Ukončení “kojení” kvůli tomu, že mám málo mléka
Ahoj holky, mám doma 8mi denní miminko. Bohužel jsem se ale nerozkojila a malý je na UM. Mléko se mi tvoří velice málo a velice slabé.. Za den odtříkám max 80ml. a to nestačí ani na jedno kojení. Navíc jak píšu. Dle Dr. Je mléko slabé a malému nestačí ani jedna “sesbíraná” dávka nahrazující UM například večer. Navíc malému svoje mléko mohu dát jedině z lahve, protože se nechytí ani na kloboučky, ani na prs normálně... (Mám naprosto obří bradavky) Přijde mi tedy škoda “plýtvat časem” na ostříkávání mléka, které stejně velejvám.. Existuje nějaká rada, jak zastavit tvorbu mléka?
Věřte, že bych strašně ráda kojila.. A je mi hrozně líto, že je malý na UM, ale bohužel.. Proto bych poprosila, nelinčujte mě za můj dotaz.. Já jen potřebuji radu jak na to.
Díky
Měla jsem to podobně. Mám dvě děti syna 4r a dceru 3m. Ani jeden se nepřichytil a klobouček nechtěli. Odstříkala jsem sotva 60ml a za dvě hodiny měli hlad a já už neměla co odstříkat tak jsem dala UM pak zase svoje a takhle na střídačku. A prsa jsem měla pořád bolavá, nalitá,horká a vydržela jsem to 3tt a pak šla na gyndu a dr. mi napsala Dostinex. Samo se to nezastaví. Rady jako neodstříkávat ono se to postupně zastaví je hloupost. Já musela i u těch prášku si trochu ulevit od bolesti i když píšou,ze by se nemělo aby se netvořilo ale nedalo se to vydržet.
Ty si musíš nejdřív říci sama, co chceš. Chceš kojit? Nebo ne? Pokud ne a opravdu máš tak málo mléka, přejde to asi samo. Já neměla mléko dlouho, malý byl taky na um a já pumpovala i v noci co 3 až 4 hodiny.... Přes den častěji. Hrozně jsem chtěla kojit a nakonec se to podařilo ale trvalo to minimálně 2 až 4 měsíce, než jsem se rozkojila tak, že jsem nemusela pumpovat a malému mléko stačilo. Teď mi v květnu byly 2 roky a furt se chce kojit a já si někdy říkám "nebylo by lepší, kdyby byl od začátku na um??" 😂
Pokud tě to stresuje, asi se na to teda vyprdni. Jinak bych to zkoušela dál i když mlíka je málo a budeš dokrmovat. Něco málo tomu miminku předáš a to je podle mě to, o co hlavně jde. 🙂
Jsem LP - pojem "slabé mléko" je fyziologicky nemožný a pokud máte pediatra, který vypouští z úst takové bludy, tak bych uvažovala o změně.
Málo mléka mít můžete, protože mléko se tvoří neustále a to dle poptávky. Pokud nekojíte a dokrmujete, snižujete tak přirozeně potřebu tvorby mléka.
To kolik odsajete není absolutně směrodatné - jsou ženy, které kojí plně a neodsají ani to, co vy. Odsávání má úplně jinou techniku vyprazdňování prsu než kojení, proto se to nedá adekvátně srovnat.
Laktace se ukončí sama, pokud přestanete odsávat a stimulovat prso přikládáním miminka.
Pokud se prsa nalévají, stačí odstříkat ideálně ručně do úlevy, ne více. Lépe to jde ve sprše, nebo po teplém obkladu.
Ukončení laktace podpoří čaj ze šalvěje - POZOR - pokud pijete, neměla byste vůbec kojit.
Na případný zánět stačí nastrouhaná brambora do plenky, vyždímat a přiložit. Nebo zelný list.
V případě zánětu nebo horečky je možné nasadit echinacea kapky 30kapek 3x denně.
Respektuji rozhodnutí nekojit, nicméně přijde mi, že tohle je prostě jen následkem vašeho znejistění a nepodpory stran pediatra, nikoliv vaše vnitřní přesvědčení o tom, že UM je pro vaše dítě lepší a kojit raději nebudete.
Subjektivně mi to přijde tak, že spíše potřebujete podporující okolí a půjde to samo, ale můžu se plést.
Držím palce, ať se rozhodnete jakkoliv.
