Názory na kojení.
Ahoj, jsem těhotná a už teď vím že nebudu kojit prostě to nechci, ale štvou mě takový názory, když se mě někdo zeptá jestli budu kojit když řeknu že nebudu tak hned je proboha a proč ne a co by zato daly jiní ženský který nemůžu kojit. S podobnými názory se setkávám i tady na modrém koniku, a štve mě to jako když nebudu kojit tak to ze mě nedělá automaticky špatnou matku. A ano vím že kojení přináší miminku imunitu ale um přece taky není špatný.
@rnika právě to mi prijde taky strašně divné,být rozhodnutá už předtím než to zkusi. Člověk když chce dítě jde do toho s tím automaticky že l tomu patří kojení. Ale tohle? Pochopila bych kdyby to zkusila a prostě ji to bylo nepříjemné,nemohla nebo nevím co.
@not_blond paní na mě působí jak rozmazlený fracek.
@dendasubaristka a ty mě znáš? Ty se mnou žiješ? Ja bych zase mohla klidně napsat že jsi čarodějnice ale neznám tě tak to asi nenapíšu
@puhelin ano
Já mám spíš pocit, že v každé diskuzi o problému s kojením hned někdo přispěchá s radou, ať se na to okamžitě vykašle a narve děcku flašku...jako pokud to maminka zkusí, fakt to nejde, tak samozřejmě chápu, že přejde na um, něco to dítě jíst musí. Ale pokud nemáš nějaký solidní důvod (např jedna teta měla u prvního dítěte těžký zánět prsu, tak u druhého jí zastavili laktaci hned) se nemůžeš divit, že to lidi nepochopí, každá matka by měla chtít pro své dítě to nejlepší, a to je prostě MM. Ono celé mateřství je o tom, že sebe prostě upozadíš (bolest a nepohodlí už v těhotenství, porod, pak spánkový deficit atd)a na prvním místě je dítě. Prostě kojení má samé výhody pro matku i dítě (dítě dostává protilátky, v dospělosti nižší sklon k obezitě atd, matka nižší riziko rakoviny prsu a pohlavních orgánů, utěšíš dítě při jakémkoliv diskomfortu, nehledě na to, že je to pohodlnější, vždy po ruce přesně na míru dítěti a taky je to zadarmo), takže bezdůvodně nekojit je fakt divný, sorry jako
Milá autorko,uživatelka @dendasubaristka nenapsala, že jsi, ale že ji tak připadáš. Nicméně,už v jednom příspěvku bylo uvedeno, že reaguješ útočně. Přijde mi, žes tuto diskuzi založila proto, protože tě někdo naštval a potřebuješ si schladit žáhu. Pokud ano, tak na to je lepší jít třeba uklízet,vařit,nebo něco tvořit.
Nechat plakat miminko kvuli matcinu rozhodnuti. Super.
Prosim, ze jsi troll, netehotny troll.
@rnika existuje adopce ne? Kdybych nechtěla sex tak ho nedělám nikdo mě nemůže nutit do věcech který nechcu
I adoptovane děti lze kojit, něco si o tom přečti! 😁
@amazonkajanik díky :* já se k tomu radši už nevyjadřovala. Protože tohle asi nemá smysl. Když ji to tak strašně štve že jsou lidi proti ní už v reálném životě,tak proč to chce řešit tady. Tady se řeší tolik věcí ohledně toho že nejde otěhotnět,nejde kojit a tak by ty ženy chtěli a přijde jedna slečna a čeká asi že ji všichni napíši jak je to v pořádku,zrovna na stránkách kde je jasné že ji skoro každý odsoudí.
@amazonkajanik ja bych si adoptovala starší!
@puhelin to že bude moje miminko na um neznamená že bude brečet!
Kdyz mu das prso misto dudliku, je temer jiste, ze plakat nebude. Kdyz bude cekat, az pripravis UM, treba pri rustovem spurtu (to ani nestihas chystat lahve, jak casto jedi), pak bych se velmi divila, ze spokojene lezi a ceka, bez place.
@dendasubaristka tak ono je ale prave dost smutne, ako rychlo odsudzujeme na konikovi. A teraz nehovorim nejakeho anonyma. Ale preco odsudzovat niekoho len preto, ze nechce kojit? Ja som asi divna, ale proste druhych neodsudzujem na zaklade toho ci koja ci nekoja, ci spia s dietatom v posteli, alebo nespia. Ak by tu niekto napisal, ze dieta doma bije, tak to by som odsudila, ale ze niekto nechce dieta kojit, tak to fakt nie je odsudeniahodne..
