Názory na kojení.
Ahoj, jsem těhotná a už teď vím že nebudu kojit prostě to nechci, ale štvou mě takový názory, když se mě někdo zeptá jestli budu kojit když řeknu že nebudu tak hned je proboha a proč ne a co by zato daly jiní ženský který nemůžu kojit. S podobnými názory se setkávám i tady na modrém koniku, a štve mě to jako když nebudu kojit tak to ze mě nedělá automaticky špatnou matku. A ano vím že kojení přináší miminku imunitu ale um přece taky není špatný.
Tak já si Teda vůbec nepamatuji,že by se mě někdo zeptal,jestli budu kojit..... Spíš se mě ptají,jestli kojim. A za mě,je to každýho věc a nechápu,proč to někdo furt tahá sem a když už kojit nechci,tak druhýmu klidně řeknu,že jsem o mliko třeba přišla a hotovo ne?
Taky nechápu. Když pominu výživové hodnoty, tak kojení je přece jen lepší i pro maminu. Nemusíš vymývat a desinfikovat láhve a savičky, v noci nemusíš vstávat z postele, abys udělala UM pro ječící mimino (když kojíš, vytáhneš kozu a vesele podřimuješ dál), nemusíš se starat o to, jestli máš UM dost nakoupeno, když někam jedeš či jdeš na dlouhou procházku, tak se nemusíš starat o to, abys měla na to teplou vodu apod. A navíc je to zadarmo.
Pro mě je to věc soukromá a především neuznávam pranýřování maminek, které se podle jiných snažily málo, aby se rozkojily. Kdo si tím neprošel, těžko se mu může mluvit.
A kromě jinych věci, pro mě je kojení hlavně pohodlnost. 😊 Příprava um mi přijde jako alchymie. 😁 Ano, rok jsem nepila, byla fakt uvázaná k dítěti, protože jsem ani neodstrikavala, ale nějak mi to nepřišlo. Dobrý detox od alkoholu. 😁
A tvůj dotaz je kde? Co bys chtěla? Poplácat po rameni?
UM je původně pro matky, které nemohou kojit, MM bude vždycky lepší varianta.
Pokud to pro dítě nejsi ochotná udělat, je to tvoje věc, tak proč to tady ventiluješ?
Upřímně nevim, ale asi žádná mamča si v tom vyloženě nelibuje, ale hold asi víme , co je pro dítě nejlepší. Taky to překousnu a kojit chci, ale nevim jestli se vyloženě na to těším 😀 A to jsem četla jak je to náročné a bolestivé , ale hecnu se a fakt to budu zkoušet no.. Nemluvě o té úspoře času a peněz 🙂 A jak již tady zaznělo, UM bylo vyvinuto pro maminky, které kojit nemůžou no... Ale samozřejmě pokud někdo nechce, ničí souhlas na to nepotřebuje, každej si může dělat co chce
Mě nejde na rozum, proč se takhle dobrovolně vystavit na pranýř. Ať si každej dělá co chce, ale nechat si takhle dobrovolně nandat nadávek... nerozumim, čeho si chtěla dosáhnout.
Já tedy kojit chci, a ač to asi bude znít blbě, těším se na to jak malý děcko. Ale že ty kojit nechceš, a důvodů pro to můžeš mít milion, je tvoje rozhodnutí a nikdo ti do toho nemá co kecat stejně tak, jako do toho nemá co kecat mně, která kojit chci. Myslím, že nespokojená maminka je pro dítě tisíckrát horší, než UM.
Přečetla jsem diskuzi, reakce anonymní zakladatelky. Můj soukromý názor, zcela nepodložený osobní zkušeností se slečnou a dost možná se zcela nezakládající na pravdě, je že slečna je buď strašně znuděná a strašně sobecká těhule, úplně pitomá těhule, nebo je to celé jen vtip a na druhé straně je nějaký student psychologie, nebo jen nudící se mamlas.
Tohle je podle mě jen trolling, ale vyjádřím se.
Staršího syna jsem kojila, v 9 měsících jsem ho postupně začala převádět na UM, odstav po 1. roce. Mladšímu je 8 měsíců a pokusím se udělat to stejně. Dle mého názoru je kojení určitě důležité (a v prvních měsících, než se maminka vzpamatuje z porodu, i nesmírně praktické, hlavně když je na to dítě většinu času sama a nemá žádnou pravidelnou pomoc), ale taky mám své potřeby. Už cca 2,5 roku jsem se pořádně nevyspala a začínám toho mít fakt dost. Nesouhlasím s tím, jak je zde v diskuzi zmíněno, že je nezbytně nutné všechny své potřeby upozadit a na 100% preferovat potřeby dítěte. Všeho s mírou. Jestli to cítíš tak, že kojit nechceš, tak nekoj. Já jsem se rozhodla, že ten 1 rok vydržím a pak už doufám budu mít své tělo opět sama pro sebe. Fyzický kontakt s dítětem lze přese realizovat i jinak než přes prso a tento způsob mi chybět nebude. Pamatuji si na ten euforický pocit, když jsem odstavila staršího a konečně jsem si mohla jít večer někam sednout, vypít dvojku vína a přijít domů v jedenáct s tím, že dítě vykoupal a uložil tatínek. Nutno ovšem podotknout, že syn nikdy netrpěl žádnou separační úzkostí a s tátou je velmi rád.
