17měsíční syn nerespektuje zákazy
ahoj, předem říkám, že vím že jsem někde selhala. Ale já už fakt nevím co dělat.
Máme 17m syna a absolutně nerespektuje jakýkoli zákaz ne, nedělej to přestože ví co to znamená.
Zkoušeli jsme plácnutí přes ručičku - bez úspěchu. zkoušeli jsme na zadek - bez úspěchu a to dnes už dostal opravdu si myslím dost (lezl na židli a pak stůl). Nejsem pro až takovéto mlácení. Říkala jsem si dostane jednou dvakrát na zadek a pochopí, ale on ne zakřičí, něčím hodí a vzápětí tam leze znovu. Ve vzteku i ubližuje - hlavně kouše. Já už vážně netuším, je to moje první dítě a i manžel pro kterého je to třetí dítě je bezradný, tchýně i moje máma jsou proti bití (i plácnutí po ručičce), ale jiný postup mi neporadí. Už takhle si vyčítám, že jsem špatná matka (v čemž ěm utvrzuje moje vlastní máma neustálými pochybnostmi), ale tohle bití tomu nepřidává. Někdo nějaký typ?
@dominikaromanova hele ono se dost blbe reaguje na dlouhej příspěvek ž mobilu navíc bez možnosti citovat text na kterej konkrétně reaguju. Tak buď jsem se vyjádřila tak nějak srozumitelně nebo ne a nech to plavat. Nemám čas to rozvádět. 😉
proboha bavíme se tady o rok a půl starým dítěti nebo mám vlčí mlhu? 🙂)))) to už si vážně děláte pr.....🙂))) autorce doporučuju se hlavně uvolnit. Je mu rok a půl....
@odula jako určitě nerozuměj nějakýmu slovu se záporem -ne- ve slově..jako nedělej tohle a tamto. ale podle mě určitě rozuměj čistýmu "Ne!" provázeným přísným tónem a mimikou.. ale prostě na to serou:D
taky se snažim načítat vývojovku a tak různě, ale fascinuje mě, že všichni ze starší generace, s kterejma se o dětech takhle bavim, mi tvrděj, že naše generace taková vůbec nebyla a ta "drezura" prostě fungovala, žádný období vzdoru se záchvatama vzteku....na to všecko koukaj tyhle lidi jako že sme neschopný matky, protože za nichtohle prostě nebylo. a když bylo, matka asi hoooodně selhala:D tak úplně nevim, jak mám věřit vývojový psychologii, to by snad mělo bejt časově nepodmíněný..?:D
Na nás mamka vždycky hodila studený hadr, ale to jsme už byli puberťáci a vlastně to byla sranda :D no to jsem ale odbočila..já tak napůl souhlasím, že škoda rány, však to znáte..ale až u větších dětí, které chápou, ne u těch, které se učí to chápat...samozřejmě pokud je něco nebezpečného, tak bych taky plácla po ručičce, ale asi až v nejvyšším stupni ohrožení, jakože si třeba lehne na silnici, nebo dá vidličku do zásuvky, ruku psovi do pusy, ruku do svíčky/trouby/ke sporáku...lezení na nábytek mi přijde u dětí vcelku běžné, prostě se musí hlídat,sundávat a říkat..jednoduše....."to se nedělá, spadneš", "lézt můžeš venku po průlezce, na nábytek se neskáče", "ostatní na nábytek taky nelezou", "můžeš si ublížit, bolí to au"....jednou bych nechala z mírné výšky klidně spadnout a třeba bych ho chytla, on se stejně lekne a bude vědět...když už to přesáhne nějaké meze, tak třeba vzít a dát do jiného pokoje, povídat si s ním, začít mu číst, pustit pohádky..cokoliv=) když bude mít hysterák, tak zcela v klidu opláchnout obličej studenou vodou a vymyslet novou zábavu, třeba můžete vymyslet plán a jít s ním péct, nebo co já vím..nenechávat samotné hlavně, ale to vím i bez toho, abych tak starého prcka měla..ono je hrozně těžko, na každé dítko funguje něco jiného, na některé nefunguje nic a musí se počkat, až začne ono důrazné "ne" a jeho následky (plácnutí po zadku) chápat...myslím že třeba 3-4 leťák už by to vědět a poznat měl..u dvouletých dětí mi to přijde ještě trošku drasťárna, vždyť se učí a poznávají🙂 mantinely je dobré mít, to ano, ale nevynucovat je hystericky a "násilím"- na některé to může fungovat bez následků a v pohodě, ale některé mohou mít určité sklony, které to naopak podpoří a ty děti jsou pak právě násilnické k ostatním...sprchovat dítě je fajn pomůcka, ale opět na větší, nezvladatelně hysterické dítě...vždyť tady to má necelé dva roky ... to už bych brala jako lepší variantu použít rozprašovač s vodou..ale prcka mám 3m , takže kdo ví, jak to bude u nás:D
@astyna jak můžeš říct, že ty děti, který měly problém s drogama apod. měly "podobný zázemí" - myslíš jako bez mlácení, ale s respektující výchovou, která dává hranice? :D to asi nemyslíš vážně, žejo? kdybycom se podívali do těch rodin pořádně, asi tam najdeme něco úplně jinýho, než respektující výchovu. spíš asi snahu o výchovu, která skončila naprostým selháním z nepochopení dítěte, jeho potřeb a rezignace.