Ja pri prvni odstavovala postupne, proste davat min a min a odstrikavat jen do ulevy a kojila jen dva mesice. 🙂 pri druhe dceri muzu rict ze jsem se rozkojila snad az po mesici spis po 6nedeli. Kazdej tyden kdy sme sli na kontrolu jsem mela nervy aby vubec pribrala. V prvnim tydnu sice pribrala ale v druhym a tretim treba nic. Dr me sice upozornila ze nepribira ale nic vic nerekla. Proste jsem dal kojila a verila a je ji skoro 14 mesicu a stale kojim. 🙂
Stojí rozkojení, které je nejisté, za to, aby dítě bylo několik týdnů hladové?
@hankaviki Ne.
@hankaviki zaleží na tom jestli se hladově chová 🙂 malá sice navečer spustila ale to nebylo hladem zcela určitě, jinak byla hodná a vypadala spokojeně. u první dcery jsem to vzdala protože řvala furt, myslím že to hladem bylo.
Porad se vsude pise, ze pojem slabe mleko neexistuje. Pojem jako takovy nejspis ne, ale kvalitu, slozeni a mnozstvi MM urcuje skladba jidla, stravovaci navyky a pitny rezim matky a prsni zlaza jako takova. V ruznych fazich dne ci tydne proto muze mit mleko odlisnou kvalitu, horsi ci lepsi zasycovaci schopnost, takze ano, nemusi byt tak vyzivne a proto matky koji nekdy jiz po hodine, nekdy dite vydrzi ctyri hodiny. Tohle by laktacni poradkyne popirat nemela.
Pokud si poridite / vypujcite elektrickou pumpu a co 2 hodky budete pumpovat ( ikdyz nic nepotece, nebo toho nebudou litry ) budete pak moct pravdepodobne normalne kojit .... Podle me se odstrikavanim dostatecne nestimuluje prso tudiz blba stimulace ( + nekojeni ) mala produkce mlika ... Takze klidne dokrmujte jak je treba ...pumpujte a pak plynule prejdete na kojeni 😜urcite to pujde ...
@alcar Mohu se zeptat na studie na téma nedostatečné výživné hodnoty mateřského mléka? Budu ráda za doplnění informací.
Já vycházím z nejaktuálnějších studií a vzdělání v tomto oboru jak v USA, UK tak v ČR a pokud je mi známo, nedostatek některých výživných látek potřebných pro růst dítěte je pouze u žen trpících malnutricí tzn. rozvojové země, válka a pod. a i tak v ojedinělých případech. Toto si troufám tvrdit v ČR běžná matka nezažije.
posuzovat mnozstvi mlika podle toho, kolik se toho odsaje je stejna kravina jako to posuzovat podle vazeni! ja nikdy neodsala vic jak 15ml z obou prsou dohromady a kojila sem od konce 6nedeli vyhradne do ukonceneho 4m a celkove do 2 a trictvrte let... sestinedeli s dokrmem um, lrave kvuli temhle kecum a jako dalsi bylo intervalove kojeni! nastesti sem se k tem spravnym informacim dostala driv, nez sem s kojenim sekla! vopruz to byl, furt jen koukat na hodinky, vazit, zapksovat, odsavat, dokrmovat, nsrvovat... br, sem sem se orosila! ted mam skoro 5t holcicku, nikdy sem nevazila, neodstrikavala, kojim tak 20hod denne a pribira tak akorat 🙂 - vazena u dr - laktace mi nabehla po vic jak 72 hod od porodu, bez dokrmu, bez place, spadla s vahou z 2960g na cca 2700 a ve 3t mela 3060g, dle me i dr naprosto ukazkove!
za me to chce podporu od okoli a srovnat si v hlave, jak to ME a MEMU MIMINKU vyhovuje a jak MY to chceme spolecne mit a hotovo!
@alcar kojení po 1-4h ale záleží především na dítěti - na tom, kolik je toho schopný vypít, než usne, jak má velký žaludek a jak brzy bude mít zase hlad. Záleží i na tom, jestli bere prso jako uklidňující prostředek, moje děti třeba chtěly pít jen, když měly hlad, některé děti se prisaji kdykoli. Záleží i jestli má dítě růstový spurt a po cca půl roce i na tom, kolik sní klasické stravy. "Slabý" mliko je prostě hovadina a výmysl.
@karlajasmine zalezi predevsim na diteti, ale take na matce...kolik pije, co ji atd. Nikde nepisu, ze pojem slabe mleko existuje. Jen ruzne slozeni mleka...a s tim souvisi i zasycujici hodnota.