Pravda nikdo tě nutit nemůže, ale každý kdo si pořizuje dítě dotoho jde s tím, že o něj chce pečovat jak nejlépe lze. Bohužel tvoje dítě se tě bude snažit donutit pouze brekem ( bude brečet, protože má hlad) takže bude brečet i když bude na UM, malé děti jiný vyjadřovací prostředek nemají. UM je úžasná věc, která pomáhá těm matkám co kojit nemohou. Každopádně doporučuji se o tom s nikým nebavit, protože tohle stanovisko nepochopí téměř nikdo. Přeji pěkný zbytek těhotenství.
@ah1234 ano také neodsuzuji jen tak. Ale když někdo řekne že nechce kojit protože nechce a nemá k tomu zadny důvod tak to nepochopím a odsoudim.
Já vůbec nechápu, proč to sem píšeš. Ani nechápu, proč odpovídáš na otázku, jestli budeš kojit. Pokud nechci téma rozvádět, řeknu, že se o tom nechci bavit, a že děkuju za zájem. Pokud prostě nechceš kojit, řekni to doktorům ve špitále a ne náhodným tazatelům a maminkám v internetové diskuzi.
Nějak nechápu co tím příspěvkem očekávás? Tak jako v reálu i tady jsou holky každá s jiným názorem, takze je logicky, že tu nebudeš číst jen to co chceš 🤦♀️🤷♀️ myslím si že je to každého věc, jaký si to udělá takový to bude mít... Já čekám své první a pokud to půjde, tak kojit určitě nějakou dobu budu... Nepřemýšlela jsi nad tím, třeba jen odstrikat své mléko do lahvičky? Některým maminkám prostě jen vadí prisate dítě, ald nemusíš kvůli tomu hned dávat UM ☺️
@puhelin ja si láhve přihistam dříve a hned několik
Jako ja uplne chapu, taky vim, ze je to pro dite to nejlepsi ale nejak vnitrne s tim bojuju a příčí se mi to.. Jen ja teda doufam, ze se to po porodu zmeni, ale chapu tvuj nazor, nekomu to proste muze vadit🙂
Ale porad je to zdrzeni. Proti vterinovemu vyhrnuti tricka.
@puhelin to už bude můj problém nemyslíš? Navíc mám kamarádky kterým mimina u kojení brečeli
Tak to nikomu neříkej.Co je komu do toho jestli kojis nebo ne.Priprav se ,že to nebude jen kojení ale všechno ostatní kolem.
Já jsem třeba po mateřské nastoupila na poloviční úvazek ....to bylo keců od ruznych lidí kolem.Uz nikomu nic nerikam 🙈
To s tou imunitou je jako kdyby jsi řekla, že každý, kdo kouří, rakovinu nedostane, tak nemá cenu nekouřit. Když pominu fakt, že jsou matky, které nechtějí pro své dítě to nejlepší, halt všichni nejsou nesobečtí. Tak já bych dítě na um nechtěla už jen z té praktické stránky. 10 krát v noci připravovat um, když dítě vřeští, to by mě kleplo, nebo pořád řešit s sebou odměrky, teplou vodu, lahvičky. Když stačí jen vyhnout tričko...
Já určitě neodsuzují nekojit 🙂 Ze začátku jsem měla obavy z kojení. Nemám ráda, chce se mi zvracet, z vnímání vnitřních pochodů těla. Třeba mi nedělá dobře jóga. Jak člověk vnímá svůj dech, proudění krve. Dělá se mi z toho špatně, ale nedokážu to ovlivnit. Ze začátku kojení jsem se překonávala. Vnímala jsem jen ten tok, jak malý tahal. Ten pocit proudění od podpaží k malému. Ale překonala jsem se a vnímám u toho jen spokojený výraz malého a tu lásku, pouto mezi námi. Nemyslím na to vnitřní proudění. Malý má tři měsíce a jsem za kojení bez UM vděčná (pohled na spokojené miminko k nezaplacení, ta propojenost mezi námi). 😍 Neodsuzuji nekojení, i když jsem všemi deseti pro něj. Každý to cítí jinak a máme právo si zvolit svou vlastní cestu 🙂 Spousta miminek začala rovnou na UM 😉
Kdyz je to tvuj problem, tak proc nam to tu cpes? 😆 Uz fakt rozumim rceni, ze hadat se s hlupakem nema smysl, pac te vzdycky porazi...To jsou odpovedi, ze nevis jestli se mas smat nebo brecet 😆
Já jsem kojila měsíc. Nebudu rozebírat proč, ale myslím, že být takhle rozhodnutá předem je zvláštní. Nikde není psáno, že musíš kojit tři roky. Já mám holku dost marodnou a každý doktor se mě ptá, jestli byla kojená. Taky jsem z kojení odvařená nebyla, ale kdybych mohla, bejvala bych kojila aspoň půl roku. Třeba ještě přehodnotíš situaci