@normalnimatka hele ja jsem nad tim taky premejslela. Ted teda nemyslim jenom ty zachvaty vzteku okolo dvou let, na to s...e pes, s odpustenim. To se da zvladnout celkem slusne. Vis proc si myslim, ze to driv deti "nedelaly"? uplne nománě, prostě si to ty starší lidi nemapamtujou - protoze to neřešili. Nebo to jako trauma vytesnili :D Proste decko kdyz se vzteklo dostalo lupnuto a fertych. na nejakou vyvojovku určitě nemysleli, kdyz muselo dite nejpozdeji ve dvou do školky a matky pěkně makat na píchačky. ale určitě jsme to dělali. já to vidim na tchyni - má občas světlý chvilky kdy řekne "no, tohle mi dělala xy" , v dalším momentě se bude dušovat že její děti NIKDY nic takovyho a ze je to tim, ze jsem nedusledna. :D y. Kecy Kecy ježek v kleci. Dělaly. 😀 co se tyce tech starsich deti, tak to uz jde ruku v ruce s atmosferou ve spolecnosti. Fakt si myslim, ze na vyvoj psychiky ma velkej vliv i societa. Pristup k autoritam, to jakym zpusobem si deti sebe uvedomujou - dava se jim mnohem vetsi prostor nez driv. ja si pamatuju, jak jeste treba moje babicku absolutne nezajimal muj nazor, protoze jsem byla "dite". myslim, ze ten soucasnej pristup je dobrej, jenom vyzaduje od rodicu mnohem vic "akce" . taky obcas neco vymyslet a ne jenom jednu vrazit. 😉
@anetka1701 nevím jak ho v tom enchat vykoupat samotného ikdyž spadnul tak tam leze znovu...horká trouba totéž....
@odula no nevim všichni říkaj že dělám špatně to i ono podle mámy ho málo oblíkám,je podvyživený, hubený, věčně hladový, podle tchýně a manžela je špatně, že jsem ho nenechávala ,,uřvat" protože jsem to brala tak, že když brečí má dvod ikdyby jen to, že chce mámu, protože kdy jindy si ji užít než když je doma se mnou....není to o tom, že bych zakazovala všechno, ale fakt jde o lezení na stůl,skřín (vytáhne si šuplíky) zásuvky které nechci aby vytahoval mají pojistku a když vytahá třeba prádlo nadšená nejsem, ale taky mu za to nedávám an prdel....
@gnozka ale já mu neplácám za každou hovadinu, ale fakt jen za ty nebezpečné věci (lezení po stole třeba) když jsem dala židli stranou tak si jí prostě přitáhnul, vztekal se už když jsem židli dala pryč ,,na zadek" jsem zkusila až po X tém pokusu zamezit mu tam lést tím že dám židli pryč....není to ani o tom, že zakazuju absolutně všecko vytahaný skříně apod jsou na denním pořádku, venku chodí zablácenej od hlavy až k patě - tam mu zakazuju především pojídání vajdlů a pscíh exkrementů
@zuzineckah tyty jsme zkoušeli akorát si začal dělat srandu udělal tytyty na mě a pak si stejně šel po svym (lést na stůl třeba)
@geilinka @geilinka hele - jak tu psaly nektery holky - to decko opravdu nedela "naschvaly", objevuje. Jediny, co se da delat, je dat najevo co je nebezpecny a na tom trvat i kdyz se vzteka a řve. Jinak šuplíky, prádlo atd... to je na pohodu. 🙂 co na "podvyzivu" rika doktor? Jestli jedete podle tabulek, tak se na to vyprdni, deti v tomhle věku jsou často hubenější, protože už nepijou tolik mlíčka a začínaj se hodně hýbat. Podle ceho soudi, ze je "vecne hladovej" ? A jak se projevuje, že ho "špatne oblíkáš"? A je skvělý žes ho nenechavala vyřvat. 👍 hele, měj jen trpělivost, řiď se instikntem, nenech si do toho moc kecat a rady filtruj. Já je nefiltrovala a docela mě to mrzí do teď. Ty jsi jeho máma, ty neses odpovědnost za jeho výchovu, ne tchyne, ne tvoje mamka.
