icon

Co je rozmazlování dětí ve vaší rodině?

hani_na
19. bře 2022

Co je pro vás rozmazlování dětí? Jedna moje kamarádka svou prvorozenou dceru skoro nechovala a nemazlila, aby prý nebyla rozmazlená. Pro mě je to třeba stav, kdy dítě nemá hranice a vládne celé rodině. Taky jsem slyšela názor, že rozmazlování je kupování úplně všeho, co dítě chce. Co je to pro vás?

Strana
z2
rebe
20. bře 2022

Podle mě je rozmazlené dítě, kterému rodič dává a dovoluje vše, aby vykoupil nedostatek lásky a pozornosti, protože si na dítě nechce udělat čas. Dítě zahrnované láskou a pochopením může být tak maximálně vymazlené.

janulik2008
20. bře 2022

Pre mňa je rozmaznané dieťa ako tu väčšina píše.nie je to o hračkách, my ako deti sme mali všetko čo sme chceli. Malá tak isto zmyslela si že chce bábiku šli sme kúpiť, rok rozprávala o medveďovi za 70€ tak jej Ježiško doniesol na Vianoce.

Hračky áno má všetko ALE triedime a učíme ju že niektorí ľudia nemajú peniaze na to aby kúpili drahšiu vec. Nikdy sme nešli z obchodu s revom že ona chce a basta. Hračky si stráži na druhú stranu ja ju tak rada "mojkám" a hovorím jej že je môj plyšák 😀 mastíme Monopoly v ktorom furt prehrám 😒😀

martulka88
20. bře 2022

Máme měsíčního syna (o prvního jsme před rokem přišli a nevíme, zda budeme mít ještě další). Když jsem řekla skoro tchýni, že s malým jsem ležela v posteli, prý ho rozmazluji a zvykne si na naši postel. Když ho chovám, protože pláče a nenechávám vyřvat, je to dle ní rozmazlení. Moje rodina ba naopak říká, ať to dělám tak, jak to cítím, protože sami nevíme, jestli někdy bude další sourozenec a chci si to užívat, co to jen jde, ale zároveň s rozumem. Pro mě je rozmazlení, že dítě nemá hranice, dostane vše, co si přeje a může si dělat co chce. A to je věc, kterou dělat nebudu - už nyní víme, že budeme korigovat množství dárků a ani nebude mít vše, co by chtěl. Když bude zlobit, tak ho určitě nebudu chválit. Budeme ho učit, co se smí a co ne. A jelikož jsem já ten, kdo je přísnější, tak dost věcí mu ani neprojde - vidím v mém okolí "samorosty" a tohle nikdy u syna nedovolím. Bude znát mantinely a zároveň bude dostávat naši lásku.

trpaslicek19
21. bře 2022

@hani_na rozmazlování je podle mého názoru široký pojem. Určitě to není to co dělala vaše kamarádka. Ale když dítě trochu vyroste a začne chápat tak třeba když se bouchne tak přehnaně nekonejšit. Se svým synem to dělám tak že když si ublíží musí si dojít za mnou (neletím za ním) ukáže mi kde má bolístku tu pofoukám, přivinu ho k sobě na chvíli a dobrý. U staršího syna jsme hodinu konejšili vynadali tomu o co se bouchl a upřímně byla to děsná kravina a mělo to dopad. Taky nedostane co chce když si myslím že by to v tu chvíli neměl mít třeba čokoláda před obědem apod. a může se vztekat jak chce. Ale i třeba hračky nemusí mít všechny co vidí. U nás se tedy hračky kupují pro mladšího když zvládne hezky náročnější vyšetření nebo udělá výrazný pokrok na rehabilitacích. Ale je to třeba autíčko za 50kc. Starší už si nehraje ten dostává kapesné a nebo peníze když udělá něco nad rámec jeho povinností ale ne vždy a jde o třeba 10kc. Za rozmazlování beru taky když malý ublíží nebo schválně něčím hodí tak kdybych to neřešila. Možná mi někdo napíše že je to normální výchova a jo je ale kdyby se to dítě nevedlo správným směrem a nechalo se zvlčit, neposlouchalo a ubližovalo tak pak bych řekla že je rozmazlené.

martulka88
21. bře 2022

@trpaslicek19 Máš pravdu s těmi bolístky. Hned ňuňuťuťu, když se jen lehce bouchne. A celkově si myslím, že u bolístek je dobré odvést pozornost na něco jiného.

meganx
21. bře 2022

@martulka88 a to já mám třeba jiný názor/výchovu 🙂 když syn spadne, bouchne se, tak ho obejmu a dam mu pusu. Za par sekund je po pláči, než třeba manžel začne dělat blbosti, syn na 3 sekundy se zasměje a pak zase brečí 🤷‍♀️ Odvádění pozornosti- teď to přeženu, ale kdybych se bouchla a manžel na mě “pojď, umyjeme nádobí” tak ho asi prastim😁

tahejhula
21. bře 2022

@meganx souhlasím, v podstatě to navádí k myšlenkovému modelu, že problémy ostatních nestojí za pozornost. Případně k tomu, že si samo dítě začne říkat, že jeho problémy nestojí za ničí pozornost. Neříkám dělat z odřeného kolene konec světa, to ne, ale přiměřená útěcha je v pořádku.

martulka88
21. bře 2022

@meganx Já to myslím hlavně ve smyslu, aby se ta bolístka nezveličovala. Jasně, pofoukat, dát pusu, ale ne, aby tam bylo chování a zveličování ( z obou stran) té bolesti - kolikrát vidím několikaminutové utěšování a to se fakt nic nestalo. Myslím si, že všeho s mírou ☺️

trpaslicek19
22. bře 2022

@martulka88 souhlasím

Strana
z2