalo nám to asi cca do půl roku než se mu úplně zahojila zadek a to jsem ho každé přebalování omývala jen vodou a doktorka mi předepsala nějakou mastičku která seděla po rybách ale rybilka to nebyla, něco na předpis co mi namíchali v lékárně. Teď u dcery jsem vyčetla že toto dělá i kvasinka v pusině, začla mít taky opruzeniny tak jsem hned koupila neocide a vytirala jsem ji pusinku a sobě prsa a taky to pomohlo. Hlavně se mi osvědčilo nemazat vším možným, zkoušet postupně 😉 držím palce ať jste brzy fit.

ivuska1986
17. led 2018

@mnau_m vydrz, uvidis bude lepe, ja z toho byla fakt spatna, kolikrat jsem myslela, ze se mi mala fakt udusi a klepala jsem se jeste hodinu po jejim davenim, uvidis, ze to bude cim dal lepsi, jak poroste, nauci se si s tim poradit. Zpocatku mala vzdy rozhodila ruce, vytrestila oci a soustredila se na polykani, budilo jo to ze spanku, kdyz plakala a prislo to na ni, vseho nechala a polykala s vytrestenyma ocima, ted? Stane se ji to jen kdyz je hodne prepita a v kocarku, jak to s ni hazi, tak taky obcas, ale polkne si a spinka dal. Pri hre si polkne a smeje se dal. Je to fakt cim dal tim lepsi, a to je nam dnes 14 týdnů. Hodne jsem o tom tenkrát četla, některým mimcum pomohl prechod z kojeni na UM, pro refluxovy deti jsou specialni zahusteny mlika. Kdyby se to nezlepsilo, asi bych uz davno presla, jenze ta nase kocicka ani flasku ani dudlik nechce, zveda se ji z toho zaludek😇

jaya
17. led 2018

Zkusilas noseni v satku? To by pomoct mohlo. I na ten reflux i na prdy.

petrixa
17. led 2018

Můj mladší syn měl také silné bolesti bříška a pořídila jsem takové látkové nosítko od zn.
Haipa-daipa. Nosili jsme ho na střídačku s manželem a bylo to super. Krásně v tom spal a ještě se vyprděl. Dost nám to pomohlo🙂

anavi29
17. led 2018

Dobry den,Vas pribeh mi pripomina ten nas - syn blinkal,mel vyrazky,spatne spal. Mohlo za to MLEKO - byl plne kojen,takze veskere vyrobky s mlekem jsem vysadila, po 6 ti tydnech bylo po problemech (ale az za tech 6 tydnu...). Testy z krve na alergii nedelali,pry to tak u malych deti neni prukazne. Syn ma ted 19 mesicu a uz ji mlecne vyrobky bez obtizi,respektive od 17 mesice ma po alergii...

anavi29
17. led 2018

Zapomnela jsem dodat Kravske mleko ( ale pry vadi i kozi nebo ovci,ale to jsem nepila)

ivuska1986
17. led 2018

Jo a jeste jsem zapomněla k tomu refluxu, nejvic pomohlo omezit dobu kojeni, tj. max. 15 minut co tri hodiny, ucinila jsem tak na radu doktorky a fakt se to zlepsilo, jinak jsem kojila i pul hodiny

babuna
17. led 2018

@mnau_m ten baby calm jste dávala sobě nebo malé ? vím že některé maminky tyto preparáty berou - s tím, že se to přes mlíčko dostane dítěti - zkuste to dát přímo malé před kojením nebo těsně po něm. Já takové problémy naštěstí neměla (když vynechám to že jsem nemohla kojit z mých vážných zdr. důvodů a hrozně mě to mrzelo) , ale kamarádka takto bojovala a nakonec musela ona přejít na tak drastickou dietu, že ji obdivuji, že kojí doposud - jedla snad jen pohankovou kaši - a pak pomalu přidávala další jídlo. Vyrážka mohou být kvasinky - je vlhko a když se doma hodně topí a mimča jsou hodně nabalená hold se pupínky dělají (na konžním mi doporučili koupat jen ob den a nemazat ničím mastným - vysušit, přidávala jsem do mlíčka i probiotika). Na opruzeniny - zkuste si sehnat v rossmanu jejich mastičku na zadeček je v modré krabičce - babydream - wund und Schutzcreme - nám hodně pomohla. Hlavně to chce vydržet delší dobu zkoušet - ono to hlavně u toho bříška déle trvá. držte se 🙂 jak se malá začne více hýbat bude to dobré 🙂

zdenkaklok
17. led 2018

@mnau_m Probrala bych s doktorkou to ublinkávání, jestli to nebude reflux myslím. Malá mi blinkala až do 6 měsíce, pak to ustalo, druhá to stejné. A jak je to s koupáním? možná bych zkusila jí to bříško nahřát ve vaničce. Proti prdíkům můžeš brát i něco ty. Ohledně vyrážky u krku to může mít třeba z toho blinkání. Na šílene opruzený zadeček až do krve nám pomohl Pythiol, ale myslím že už se nevyrábí, ale z vlastní zkušenosti můžu říct že nejlepší je větrat a sušit, ono někdy hodně krémů i škodí, já jsem používala pak jen holou vodu a nechala jsem holky ležet na podložce na zemi, na takové jednorázové. A co pupík nezvedá se jí?

areh
17. led 2018

Můj malej si taky vším prošel. Na bříško zabral čas a hlídání stravy. Pak měl opruzeniny. Na ty zabral Imazol (fakt doporučuji), často přebalovat, aby mimčo nebylo v mokru a nepoužívat vlhčené ubrousky. Pak se mu udělaly potníčky po celém těle. Na to pomohl Excipial lipo (ten jsem používala i na seboreu ve vláskách). Na ublinkávání pomohlo krmit max po 3 hodinách a max 15-20 min. Přeji brzké zlepšení problémů, ač se to nezdá, tak to přejde 🙂