Děvčata klid. Paní či slečna se nudí a trollí. Má tu už několik anonymních dotazů plných stejných chyb.
https://www.modrykonik.cz/forum/rodinne-problemy/nelibi-se-mi-pritel-dcery/
https://www.modrykonik.cz/forum/volne-diskuze/nemam-rada-mimina/
https://www.modrykonik.cz/forum/volne-diskuze/byvaly-chce-syna-do-vyhradni-pece/
@piskoteka chjo. Sebrat mobil a poslat blbku zametat ulice.
Však nekoj. Ale abys nelitovala, až ti bude dítě v noci řvát kvůli nemoci, zubům atd, a ty budeš z posledních sil nevyspaná dělat v kuchyni UM, ještě si vzpomeneš. A tady ten výkřik do tmy, že kojit nebudeš, to nechápu, co je zas za módu. Když je podle tebe lepší sušený mlíko z krávy, tak ho miminu dej. UM nikdy nebude stejné jako mateřské mléko. Ale to tobě nikdo nevysvětlí, ty ses rozhodla, a musí to vědět celej MK.
Podle držkatých odpovědí a reakcí zakladatelky mi připadá, že je to nějaká puberťačka. A troll.
@piskoteka Ano, stejný styl a stejné chyby.
@luciiinka87 jenže vy jste se tak rozhodla po první špatné zkušenosti. Tazatelka je teprve těhotná,evidentně první dítě a je rozhodnuta, že kojit nebude. Dejme tomu, že by tam byl nějaký psychický blok, ale ona prý prostě nechce.
@piskoteka hele, nebude tohle taky jedna a ta samá?
https://www.modrykonik.cz/forum/laktacni-poradna/nelibi-se-mi-kojeni-zlepsi-se-to-a-kdyz-ne-co-mam-delat/
@amazonkajanik Ano, určitě.
Vůbec nemám chuť číst ostatní názory, protože jsem si 2x prošla něčím podobným, jako ty. Kojení je pro mimčo samozřejmě to nejlepší, ale je to čistě tvoje rozhodnutí a dítě tím určitě nijak nepoškodíš. Za sebe vůžu říct, že je to velmi pohodlné a osvobozující - můžeš si jít kdy chceš kam chceš, protože namíchat UM a podat flašku zvládne každý, odpadá nutnost hledat na veřejnosti klidný kout na kojení (pokud nejsi typ, kterému je jedo, kde dítě kojí). Samozřejmě to leze do peněz a může chvíli trvat, než najdeš ideální typ UM, které dítěti sedne. V souvislosti s narozením dítěte se dočkáš ještě spousty nevyžádaných rad a doporučení, ale nejlepší je si to udělat podle toho, jak to bude vyhovovat tobě a dítěti.
@soleilll no ně to moc pohodlné nepřipadá, pořád vyvařovat flašky a dudlíky, nakupovat sunar...kojící matka může mlíčko odsát a hlídací osoba ho pak jen ohřeje, nemusí nic míchat
@surikata131 Někomu odsávání nejde (třeba mně) a některé kojené děti odmítají pít z lahve. 🙂 Flašku stačí prolít vodou z konvice - otázka minuty.
@leilinka1234 V době kdy neexistovalo UM, existovali tzv. kojné ženy. Píšete, že každá matka savec kojí svého potomka. Tím pádem já jsem asi výjimka a nejsem savec, protože já jsem ani u jednoho dítěte neměla mliko. A to že opravdu ani kapicku.
@martt na nárok na kojnou muselo být adekvátní společenské postavení. Ženská z horní dolní, pracující na poli neměla o nějaké kojné ani ponětí. A jak jsem psala, existují ženy, které mlíko prostě nemají, nicméně je jich hodně malé procento. Mnoho ženských potká první problém s kojením a už má dítě um, protože ona má málo mléka. Že se může jednat o růstový spurt a že jí čeká třeba týden "dřiny", neustálého přikládání, že má dítě které hold potřebuje kojit co hodinu a půl to už neví (nebo nechce vědět... Prostě málo mléka nebo slabé mléko, dáme um). Prožila jsem si spurty, bojkoty, záněty prsa... Ale bojovala jsem a jsem na to taky patřičně hrdá.
Na um ti dite neumre,ale jako matka dvou kluku,kdy jeden plne jen kojen 9m a dalsi od tydne na Bebivite....je tam obrovska uspora penez a casu. Si vem,ze jedno baleni za cca 250 kc mel asi na dva dny, do toho kazde cca dva mesice nova flaska, tahani kojenecke vody a termosek na prochazky. Kdyz to nejde,tak to nejde,ale dobrovolne bych do toho nesla.
@dendasubaristka Taky jich par takovych znám a nechapu,proc si porizuji dite...celou dobu uz to bude o nejakem ústupku pro dítě
Kojeni neni jen o imunitě a nealergiich...me se dcera odstavuje v 17.mesich a ano mrzi me to,ale respektuju to...

s tím děláním jídla dopředu - to bych nedělala, hromada UM se nesmí ohřívat nebo rychle zhoustnou a miminku připravíš akorát zkažení žaludku ☹ - ale pro mě za mě se třeba stav na hlavu