@ah1234 přesně tak!😂 píše, že má druhé dítě a stále dokola rady jak pro prvorodičku, já to znám taky, vždy stejný scénář u všech tří dětí po druhém měsíci nebylo mléko a že jsem vždy chtěla a zkusila vše výše popsané a stavěla se i na hlavu, kde zkràtka nic není, tak ani smrt nebere a bohužel to tělo asi ví, proč to prostě nejde a ten stres a hladové dítě fakt nestojí tady za ty řeči a pocit neschopnosti.
@daggg Kojení je za mě velká věda. Já jsem ale naopak děsně stala o kojení - hlavně kvůli komfortu (dost cestujeme). Po téměř 5-ti týdnech se syn konečně prisal. Jinak jsem celou dobu odsavala a krmila ho lahvickou, opravdu hodně jsem bojovala. Doma jsem měla 2 LP, v porodnici taky 2. Až ta poslední mi skutečně pomohla. Je to tedy na tobě, na tvé vůli a hlavně na tvém rozhodnutí. Za mě je kojení nejpohodlnější věc na svete. Jinak, jak tady píše par žen, ze po UM jim děti spi celou noc, tak mě spi celou noc i dítě na MM (teď bude mít 7 týdnů).
Ať se rozhodnes jakkoli, tak přeji hodně štěstí ☘️. Hlavně, ať jste spokojeni.
@baris mela jsem to stejne;)u druheho vubec neni cas se venovat kojeni;)a jak rika lp,valet se nahata v posteli. Musime fungovat i pro druhe dite a to ja mam akcni a nez jsem prvni nakojila,byt vzhuru nohama
@alcar záleží rozhodně, ale v našich končinách většinou matky podvyzivou netrpí, pokud nemají anorexii, tak pokud matka jí normální stravu, pije a netrápí se hlady ani nezije ve fast foodech, tak tak kvalita mléka bude pro její dítě dostačující, I kdyby musela kojit co hodinu..
Když nebudeš odstrikavat, jen v případě nutnosti, tak se to ukončí samo přirozeně. Jinak chápu, já kojila téměř 4 měsíce s bolestí, s krví, zanetem, antibiotika a LP nepomohla. Nakonec, když už tekla i krev do odsávačky a bolelo to jedno prso jako čert, jsem to ukončila. Dítě spokojené a já také.
@monickaopicka 😀. Jj. U druhé dcery jsem mohla zkoušet kojení jen tak dlouho, jak mi to dovolila starší 17měsíční dcera. Tatínek musel být v práci, prarodiče taky. A já musela fungovat pro obě dcery.
@lennus Já kojim doteď syna 25m,dceru rok, nikdy jsem u miminek nepotřebovala dokrm UM, kojila jsem plně. A stejně maximum, co jsem odsala(rucni odsávačkou tedy, ne elektrickou), bylo 50ml.Poptavku po mléku prostě tvoří dítě a když se aktivně nekojí, je logické, že množství mléka postupně klesá i přes odsávání
@monickaopicka
@baris tj pak i o povaze starsiho ditete a vekovem rozdilu... u mel byl tohle jeden z dubodu mit deti dal od sebe, at mam vas na oba... mam deti skoro na den 3r od sebe, mladsi ma 5t a kojim tak 20hod denne 😉
@karlajasmine tak nekdo koji co hodinu a ani to nestaci (dite hladove, nepribira, pak uz nema silu ani poradne sat). A matka dela vse dobre, ale muze se stavet na hlavu a proste to nepujde. To je to, co tady porad zpochybnujete a tvrdite, ze to neni mozne.
Radsi spokojena a klidna matka, nevystresla, ze to nejde a prejit na UM, nez zaplatit tisice LP a zblaznit se z toho
@zuzajulie pozor, tady zazni argument, ze UM take stoji tisice, tak radsi to vrazit do LP. No...bohuzel nektere matky vrazi ty tisice do pomucek ke kojeni, plus LP a stejne pak prejdou na UM. Mne by u dvojcat nepomohla ani posvecena LP, takze jsem to vyhodnotila tak, ze prejdu na UM.

@lastovenka Duvod muze byt jen ten, ze dite se na svete uci stejne jako my matky, nas byl treba neronoseny, tak blinkal dost, ale po půl roce potize zmizely a ja vesele kojila do 22mes.