@westie děkuji knížku seženu....že jsem ve stresu je pravda, i ted docházim k psychologovi, hlavně kvůli mojí mámě, která mě podkopává nejvíc,
@listopadka1 jak jsem psala nezakazuju mu všechno, ale fakt jen to nebezpečné -lezení po stole, pojídaní výkalů a vajglů venku, hrabání v elektrice, hrabání v nářadí když už ho objeví..... dvacetkrát jsem mu odsunula židli a řekla tam se neleze, dvacektrát na mě ječel házel věcma až pak dostal na prdel neni to o tom, že to udělá jednou a já ho seřežu co se do něj vejde.....
@dominikaromanova já mu to zkoušela ukázat aspon dvacetkrát odsunula jsem židli atd aby prostě ho to nelákalo i ten počítač byl vyplej, ale on stejně křičel házel věcma a pak si tam tu židli přistrčil a dělal to stále bez ohledu jestli na zadek dostal nebo ne
@pasiba děkuju, já už nevím co mám dělat, i venku zcela ignoruje kam jdeme a naschvál se rozběhne zcela opačným směrem a má srandu, že ho honím, jenže když ho nedohoním vběhne pod auto, za ruku chodit odmítá - kouše mě do ruky a totálně se pověsí, abych mu ruku nevykloubila tak ho položim jenže tohle nejde praktikovat co dva tři kroky navíc s pupkem když třeba pospíchám k doktorovi takže když to udělá po třetí tak ho postavim a dostane jednu po zadku a stejně se vzteká, v kočárku jezdit nechce a na ruce už ho dlouhodobě neunesu a on to zrovna nevyhledává
@astyna malý nijak cukrovinky nedostává, na mlsání má nakrájené ovoce, jablka hrušky apod...v tom je taky cukr ale ten by neměl vadit ne?
@normalnimatka knížku určitě vyzkouším, dotazník jsme zatím nevyplnovali....já ho , ale nemůžu nechat dělat všechno co právě objeví předtím to bylo, že zjistil že vytažené šuplíky jsou dobrá pomůcka jak se dostat nahoru a našla jsem ho na skříni, v tom ho nemůžu podporovat, na stole je počítač spousta kabelů stačí aby blbě uklouz....navíc nejsem ted tak rychlá abych zareagovala dostatečně rychle a hlavně tyhle věci dělá když nejsem v místnosti...zkusila jsem to po dobrym - sundat odedndat židli vypnout počítač aby ho to nelákalo a výsledek byl řev, házení věcma a stejně si tu židli dotáhnul
@puresin na výhružný ton reagoval asi tak od 10-12m pak z toho začal mít srandu a ještě dělal tytyty a šel si dělat to co nesmí
@vanea on už spadnul několikrát ze sedačky kde je to takový ještě ,,bezpečný" kde jsme ho enchali lítat jak si umanul samozřejmě mu podjela noha a byl dole do minuty byl zpátky nahoře....na pohádky mi kašle jedině semtam reklamy....hraju si s ním, ale občas musím vařit a dkyž on spí já spím taky protože jsem servaná jak za ním celý den běhám s pupkem bez pořádnýho jídla protože mi je ze všeho špatně a když už dostanu hlad tak nemám čas se najíst
@odula málo ho oblíkám protože má ,,studený ruce a tváře" jenže on moc oblečený být nesnese a když mu šáhnu za krk je teploučkej....podle dr přibývá dobře, ale už to že mi do toho takhle všichni kecaj mi moc nepomáhá a manžel se v názorech na výchovu taky rozchází....podle tchýně je špatně i to, že neměl dudlík jenže on ho prostě nechtěl a to manžel na radu svojí mámy zkusil namočit v láku od okurek i medu...věčně hladovej podle toho že vidí jídlo a musí jíst taky v podstatě jí ěnco sotva otevře oči jedno jestli kukuřičný křupky nebo guláš s knedlíkem...mlíko už má jen jednou denně na noc jinak jí všecko co my
@geilinka Hele, prostě má to dítě takovou povahu, tvrdohlavou. Budete s tím muset počítat i do budoucna. Navíc období vzdoru se blíží a co si budeme povídat, v roce a půl má dítě ještě docela velký nárok neporozumět nebo nevyhovět všemu, co po něm chcete.
