icon

Anketa - pomůžete cizímu dítěti na hřišti?

zvedavec2
24. říj 2017

Situace - houpadlo (ne klasicka houpacka, ale takove tocici/houpaci se cosi) a vy a vase deti vedle nej. Houpe (toci) se to a pribiha cca 2lete dite. Dost velke, aby na hristi nemelo matku porad za prdeli, ale moc male na to, aby predpokladalo pohyb houpadla ze strany.

Nechate to houpadlo, aby dite uhodilo nebo ho zadrzite (dite nebo houpadlo, to je jedno - proste udelate neco, aby to dite neprislo k uhone)?

Strana
z4
trdelnik234
24. říj 2017

O tom,ze ma zakazane sypat kamienky a piesok okolo seba ci nahanat sa s klackom v ruke po ihrisku,aby niekomu nevypichla oko alebo niekto jej pisat nemusim.
Pre mna je pobyt na detskom ihrisku malokedy relax s mobilom v ruke,preto su dni ked tam nechodim a ideme radsej do lesa.Nebavi ma usmernovat vlastne a este aj cudzie deti.

hhranolka
24. říj 2017

Pomuzu, pokud to jde, ale treba ve vasem pripade bych mozna take nereagovala.. to se tezko resi...co by kdyby.... nekdy totiz koukam na deti ale jsem tak nejak mimo 🙂 tak bych treba cekala, ze zastavi, nebo bych ho chytla... kazdopadne nespoleham na jine rodice na hristi, kdyz vidim, ze se potomek blizi k houpacce a nestiham dobehnout, tak na nej kricim... tim se probudi i matky v okoli a obcas nekdo zareaguje drive nez ja dobehnu 🙂

rousse
24. říj 2017

Pochopitelně - považuju to za samozřejmost. Ale možná je to dáno tím, že jsem učitelka🙂 tak asi trošku deformace z povolání. Jinak vloni se mi stalo, že se kolem naší malé (tehdy rok a půl) motala cizí holčička (4 roky) s babičkou a najednou babička říká: "Budete tady ještě chvilku? Něco bych si skočila vyřídit, že bych ji vám tu nechala" - paní jsem viděla poprvé v životě a neměla problém mi tam děcko nechat😀 no a pak jsme doma řešili vši.... takže to bylo moje "za dobrotu na žebrotu", ale když vidím na hřišti malé děcko, které potřebuje pomoct, tak prostě pomáhám.

terezapetrova
24. říj 2017

@zvedavec2 prijde mi naprosto přirozené, ze pomůžu komukoliv (dítě, dospěly, zvíře atd) pokud vidím, ze ma pomoc by se hodila. Na druhou stranu nikdy neočekávám pro jistotu, ze ostatní udělají něco pro me, me deti,.. Po zkušenostech.. Už sem si tim "neocekavanim" usetretrila několik zklamaní

tabeu
25. říj 2017

Určitě bych zakročila.Ale už se mi taky stalo, že přede mnou padalo cizí malé dítě a teoreticky bych ho mohla zachytit ale byla jsem tak soustředěná na to svoje, že než jsem ho fakt zaregistrovala bylo pozdě.Nic se nestalo ale stejně mi to nedalo a mamince jsem se omluvila,že jsem opravdu nevnímala okolí.. Záleží jak reagovala.. Předpokládala bych,že mému prckovi někdo pomůže,ale nespoléhala bych na to. Bohužel je mezi námi i spousta divných lidí..

monaluza
25. říj 2017

Spolehat na to, ze mi dite ohlida nekdo uplne cizi, kdo se na nej ani nediva, protoze si hledi vlastniho potomka, je mirne receno naivni. Stezovat si pak na internetu, jaci jsou to dneska lidi, to uz radsi ani nekomentuju 😉.