Kojit samozřejmě nemusíš, nikdo tě k tomu nemůže donutit, je to tvoje dítě. Pravdou ale je, že mateřské mléko je nejzdravější potravou pro dítě, připravenou přesně podle jeho potřeby ve správné teplotě, okamžitě k dispozici kdekoliv a kdykoliv. Není samozřejmě všemocné a na UM dítě rozhodně hlady neumře a ani mu člověk nedává nic špatného, je to dobrá alternativa, když maminka kojit nemůže. Ale pořád je mateřské mléko top a s tím nic neuděláš. Ženská prsa jsou primárně zdrojem potravy pro dítě, tak to příroda zařídila a tak to prostě je, kojení je prirozena věc.. Samozřejmě je hromada duvodu, proč to nemusí jít nebo je to ženě nepříjemné, a tak to vzdá, ale rozhodnout se ještě před tím, než to vůbec zkusím, je prostě zvláštní, a pochopení tady zřejmě moc nenajdeš... Ale určitě nejsi první, která tuto otázku řešila, jedna slečna tady psala, že její prsa jsou primárně manžela a nenechá si je zničit od dítěte, přiznám se, to nechápu to ani já a to jsem celkem tolerantní.. ale ať už je to jakkoliv, je to tvoje věc a jediný před kým si to asi budeš muset obhájit je porodnice, tam to nebudeš mít snadné..ale pokud jsi rozhodnutá, tak si zatím stůj a nikomu to nevysvětluj.. je mi jasné, že jsi tady asi čekala podporu a odpovědi holek, co to mají stejně, ale těch nebude tolik nebo se za své rozhodnutí třeba i stydí a tak to nepřiznání..

V dnesnej dobe je trend ukazovat na druhych a hovorit s istotou, ze toto je normalne a toto nie je normalne a toto robi dobra matka a toto dobra matka nerobi a nemala by mat radsej deti. Vacsinou to este vsetci posudzuju aj podla seba, proste som zvor dokonalosti a kazda matka ktora robi nieco ine (odmieta trebars nosit dieta v satku, nekoji, chodi do prace skor jak v 4 rokoch dietata, alebo kludne aj opacne, je doma do 10 rokov dietata..), to automaticky roi inak.
Povedzme si to takto, je prirodzene dieta kojit a ked to clovek nechce robit, je to svojim sposobom neprirodzene, takze niekto moze nabodubnut pocit, ze to nie je "normalne". To je jak s homosexualitou. Je prirodzene sa mnozit, takze, ze sa paria samec a samica je nejaky prirodzeny stav v prirode a niekto moze mat pocit tym padom, ze homosexualita je "nenormalna".
Co ja nepochopim je, ze sa maju ludia potrebu do toho ale starat. Najma teda ine matky. Kazdy moze mat svoj vlastny nazor, ale v dnesnej dobe je takym trendom ho velmi presadzovat, aj ked to trebars nie je na mieste. Nekojis? Tvoja vec. V dnesnej dobe je na nete castokrat hon na carodejnice, ze neurobili dostatok pre to, aby sa rozkojili, takze samozrejme bude pochopitelne aj velmi natlak voci osobe, ktora kojit vobec nechce. Na to sa musis pripravit, ludi nezmenis, ti proste budu ukazovat a sudit a komentovat, mnohy si tym len "zvysuju" vlastne ego, presviedcaju sa, aky su skvely. A ved su skvely, ze koja a robi im to radost, ale idealne ked clovek pochvali seba bez toho, aby ineho zhadzoval. Kojit nie je klucom k tomu byt dobra matka, ale ano, je to lepsie jak UM, takze matky, ktore koja, maju byt na co hrde, preco nie. Je ale ich vizitka, ze ostatnym matkam, ktore nekoja tvrdia, ze su nenormalne, ze nie su tak dobre matky a podobne. Bohuzial, musis to mat ty v hlave zrovnane. Pises dost agresivne, takze len podnecujes debaty.
Ja napriklad viem, ze keby mam (nedajboze, jedno dieta je za mna idealny stav) druhe dieta, tak ho nekojim. Mam na to svoje dovody, niektore su viac sebecke, niektore menej, ale jednoducho viem, ze po zazitkoch s prvym synom, by som si nechala zastavit laktaciu hned po porode. Osobne poznam nazor ostatnych matiek, mojej vlastnej matky a podobne, preto by som tento svoj postoj nerozsirovala ani v pripade dalsieho tehotenstva, ale ludom by som na priamu otazku povedala "nebudem kojit a mam na to svoje dovody, bola by som velmi rada, keby sme sa o tom nemuseli dalej bavit, chapem dovody, preco zena koji a tieto zeny si vazim, ale ja sama som sa rozhodla nekojit a svoj nazor nezmenim, tak by som ta poprosila, aby si ho respektoval(a)". Ak ty budes mat takyto utocny postoj, tak tym len podnietis ludi aby sa k tomu vyjadrovali..