Problémy s kojením - kroutí a pouští se

lamberta
14. črc 2015

Chtěla bych poprosit o radu. Mám doma třítýdenního chlapečka, od začátku bojujeme s kojením. Díky mým zdravotním komplikacím se mi zpočátku nerozjela pořádně laktace, takže od začátku dokrmujeme. Dřív měl dokrm skoro celou dávku, nyní když už jsem přeléčená, se mléka tvoří víc (některé krmení je dokonce i bez příkrmu, někdy si vezme třeba jen 15ml) Poslední tři dny bývá ale s kojením hrozný problém. Po asi pěti minutách sání se začne kroutit a škubat (samozřejmě s bradavkou v pusince), vzteká se u toho a pouští se. Přitom ale má hlad a hned se zase zuřivě přisává, udělá dva hlty a zase se začne kroutit (to samé dělá i u flašky) Jedno krmení se tak protáhne na přibližně hodinku, kdy ze mě už leje a jsem zoufalá, miminko celý od mlíka, vzteklý a hladový. Je to určitě bolením bříška, jak se mu do něj dostane teplý jídlo, cítim, že mu tam začne škrundlat a bručet. Celý den se prolévám fenyklovým čajem, před krmením dostává kapky Sab Simplex, nahříváme a masírujeme bříško. Před tím trpěl na zácpu a prdíky víc, chudáček se celý kroutil a prohýbal, teď je to už o sto procent lepší, až na ty stavy při kojení ☹ Bradavky mám zase celé rozbolavělé, zatím se mi znovu ragády neobjevily, ale počítám, že tímhle tempem brzy budou. Co s tím? Po dnešním posledním krmení už ze zoufalosti přemýšlím, že snad kojení vzdám ☹ Když ho rozbalím před krmením a cvičíme nožkama, nechám ho vyprdět a vykadit, tak to docela pomůže. Bohužel ale většinou začne brzo brečet, že má hlad a na nějaké cvičení se mi zvysoka.... Nemáte někdo radu, co s tím? Jak se nezbláznit a popřípadě ještě rozkojit, abychom byli už bez příkrmu?

lv
14. črc 2015

růstový spurt! Bývá 3.+6.týden a 3.+6.m..zlobí s jídlem, nepohoda, pláč..rozkojíš se víc, uvidíš, to půjde! Ev měla dokrm (příkrm je zelenina,maso) do 6týdnů! Na kojení se nevykašly, to je škoda a nikde nemáš řečený, že mu sedne um a nijak si nepomůžeš.

lamberta
autor
14. črc 2015

@lv Já si právě myslela, že spurt už máme za sebou. Před cca 6ti dny se hrozně "rozežral" - vypil by snad celou krabici Beby, pil sice hltavě, ale jinak tak hezky spořádaně. Oproti tomu teď vypije o hodně méně, ale zas u toho dělá caviky. UM byla celou dobu v pohodě, pak jsem skončila na pár dní v nemocnici, malý tam byl se mnou a jako dokrm (díky za opravu) mu dávali sice Bebu, ale trochu jinou (pěkně mě tím naštvali, měla jsem jí s sebou, ale odmítli mu jí připravit s tím, že je to jedno, když je to ta samá značka) na pár dní měl tedy Bebu HA a od té doby začalo bolení bříška.

hany_bany
14. črc 2015

Zkus si behem kojeni promasirovat bradavky, at mu tam popozenes mlicko… asi se i vzteka, ze mu to malo tece,mala mi to taky dela

lamberta
autor
14. črc 2015

@hany_bany on se právě takhle vzteká i u flašky a tam bych řekla, že teče docela rychle, A kroutí se i když ho pak přendám na druhé prso (tam to zezačátku teče rychle, že nestíhá pomalu ani polykat) a nic platné, stejně se kroutí a pouští. Proto jsem si myslela, že to bude to bříško.

hany_bany
14. črc 2015

@lamberta Aha, tak to asi neporadim ☹ Male naopak kojeni na brisko pomaha, vyprdi se pri nem… Zkousela jsi i ruzne polohy pri krmeni? Nekdy, kdyz se mi vzteka, tak pomuze zmena polohy, pripadne i odrihnuti.

pavlapl
15. črc 2015

Domluv si návštěvu Laktační poradkyně ať se na vás podívá. Z toho co píšeš je těžké radit.

zo_ja
15. črc 2015

Zkus pohleda BKM - bezplenková komunikační metoda - hodně miminek čůrá/kaká u kojení (příjem => výdej) a takhle se chová. Zkus předtím dát nad umyvadlo/čůrací misku, nebo i při kojení.

olusenka
15. črc 2015

mě to podobně začal syn dělat poprvé na 3 týdnech, jakoby mléko chtěl, a přitom zase nechtěl. byla jsem z toho zmatená. Později jsem přišla na to, že to asi byl spurt (podobné chování bylo i na 6 týdnech a znovu na 3měs.), paradoxně se u něj choval vždy tak, že spíš prso odmítal, než že by vykazoval větší "žravost". 🙂 Kroucení se nemusí být vždy od prdíků ale velice často je to tím, že mu to teče buď hodně nebo naopak málo. Když málo, doporučuje se masáž prsa v teplé sprše a při kojení pít teplý nápoj, když hodně, na druhé prso nahoru dát dlaň naplocho a tlačit (určitě budou na netu videa nebo obrázky, jak na to).
Mě hodně pomohly rady na www.kojeni.net a taky později laktační poradkyně doma, která zkoukla techniku kojení, a hlavně (!!!) dodala sebevědomí. To si myslím, že je v dané chvíli nejdůležitější. Přesně si pamatuju, jak jsem se v dané chvíli cítila, co jsem prožívala.
JO a doporučuju nevážit před a po kojení (zbytečně to stresuje a ani my nejíme a nepijeme pokaždé stejně) a kojit hlavně v noci.
mimochodem, jak se chová v noci? To pije dobře?