lucie_91
25. říj 2017

Houpadlo by přibrzdila, ale ne úplně. Mírné ťuknutí tomu dítěti jen dá najevo, že u pohyblivé věci může být úraz. Rodiče nebo nějaký dozor u sebe jistě má, pokud je na druhé straně hřiště, pak se může stát i horší věc než ťuknutí nějakou houpačkou. Chránit děti od každého nárazu taky není úplně v pořádku, ale nechat je si vážně ublížit (nevím, o jaké houpadlo se jedná) taky úplně ok není.

michaela2995
25. říj 2017

@nafuka ve dvou letech mne to přijde jako přehnaná péče nezlob se na mne.vzdyt může se cokoliv stát i na rovném chodníku při obyčejně chůzí.skluzavky jsou různě velké .moje malá jezdí od cca roka a bez problémů .rychle si na to zvykla a už bez mé pomoci se odráží a já tam jen stojim pro jistotu a přidržuji ji ;)

soleilll
25. říj 2017

Nechala bych svoje děti si hrát a jakmile by se to cizí přiblížilo tak, že by mu hrozilo zranění, spíš bych na něj křikla "Pozor!" nebo tak něco.

mr_falko
25. říj 2017

matersky instikt veli jasne - takze pomohla

pincola
25. říj 2017

Ano, pomůžu. Komukoliv, nejen dítěti, ale i dospělému na chodníku, nebo v autobuse. Pokud vidím, že někdo nejspíš spadne, bez ohledu na věk, tak zasahuji.

Otázka je, jestlit o včas zaznamenám. Jsem naladěná na své dětia na cizí nedávám pozor, pokud mě o to třeba jejich maminka nepožádá. Když si všimnu, tak zasáhnu.

Včera za námi běhala malá holka, ale po čase jsem na ni přestala dávat pozor. Byla jsem unavená. V podstatě jsem musela být furt ve střehu, aby něco nevyvedla synovi. ne schválně, ale byla prostě malá. Máma nikde.V duchu jsem si říkala, že nejsem au-pair. Pokud jí máma necá lézt ve dvou letech po výškách, tak snad ví, co dělá.

Kdyby vyloženě padala a já zrovna nejistila své dítě, tak bych se jí samozřejmě pokusila zachytit. kdyby už spadla, tak bych jí samozřejmě zvedla a starala bych se , co jí je. Je to napsortá základní lidská slušnost.

Ale, ne že bych jí vyloženě jistila, to jsem dělala ze začátku, ale fakt po té hodině jsem se na to vykašlala. Nikdo se k ní nehlásil a docela mě to naštvalo. Zvládnotu ročního, dvouletou a ještě starší dítě mě zbytečně unavovalo. Takže asi tak, pokud vidím, tk přiskočím. To je víc než jasné. Ale aktivní pozor na cizí mrňata nedávám.

jerou
25. říj 2017

No hruza teda. Urcite bych se snazila zabranit urazu ciziho ditete. A uplne automaticky. Je to reflex. Priste se to muze stat memu. Zrovna nedavno na houpacce. Moje se houpala a vedle ni o neco starsi taky. Mamince zazvonil telefon a telefonovala. Jeji holcicka se predklonila a tak tak jsem ji chytla, ze nevypadla. Byla to sekunda a reflex. Jasne ma si ji hlidat a stala vedle ni, ale nedavala pozor. Beru to jako samozrejmost. O to vic me sokuje kdyz se tak nekdo nezachova.

karolly
25. říj 2017

Já bych se tedy snažila tomu úrazu zabránit. A bylo by mi jedno, čí je to dítě. Řekla bych, že to je reflex každé mámy.
Ale jak vidno, realita je hodně smutná ☹

