Stojí mateřské mléko za to?

mamora
8. čer 2023

Mám syna, kterému je skoro rok a od narození nechtěl pít z prsu, ale mléka jsem měla dost, takže jsem koupila odsávačku a dostává MM z lahvičky. Občas jsem řešila, že je mléka míň, poslední krize mě donutila začít s UM. Byl to boj, ale nakonec se povedlo a pije oboje. A já teď mám dilema. Zase mám MM dost, ale taky už mám plné zuby toho odsávání. Malej je zvědavý, kolikrát ho musím odstrkovat, aby mi za odsávačku netahal. Když má špatný den, pláče než odsaju. Večer při uspávání usnu s ním, potom mám nastavený budík a jdu ještě hodinu odsávat. Všude čtu jak je MM to nejlepší pro miminko a navíc zdarma. Proč kupovat Nutrilon, když to není nejlepší, co můžu svému dítěti dát? Ale na druhou stranu bych mu mohla věnovat víc času na společné hraní. A bych bych spokojenější a spokojená maminka rovná se spokojené dítě ne? Takže co je podle vás lepší?

xnikax1
8. čer 2023

@mamora Já to odsávání odpiskala po půl roce, porad nevyspala, pohubla... Dala jsem UM a světě div se, nic se nestalo.

veronicka89
8. čer 2023

Skoda ze dis nekoupila odsavacku kterou proste nasadis a delas s ni vo chces a ona odsava... muzes i uklizet..varit 😀

emamaira
8. čer 2023

Rok odsávání je super🙂 já jsem odsavala asi 13 měsíců, tak vim, ze je to vazne masakr. Udělala jsem si nakonec zásoby do mrazáku, takže syn měl MM ještě další 2 měsíce. Být vámi, tak uz toho nechám, i teď mělo vaše dítě MM déle než většina dětí. MM je důležité, jasně, ale v tomhle věku už ne za každou cenu 🙂

slecnami
8. čer 2023

Ahoj, tak v roce už to mateřské mléko asi není tolik potřeba...teda já bych kojila/dávala MM, pokud je ta možnost a pokud z toho mám dobrý pocit. Pokud je to pro tebe spíš trápení (a miminko už není novorozenec), netrpíte finanční nouzí (kvůli ceně UM), asi nemá cenu se dál trápit. 🙂

konidana
8. čer 2023

Jako po roce uz neni nutne ani to um. Klidně plnotucne cerstve kravske, kdyz to nebude pit po litrech.

martinka_33
8. čer 2023

Na roce už to není životne důležité 😉 Máš muj obdiv ze jsi vydrzela tak dlouho 😯

kocvarovas
9. čer 2023

@mamora naprosto chápu o čem mluvíš. Já to vydržela 9 měsíců. Pak jsem řekla dost. Od miminka je to hroznej boj. Nakrmit, uspat, rychle odsát, dokud minčo spí, aby bylo další krmení. Navíc neustálý umývání odsávačky, nádobek na mlíko, lahviček.. Máš můj plnej obdiv, že jsi vydržela rok! Teď už ani UM dávat nemusíš. Stačí jogurt, kaše..

krisstina93
9. čer 2023

Rok bych to nevydrzela, pro mě je to strašný opruz a ztráta času, navíc roční dítě už by mělo mit vyvážený jídelníček a mliko tolik nepotrebuje. Já teda kolem toho roka deti odstavovala, fungovala sem jak dudlík, nespala, děti se porad budily, byla sem už jak chodici kostra, navíc jak měly zuby, tak sem měla prsa do krve prokousana. No hrozny. Teď nejmladší sem kojila do 16 měsíců a poslední půl roku už do mě manžel denně hucel, ať se na to vykašlu, ze se na mě nemůže dívat :D světě div se, zijou i bez prsa, naopak se potom víc rozjedly a zlepšil se spánek.

marketa1218
9. čer 2023

@mamora Také s tebou souzním, vydržela jsem to půl roku, ničilo mě to dost psychicky. Přešly jsme na um a byly jsme rázem spokojené obě.Dcera je zdravá, krásná holčička. Normálně už tu odsavacku zahoď 😄.

mamora
autor
9. čer 2023

Děkuju za podporu ☺️ Je pravda, že v tom hrají roli i peníze za UM, ale když už pije mlíko jen ráno a večer, tak to snad nebude taková finanční zátěž. Ale nezdá se mi, že bych mu mléko už nedávala vůbec, i když jsem četla, že je to možné... Možná ještě chvilku vydržím (pořád mám tak nějak výčitky svědomí, že bych se na to měla vykašlat). Teď jsem to omezila z třikrát, jen na dvakrát denně. Tak uvidíme, třeba se mi mlíko ztratí samo a bude to vyřešené ☺️

andelka
9. čer 2023

Vydržet odsávat rok je pecka! Jestli budeš mít lepší pocit, tak bych ráno a večer UM dala. Záleží ale i jak jinak jí. Od toho cca roka už se tohle všechno, co UM obsahuje dá nahradit normální stravou. Já jsem bohužel po odstavu v 13 a 15 měs. UM taky dávala, nakonec mladší na tom byl závislý snad víc jak na kojení a trdlovali jsme s flaškama do 3 let skoro. Nejmladšího jsem 3 roky kojila a UM neřešila vůbec. Ale já jsem nikdy neodsávala, párkrát jsem to zkoušela, ale vůbec to nešlo. Takže opravdu kloubouček dolů.

merope
9. čer 2023

Já v cca 3 měsících prohlásila, že na odsávání kašlu, že už má fakt smůlu (odsála jsem, léto, byli jsme venku, nevypil to hned a zkazilo se) - a že co si odsaje má a na zbytek se můžu vykašlat. A kojila jsem pak ještě rok.

daasqua
9. čer 2023

Dcera byla jen na odsatem MM do 15m. Byl to tedy na jednu stranu vopruz, taky třeba knourala a já k ní nemohla, protože jsem odsavala (třeba 7x denně), mlíka bylo dost. Naštěstí pomáhal v tu chvíli manžel (často na HO). Odsávání jsem si pak často plánovala, když byl klid (spaní či hlídání). Říkala jsem si, že do roka to musím dát, a že potom se uvidí. Postupně bylo mlíka méně a méně. Ona ho tedy měla dost ráda, potom pila i UM, chutnalo ji obojí, s lahví měla rituál až do 3 let 😀 Syn potom naštěstí sál jak ďas, takže u druhého jsem odsavala jen v noci přebytky (mám dost spací děti přes noc), kojil se taky do 15m. Dej na svůj pocit a podle své pohody.