Ukončení kojení. Co s prsy?

2. únor 2024

Dobrý den,
dcera již nějakou dobu odmítá pít z prsu a mléka mi ubývá. Chci proto v dohledné době přestat kojit.
Ale jak na to? Respektive jak se o prsa nadále starat? Je nutné prsa například stahovat? Nebo se o ně nějak jinak speciálně starat? Vím, že bych měla rozmasírovávat případné zatvrdliny, ale jinak?
Na internetu jsem našla všechno možné, tak mě zajímá, jak kdo reálné postupoval.
Moc díky za rady.

ajja87
2. únor 2024

Jsem ve sprše odstrikala pouze do úlevy a pak jsem si ještě v pekárně koupila nejaky homeopatika ,ted nevim jak přesně se to jmenuje, našla bys na internetu.Nekdonjom možná nevěří,ale mě se laktace zastavila.Zadny svazování ani jine metody jsem nedelala.

krisstina93
2. únor 2024

Odstrikat trochu do úlevy, můžeš to chladit, ale jinak sem nikdy nic extra nedělala. Já teda ukoncovala v době, kdy už se mi to moc nenalevalo, když nebyla poptávka, takže stačilo par dni sem tam lehce odstriknout a byl konec.

cilkat
2. únor 2024

Obě děti jsem odstavovala ve chvíli, kdy pili už jen v noci... u obou jsme asi dva dny ručně odstříkávala, když mi přišla prsa moc plná, třetí den ž obvykle nebylo třeba ani to. ... horší bylo přesvědčit děti, že se mi nechtějí v polospánku prokousat trikem...

pilzzee
3. únor 2024

Ja jsem chladila a stahovala obvazem. Trvalo to max tyden a pak ze dne na den bylo mliko pryc.

merope
3. únor 2024

Ze zkušeností bych doporučila prostě mládě přesvědčit, ať ještě pije - a tu frekvenci snižovat. Mléko zmizí. Anebo odsávačku. Mně se mlaďoch odstavil v létě na akci mimo domov (bez odsávačky) a málem jsem měla zánět.

hanka_12345
3. únor 2024

Ja sem si je svazala obinadlem ale vzdy to vydrzela pul h a vyprdla sem se na to,to se nedalo. Ja dostavovala 2lety a neco a mela sem mlika jak z cisteren. Sileny.
Na Homeopatika sem ani nepomyslela protoze to je na strasne moc dlouho. Chtela sem neco co proste bude fungovatt hned, ze treba za 3-4dny bude po vsem a tak me bylo vse jedno (chemie a kdesi cosi)Tak jsem si na gynde rekla o nejaky tablety na to.... jenze ja jak byla jak dojnice tak mi to vubec nezabiralo😭 myslela jsem ze skapu. Bolest silena a prsa jak šutry. Gynda mi uz alsi nechtela vydat. Pak mi jeste volali jak mi to pomohlo a ja ze vubec, trpela.sem 10 dnu. Byli prrkvapeni ze to nezabralo. Takze nevim co je lepsi. Asi bych odstrikavala do te ulevy ale ne moc casto a rekla si o ty tablety. Ja.myslim ze nekomu to zabere driv kor kdyz uz mlika moc nemas

lentilkah
3. únor 2024

@hanka_12345 Mela jsem to stejne, odstav ze dne na den ve dvou letech kvuli opakujicim se zanetum.
Dostala jsem prasky na zastaveni, ale akorat mi po nich bylo blbe.
Ze zacatku jsem rucne odstrikavala, ale delaly se zatvrdliny a prsa jsem mela jak sutry. Po par dnech jsem to vzdala, vzala odsavacku a diky ni se mi zatvrdliny uvolnily- mleko pak odtekalo samovolne a pak uz stacilo odsat jen parkrat a bylo po mleku.

andelka
4. únor 2024

Ukončovala jsem kojení už třikrát. Stahovat určitě ne. Pila jsem šalvěj a mátu. Když se nalila, odstrikala trošku a masírovala ve sprše. Cca za týden byl klid. U posledního nebylo potřeba vůbec nic, tam si kupodivu prsa snad ani nevšimly, že už nekojime. Ale posledního jsem kojila 3 roky, první dva jen něco přes rok.