hojda
25. říj 2017

@heligona Přesně, myslím, že tam mohla být třeba ta sekunda toho zaváhání, jestli mám zasahovat, nebo ne, když tu má svojí matku. Nemuselo to být úmyslně. Těžko se odhaduje jak, kdo má nastavenou hranici toho rizika. Mě by třeba zase přišlo divné, že jeho vlastní maminka ho vidí, jak tam jde a nic mu neřekne, že si má dávat pozor, když tedy není v jeho dosahu. Každopádně bych to nebrala jako úmysl ani z jedné strany. Prostě se stane☹. Ne nadarmo se říká, že nejvíc úrazů se dětem stane, když někdo předpokládá, že dítě chrání ten druhý a to přesně se tu stalo.☹

nafuka
25. říj 2017

@michaela2995 myslím že to není tvoje věc. Myslela jsem to tak, že ji nenechám samotnou vylézt a sjet dolů. Radši budu opatrná než řešit nějaký vážný úraz a bít se do hlavy proč jsem ji nechala...Moje dítě, moje zodpovědnost.

michaela2995
25. říj 2017

@nafuka to respektují je to každého věc,každý si vychovává dítě po svém.je to jen můj názor,nechtěla jsem nijak útočit

morningstar
25. říj 2017

Pokud bych stihla zareagovat ano. Obávám se ale, ze moje soustředění a instinkt by se směřovaly spise na me dítě.

nafuka
25. říj 2017

@michaela2995 od té doby co mi doma ošklivě spadla mojí blbostí si dávám větší pozor. Každý musí vyhodnotit případné riziko podle sebe. Když budu vědět že to bez problémů zvládne, nechám li lozit kam chce.

cosimamvybrat
25. říj 2017

On je rozdil videt a vnimat. Ta maminka se mohla klidne divat smerem na vase dite, mohla u toho treba i otacet hlavou, ale ve skutecnosti nevnimala. Aspon me se to tak stava, ze se treba nevedomky otocim za nejakym pohybem, vypada to, ze danou vec sleduju, ale ve skutecnosti jsem myslenkami uplne nekde jinde a vubec nevim, ze jsem se na neco divala, natoz tak na co. Dokazu si predstavit vasi situaci z hriste, kdy bych taky nezasahla, protoze by mi to proste nedocvaklo.

hojda
25. říj 2017

Zajímavé by asi bylo, jak by tu situaci popsala ze svého pohledu ta druhá maminka.

editah222
25. říj 2017

Líbí se mi, že když si matka neuhlídá své dítě tak je ta špatné jiná matka :D Já jsem několikrát zabránila pádu cizího dítěte, ale ne vždy jsem tak ve střehu. Mám děti už "velké" a přiznám se, že už nedávám tolik pozor co se kolem nich děje.
Ani já bych možná nezareagovala včas a dítě by si ublížilo.
Jestli bych se cítila blbě? Ne, necítila. Hlídám svoje děti.

pavlina212
25. říj 2017

Cizímu dítěti bych to zabrzdila. Svoje bych spíš nechala získat zkušenost (záleží na míře rizika, to se nedá takhle určit - například modřina příliš nevadí, krev ano). Syn (27m) může na hřištích kamkoliv si sám troufne s tím, že mu nedělám a nikdy jsem nedělala záchrannou síť. Kdyžtak si řekne. Má to takhle od malička. Výsledek je takový, že je zodpovědnější, rozvážnější a s méně úrazy než třeba děti kamarádek.