Bití u takového dítěte fakt nedoporučuju. Ani plácání, vyvoláte v něm jen větší vzdor. Nastavila bych pevná pravidla, úplně pevný režim, vše vysvětlovala, snažila se dítěti maximálně vyhovět tam, kde to jde, a dohodnout se s ním. Na druhou stranu, trvat si na svém - pokud mi přes opakovaný zákaz třeba shazuje zboží v obchodě, čapnu pod ruku a odtáhnu domů, prostě hotovo.
Na druhou stranu bych to dítě nechala lézt po stole za mého dozoru. A počítač bych popravdě neměla tam, kde si dítě hraje bez dozoru. Názor skoro laika, miminko nás teprve čeká :D
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/2...
tohle zvládne udělat za deset minut a nechávám ho ikdyž já to uklízím hodinu, podle všech okolo je to špatně....nechávám ho jíst samotnýho pokud to jde a manželovi vadí, že nepoužívá lžíci ale ruce a prostě se to tak nenaučí...
stejně tak mu nemůžu tolerovat že píchá čubě do oka, snažim se mu vysvětli, že pejskovi se dělá malá , udělá malá a stejně jí do toho oka píchne ...máme svatýho psa,ale jednou svatá přestane být a bude to moje vina.....když mi začne kousat do ruky uprostřed silnice a lehat si protože nechce jít za ruku taky mu to nemužu vysvětlovat tady jezdí všichni jak hovada
@bayt počítač je v obýváku a občas tam je sám když já třeba myju nádobí nebo míchám omáčku jinak jsme spolu....pevná pravidla má, ale se** na ně jak na placatej kámen....psovi do oka se nedloube, psovi se nebere žrádlo, po stole se neleze, po skříních se neleze za záclonu se netahá (naklání se přes sedačku a škube záclonu) věcma se nehází, psí bobky se nejí, vajgly se nejí......
at mu zabráním (bez plácnutí po zadku nebo s plácnutím po zadku je to jedno) v čem koli scénář je stejný, řev,házení věcma a pak si stejně udělá to co je zakázaný
@geilinka Hele, počítač jsme třeba přesunuli do ložnice, všechny zásuvky zaslepili, okna zabezpečili.
A proč by nemohl házet věcma? Děti to baví. Pokud teda při tom něco nerozbíjí nebo to nehází po vás. A nedivím se, že chce ochutnat psí žrádlo, to by mě zajímalo, které dítě to nedělá.
@bayt do ložnice se nevejde tam jsme horkotěžko narvali postýlku....zásuvky zaslepené už jsou (ale třeba na návštěvách ne) okna ho nezajmaj....věcma háže po nás a taky háže věcma který tim rozbije-půlka hraček už nefunguje...nevadí mi že chce ochutnat psí žrádlo (čuba má stejně vařenou stravu) vadí mi to že jí šahá do tlamy i přestože vrčí...vadí mi že ochutnává vajgli a psí exkrementy.....
Trpělivost trpělivost a trpělivost nic víc bohužel nepomůže. Mám dceru teď v období vzdoru. Nelíbí se jí něco jeci, nechce neco jeci chce něco jeci, nechce někam jeci, plácnu ji jeci, ignoruj ji jeci žáru na ni jeci. Cokoliv chce nechce nebo nemuze si chce vyjecet. Děla scény kde může, ale většina lidí se jen pousmeje a polituje mě že je holka v období vzdoru. 😂 když už je fakt nouze a je ve stavu totálního vzteku tak odejdu z mistnosti zavřu dveře, otevřít si umí a řeknu jí ať přijde až se uklidni. A čekám někde poblíž dveří. Většinou do pár minut vyleze uklidnena 😀
@geilinka hele není to nic nenormálního, jen se musíte naučit fungovat s ním prostě...
ppár postřehů z toho, co jsi např. psala a máme to podobně...