sim007
16. črc 2015

Urcite zavolat laktacnni poradkyni.....
www.mamila.sk a tam je seznam LP i v České republice.

lamberta
autor
17. črc 2015

Děkuju vám za rady. Nakonec jsem zjistila, že to opravdu je bolavé bříško. V noci se pořádně vyprděl a celé dopoledne krásně a vzorně papal. Bohužel odpoledne ho to zase chytlo a jedeme nanovo 😢

sim007
17. črc 2015

@lamberta my na brisko mame BioGaia a espumisan.....ta Biogaia je od 1.mesice

lamberta
autor
17. črc 2015

@sim007 1. měsíc mu bude o víkendu, tak bych to mohla zkusit. Já dávám Sab Simplex. Je na něm napsáno, že se dává do každého pití ale nejsem si jistá, když třeba kojím každou hodinu a půl, jestli opravdu vždy ty kapky dát. Bojím se, abych ho tím nějak "nepředávkovala"

sim007
17. črc 2015

@lamberta akorat ta BioGaia stoji cca 500,- jen at te to nepřekvapí 🙂
Ten esmusisan se ma taky davat u kazdeho kojeni, ale to nedavam....tak kazdy treti.

ladyhacek
17. črc 2015

Růstový spurt je když chce pořád jíst, spíše bych to viděla na bojkot kojení ač asi nikdo neví proč tak miminka mají období, že odmítají mléko i když mají hlad - stejně jako rustový spurt to trvá pár dní a pak samo odezní.

nebo
mu přestalo chutnat tvoje mléko a chce UM? jak pije ji?

Pokud je to bolení bříška tak pozor na mléčné výrobky - zkus je vysadit a jinak za mě nejíst houby!!!
( http://o-baby.blog.cz/1506/co-rozhodne-nejist-p... )

Je tu skupina: recepty pro kojící maminky > https://www.modrykonik.cz/group/6713/detail/ > paní mí i internet stránky.

lamberta
autor
17. črc 2015

@ladyhacek to bude možná ten bojkot kojení, když mléko odstříkám a dám ho v lahvi, tak není problém. Tak snad to brzy odezní. Ještě mě napadlo, že když ho kojím, tak leží vlastně na boku, při krmení z lahve leží na zádech - možná se mu nelíbí to. Našla jsem si kontakt na laktační poradkyni, tak uvidíme, co nám poradí. Ta mléčná bílkovina mě taky napadla, zkusím na pár dní vysadit vše s mlékem, ale asi to bude něčím jiným - všechny děti, které znám a měli intoleranci laktózy, tak po jídle zvraceli. Ten náš bobek blinká jenom pokud se hoodně vzteká a tlačí po jídle, nebo ho hned po krmení potřebuju převléct. Ale za zkoušku nic nedám 😉

Děkuji za ty recepty!! Něco takového jsem poslední dobou hledala 🙂

lamberta
autor
17. črc 2015

@sim007 koukala jsem na to... je to teda pálka. Navíc jsem našla, že jedno balení vydrží přibližně 14 dní 😲 Ale jestli to prckovi pomůže, tak to zato určitě stojí. Ještě jsem našla laktobacily od firmy Swiss, prý je to hodně podobný, tak zkusím ještě pohledat nějaké info.

sim007
17. črc 2015

@lamberta nam vydrzely skoro dva mesice (je to jen 5 kapek denne)....

olusenka
18. črc 2015

...a pokud maminka kojí, prý je podávání laktobacilů miminku skoro zbytečné, nevím proč, dávala jsem taky Bio Gaia a kdeco, ale maminka by měla laktobacily brát 100% taky. Jde to přes mléko, takže určitě doporučuju.

blongelina81
29. črc 2015

ahoj, já měla uplně to samé, brečela jsem zoufalstvím co děla. už fenyklový čaj nepiju ale dávám ho denně miminku asi 50ml. dávám hodně na bříško a to se vyprdí a dávám když vidím, že se dcerka záčíná kroutit trubičku a je klid. Jo a taky dávám malé probiotika. Ale jak se začně mimčo trošku víc hýbat bude to lepší 🙂

lamberta
autor
30. črc 2015

děkuju za odpovědi, u nás nakonec nejvíc pomohly kapičky BabyCalm v kombinaci s probiotikama. Není to sice úplně stoprocentní, ale o mnoho lepší. Fenyklový čaj piju po litrech, malýmu ho tedy nedávám, není kromě mléka ochotný vypít nic jiného. Na bříšku je od narození pečený vařený, taky to trochu pomáhá, ale už se těším, až trochu povyroste a těch prdíků se zbaví. Když ho nic nebolí, je to zlaté miminko. 🙂

blongelina81
30. črc 2015

moje malá ten čaj taky nechtěla ale trošku trpělivosti a půjde to, nebo ho zkuste dát na lžičku.