pavlina212
25. říj 2017

Vlastně jsem ta matka s tím mobilem 😀 😀

svetlunda
25. říj 2017

Musím se zastat cizí maminky, i já kolikrát prostě vypnu a koukám do "blba" Třeba fakt nestihla reagovat.....
Mám tři děti, vždy tři roky po sobě, na hřišti je nejde uhlídat všechny najednou, ale nikdy bych se nespoléhala na cizí maminky. Když už nějaká zareaguje na mé dítě ( třeba vysadí n houpačku, něco podá) tak vždy poděkuji a vážím si toho.
V létě jsem byla s holkama na koupališti, tříletá měla na sobě rukávky, kruh, a seděla na lehátku a já stála vedle ní, byly jsme v mělčině. Nejstrší připlavala a ze srandy za lehátko pudce zatáhla (chtěla jí povozit) malá z léhátka spadla po hlavě dolu, bohužel kruh jí nedovolil vyplavat a nad hladinou byly vydět je mrskající se nožky v kruhu. Tím trhnutím za lehátko se dostala asi metr a půl ode mě. Spadla hned vedle paní co si tam hrála s asi pětiletou holčičkou. Než jsem udělala ty dva kroky a dcerku z vody vytáhla, tak paní se celou dobu dívala a nereagovala, ALE NIKDY BY MĚ NENAPADLO SE NA PANÍ ZLOBIT. Nebyla tam od toho aby hlídala mé dítě které já neuhlídala, a nikdo nevidíme do hlavy druhým jestli právě "nekoukají do blba"

lucie_91
25. říj 2017

@pavlina212 👏 Souhlas, taky to tak máme. Až na ten mobil. No i kdyyyž... někdy... 👍

simdan
25. říj 2017

Moje dcera má dva roky a rozhodně nechápe že by jí houpačka mohla ublížit několikrát se málem stalo ale já si své dítě hlídám a nenechávám ani chvíli bez dozoru - ano asi jsem prostě matka co lítá dítěti za prdelí 😔 Ono ty větší děti se vůbec nedávají okolo sebe, běhají skáčou a vůbec se neohlizeji na menší že by jim mohli i když nechtěně ublížit 🙄
Bohužel jsem byla nedávno svědkem cca 3lety kluk se klouzat na klouzacce a hned za ním vyjel asi6lety a dopadlo to tak, že ten menší měl rozrazeny celý horní ret všude krev...
Prostě mám za to že si matky mají děti hlídat a myslím že je o tom zmínka na každé tabuli dětského hřiště že za děti zodpovidaji rodiče.
A abych pravdu řekla raději jdu na hřiště kde jsou dvě tři děti než na hřiště kde je děti 20...

hojda
25. říj 2017

@svetlunda No on fakt člověk nikdy neví, já takle byl u bazénku v restauraci ( 3 x 3 x 0,5 m) a tam malé dítě asi tříleté skálo do vody mezi děti a plavalo pod vodou, maminka asi 10 metrů od dítěte na kafíčku. Dětí tam bylo asi 6. Když tam skočilo poprvé, tak jsem fakt málem skočila do bazénu, až pak jsem pochopila, že to dítě plavat umí a maminka ho tam nechává záměrně .

nafuka
25. říj 2017

@simdan já to mám stejně,moje malá dvouletá si taky nedá pozor. Radši jí budu stát za zadkem, než řešit rozbitou hlavu apod.

barchen
25. říj 2017

@zvedavec2
Nadpis jako z bulvaru aby mel clanek co nejvic kliku...😃 Nas...a byt muzete opravnene tak na sebe, jelikoz za svoje dite v tu chvili odpovidate. Samozrejme, pokud vidim, ze cizi dite v nebezpecenstvi a rodice tam nejsou, zasahnu-upozornim. Ale to se taky nemusi setkat s pochopenim. Neco podobneho udelala jedna maminka na hristi, zabranila moznemu urazu a dostala smrst nadavek, ze ona chtela ublizit tomu cizimu diteti, obratilo se to proti ni. Byla jsem svedkem, tak jsem se postavila na stranu "zachrankyne". A taky se mi dostalo "milych" slov. Nevyberete si, nemyslim si, ze to udelala schvalne, je velice nepravdepodobne, ze se v tu chvili divala co se deje kolem ciziho ditete, kdyz tam mela i to svoje. Ale taky jsme lidi a stat se muze cokoliv.

simdan
25. říj 2017

@nafuka přesně tak jako občas fakt jak vidím některé maminy jak jim tam lítají děti i malinké a ony tlachaji s kamarádkou a potom dítě řve a ony reakce -ježíš co zas... 😨 jako na hubu fakt 👎

Strana
z4