šuplíky, do kterejch mi fakt vadilo, že lez, jsme prostě zalepili izolepou...xkrát si zalomcoval, zjistil, že to nejde, už to nezkouší. věci, který mi vadily, že tahal ven (ostrý apod.) jsem dala pryč.
venku to máme podobně. za ruku jít mrně nechce, nerespektuje směr, kam jdu já... no tak mi došla trpělivost a ven s ním chodim jen v kočáru, než budu mít sílu to zase zkusit, jestli už zmoudřel:D nebo prostě vyhledat místa, kde homůžu vypustit a je mi to jedno - v lese, v parku...ne nikde, kde sou silnice, další lidi a děti atd..- např. hřiště fakt nelze.
jo a syn je taky extrémně kramařivej. nehraje si s hračkama, prostě kramaří a přemisťuje. na tohle pomáhá jediný - přijmout to a neřešit. některý děti sou holt takový. je koumavej a buď ráda, že se vlastně svým, i když pro tebe nežádoucím, způsobem zabaví sám;) mě to taky sere, že mám doma permanentníbordel..tak prostě eliminuju počet věcí na zemi,ale on kramaří všecko, boty, věci ze skříní...ale musim říct, že po několika měsísích..nevim, půl roku určitě:D je to lepší. zabaví se i s knížkou atd. takže nezoufej, bude líp..
ono všemu nepomáhá, že jsi 2v1, tak to bych to taky úplně nedávala. proto plánujem druhý, až první mládě odroste a trochu zmoudří:D ale u vás pozdě bycha honiti. prostě to nějak přežijete. ale žádný zoufání, že je mrně nevychovaný, tohle je fakt úplně běžný, akorát některý děti maj větší talent na to dělat věci, který rodiče vytáčej. v tom si můžeme podat ruce:D
a prostě když vidim nějakou potřebu - líst na stůl snažim se najít alternativu, aby to vyhovovalo oběma...to lezení přes židle nějako, nebo třeba náš ďábel zas skáče z postele na matraci a má z toho druhý vánoce, leze přes nás - to je beztak největší prdel dělat si z rodičů matraci... a zabavit no. jasně, že nemůžeš celej den s ním sedět na zadku, ale zkus prostě najít něco, co ho zaujme. dřív nebo pozdějc snad zaujmou knížky, nebo fotky, něco hudebního - co třeba foukací harmonika? chce to trochu kreativity no:D
a taky měj na paměti - VŠECHNO PŘEJDE - JE TO JEN OBDOBÍ. to bych si měla napsat do všech místností červeným písmem:D
i zkušenost mě to naučila, ikdyž něco prostě trvá fakt dlouho....např. to sahání psoj do tlamy apod...to přejde, jen musíte vysvětlovat, než to pochopí a přijme;)
nebo např. házet... broučku, chceš si házet? dobře, vem si balónek, budeme si házet spolu, to je sranda, koukni! nebo ponožky, nebo takovýty kostky pěnový... ale neeee, s touhle hračkou nebudeme házet, ta by se mohla rozbít, nebo někomu ublížit... a vecpat mu balónek - to je náhodou vděčná věc doma!
17 měsíců... kolem 1,5 roku dítě teprve plně chápe NĚJAKÉ věty i jejich smysl včetně intonace (samozřejmě tak nějak individuálně)... Myslím, že se po dětech chce čím dál víc dokonalosti, ale hlavně ne přirozenosti. Tím nemyslím nechat je ať si žijí stále jen jak chtějí samozřejmě.
Proč dítě mlátí rodiče? Protože to buď vidí u rodičů nebo se snaží upoutat pozornost. Mlácení - chceš bouchat? Koupit bubínek. Pořídit "mlátící polštář", pískací kladívko.
Řve? Zahrát si na gorilu a hulákat chvíli po bytě.
Zapojit vlastní intuici a pocity. To dnes čím dál víc chybí.
Překvapuje Tě, že 17 měsíční prcek neposlechne? Tak to se nediv, to se prostě děje. Je malý na to, aby věděl, tak mluv, mluv, vysvětluj. Bít ho nemá cenu. To stejně nechápe, proč jako? On objevuje a pokud je to nebezpečné, např. leze do výšek, tak ho opatrně jisti. Až bude trochu rozumnější, tak pak vysvětlíš znovu a posté a pak už to pochopí. 🙂 Rozhodně si nemysli, že jsi špatná matka. Nikdo na to nestudoval, učíme se za pochodu, každé dítě potřebuje jiný přístup, poslouchej instinkt a ono to půjde.

Souhlasím s
@astyna v dnešní dobe kolem sebe vidim čím dal vic maminek co jen studují jak na deti místo aby zacala vnímat svoje svoje pocity a dat na svoji intuici a hlavne se vžít do dítěte . Ja teda občas placnu . A snažím se nastavovat mantinely . V Anglii jsem byla svědky te one věcné domlouvaci výchovy a s Řím ze dite rozhodovalo o všem a divala jsem se na 7 leteho kluka jak kope do svy mámy a ta se krcila v rohu a prosila ho at toho nechá .